Téma: 

barvivo

Poleva na perníčky

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky
Zveřejněno dne: 2.5.2015

Heliotropium

Použití v medicíně

Mnohé druhy brutnákovitých rostlin se v minulosti hojně používaly v tradiční medicíně, vzhledem k prokázané hepatotoxicitě a také karcinogennímu účinku obsažených alkaloidů však bylo od jejich vnitřního užívání téměř upuštěno.

Purinový derivát alantoin, obsažený v mnohých brutnákovitých rostlinách, má výrazně regenerační účinky a podporuje hojení pokožky, sliznic a zlomenin.

Přestože je z území Číny uváděno téměř 300 druhů brutnákovitých ve 47 rodech, tradiční čínská medicína rostliny z této čeledi prakticky vůbec nepoužívá. Jedinou známější čínskou brutnákovitou bylinou je užanka (Lithospermum erythrorhizon). Z této rostliny bylo izolováno nafrochinonové barvivo shikonin, u něhož byl prokázán antibakteriální a především antitumorový účinek.

Zdroj: Heliotropium
Zveřejněno dne: 2.9.2016

Primule

Je primule jedovatá?

Prvosenka jarní obvykle pěstovaná u nás jedovatá není. Účinky rostliny ale nejsou zanedbatelné, protože se využívá jako léčivka. Léčivé látky jsou v primuli obsaženy jak v květu, tak v listech, tak i v kořenu.

Primule jak udržet barvu

Proto, aby vám primule krásně kvetla a udržela si svou původní barvu, je potřeba vypěstovat a udržet silnou rostlinu. Ideální je pro ni světlé místo, ovšem bez přímého slunce. Dařit se jí bude ale i v mírném polostínu. Důležitou věcí je teplota – rozhodně květináč neumísťujte nad topení; raději má nižší teploty kolem 12–16 °C, hodí se tedy třeba na chodby. Některé primule se v obchodech zalévají vodou, která obsahuje potravinářské barvivo, čímž se změní právě barva květu.

Zdroj: Primule
Zveřejněno dne: 4.9.2014

Gymnocalycium mihanovichii

Kaktusy rodu Gymnocalycium

Gymnocalycium mihanovichii kvete růžovými, žlutými, červenými a bílými květy. Pochází z Jižní Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Typické pro tyto kaktusy jsou axily, na kterých jsou areoly s ostny. Gymnocalycium nesnáší průvan a jako většina kaktusů má rádo slunné stanoviště.

Gymnocalycium mihanovichii je rod jihoamerických kaktusů. Mají kulovité tělo o průměru obvykle 4 až 15 centimetrů, vzácně až půl metru. Stonek je členěn do žeber, která mohou být plochá, rozdělená do hrbolů, nebo i vysoká ostrá. Otrnění může být velmi řídké až hrozivé a rostlinu zcela zahalující. Rostliny rostou solitérně nebo mírně odnožují. Květy vyrůstají z areol na temeni rostliny. Poupata, květy a plody jsou holé, bez chlupů a štětin, nesou pouze šupiny. Odtud název rodu gymno = nahý, calix = kalich. Barva květů je bílá, růžová, purpurová, mnohdy s odlišně zbarveným jícnem nebo středním proužkem na okvětních lístcích. Několik málo druhů kvete žlutě. Jejich pěstování není obtížné.

Gymnocalycium mihanovichii „Red Head“

Red Head je kultivar postrádající zelené barvivo (chlorofyl), ale zato má barvivo červené nebo žlutooranžové. Nemůže růst na vlastních kořenech a musí se roubovat na vhodné podnože. Jako podnože se většinou užívají teplomilné druhy rodu Hylocereus nebo chladnomilnější druhy rodu Myrtillocactus. Vhodnější jsou asi druhy rodu Hylocereus, které snáší lépe přezimování.

Gymnocalycium mihanovichii „Yelow Head“

Kultivar Yelow Head se pěstuje naprosto stejně jako všechny barevné kultivary. Lze jej namnožit roubováním asi 1–2 cm velkých odnoží, které rostlina vytváří ve velkém množství.

Zdroj: Gymnocalycium mihanovichii
Zveřejněno dne: 12.10.2016

Gardénie

Rostlina gardénie (Gardenia jasminoides)

Jde o velmi krásnou pokojovou rostlinu z čeledi Mořenovité (Rubiaceae). Pochází z Japonska a Číny, kde roste jako kompaktní stálezelený keř. Tato zelená kráska dostala jméno po Alexandru Gardenovi, skotském botanikovi a amatérském vědci žijícím v 18. století. V Číně byla gardénie používána v tradiční medicíně k léčbě nespavosti, podrážděnosti a úzkosti. Plody gardénie sloužily jako barvivo pro hedvábí.

Z Číny se gardénie rozšířila do celého světa, dnes ji najdeme v Africe, Evropě, Americe, a dokonce také na ostrovech v Pacifiku. Dnes je již známo asi 200 druhů a hybridů gardénií. Nejpěstovanější je pak právě Gardenia jasminoides, která se používá i k řezu. Má tmavě zelené celokrajné vejčité listy a smetanově bílé květy, které intenzivně voní po jasmínu a rozvíjejí se od poloviny léta do podzimu, někdy ještě v zimě. V oblastech, kde je teplejší klima, se gardénie ve velkém pěstuje v zahradách.

Zdroj: Gardénie
Zveřejněno dne: 10.5.2014

Jak vyrobit umělou krev

Návod na výrobu umělé krve

Ingredience: světlý kukuřičný sirup, červené a zelené potravinářské barvivo, voda

Postup: Smícháte sirup s barvami. Záleží na vlastním vkusu, jaké barvy chcete docílit. Můžete do červené přidat zelenou a vytvořit tak tmavou krev, nebo třeba jen trošku hnědé. Po smíchání vznikne hustá červená hmota, kterou je potřeba naředit vodou na požadovanou hustotu a máte připravenu umělou krev. Světlý kukuřičný sirup zakoupíte v prodejnách zdravé výživy za cenu cca 30 korun. Sypké potravinářské barvy stojí mnohem méně, dá se říct pár korun. Můžete ale použít i gelové, ty už budou trošku dražší. Práškové prodávají téměř v každé „staromódnější“ drogerii či zásobenějším obchodě.

Další možností je použití medu, červeného barviva a kakaa, to vše se smíchá do hladka. Kakaem ovšem směs zhořkne, takže pokud se použije v okolí úst, vyvolává nepříjemné pocity.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Zdobené perníčky několikrát jinak

Vánoční perníkoví mimoňové

Co takhle udělat dětem radost a perníčky jednou pojmout trochu jinak? Takoví mimoňové je určitě potěší.

Ingredience:

  • 250 g medu
  • 250 g hnědého cukru
  • 150 g másla
  • 400 až 450 g hladké mouky (dle potřeby)
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1/2 citronu

Postup:

Máslo, med a cukr zahřívejte v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Poté hrnec odstavte a nechte vychladnout. Na vále všechny ingredience včetně vychladlé hmoty smíchejte a důkladně vypracujte hladké těsto, které vložte do fólie a nechte nejméně 4 hodiny v lednici.

Na pomoučeném vále vyválejte plát o síle 5 mm a vykrájejte mimoně. Asi nemáte doma formičku mimoňů, takže nabízím tři varianty. Buď nějakou formičku podobného tvaru obětujete a danému tvaru ji přizpůsobíte, nebo si z tvrdého papíru šablonu vystřihnete a budete jednotlivé díly vykrajovat nožíkem, tou poslední možností pak je, že využijete formičku sněhuláka, který vám na závěr obarvený žlutou polevou a dozdobený originálními malůvkami určitě sněhuláka připomínat nebude. Třeba vás napadne i jiné řešení. Vykrájené tvary přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 10 až 15 minut. Po vyjmutí z trouby přendejte na kuchyňskou mřížku a nechte úplně vychladnout.

Žlutá poleva na mimoně

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2 až 3 lžíce citronové šťávy, dle potřeby
  • žluté potravinářské barvivo

Postup:

Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu, do které nakonec přimíchejte žluté barvivo dle potřeby, aby barva byla taková, jaká se vám bude líbit. Kuchyňským štětcem polevu natřete na všechny vychladlé perníčky z vrchní strany a nechte úplně zaschnout.

Poleva na dozdobení

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 1–2 lžíce citronové šťávy
  • potravinářské barvivo dle potřeby

Postup:

Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu, rozdělte ji na několik dílů, podle toho, s kolika barvami chcete pracovat, nezapomeňte si nechat část bílé. Polevu přendejte do zdobicích sáčků a perníčky dozdobte podle pohádkových postaviček mimoňů. Nechte úplně zaschnout do druhého dne. Věřím, že vaše děti budou úplně nadšené.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak
Zveřejněno dne: 26.11.2015

Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Perníčky z Hery

Ingredience: 75 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 15 dkg Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce koření do perníku, 1 lžička skořice, 1,5 lžičky sody (můžete nahradit kypřicím práškem do perníku)

Postup: Ručně nebo v elektrickém robotu si ze všech surovin vypracujte těsto. Může se vám zdát trochu lepivé, ale nebojte se, při vykrajování už vás trápit nebude. Pozor, dodržujte množství medu v receptu a výrazně ho nepřidávejte, mohlo by to ohrozit výsledek.

Takto připravené těsto je nutné nechat alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Rozhodně nepodlehněte návalu euforie a nevrhněte se do pečení hned. Opravdu těstu dejte čas, aby se v něm rozleželo veškeré koření.

Po odležení těsto klasicky vyválejte na silnější plát (cca 0,5 cm), už by vám nemělo lepit. Vykrájejte perníčky a šup s nimi do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem, budou se pak krásně lesknout. Vychladlé, pokud vám je rodina nesní, ozdobte dle své fantazie bílkovou nebo cukrovou polevou.

Jeden tip na originální perníčky: Červené potravinářské barvivo namíchejte do bílku, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na červeném podkladu vypadá opravdu skvěle a věřte, že budete originální.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno dne: 21.1.2017

Jak vyrobit umělou krev

Umělá krev ze Solamylu

Na výrobu umělé krve se dá použít i bramborový škrob, který se jmenuje Solamyl. Není však na výrobu umělé krve tak vhodný jako kukuřičný sirup. U směsi se Solamylem krev drží lépe na kůži, nestéká, ale jde po manipulaci velmi špatně smýt z rukou.

Ingredience: Na přípravu 250 ml umělé krve budeme potřebovat 250 ml vody (pokud chcete hodně realistickou krev, použijte vlažnou nebo 36 až 37 °C teplou vodu), 1 pytlík potravinářského barviva, stačí i půl (jahodově červené, ne malinově červenou, ta je spíš růžová), a Solamyl.

Postup: Do nádoby, v níž budeme připravovat umělou krev, nalejeme vodu. Přidáme škrob a barvivo. Škrobu dejte maximálně 2 lžičky nebo se vám nerozpustí a zůstane na dně bílá sedlina. Pozor si dejte i při vsypávání barviva. Bude stačit maximálně půl sáčku na 250 ml vody. Uvědomte si, že sáček jahodově červené obarví až 6 kg materiálu. Vše je potřeba důkladně rozmíchat, aby nevznikly hrudky. Umělá krev se nesráží jako lidská nebo zvířecí, proto ji můžete mít v láhvi klidně celý den (noc) a nic se s ní nestane. Pozor, umělá krev sice vypadá lépe než pravá, ale barví mnohem více než originál. Pokud tedy budete chtít cákat krev, buďte opatrní, protože se poměrně špatně pere, barví i kůži a zuby, při styku s kontaktní čočkou může dojít k jejímu zbarvení do růžova.

Kde se dá umělá krev koupit.

Zdroj: Jak vyrobit umělou krev
Zveřejněno dne: 16.11.2015

Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžička solamylu, 3–4 kapky citronové šťávy

Postup: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15 dkg alespoň 3x přesátého moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy), přidáme 1 lžičku solamylu a přikápneme 3–4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa přes sítko (udělá nádhernou bílou barvičku).

Mícháme ručně asi 20 minut, až je poleva bílá. Na šlehači lze také, ale pozor, někdy je jakoby „dutá“. Zdobíme kornoutkem se zdobicí tryskou z domácích potřeb asi za 5 Kč. Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do oddělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody. Pozor, stačí troška barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dost hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala se.

Připravenou polevu vždy přikryjte vlhkou utěrkou, můžete dát na noc do ledničky, když zbyde ve skleničce, a přikryjte čepičkou z alobalu. Poleva se loupe, mění-li se příliš teploty, například když necháte perníčky u radiátoru. Chcete-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dejte si do malého hrnečku polevu, přidejte pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujte. Lze zdobit také jedlými cukrářskými perličkami, je to také moc hezké.

Perníčky je možné zdobit i celoplošně, a to tak, že na cca 20 kouscích provedete jen konturu po obvodu perníčku, po zaschnutí vyplníte některé plochy štětcem, polevou mírně zředěnou, případně i barevnou, a zase necháte zaschnout. Potom teprve finálně konturujte a zdobte. Můžete dělat vzory, tečky, čáry, co vás napadne, můžete se řídit i kreslenými návody. Pozor, pokud si neuděláte okraje, poleva vám bude při vyplňování štětcem stékat!

Zde je videonávod na pečení a zdobení perníčků.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno dne: 21.1.2017


SiteMAP