Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

BYLINKY

OBSAH

Jak pěstovat rozmarýn v květináči s tymiánem

Rozmarýn a tymián patří mezi trsnaté druhy bylinek. Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí bylinky (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, rozmarýn), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský). Některé bylinky lze přezimovat, a to nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. Platí to například o tymiánu a rozmarýnu, tyto bylinky neseřezávejte.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Blabolilova.

Dobrý den! Věděl by měkdo,zda-li mohu rýmovník sušit jako ostatní bylinky?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Sušení bylinek v sušičce na ovoce

Ve srovnání s klasickým sušením, kdy bylinky pověsíte na půdu, nabízí sušička rychlejší řešení. Navíc s její pomocí zachováte v potravinách významné množství vitaminů, které jsou citlivé na světlo, vysokou teplotu a vzdušný kyslík.

Jestliže pravidelně sbíráte větší množství bylin (k přípravě čajů, nálevů či jako koření do různých pokrmů), uvítáte, že prostor kolem vás nebude zaplněný plechy, na nichž se obvykle bylinky sušívají. Ve srovnání s nimi zabírá sušička jen velmi málo místa, což je dáno tím, že jednotlivá síta jsou vyskládána nad sebou.

Co je velkou předností, je čistota a pořádek při sušení. Při klasickém sušení nejen ve sklepě či na půdě, ale i v obytných místnostech padá na bylinky prach – a přece jen nějakou dobu trvá, než se usuší.

Sušit můžete jak samotné lístky, tak i větvičky s drobnými lístky (například dobromysl). Bylinky umístěte na síta ve slabé vrstvě, aby se dobře prosušily. Doba sušení je závislá na mnoha faktorech (vlhkost bylin, jejich množství, vlhkost a teplota v místnosti), ale abyste se napoprvé zorientovali, zkuste najít přibližnou délku sušení různých druhů v návodu k použití sušičky.

Zdroj: Sušička na ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT MOLICE Z BAZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nejlepší zbraň na molice je chemický insekticid Mospilan. Bohužel pro bazalku se moc nehodí, jelikož její listy jsou hlavním produktem a Mospilan v nich zůstává moc dlouho aktivní. Abyste udržela bazalku stále jedlou a bez molic, tak zkuste použít žluté lepové desky, které jsou běžně k dostání, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Molice na ně přelezou, přilepí se a uhynou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den a co insekticid přírodní na bylinky?Mě se molice objevují na ibiškách a na salátových okurkách.Podotýkám,že je ná´´mám u sebe na balkoně

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky

Bylinky

Problematika CHOPN je úzce propojena i s úrovní zdravotní gramotnosti. Zmírnit příznaky pomáhá fenykl obecný, jablečník obecný nebo podběl lékařský.

Zdroj: Chopn

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT ORGANISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Nezabìrajì mí prášky na odvodnění (Furorese)léčìm se s ledvinami,poradì někdo co k nim přidat za bylinky.Ruky,nohy,vìčka celkově jsem jak koule.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Ahoj, taky jsem měla se zavodněním opravdu hrozné problémy. Vyzkoušej tohle www.odvodneni-organi… ja s tím mám fakt super zkušenost.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit organismus

Jde to pěstovat společně i doma?

Společné pěstování tymiánu a rozmarýnu v jedné nádobě doma je možné, jelikož podmínky pro pěstování těchto bylinek jsou podobné. Mají rády světlo, chudší zálivku a teplotu do 15 °C. V teplejších místnostech musíte bylinky rosit a nezalévat.

Zdroj: Rozmarýn v truhlíku s tymiánem

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nebude to problém. Až se rakytník rozroste, tak bylinky vysadíte na jiné místo. Společně si nijak nevadí.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování

Bylinky na menstruační bolesti

Menstruační obtíže může zavinit i nedostatek kyseliny gama-linolenové. Tu obsahuje olej ze semínek pupalky a brutnáku, který podporuje tvorbu prostaglandinu EI, který má jako protihráč prolaktinu zásadní roli při regulaci ženské periody.

Doporučené užívání: Po dobu 3 měsíců užívejte 1× denně 1 lžičku pupalkového a brutnákového oleje. Oba tyto oleje jsou k dostání v lékárnách a bylinkářstvích, vhodnější jsou v tekutém stavu, ne v tobolkách.

Při bolestivé menstruaci pomáhá preventivní pití bylinkových čajů cca čtyři dny před předpokládaným začátkem menzes.

Čaj proti bolavé menstruaci

Ingredience: 1 lžičku kontryhelu, 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku třezalky, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme 2× denně 4 dny před plánovanou menstruací.

Čajová směs proti bolestivé menstruaci

Ingredience: 1 lžičku kontryhele, 1 lžičku hluchavky, 1 lžičku mateřídoušky, 1 lžičku řebříčku, 3 dl vroucí vody

Postup: Bylinky smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme 2× denně 4 dny před plánovanou menstruací.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila.

Prosím, můžete mi poradit?
Nastávající maminka 36 let v pátém měsíci těhotenství má nízký tlak. Existují bylinky, které tlak zvýší. Našli jsme si něco, ale jsou to protichůdné rady. Předem děkuji za odpověď. Bohumila

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP