Téma: 

chleba

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku se šunkou

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 150 g šunky
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Diskuze: pečení v pekárně

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Odesláno dne: 16.3.2016 uživatelem Eva

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku se sýrem

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýra eidam
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Recept na chleba

Chleba obalený ve vajíčku

Každého určitě napadlo, že v receptu chleba obalený ve vajíčku nejde o samotné pečení, ale o zpracování již upečeného chleba. Tento pokrm může být dobrou snídaní i večeří, ale i svačinou, a přijde-li nečekaná návštěva, pak ji určitě ani takový chleba obalovaný ve vajíčku, navíc pěkně nazdobený, neurazí.

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Krajíce chleba, mohou být i starší a tvrdší, rozpulte a namočte po obou stranách v rozšlehaných osolených vejcích. Takto připravený chléb osmažte na rozpáleném oleji z obou stran. Opečený dejte na talíř, potřete plnotučnou hořčicí, nemáte-li rádi hořčici, můžete nahradit kečupem, dozdobte na tenké plátky nakrájenou cibulí, kouskem okurky a rajčetem, dle fantazie.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Recept na chleba

Historie chleba

První příprava chleba sahá mnoho let, spíše několik tisíců let do časů před naším letopočtem. V dřívějších dobách se lidé živili lovem a úpravou různé zvěři, tuto obživu později vystřídala úprava a zpracování obilovin a půdních plodin, které v dnešní moderní době nazýváme zemědělstvím. Společně s touto změnou přišla také první zmínka o výrobě chleba. Samozřejmě si ani zdaleka nemůžeme představit dnešní kynutý chléb doplněný různými semínky, kostkami uzenin a podobně. Ale vlastně už v těch dávných dobách se postupně výroba chleba zdokonalovala a upravovala dle daných možností, chutí a fantazie. A kam až celý tento vývoj dokráčel? Vlastně stále ještě kráčí. Dnes a denně na pultech v obchodech můžete vidět další a další nové druhy chleba z různých surovin a se spoustou přísad. Chléb si dnes pořídíte v každém obchodě s potravinami, ale možná právě vy dáváte přednost domácí výrobě a ozkoušeným či novým receptům...

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Žitný chléb

Složení žitného chleba

Žitný chléb se vyznačuje dobře vyváženým složením výživových látek a vysokým podílem balastních látek. U produktů z celozrnné žitné mouky je dosaženo výrazně delšího nasycení, a tak pocit hladu a přání něco sníst přichází teprve později. Složení žitného chleba v přepočtu na jeden krajíc je 120,7 kcal, 3,75 g bílkovin, 24,15 g sacharidů (z toho 1,15 g cukrů), 0,5 g tuků (z toho 0,05 g nasycené mastné kyseliny), 5 g vlákniny.

Zdroj: Žitný chléb
Zveřejněno dne: 9.11.2015

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka bez vajec

Ingredience: 100 g škvarků, 1 malá bílá cibule, 10 malých nakládaných cibulek, 2 stroužky česneku, 1 snítka petrželky, 80 g měkkého tvarohu, 5 nakládaných beraních rohů, chleba Šumava

Postup: Škvarky rozmixujeme v mixéru, cibuli nakrájíme na jemno a vše společně orestujeme na pánvi do sklovata. Stáhneme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Nakládané cibulky a česnek nastrouháme a společně se sekanou kudrnkou a tvarohem přidáme ke škvarkům. Vše společně důkladně s tvarohem promícháme. Hotovou pomazánku mažeme na kousky chleba a zdobíme nakrájenými beraními rohy.

Zdroj: Škvarková pomazánka
Zveřejněno dne: 6.9.2015

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku v troubě

Chleba obalený ve vajíčku se nemusí vždy opékat na pánvi, další možnou variantou je příprava v troubě. Tento způsob je dokonce méně kalorický.

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Než začnete s přípravou chleba, tak nechte troubu vyhřát na 200 °C. V misce si rozšlehejte osolená vejce a v nich namočte chléb po obou stranách. Plech vymažte máslem nebo olejem a rozprostřete na něj obalené chleby. Chleby by se neměly dotýkat, aby se při pečení nespojily v jeden kus. Při obalování byste si měli docela pospíšit, aby vám zbytečně vajíčko z chlebů nestékalo. A druhá malá rada: začněte obalovat až tehdy, bude-li trouba opravdu vyhřátá, protože samotné obalení je rychlovka. Připravené chleby na plechu hned vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Až budou dozlatova upečené, tak je vyjměte a dochuťte a dozdobte stejně jako chleby smažené.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Recepty na rybí polévku

Rybí polévka z lososa

Suroviny:

  • losos
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 kuliček celého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 kostka masoxu
  • 1 hrst fazolových lusků
  • 1 miska kořenové zeleniny
  • nasekaná zelená petrželka
  • pepř, sůl, olej
  • 2 krajíce staršího chleba

Postup:

Stejně jako z kapra nám zůstávají při porcování lososa odkrojky. Hlavu, odkrojky a vnitřnosti dáme vařit do hrnce s vodou, asi tak 2 litry. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, scedíme a obereme všechny zbytky masa. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, fazolové lusky, zeleninový masox a vaříme ještě 15 minut, než zelenina změkne. Do uvařené polévky přidáme obrané maso z lososa. Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova na kostičky nakrájený chleba. Rybí polévku z lososa podáváme s nasekanou zelenou petrželkou a osmaženými kostičkami chleba.

Zdroj: Recepty na rybí polévku
Zveřejněno dne: 2.11.2014

Bramborový guláš podle babičky

Bramborový guláš pro děti

Ingredience: 200 g brambor, 1 cibule, 1 krajíc chleba, špetka drceného kmínu, 200 g mletého masa (míchané), 2 lžíce olivového oleje, mletá sladká paprika, 3 lžíce rajčatového protlaku, 2 rajčata, sůl, 1 stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru

Technologický postup: V kvalitním rendlíku s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olivový olej a na něm orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku. Aby se nepřipalovala, podléváme ji zeleninovým vývarem. Když cibulka zezlátne, přidáme kvalitní mleté maso a restujeme. Stále podléváme. Když se maso zatáhne, přidáme nakrájená rajčata, rajčatový protlak, špetku sladké papriky a drceného kmínu. Pokud dětem už jídlo solíme, můžeme i osolit. Maso podlijeme zbytkem vývaru a vaříme přibližně 20 minut. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory a krajíc chleba bez kůrky na zahuštění. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne a chleba se nerozvaří. Podle věku dětí a rodinných zvyklostí můžeme na závěr přidat česnek a pepř. S kořením šetříme, u dětí do pěti let se nedoporučuje vůbec.

Zdroj: Bramborový guláš podle babičky
Zveřejněno dne: 28.8.2016

Guláš

Historie guláše

Náš výborný guláš má svůj původ v Maďarku, kde byly jeho hlavními ingrediencemi hovězí maso, cibule a mletá paprika. Samotný název vznikl od slova „gulya“, znamenající stádo hovězího dobytka. Abych byla úplně přesná, maďarsky „gulyás“ neznamenal omáčku, ale hovězí polévku. K nám už ale guláš doputoval jako omáčka, ke které se hodí jak krajíc chleba, tak další nejrůznější přílohy.

Zdroj: Guláš
Zveřejněno dne: 30.1.2016


Sitemap | RSS