Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BAYCOR 25

OBSAH

Náhrada za Baycor 25 WP

Přípravek Baycor lze nahradit – podobně účinné jsou například přípravky na bázi mancozebu (Dithane D 6, Dithane M 45, Novozir MN 80) a na bázi metiramu (Polyram WG).

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem POSTRIK BAYCOR KDE ZAKOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Werner otto.

nemohu sehnat na rez hruskovou ,byl jsem s timto postrikem spokojen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud neseženete Baycor, tak můžete použít náhradní řešení s těmito výrobky: Tercel, Delan 70 WDG, Discus, Merpan 80 WG, Syllit 65 WP, Topas 100 EC, Zato 50 WG

Zdroj: diskuze Postrik baycor kde zakoupit

Cena a kde se dá koupit

Baycor 25 WP se dá zakoupit v zahradnictvích nebo na internetových obchodech. Jeho cena se pohybuje kolem 200 korun za balení, které obsahuje 3 sáčky po 15 g. Na trhu jsou k dostání i menší balení, například sáčky po 5 nebo 10 g, zde je pak cena samozřejmě nižší.

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK BAYCOR 25WP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Pecina.

Kdo mi může poslat menší (5g) balení baycoru 25wp? Děkuji za odpověď. J.Pecina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přípravek Baycor 25 WP obsahuje účinnou látku Bitertanol a ten není možné aplikovat volně, kde se vám zachce. Z tohoto důvodu byla ukončena jeho distribuce malým spotřebitelům, aby nedošlo ke kontaminaci přírodních zdrojů. Baycor 25 WP je k dispozici jen pro velkozemědělce, kteří ho smí použít jen podle pokynů Českého hydrometeorologického úřadu. Pro ostatní maloodběratele jsou k dispozici tyto náhradní fungicidy DELAN, SCORE a TERCEL. Všechny z nich běžně zakoupíte v zahradnictvích a nebo online na internetu.

Zdroj: diskuze Postřik baycor 25wp

Co je to Baycor

Jde o postřikový fungicid ve formě smáčitelného prášku určený k ochraně jádrovin proti strupovitosti, rybízu a angreštu proti rzi vejmutovkové, višně a třešně proti skvrnitosti listů, meruňky proti monilióze a hnědnutí listů, karafiátů proti rzi karafiátové, růží proti padlí, rzi a černé skvrnitosti a okrasných rostlin proti skvrnitosti listů, rzím a padlí.

Připravený postřik se aplikuje pomocí aplikačního zařízení (postřikovače).

Zdroj: Baycor 25 WP

Odvážené množství přípravku se vsype na hladinu vody v aplikačním zařízení, nechá se smočit a potom se důkladně rozmíchá. Eventuálně se použije předmíchávací zařízení, pokud je jím aplikační zařízení vybaveno. Připravenou aplikační kapalinu je třeba bezodkladně spotřebovat.

Zdroj: Baycor 25 WP

Dávkování

Dávkování je individuální, záleží na ošetřované rostlině a na tom, proti jaké nákaze se bude používat. Vždy je k přípravku přiložen dávkovací list, který je nutné si důkladně přečíst.

Jádroviny – strupovitost

Ošetření se provádí podle signalizace nebo podle potřeby v intervalu 10–14 dní. Při preventivní ochraně se ošetřuje 2–3x před květem a dále dle průběhu infekce. Nižší dávku lze použít při preventivní aplikaci. Baycor je účinný 72 až 96 hodin od začátku infekce, má současně vedlejší účinky proti padlí jabloňovému. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Karafiáty – rez karafiátová

Ošetření preventivně, nejpozději při prvních příznacích a dále po 10–20 dnech podle potřeby, koncentrace 0,2 %.

Meruňka – monilióza

Ošetřuje se těsně před květem a při dokvétání, při zvýšeném riziku infekce se ošetření zopakuje 6 týdnů před sklizní.

Meruňka – hnědnutí listů

Ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, opakovat 2x po 1–2 týdnech. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Růže – padlí, rez, černá skvrnitost

Ošetření podle potřeby, koncentrace 0,15 %.

Višeň, třešeň – skvrnitost

První ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, druhé po 10 dnech. Tato dvě ošetření zpravidla postačí ke zvládnutí choroby, v případě potřeby se ošetřuje ještě po sklizni. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Zdroj: Baycor 25 WP

Diskuze

V diskuzi RZIVOST OSTRUŽINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majda.

Na rez ostružinovou jsem našla toto:

Rez ostružinová (Kuehneola uredinis, syn. Kuehneola albida) napadá ostružiny i maliník. Na jaře se na letorostech objevují fialovočervené zduřeniny. Rez ostružinová přezimuje v infikovaných výhonech, šíří se za deštivého počasí. Mechanicky můžete silné napadení omezit včasným odstraněním všech napadených výhonů, nejlépe již při rašení. Potíže často způsobuje blízkost dalšího ohniska rzi. Ideální v takovém případě je, aby ošetření porostů věnovali zvýšenou pozornost i sousedé.

Preventivní postřiky ohrožených ostružiníků se aplikují krátce po vyrašení rostlin (aspoň 2x v desetidenních intervalech). V seznamu registrovaných přípravků zatím nejsou proti rzi ostružinové uvedené žádné přípravky. Zahraniční odborná literatura doporučuje přípravky na bázi bitertanolu (Baycor 25) a mancozebu (Dithane DG NeoTec).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Voštová.

Děkuji něco podobného jsem už také našla. Na začátku bylo vše v pořádku a i roky předtím. Objevilo se to až letos a ne na začátku ale spíš na konci. I když jsem si mohla nevšimnout. Je tam stále obrovské množství plodů ale nejspíš již nedozrají, podle toho co jsem zjistila. Budu asi muset vše ostříhat a co bude měně napadené ošetřit. Snad nepřijdu o vše. Děkuji za info.

Zdroj: diskuze Rzivost ostružiny

Rzivost ostružiníku

V posledních letech je u ostružiníku stále častěji vidět rez ostružinová.

Jak se pozná

Vždy je pro tento defekt typická tvorba prášivých ložisek žlutých a na podzim i tmavohnědých výtrusů. Mohou být na listech a někdy dokonce na plodech. Opatřením je včasné odstranění napadených listů a po sklizni plodů okamžité odstranění napadených výhonů.

Takto vypadá rzivost ostružiníku.

Postřik

Chemická ochrana je možná použitím přípravků Flowbrix 1 l PROFI, Baycor 25 WP nebo Dithane DG Neotec. S postřiky je nutné začít krátce po vyrašení rostlin a ošetření opakovat alespoň dvakrát v desetidenních intervalech.

Zdroj: Choroby ostružin


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP