Téma: 

bramborák

Cuketové bramboráky

Cuketové placky

Ingredience: 500 g cukety, 3 vejce, 5 vrchovatých lžic hladké mouky, sůl, drcený kmín, 6 stroužků česneku, olej na smažení

Technologický postup: Cuketu oloupeme a nastrouháme nahrubo (u přezrálejší odstraníme změklý vnitřek se semeny). Nastrouhanou cuketu osolíme, zamícháme a necháme zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Vodu, kterou potom osolená masa cukety pustí, slijeme a hmotu ještě rukama vymačkáme a všechnu vodu vylijeme. Do této hmoty bez vody přidáme vejce, kmín a 2 špetky soli. Přidáme mouku a umícháme těsto, které bude hustší, než na jaké jsme zvyklí, když děláme bramborák. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě mouku. Z připraveného těsta smažíme placky. Těsto nabíráme lžící a na pánvi z něj tvarujeme menší a poněkud silnější placky. Placky se opékají z obou stran dozlatova. Musejí mít opečený povrch a vnitřek trochu měkčí.

Zdroj: Cuketové bramboráky
Zveřejněno dne: 3.2.2016

Recepty s česnekem

Tradiční český bramborák

Suroviny:

  • 80 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 800 g brambor
  • 3–4 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • slanina (nemusí být)
  • mletý černý pepř (nemusí být)
  • olej

Postup:

Brambory oloupejte, omyjte a osušte. Na jemném struhadle je nastrouhejte a ihned vmíchejte mouku, vejce a oloupaný, prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeňte pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžete do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky. Těsto pak v malých dávkách nalívejte na pánvičku či lívanečník. Tradiční bramboráky se pečou na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky položte nejprve na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Tradiční český bramborák můžete podávat samotný nebo jako přílohu k masu či masové směsi. Bramborák je skvělý studený i teplý.

Zdroj: Recepty s česnekem
Zveřejněno dne: 13.10.2014

Patizon

Použití v kuchyni

Oloupaný patison plníme masem, sýry, zeleninou, nádivkou, rybami, salátem, ovocem. Nakrájený lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný připravujeme jako bramborák či lívance (slané lívanečky z patisonů a hub). Patisony nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme, pečeme. Výborný je především s česnekem (například dušený patison na smetaně s koprem a česnekem).

Zdroj: Patizon
Zveřejněno dne: 13.10.2016

Recepty na chlupaté knedlíky

Nejlepší chlupaté knedlíky

Správné chlupaté knedlíky by měly být po uvaření měkké, světlé a mít příjemnou chuť. V žádném případě by neměly být tvrdé a promodralé či našedlé. Jestliže se budete řídit následujícími radami, mohlo by být vaše snažení úspěšné:

  • Brambory je třeba strouhat na bramborovém struhadle, které je rozstrouhá na jemné třásně. Nestrouhejte je na „slzičkovém“ struhadle, protože by se vám kousky brambor špatně tvarovaly do knedlíků i špatně provářely.
  • Pokud mají brambory přebytek vody, tak ji částečně slijte.
  • Brambory mírně přelijte mlékem a promíchejte, tak nebudou tmavnout ještě před vařením.
  • Přidejte vejce, lepší je přidávat jen žloutek. Na 1 kg brambor dávejte 1–2 kusy.
  • Těsto osolte.
  • Zahušťujte hrubou moukou, můžete ji smíchat s krupicí nebo dětskou krupičkou – knedlíky budou měkčí.
  • Měkké a správně barevné jsou chlupaté knedlíky tehdy, když do těsta přidáte alespoň třetinu strouhaných studených vařených brambor.
  • Chlupaté knedlíky je možné i různě dochucovat kořením. Přidáte-li do těsta spolu s malým množstvím česneku například také majoránku, tak uvařené knedlíky chutí připomínají bramborák.
  • Kromě majoránky můžete přidávat i pažitku nebo petrželku.
  • Pokud chcete chlupaté knedlíky podávat samostatně, je možné do těsta zapracovat i trochu nakrájeného uzeného masa, škvarků nebo uzeniny.
  • Těsto dobře promíchejte, mělo by být přiměřeně husté, hustší než na bramborák, a ihned knedlíky zavařte.
  • Knedlíky po uvaření promíchejte s uvařeným zelím, tak zaručeně neztmavnou.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky
Zveřejněno dne: 29.12.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP