Téma: 

chleba v troubě

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku v troubě

Chleba obalený ve vajíčku se nemusí vždy opékat na pánvi, další možnou variantou je příprava v troubě. Tento způsob je dokonce méně kalorický.

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Než začnete s přípravou chleba, tak nechte troubu vyhřát na 200 °C. V misce si rozšlehejte osolená vejce a v nich namočte chléb po obou stranách. Plech vymažte máslem nebo olejem a rozprostřete na něj obalené chleby. Chleby by se neměly dotýkat, aby se při pečení nespojily v jeden kus. Při obalování byste si měli docela pospíšit, aby vám zbytečně vajíčko z chlebů nestékalo. A druhá malá rada: začněte obalovat až tehdy, bude-li trouba opravdu vyhřátá, protože samotné obalení je rychlovka. Připravené chleby na plechu hned vložte do trouby a pečte asi 15 minut. Až budou dozlatova upečené, tak je vyjměte a dochuťte a dozdobte stejně jako chleby smažené.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Diskuze: pečení v pekárně

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně
Odesláno dne: 16.3.2016 uživatelem Eva

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku se šunkou

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 150 g šunky
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Diskuze: Re: jak oloupat dýňové semeno

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno
Odesláno dne: 4.11.2016 uživatelem Jana

Recept na chleba

Chleba ve vajíčku se sýrem

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • 200 g strouhaného sýra eidam
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Recept na chleba

Chleba obalený ve vajíčku

Každého určitě napadlo, že v receptu chleba obalený ve vajíčku nejde o samotné pečení, ale o zpracování již upečeného chleba. Tento pokrm může být dobrou snídaní i večeří, ale i svačinou, a přijde-li nečekaná návštěva, pak ji určitě ani takový chleba obalovaný ve vajíčku, navíc pěkně nazdobený, neurazí.

Ingredience:

  • 4 krajíce chleba
  • 3 ks vajec
  • sůl
  • olej na smažení
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • čerstvá nebo kyselá okurka
  • rajče

Postup:

Krajíce chleba, mohou být i starší a tvrdší, rozpulte a namočte po obou stranách v rozšlehaných osolených vejcích. Takto připravený chléb osmažte na rozpáleném oleji z obou stran. Opečený dejte na talíř, potřete plnotučnou hořčicí, nemáte-li rádi hořčici, můžete nahradit kečupem, dozdobte na tenké plátky nakrájenou cibulí, kouskem okurky a rajčetem, dle fantazie.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Žitný chléb

Složení žitného chleba

Žitný chléb se vyznačuje dobře vyváženým složením výživových látek a vysokým podílem balastních látek. U produktů z celozrnné žitné mouky je dosaženo výrazně delšího nasycení, a tak pocit hladu a přání něco sníst přichází teprve později. Složení žitného chleba v přepočtu na jeden krajíc je 120,7 kcal, 3,75 g bílkovin, 24,15 g sacharidů (z toho 1,15 g cukrů), 0,5 g tuků (z toho 0,05 g nasycené mastné kyseliny), 5 g vlákniny.

Zdroj: Žitný chléb
Zveřejněno dne: 9.11.2015

Recept na chleba

Historie chleba

První příprava chleba sahá mnoho let, spíše několik tisíců let do časů před naším letopočtem. V dřívějších dobách se lidé živili lovem a úpravou různé zvěři, tuto obživu později vystřídala úprava a zpracování obilovin a půdních plodin, které v dnešní moderní době nazýváme zemědělstvím. Společně s touto změnou přišla také první zmínka o výrobě chleba. Samozřejmě si ani zdaleka nemůžeme představit dnešní kynutý chléb doplněný různými semínky, kostkami uzenin a podobně. Ale vlastně už v těch dávných dobách se postupně výroba chleba zdokonalovala a upravovala dle daných možností, chutí a fantazie. A kam až celý tento vývoj dokráčel? Vlastně stále ještě kráčí. Dnes a denně na pultech v obchodech můžete vidět další a další nové druhy chleba z různých surovin a se spoustou přísad. Chléb si dnes pořídíte v každém obchodě s potravinami, ale možná právě vy dáváte přednost domácí výrobě a ozkoušeným či novým receptům...

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Recept na chleba

Recept na domácí chleba v troubě

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 20 g kvasnic
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička kmínu
  • sádlo nebo olej na vymazání formy

Postup:

Odvažte si mouku a dejte do větší nádoby, ve které se vám bude těsto dobře propracovávat. K mouce přidejte ostatní suroviny, jen kvasnice nechte až na závěr. Všechny ingredience důkladně propracujte vařečkou nebo rukou, zkuste sami, jak se vám to bude dělat lépe. Důkladně vypracované těsto jemně pomoučete, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál, ještě jednou propracujte a vytvořte úhledný bochánek. Připravte si ošatku na pečení chleba nebo skleněnou zapékací mísu, kterou vymažte sádlem. Přendejte připravený chléb a přiklopte jej víkem nebo zakryjte alobalem. Vložte do trouby předehřáté asi na 200 °C a pečte asi půl hodiny, pak odklopte a pečte další půlhodinu. Špejlí zkontrolujte, jestli je již chléb upečený – těsto se nesmí na špejli lepit. Upečený chléb vyjměte z trouby, potřete vodou a zabalte do utěrky, ve které ho můžete skladovat až do té doby, než ho sníte, ale myslím, že vám moc dlouho nevydrží, protože je opravdu výborný.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky v troubě

Suroviny:

  • 500 g mletého masa
  • ½ hlávky kapusty do měkka uvařené
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • trochu kuskusu (pokud nemáme, tak strouhanky)
  • sůl, pepř, kmín

Postup:

Maso si dáme do mísy, přidáme pokrájenou uvařenou kapustu, trochu kuskusu, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vajíčko, kmín, pepř a sůl. Vše pořádně promícháme a spojíme. Ze směsi vytvoříme karbanátky, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut. Otáčet můžete i nemusíte, podle libosti. Podáváme s bramborovou kaší.

Zdroj: Kapustové karbanátky
Zveřejněno dne: 2.11.2014

Žitný chléb

Recept na žitný chléb pro domácí pekárnu

K výrobě tohoto chleba budete potřebovat tyto suroviny: 1 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 ml vody, lžička soli, ½ lžičky cukru, 500 g žitné mouky, 2 lžičky kmínu, ½ kostky čerstvého droždí.

Chléb z žitné mouky bude hutnější (nenakyne tolik), vlhčí a také s menšími póry.

Technologický postup: Do pekárny nejprve nalijeme všechny tekutiny a pak přidáme sypké suroviny (dojde k řádnému promíchání), nastavíme program pro pečení chleba a necháme těsto zpracovat a vykynout. Pokud nechceme mít v chlebu díry po metlách, vyjmeme je po vypnutí a chléb necháme v pekárně upéct. Vše probíhá automaticky. U některých pekáren je možné odložit i start (pečení), to znamená, že do pekárny dáme všechny suroviny a nastavíme čas, kdy má být chléb upečen, pekárna si těsto zpracuje a upeče podle nastaveného času (nevýhodou je, že tam budete mít zapečeny hnětací metly).

Zdroj: Žitný chléb
Zveřejněno dne: 9.11.2015

Zavařování v troubě

Jak zavařovat jablka v troubě

Je určitě výhodné mít po celý rok k dispozici strouhaná jablíčka na štrúdl, koláč či jiné dezerty. Zkuste si je připravit úplně jednoduše. Zavařování jablek probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 až 85 °C v zavařovacích sklenicích. Omytá jablka oloupete, nastrouháte, vložíte do sklenic a zasypete cukrem (dle své chuti a dle sladkosti jablíček). Sklenice důkladně uzavřete (nejlépe šroubovací sklenice s víčky na závit) a naskládejte je na vyšší plech s vodou tak, aby se nedotýkaly. Poté je sterilujte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 minut. Po uplynutí této doby je vyndejte z trouby a nechte je vychladnout otočené dnem vzhůru. Zavařeniny skladujte v temnu a chladu.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno dne: 5.7.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP