Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BARVA

OBSAH

Letnění

Letnění je vhodné, rostlina potřebuje jasné rozptýlené světlo, při nedostatku světla barva listů bledne.

Zdroj: Episcie

Diskuze

V diskuzi DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divišová Vladimíra.

ahoj mám přerostlé hokaido dýně a jsou ještě pořád žluté, semínka jsem měla z lonské dýně usušené.Zkusila jsem je zasadit vyrostly krásně máme plantáž,ale nevím kdy je sklidit a hlavně jjestli mi nezmutovali s okurkama ,které mám hned vedle.Jsou pořád žluté a hlavně jsou velké poradte děkuji Vladka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Toto jsou žluté dýně, je to jejich konečná barva, mám je také. Oranžové ani dalším zráním nebudou.

Zdroj: diskuze Dýně hokaido

Květ galgánu ozdobného

Galgán kvete v převislých, 10–30 cm dlouhých hroznech. Barva kvítku je z vnější strany bílá a narůžovělá, vnitřní strana je žlutá s červeným žilkováním.

Zde můžete vidět, jak vypadá květ galgánu ozdobného.

Zdroj: Galgán ozdobný

Diskuze

V diskuzi RAJSKÉ NAPADENÉ KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Polák.

růst byl velmi dobrý mám je ve skleníku ale spodní listy jsou dobré a vrchní se mi začal stáčet jako by kroutit .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Drahoňovská.

Vrchní korunní listy se kroutí,barva je stejná,jako u spodních

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Purpurová barva online

Zde můžete vidět, jak vypadá purpurová barva, která je opravdu impozantní.

Zdroj: Nachová barva

Poradna

V naší poradně s názvem NENÁROČNÉ POKOJOVÉ ROSTLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Srdýnková.

Dobrý den,

prosím o radu, co je toto za rostlinku? Barva listů je mezi vínově červenou fialovou. Ráda bych věděla,jak o ni správně pečovat.

Foto přikládám.

Moc děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tahle fialová kráska se jmenuje poděnka (Tradescantia pallida) a původem je ze středomoří. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina, která se vám odvděčí drobnými květy, když ji dáte na léto ven na plné slunce. Není náročná na pěstování, ale chce dostatek vody. Množí se snadno řízkováním. Jak vypadá na fotografiích, se můžete podívat zde: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto

Jak vypadá nachová barva

Purpurová barva má několik synonym, nejčastěji se označuje jako purpurová. Jedná se o červenofialovou barvu. Červenofialová byla barvou plášťů římských císařů a šatů bohatých (nach či purpur) a získávala se z výměšků mořského plže ostranky. Bylo to velice drahé barvivo, a proto se purpurové pláště staly symbolem urozeného stavu. Ve starověku a středověku se toto barvivo získávalo také z lišejníku Rocella tinctoria, který se sklízel především na pobřeží Kanárských ostrovů.

Nachová barva je symbolem elegance, důležitosti a citlivosti. Ve své nejčistší formě je vyhrazena vladařským a duchovním účelům.

Zdroj: Nachová barva

Diskuze

V diskuzi CHOROBY A ŠKŮDCI VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Buráň.

Mladé listy na hroznech jsou proděravělé .spíše bych řekl,že se rozpadají jakoby vnitřní pletivo listů.Barva listů je normální.Je pravdou,že v současné době byly rána poněkud chladná,ale nerzlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Choroby a škůdci vinné révy

Zápis nachové barvy

  • HEX #800080
  • RGB rgb(128, 0, 128)
  • HSV hsv(300°, 100%, 50%)
  • HSL hsl(300°, 100%, 25%)
  • CMYK cmyk(0%, 100%, 0%, 50%)

Zdroj: Nachová barva

Poradna

V naší poradně s názvem ANTURIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Zlámalová.

Dobrý den, mám už pět let anturii, která krásně roste, kvete, ale změnila se barva květů. Když jsem ji koupila, tak byla temně rudá, ale postupně květy červenají a teď jsou dokonce dva nazelenalé. Prosím, poraďte mi, co s tím. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Příští rok na jaře anturii přesaďte do rašeliny s trochou písku a pak od jara do podzimu přihnojujte každé dva týdny hnojivem s vysokým obsahem fosforu ve dvojnásobném zředění, než je uvedeno na obalu.

Zdroj: diskuze Anturie

Kalokvět druhy

  • Agapanthus africanus – jeho stvol dorůstá výšky až 60 cm, barva květu může být světle modrá, fialová nebo bílá. Zde se můžete podívat, jak tento druh vypadá.
  • Agapanthus campanulatus – stvol je vysoký asi 50 cm, květ je složený z několika malých kvítků v barvě světle až tmavě modré, s tmavým proužkem uprostřed. Kvete v létě. Na těchto stránkách si jej můžete prohlédnout.
  • Agapanthus codii – květ dorůstá výšky 1–1,5 m, barva květu je tmavě modrá, po otevření květu se ukáže světle modrá s výrazným tmavým pruhem uprostřed. Kvete v letních měsících. Tady několik fotografií tohoto druhu.
  • Agapanthus inapertus – stonek květu je vysoký až 1,5 m, barva květu je krásná, tmavě modrá až fialová, jednotlivá kvítka vypadají jako visící trubky. Kvete od ledna do března. A takto vypadá Agapanthus codii.
  • Agapanthus praecox – jedná se o druh stálezelený, stonek květu dorůstá až do výšky 1 m, barva květu je světle modrá až bílá. Zde si můžete prohlédnout tento druh.

Zdroj: Kalokvět – Agapanthus africanus

Poradna

V naší poradně s názvem MAHON A JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Prosím o radu. Mám cca 20 let starý keř mahonu a v posledních třech letech se na listech v letě objeví šedivé skvrny. V místě skvrny zmizí zelená barva a zůstane jen suché pletivo. Z tohoto důvodu nemohu mahon využít pro dekorativní účely.Nevím jak mám keř ošetřit. Děkuji za odpověď. Zdena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě půjde o padlí. Padlí je houbové onemocnění. Padlí se vyskytuje především na takových rostlinách, které trpí nedostatkem světla, jsou umístěny na málo vzdušných místech nebo jsou vydatně hnojené dusíkem.
Možná je chemická ochrana mahonu proti padlí, se kterou se začíná po zjištění prvních příznaků onemocnění. Postřiky se opakují v 7 až 10 denních intervalech. Mahon má hladké a lesklé listy, proto se do postřikové kapaliny přidává i smáčedlo.
Vhodné přípravky proti padlí včetně jejich cen najdete tady: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Mahon a jeho pěstování

Trávicí problémy způsobující oranžovou stolici

Trávicí problémy, které jsou lehké i závažné, mohou vést ke změnám barvy stolice. Normální hnědá barva stolice je způsobena tím, jak žluč působí svými enzymy na stolici. Žluč je kyselá tekutina, která se tvoří v játrech, aby pomohla při trávení. Pokud stolice neabsorbuje dostatek žluči, může být její barva světle šedá nebo v barvě lidské kůže. K tomu může dojít, pokud probíhá krátkodobý průjem nebo při závažnějším jaterním onemocnění. U dětí se někdy zablokují žlučové cesty, což vede k oranžové nebo šedavé stolici.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi BARVA TŮJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV.

Dobrý den,potřebuji poradit,na tůjích se mě místy udělali takové šedé nepěkné místa.Prostě tůje strácí barvu.Myslím si jestli to není molovkou tůjovou.Ze předu kde svítí slunce to tam je a zezadu kde je stín je plot krásně zelený.Má stím někdo zkušenost a poradí?Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Barva tůjí

Papoušek kakadu palmový

Papoušek kakadu palmový dorůstá délky 60 až 68 cm. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 900 g. Dožívá se zhruba 55–60 let. Barva těchto papoušků je černá až černošedá. Na hlavě má kakadu velmi výraznou chocholku. Samec se od samice výrazně liší velikostí, samec je samozřejmě větší, samičku poznáme podle výrazně menší horní a dolní čelisti zobáku. Zbarvení mají oba stejné. Kakadu nemá skoro žádné prachové peří, proto musíme dávat pozor a chránit ho před mrazivým počasím. Typické jsou pro kakadu červené líce, které vypovídají o jeho zdravotním stavu. Pokud je barva tmavě červená, svědčí to o dobré kondici papouška, ale pokud je barva růžová, signalizuje to, že není něco v pořádku. Může to být i vlivem špatné stravy.

Tady si můžete prohlédnout fotografie kakadu palmového, ale i další tři poddruhy:

- kakadu palmový černý (Probosciger atterimus atterimus)

- kakadu palmový severní (Probosciger atterimus stenolophus)

- kakadu palmový papuánský (Probosciger atterimus goliath)

Zdroj: Kakadu palmový

Diskuze

V diskuzi LOPATKOVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaverka Lubomír.

Dobrý den.
Mohl by mi někdo poradit? Máme Lopatkovec velkolistý, který nám donedávna krásně bohatě rostl i kvetl. Poslední 2 měsíce nějak chřadne. Půl rostliny je v pořádku, ale na části této rostliny úplně usychají listy. Barva zůstává zelená. Zálivku provádím stále stejně jednou za týden, rosím. Celou dobu byla rostlina v pohodě.
Nevím, kde děláme chybu.
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lopatkovec


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP