Téma: 

červené fazole

Mexické fazole

Mexické fazole s párkem

Ingredience: 600 g sterilovaných červených fazolí, 1 cibule, 6 stroužků česneku, olej, 4 lžíce kečupu, 4 párky

Technologický postup: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, poté přidáme červené fazole v plechovce, párky pokrájené na kolečka, chvíli osmažíme (musíme je hlídat, aby se nám nepřipálily), vmícháme česnek a nakonec vše dokončíme 4 lžičkami kečupu.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Diskuze: Nemoci Rynglí - červené

Při sklízení rynglí, které byly napohled pěkně vyzrálé a zdravé, po rozpůlení - skoro na všech
plodech jsme našli od pecky tmavé ložisko škůdce.
Plody ce nedaly konzumovat. Bylo to poprve při sklizni letos 2015.

Děkuji za radu. Šmíd

Zdroj: diskuze Nemoci Rynglí - červené
Odesláno dne: 14.12.2015 uživatelem Stanislav Šmíd, Uh. Brod
Počet odpovědí: 0

Fazolová polévka z červených fazolí

Trochu o fazolích

Fazole mají velmi dlouhou historii a také v současnosti patří mezi velmi oblíbené druhy luštěnin. V kuchyni se mohou připravovat na mnoho způsobů. Sušené fazole mají celosvětově velký význam a především v Africe, Asii a Jižní Americe jsou pro obyvatelstvo významným zdrojem bílkovin. Kořeněná jídla připravená ze sušených fazolí společně s pšeničnými plackami nebo rýží jsou téměř ideální kombinací všech živin.

Při výběru fazolí je dobré se orientovat podle jejich barvy, čím jsou fazole tmavší, tím výraznější mají chuť.

Na celém světě se prodávají sušené fazole mnoha odrůd, ale většina z nich patří k odrůdě fazole obecná. Sušené fazolové boby se používají do polévek, různých kaší, gulášů i salátů. Jsou typickou součástí kuchyně v Jižní a Střední Americe a velmi často se připravují jako příloha i hlavní jídlo v Indii a okolních oblastech. Před přípravou je třeba fazole namočit do horké vody, aby zbobtnaly a změkly.

Pozor! Fazole se nekonzumují v syrovém stavu, protože bez úpravy obsahují řadu nestravitelných látek a mohou otrávit lidský organismus.

Léčivé účinky fazolí:

  • Působí pozitivně na žaludek a střeva
  • Posilují srdce
  • Snižují cholesterol
  • Jsou bohatým zdrojem energie
  • Chrání sliznice
  • Díky kyselině pantotenové podporují zdravý vzhled a funkci pokožky

U nás jsou k sehnání především červené ledvinové fazole, černé ledvinové fazole, bílé ledvinové a červené drobné fazole adzuki, nazelenalé fazole mungo, bílé fazole s černým okem a bílé fazole navy.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí
Zveřejněno dne: 25.6.2017

Diskuze: vady na pokojovém fikusu elastika

Prosím o radu. Při letnění na zahradě pod vysokou jabloní se mi objevili malé tečky načervenalé až černé a nyní doslova je zelené pletivo v tečkách vykousané a spodní strana listu má červené pletivo. prosím oradu , co mi ten fíkus likviduje Děkuji zábranská M.

Zdroj: diskuze Vady na pokojovém fikusu elastika
Odesláno dne: 7.7.2016 uživatelem Miroslava Zábranská
Počet odpovědí: 0

Mexické fazole

Pikantní mexické fazole

Ingredience: 300 g velkých fazolí, 1/2 l hovězího vývaru (bujón), 4 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, 300 g mletého hovězího masa, chilli, drcený kmín, 2 feferonky, oregano, bobkový list, 250 g rajského protlaku, sůl, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Přes noc namočíme fazole. Ráno je uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme a na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulkou a česnekem. Přidáme maso, orestujeme, vydusíme šťávu. Okořeníme, promícháme, přidáme mouku s protlakem a pokrájené feferonky. Nakonec vložíme fazole s vývarem a povaříme. Vše dochutíme solí nebo chilli.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Diskuze: co způsobuje kroucení listů dendrobium nobile

Jsem začátečnice i když seniorka a dostala jsem krásnou červeně kvetoucí dendrobium nobile, je úplně jiná než phalenopsis, které mi kvetou poměrně dobře, když odkvetla nic jsem neodstříhávala, že prý může kvést i z odkvetlých stonků,ale začaly se jí kroutit všechny nové listy a vypadá to, že se už snad nikdy úplmě nenarovnají, jsou stočené, i když tvrdé a zelené...nevím, co dělám špatně, možná zálivku,zalévám jen odstátou vodou dvakrát do měsíce ji namočím na hodinu do vody s hnojivem, škůdce jsem zatím žádné nenašla, tak už snad jedině ji zkusím letnit na zahradě?

Zdroj: diskuze Co způsobuje kroucení listů dendrobium nobile
Odesláno dne: 29.6.2017 uživatelem mila
Počet odpovědí: 0

Mexické fazole

Mexické fazole bez masa

Ingredience: 750 g černých fazolí (sterilované, nebo předem namočené a uvařené), 1 větší rajský protlak, 2 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 500 g zeleninového leča (nebo čerstvých rajčat a papriky), sůl, worcesterská omáčka, 1 kostka masového bujónu, 1 lžička chilli koření, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek orestujeme na pánvi, přidáme kečup, protlak, lečo a fazole. Podle chuti osolíme, přidáme bujón, worcesterskou omáčku, chilli koření, vše necháme provařit a na závěr zahustíme moukou, kterou rozmícháme v troše studené vody. Mouku necháme krátce provařit a můžeme podávat. Takto připravené fazole podáváme s pečivem.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Recepty na fazolovou polévku

Mexická fazolová polévka

Ingredience: 200 g zelených fazolí, 200 g červených fazolí, 200 g bílých fazolí, 2 ks celerového stonku, 1 ks oranžové papriky, 1 ks červené papriky, 4 ks rajčat, 1 ks cibule, 1 ks pórku, 1 ks mrkve, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 4 polévkové lžíce kysané smetany, 800 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, na ozdobu 1 špetka petrželové nati, podle chuti koření: paprika sladká, pepř černý mletý, sůl

Postup: Fazole namočte do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Papriky umyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostky. Zelené fazolky očistěte, umyjte a rozkrájejte na kousky. Červené fazole a kukuřici propláchněte na sítu pod studenou vodou. Pórek, mrkev a celer očistěte a nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte do kříže, ponořte do vroucí vody, vyjměte je a oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kostky. Na oleji lehce opečte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte fazole, rajčatový protlak, vývar a na mírném ohni povařte asi 30 minut. Přimíchejte mrkev, celer, rajčata, fazolky a povařte dalších 20 minut. Nakonec přidejte kukuřici, červené fazole, pórek, osolte a ochuťte pepřem a mletou paprikou. Povařte 5 až 10 minut a podávejte se smetanou a nasekanou petrželkou. K polévce se skvěle hodí opečené česnekové bagety.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku
Zveřejněno dne: 15.8.2015

Mexické fazole

Mexické fazole z konzervy

Ingredience: 400 g sterilovaných bílých fazolí, 400 g sterilovaných červených fazolí, 30 g rajského protlaku, 2 klobásy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, mletý pepř, chilli, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli nakrájíme nahrubo na měsíčky a dáme smažit ve větší pánvi, po chvíli přihodíme na kolečka nakrájené klobásy a smažíme, dokud cibule nezměkne, ale zůstane trošku křupavá. Potom přidáme fazole a protlak a prohřejeme za opatrného míchání. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme a dochutíme pálivým kořením (mletý pepř a chilli).

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Mexické fazole

Mexické fazole po kovbojsku

Ingredience: 2 paprikové klobásy, 1 hrnek červených fazolí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 konzerva loupaných rajčat, sůl, pepř, sladká paprika, chilli, jíška, olivový olej, jarní cibulka na posypání

Technologický postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek na plátky. Pak orestujeme na kousky nakrájenou klobásu. Přidáme koření a orestujeme. Vlijeme fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, a konzervu rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem. Vše společně dusíme, až jsou fazole měkké. Poté zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s chlebem, pittou nebo tortillou.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Mexické fazole

Mexické fazole s vepřovým masem

Ingredience: 400 g sterilovaných bílých fazolí, 400 g červených fazolí v chilli omáčce (sterilované), 200 g vepřového masa, 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 cibule, 1 lžíce gulášového koření, 1 stroužek česneku, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 4 lžíce oleje, sůl

Technologický postup: Zeleninu očistíme, cibuli nasekáme a papriky nakrájíme na nudličky. Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme cibuli. Vložíme maso a osmahneme. Vše podlijeme vodou z fazolí a dusíme doměkka. Je-li třeba, dodáme vodu. Na jiné pánvi orestujeme na troše oleje nakrájenou papriku. Do hotového masa dáme fazole, povaříme a přidáme papriku, česnek, majoránku a podle chuti osolíme. Mexické fazole můžeme zahustit hotovou tmavou jíškou. Kdo má rád ostřejší, přidá si feferonku a podobně. Mexické fazole s masem podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Mexické fazole

Mexické fazole s cuketou

Ingredience: olej, 1 větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregano, bazalka, pepř, chilli, Cikánská omáčka, 20 g rajčatového pyré, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (nebo fazole ze sáčku), kukuřice

Technologický postup: Na olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků). Až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak přidáme česnek krájený na plátky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidáme Cikánskou omáčku a rajčatové pyré a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít), nebo den předem namočené fazole ze sáčku. Můžeme přidat i hrst zmrazené či čerstvé kukuřice. Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vaříme. Podáváme s chlebem nebo s kukuřičnými krekry, například Chio Tortillas (pikantní).

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Fazolová polévka z červených fazolí

Jednoduchá fazolová polévka

Ingredience: 250 g středních červených fazolí, 2 brambory, 1 cibule, 2 stroužky česneku, máslo, sladká paprika, kmín, sůl, oregano

Postup: Fazole namočíme, nejlépe přes noc. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostičky, okmínujeme. Na másle zpěníme cibulku, poprášíme sladkou paprikou, zalijeme vodou a přidáme propláchnuté fazole, které uvaříme doměkka. Brambory scedíme, rozmačkáme na kaši a zahustíme jimi polévku. Dochutíme česnekem, oreganem, solí a pár minut ještě povaříme. Můžeme ozdobit petrželkou.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí
Zveřejněno dne: 25.6.2017

Chilli con carne

Chilli con carne bez masa

Ingredience: 2 hrsti sójového granulátu, 250 g fazolí, 3 cibule, 1 konzerva loupaných rajčat, 5 stroužků česneku, 1 pórek, 4 ks hřebíčku, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 ks chilli papriček, ½ lžíce oregana, sůl, cukr

Technologický postup: Namočíme fazole, nejlépe přes noc. V hrnci se lžící oleje dozlatova osmahneme nasekanou cibuli. Přidáme mletou papriku, chilli papričky a mícháme jen malou chviličku, aby paprika nezhořkla. Poté přidáme fazole i s vodou, ve které byly namáčeny, hřebíček a dusíme, dokud fazole nezměknou. Fazole by měly být těsně pod vodou. Při vaření doplňujeme vodu podle toho, jak se vyvařuje. Když jsou fazole měkké, přidáme loupaná rajčata z plechovky, pórek nakrájený na kolečka, plátky česneku, sójový granulát (suchý, nenamočený). Podle chuti přidáme sůl a cukr (je fajn, když je slaná chuť se sladkou vyrovnaná) a oregano. Vegetariánské chilli con carne dusíme ještě alespoň pět minut. Podáváme s rýží, brambory nebo jen s čerstvým pečivem.

Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno dne: 5.2.2016

Mexické fazole

Pravé mexické fazole

Ingredience: 1 cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, ½ lžičky mletého chilli, 400 g konzervovaných fazolí v tomatové omáčce, mletý pepř, sůl, limetkovou šťávu, 4 tortilly

Technologický postup: Nejprve si nachystáme suroviny – cibuli nakrájíme najemno, papriku nakrájíme na malé kousky, česnek rozmačkáme. Na vysoké silnostěnné pánvi rozpálíme rostlinný olej. Zároveň na něj vhodíme předem připravenou směs cibule, křehké šťavnaté papriky a česneku. Smažíme, dokud všechno nezměkne. Přidáme chilli, promícháme a pokračujeme další minutu. To úplně stačí k tomu, aby se ingredience spojily a chilli dostalo šanci proměnit masitou luštěninu poněkud mdlé chuti v exotickou pochoutku. Přisypeme fazole a směs opatrně prohřejeme. Dochutíme špetkou pepře, soli a limetkovou šťávou. Odstavíme pánev z plamene. Ohřejeme tortilly (v mikrovlnné troubě stačí půl minuty při nižším výkonu). Mexické fazole rozdělíme na čtyři díly a naplníme jimi stočené placky.

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Recepty na fazolovou polévku

Fazolová polévka s klobásou

Ingredience: 200 g bílých nebo červených fazolí, 100 g klobásy, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 50 g cibule, 1 masox, 1,5 l vody, 1 dcl smetany, sůl, pepř

Postup: Fazole omyjeme, přebereme a necháme namočené ve vodě 24 hodin. Druhý den na rozpáleném tuku krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vodou a přidáme bujon a nakrájenou klobásu na kolečka a povaříme. Pak přidáme namočené fazole, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou a ještě chvilku povaříme.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku
Zveřejněno dne: 15.8.2015

Fazolová polévka z červených fazolí

Druhy fazolí

Fazole bílé se hodí na různé typy pokrmů, vzhledem k jemné struktuře zejména na výrobu pyré. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole „červená ledvina“ jsou univerzální druh fazolí, který se hodí do polévek, chilli con carne a obecně na mexickou kuchyni. Mají výraznou chuť. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole pinto jsou středně velké strakaté fazole, velmi oblíbené v italské kuchyni. Vaří se 1,5–2 hodiny.

Fazole haricot má o něco jemnější chuť než černá fazole. Vaří se přibližně 1 hodinu.

Fazole černá má oválný tvar a tmavou barvu. Její chuť je nasládlá a připomíná houby. Podává se dušená a smíchaná s rýží. Vaří se 1,5 hodiny.

Fazole „černé oko“ se vyznačuje charakteristickou černou skvrnou a velmi tenkou slupkou. Vaří se 0,5–1 hodinu.

Fazole bílá máslová je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Vaří se 1–1,5 hodiny.

Fazole lima, fazole měsíční, pochází z Peru, v současnosti se pěstuje ve všech vhodných oblastech. Semena jsou větší, mají bílou barvu, při vaření změknou, ale nerozpadnou se. Patří k nejvíce využívaným odrůdám.

Fazole fava jsou vhodné především do polévek, salátů a kaší. Jsou větší, mají světle hnědou až červenohnědou barvu a jsou moučnější.

Fazole borlotto mají semena s mnoha skvrnami červenofialové barvy, mají hořkosladkou příchuť. Jsou velmi oblíbené v Itálii, kde se konzumují čerstvé i sušené. Prodávají se ve dvou velikostech. Malé fazole jsou po uvaření velmi měkké, velké se používají do mnoha tradičních italských jídel, například polévky minestrone.

Fazole canellini mají středně velká semena bílé barvy, která po uvaření změknou. Jsou velmi oblíbené v Itálii, především v Toskánsku.

Fazole appalosa-beans jsou středně velké bílé fazole s hnědými nebo červenohnědými skvrnami, které pocházejí z jihozápadu USA, ale v současnosti se pěstují i v mnoha jiných oblastech.

Fazole bostonské, tzv. perličky, jsou malé a moučné, mají světlou krémovou barvu. V USA se používají na pečení bakedbeans, ve Francii na cassoulet.

Fazole vigna čínská, dlouhatec čínský, je specifická především délkou svých velmi úzkých lusků, které dorůstají až do 90 centimetrů. Semena mají smetanovou barvu, je na nich charakteristická tmavá nebo žlutá skvrna. Mají velmi lahodnou chuť a jsou oblíbené v jižních oblastech USA.

Fazole adzuki jsou malé červené fazole, které při vaření získají velmi jemnou a příjemně sladkou chuť.

Fazole mungo, urdu, nebo také urid, je odrůda fazole s menšími boby, která se nejvíce pěstuje a připravuje i neloupaná v Indii. Barva bobů je matně zelená nebo zelenožlutá. Při loupání se velmi často rozpadá na poloviny, prodávaná po úpravách má barvu žlutou.

Fazole můra pochází z Indie a její boby jsou velmi odolné proti vysychání.

Fazole křepelčí mají bílá nebo krémová středně velká semena s tmavými menšími skvrnami, takže připomínají křepelčí vajíčka. Jsou poměrně moučné, ale nerozvařují se.

A co vy? Jaké máte rádi fazole a recepty z nich? Podělte se o ně.

Zdroj: Fazolová polévka z červených fazolí
Zveřejněno dne: 25.6.2017

Chilli con carne

Jak dělá chilli con carne Babica

Ingredience: 450 g mletého hovězího masa, 2 cibule, 2 papriky, 1 mrkev, 1 střední celer, 1 plechovka sterilovaných rajčat, podle chuti červené víno, 100 ml zeleninového vývaru (z kostky), 150 g sterilovaných červených fazolí, podle chuti sterilovaná kukuřice, podle potřeby olivový olej, 2 stroužky česneku, podle chuti chilli, podle chuti tymián, podle chuti sůl, podle chuti pepř

Technologický postup: Na pánvi rozpálíme olej a mleté hovězí maso na něm osmahneme. Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, papriku, opepříme a osolíme. Okořeníme chilli kořením, zeleninovým vývarem v kostce a tymiánem. Vše zalijeme dvěma deci červeného vína a přimícháme sterilovaná rajčata. Kdyby byla celá směs příliš hustá, přilijeme trochu vody. Přikryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme dvacet minut dusit. Potom přisypeme kukuřici a červené fazole – vše sterilované. Promícháme, popřípadě dochutíme, a servírujeme s pečivem.

Zdroj: Chilli con carne
Zveřejněno dne: 5.2.2016


SiteMAP