Ingredience: 60 květů, 4 litry převařené vody, 10 dkg kyseliny citronové, 10 citronů
Postup: Květy namočit na 24 hodin s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citronů. Tato bezinkovášťáva bez vaření je jednoduchá a velmi chutná.
V naší poradně s názvem ANTURIE PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Dobrý den,mám dotaz.Před 3 lety jsem dostala anturii,která od té doby stále kvete.Starý květ odejde a hned raší nové.Potřebovala by přesadit,mám ale strach,abych rostlině neublížila.V květinářství mi řekli,přesadit po odkvětu.Má někdo prosím zkušenost s přesazováním?Děkuji za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Květy anturie můžete stříhat prakticky kdy chcete. Když už se vám nelíbí, tak květ ustřihněte 2 cm od kmene rostliny. Včasným odstraňováním květů zabráníte, aby rostlina investovala sílu do tvorby semen a soustředila ji do tvorby nových květů.
Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové
Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.
V diskuzi VŘES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Dobrý den,chtěla bych vědět zda s e mají květy vřesu na jaře ostříhat.Krasně mě vřes přezimoval a na koncích květů jsou již nové větvičky.Aby znonu vykvetl tak nevím zda ho mám ostříhat od květů.Děkuji za odpověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ingredience: 4 litry svařené vody, 5x bezový květ, 1 citron, 400 g cukru, 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup: Svařte vodu, nalijte ji ideálně do 5litrové sklenice, hned v horké vodě rozmíchejte cukr (pro ty, kdo drží linii, lze cukru o 50 g ubrat). Do vody ihned vymačkejte citron a „prázdný“ jej nakrájejte na kolečka a také přidejte do roztoku. Až voda zchladne a je jen mírně teplá, přidejte kvasnice a bezové květy a dobře rozmíchejte. Přelijte přes trychtýř se sítkem rovnou do lahví, a to za 24 hodin. Láhve po naplnění dejte ihned do ledničky. Čím je nápoj studenější, tím je chutnější. Použití sušených kvasnic zařídí nejen bublinky, ale i dodání vitamínu B.
V diskuzi ANTURIE - DOTAZ K PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o radu,
mám 3 anturie, 1 velkokvětou /asi 3 roky/ a 2 s menšími květy /2 a 1 rok/ krásně mi pořád kvetou, ale problém je v tom, že u všech nových přirůstků se listy i květy - nějak nemohou dostat ven ze "svého obalu", tím pádem jsou zakrnělejší. Musím jej buďto ručně - naříznout a roztrhnout, nebo se list třeba i vůbec nedostane ven až dojde k jeho zlomení. Poradí mi někdo, co jim chybí , nebo v čem je problém.
Děkuji za radu a odpověď.
Tancíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dostala jsem hezkou anturii, ale stonky květů mi vždy zhnědnou směrem ke květu. Má ji asi 1 m od severního okna v jeho výšce.
Rosím ji odstátou a vlažnou vodou - i na květy. Zalévám mírně.
Předen děkuji za radu.
Ingredience: 1,3 kg plodů bezinek, 0,6 kg cukru, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, pektin, sklenice s víčky
Postup: Bobule zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, dokud nezměknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru. Když si budete dělat z bezu marmeládu, dejte si pozor, aby se vám do ní nedostaly stopky rostliny. Obsahují jedovaté kyanidy.
V diskuzi PĚSTOVÁNÍ BRAMBOŘÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.
Dobrý den, v září 2012 jsem dostala od přítele do nového bytu krásný bílý brambořík. Neustále má několik květů, i když za tu dobu jsou stonky listů i květů už dost slabé. Teď konečně po všech těch letech odpočívá a nekvete. Chtěla bych mu dát novou zeminu a nevím,jestli také vyměnit květináč za větší? Nerada bych mu ublížila.
Děkuji za odpoěď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Natrhané bezinky omyjte, otrhejte od stopiček, zalijte vodou a dejte vařit na plotnu. Bobule rozvařte na kaši, potom přidejte na plátky nakrájený a oloupaný citron (bez pecek, aby šťáva nezhořkla). Dále přidejte skořici, kávu a hřebíček. Vše nechte chvilku provařit. Poté propasírujte přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidejte cukr a nechte ještě chvilku provařit. Nakonec do vlažné šťávy vlijte rum, rozmíchejte a nalijte do sklenic. Nechte vystydnout a poté můžete sklenice uklidit někam do chladu a tmy.
V diskuzi SKVETOUCÍ ČESNEKKLIZEŇ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míra.
Slyšel jsem,že když jde česnek do květu tak se má stvol zlomit,aby nevysiloval palice.Je tato informace pravdivá?Děkuji M
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.
Dobrý den,
když jde česnek do květu,tvoří se stvol se semínky a ze začátku je rovný tak se musí utrhnout jak správně píšete , aby nevysiloval rostlinu. Já ponechám cca 3ks s květním stvolem jako signalizasi ke sklizni. A to když se stvoly uplně narovnají, tak česnek sklízím.
S pozdravem Jarda zahrádkář amatér.
Natrhané bezinky neboli černý bez omyjeme, otrháme od stopiček a na strojku na maso nebo lisu na ovoce prolisujeme. Měli bychom mít alespoň jeden litr šťávy. Převaříme si vodu, kterou nalijeme do vymačkané šťávy, přidáme cukr a balíček kyseliny citronové. Vše důkladně smícháme dohromady a necháme v chladnu vystydnout. Poté si v malém množství šťávy rozmícháme balíček konzervačního přípravku, abychom předešli plísním a kvašení, a nalijeme do zbytku šťávy. Vychladlou šťávu plníme do lahví. Skladujeme v chladu, nejlépe lednici. Šťáva z černého bezu je velice chutná a zdravá.
V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.
Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.
Šťávu z černého bezu nejlépe uchováte ve tmě a chladu. Tmavé prostředí sklepů je tak pro její uchování nejlepší. Můžete si zkusit vyrobit šťávu třeba podle tohoto receptu:
Suroviny:
1 kg plodů z černého bezu
2 l vody
1 kg pískového cukru
1 balíček kyseliny citronové (1 lžička)
Postup:
Natrhané bezinky omyjeme, otrháme od stopiček, zalijeme vodou a dáme vařit na plotnu. Bobule rozvaříme na kaši, kterou potom propasírujeme přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou citronovou a necháme ještě chvilku provařit. Ještě horké nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla. Necháme vystydnout a poté můžeme sklenice uklidit někam do chladu a tmy.
Bezinky mají blahodárné účinky na náš organismus. Plody černého bezu používali již naši předkové ve starověku. Byly součástí alternativní medicíny, ale používaly se i ve zdravotnictví. Doporučuje se je však vždy tepelně zpracovat, nebo alespoň nechat projít kvašením. V syrovém stavu jsou totiž jedovaté. Sice v malém množství, ale přece jen obsahují jedovaté látky. Nejlépe bude, když je povaříte nebo upečete – koláč s bezinkami je opravdu výborný. Bezinky mají velice výraznou chuť. Jsou účinné při chřipce a nachlazení v jakékoli formě. Při nachlazení je dobré uvařit si z nich čaj a do něj i použít šťávu z černého bezu. Ten působí také proti nervozitě v žaludku. Na zácpu se doporučují 2–3 lžíce bezinkového sirupu. Bezinky působí na imunitní systém, snižují horečku a zabraňují šíření viru v těle. Pokud máte problémy s chutí k jídlu, tak vám také pomohou produkty z bezinek. Bezinky obsahují vitamín A, B, C, hořčík a železo.
Bobule bezinky dozrávají koncem srpna, jejich šťáva je bohatá na minerální látky a skvěle se hodí na čištění krve. Obsahuje vitamín C, provitamín A (betakaroten), stopové prvky (selen a zinek) a hodně barviv (antokyanů), až 980 mg na 100 g. Dále je to cukr, kyselina jablečná třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, vápník a kyselina panthotenová Plně vyzrálý černý bez je tak doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky. Pozor, syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
Bezinky fungují v našem organismu jako lapače volných radikálů, to znamená, že neutralizují škodlivé sloučeniny kyslíku vznikající při látkové výměně a tím chrání buňky těla před poškozením dědičných informací v nich uložených. Když po dobu 2–3 týdnů denně vypijete sklenici šťávy, zlepšíte zásobování krve kyslíkem a zvýšíte obranyschopnost svého organismu. Budete se cítit výkonnější, více fit a plní energie.
Nezralé a syrové bezinky obsahují velké množství látky zvané sambunigrin, ta ve vysoké koncentraci bývá škodlivá a působí nepříznivě na žaludek. Zralé a zavařené plody už obsahují jenom zbytky této substance.
Bezový květ nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky, mohou jej užívat i těhotné ženy a kojící ženy. Naopak nadměrné požití nepřevařené šťávy či syrových plodů může způsobit nevolnost nebo příznaky otravy. Tudíž se nedoporučuje v těhotenství užívat bobule černého bezu a přípravky z nich.
V naší poradně s názvem KALA BÍLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Felda.
Po třech týdnech kvetení většina květů zezelená. Má to tak být, nebo dělám při pěstování někde chybu?
Děkuji Felda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Zelené květy takhle rychle po prodeji svědčí o přebytku dusíku v substrátu. Ten se tam mohl dostat společně s hnojivem v prodejně a nebo ve vaší zálivce. Zvolte hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším obsahem fosforu. Pravidelně jednou za měsíc zalévejte rozmixovanými skořápkami od vajec.
Životnost ustřižených květů hortenzie lze prodloužit tak, že použijete přípravek pro revitalizaci květin Floralife Quick Dip. Stonky ponoříte na krátkou dobu do roztoku, který zajistí rychlý příjem živin. Podrobný návod naleznete zde.
Životnost usušených květů hortenzie jde určitě o něco prodloužit. Hotovou dekoraci z hortenzií na samý závěr nastříkejte lakem na vlasy. Tím zvýšíte trvanlivost a zvýrazníte barvu. Ve vnitřních prostorách vám vydrží minimálně rok, ale do venkovních prostor se takto upravené hortenzie nehodí.
V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ ORCHIDEJÍ - se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.
Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Tohle udělá prudké slunce. Jestli jste měla vaší orchidej za oknem, tak v minulých slunečných dnech vám ji slunce takhle spálilo. Ostříhat nebo ne je jedno, listy by stejně uschly. Bohužel se musíte smířit s tím, že míň listů znamená míň květů. Budete muset počkat než vyrostou nové listy a potom můžete očekávat nové květy. A nebo to odpískejte, kupte za 150 Kč novou rostlinu a tešte se z nových čerstvých květů na polostinném ale světlém místě.
Květní pupeny pro novou sezonu rostlina zakládá už v létě předchozího roku. Nevhodným seříznutím na podzim či na jaře ji tedy připravíte o základy budoucích květů a sebe tak ochudíte o nádhernou podívanou, kterou bohaté květy hortenzie skýtají. Jak tedy nejlépe na stříhání květů hortenzií, aby vám rostliny příští rok kvetly? Seřízněte pouze seschlé či namrzlé výhony, a to až k zelenému páru květních pupenů. Podívejte se například na toto video, které zachycuje stříhání mladých květů, anebo na video popisující stříhání starých květů hortenzií
Hortenzie v současné době patří mezi velice oblíbené květiny. Pěstují se jak na záhonech jako keře, tak i v květináčích. Existuje spousta různých vyšlechtěných druhů, prodávají se v mnoha barevných variacích, tak aby si každý našel to své. Všichni pěstitelé hortenzií se snaží, aby se rostlině dařilo, za což se jim odvděčí nádhernými různobarevnými květy. Ty se hodí zejména do suchých vazeb, které vydrží opravdu dlouhou dobu. I když nechcete květy hortenzií sušit, je nejlepší je po odkvětu z rostliny odstranit. To provedete tak, že si vezmete zahradnické nůžky a stará květenství ustřihnete přímo pod rozvětvením květů. Stonek ponecháte, aby rostlina nevypadala „okousaně“ a měla pěkný tvar. Současně můžete odstřihnout u země odumřelé výhony.
Připravíme si nádobu, nejlépe velký hrnec. Květy bezu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a jablečnou šťávou a necháme odležet 24 hodin. Vzniklou tekutinu přecedíme přes sítko nebo plátno, přidáme cukr, kyselinu citronovou a vodku. Vše pořádně promícháme, aby se nám úplně rozpustil cukr. Celé necháme týden odležet a pak slijeme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Podáváme s kostkou ledu jako aperitiv.
A kdy je ta vhodná doba stříhat květy hortenzií na sušení? Důležité je vyčkat, dokud květy pořádně nevykvetou a neuzrají. To poznáte podle toho, že jsou plně rozvité, mají nádhernou barvu po celém květenství a uprostřed každého kvítečku je vyvinutý prasklý prašník. Takto rozkvetlé květy ale stále netrháme, počkáme ještě chviličku, kdy květy postupně začnou měnit barvu a zpevní. Bílé a růžové květy začnou zelenat, červené hnědnout a modré se mění do šeda a zelena. V této době je právě vhodná chvíle na ustřižení květu a jeho usušení. Jakým způsobem budete chtít sušit, je jen na vás. Pokud chcete zachovat barvu a tvar ustřiženého květu, sušte v tmavé a suché místnosti zavěšené za stonek květem dolů. Takto usušené květy pak můžete použít k různým suchým aranžmá, ale pozor, květy jsou velmi křehké. Další možností je také sušení, ale dopředu květy napustíme glycerinem. A to tak, že po ustřižení stonky šikmo seřízneme a dáme do sklenice s vodou a glycerinem zhruba na 5 dnů. Potom sušíme klasickým způsobem v tmavé a suché místnosti, zavěšené květem dolů. Takto usušené květy hortenzie jsou připravené na následné barvení, květy se nerozpadají. A poslední možností je sušení klasicky ve váze. To musí být květy ale opravdu pořádně vyzrálé. Květy ustřihnete se stonkem o potřebné délce, vložíte do vázy s trošičkou vody a necháte uschnout.