Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

CO Z MLETÉHO MASA

OBSAH

Holandský řízek z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého masa (nebo bůčku), 1 kelímek smetany, 200 g eidamu, sůl, pepř, strouhanka

Postup: Mleté maso den předem dáme do mísy a zalijeme smetanou, aby bylo zčásti potopené (na 500 g mletého masa 1 kelímek smetany). Z této dávky je 16 bochánků. Druhý den smetanu slijeme (většinou se nám z velké části vsákla do masa), přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, okořeníme a tvoříme malé bochánky, které obalujeme ve strouhance, nebo je můžeme obalit v trojobalu. Pečeme na rozpáleném oleji do zlatova a poté pokládáme na papírový ubrousek, aby se nám odsál přebytečný tuk.

Zdroj: Holandský řízek

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dobrý den chtěl jsem se zeptat při zavařováni masa ve sklince mám víčka ručně přišroubovat na doraz a napustit vodu nad víčko nebo zaroveň s víčkem,mám sklinky o,80m jak to mám to maso vařit tak jak ve sklenici o,72m děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Karbanátky s cuketou

Ingredience: 1 kg mletého masa (míchané hovězí a vepřové), 4 ks vajec, 10 stroužků česneku, 2 ks cukety, majoránka, sůl, mletý pepř, strouhanka, hladká mouka, olej

Technologický postup: Cuketu oloupeme, vydlabeme z ní semínka a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhané směsi vymačkáme přebytečnou vodu, poté cuketu přidáme do mletého masa. Směs masa a cukety mícháme a dochutíme vejci, trochou mouky, strouhankou, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a pořádně zamícháme. Ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které opékáme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům s cuketou podáváme vařený brambor nebo bramborovou kaši.

Zdroj: Karbanátky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Mleté maso na grilu

Suroviny: 400 g mletého masa, vejce, strouhanka, 4 lžičky sezamových semínek, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, mletá červená paprika, 1 lžička oregana

Technologický postup: Do mletého masa přidáme vejce, přisypeme strouhanku a dvě lžičky sezamových semínek, přilijeme mléko, směs ochutíme solí, oreganem, pepřem i mletou červenou paprikou a dobře promícháme. Z připravené masové směsi tvarujeme navlhčenýma rukama menší šišky, posypeme je zbylými sezamovými semínky a grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran asi 10 až 15 minut. Můžeme podávat s grilovanou zeleninou, pečivem a sladkokyselým dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Diskuze

V diskuzi SVÍČKOVA Z VEPŘOVÉHO MASA S HALALI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Zřejmě používáte špatnou smetanu. Měla by mí 31 nebo 33 procent tuku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Decima.

Doroučuji tu halali z nálevu vymačkat... někdy je hořký... dochucuji raději citronem

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Gulášová polévka z mletého masa

Suroviny:

  • 2 kg brambor
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 ks masoxu
  • 1 lžíce česnekové pasty
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 ks cibule
  • 500 g mletého masa (může být vepřové i hovězí)
  • 3 lžíce mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • podle potřeby máslo

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, vložte do ní mleté maso a asi 10 minut smažte za občasného míchání. Zaprašte mletou červenou paprikou, řádně promíchejte a hned podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli můžete solit a kořenit dle své chuti. Dále přidejte na větší kostičky pokrájené brambory, masox, dolijte horkou vodou tak, aby vše plavalo a vařte ještě asi 5 minut. Mezitím si připravte máslovou jíšku a po 5 minutách ji vylijte do polévky a vařte zhruba dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly být brambory také uvařené. Gulášovou polévku z mletého masa ochutnejte a případně dochuťte, nyní už můžete servírovat. Gulášovou polévku z mletého masa můžete podávat klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku

Karbanátky na grilu

Ingredience: 1 kg mletého masa, 100 g uzeného masa, 2 ks cibule, 1 hrst strouhanky, 5 stroužků česneku, 2 ks vajec, 100 g uzeného sýru, grilovací koření, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky Podravky, sůl, pepř mletý

Technologický postup: Připravíme si veškeré suroviny, česnek oloupeme a prolisujeme, sýr a maso nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience kromě vajec smícháme dohromady a necháme 4 hodiny odležet. Vejce doplníme těsně před grilováním, můžeme přidat ještě i sůl, grilovací koření, dochucovací omáčky a Podravku (všeho podle chuti). Karbanátky děláme menší, aby byly dříve hotové. Lze je připravit i bez česneku a uzeného. Také můžeme použít jiný druh mletého masa. Karbanátky grilujeme ne moc zprudka, nesmějí vytékat. Karbanátky na grilu podáváme s chlebem, hořčicí a kečupem.

Zdroj: Karbanátky

Diskuze

V diskuzi RYCHLOSŮL PRAGANDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Heřmánek.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenost při smíšeném způsobu solení (naložení) masa s použitím směsi běžné soli a Pragandy. U Pragandy se uvádí, že maso je připravené pro uzení již po 14 dnech. Což mi připadá krátká doba, aby se do masa dostala chuť česneku. Když bych použili Pragandu 50% a běžnou sůl 50% a prodloužil dobu na 4 týdny, může vzniknout nějaký problém? Děkuji za názor.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlosůl Praganda

Jak dělají čevabčiči Kluci v akci

Ingredience: 400 g mletého hovězího masa, 400 g mletého skopového ořezu, 200 g cibule, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíce mleté sladké papriky, 4 stroužky česneku, trochu vody, pepř mletý, sůl

Technologický postup: Maso semeleme, smícháme s jemně krájenou cibulí, vejci a strouhankou, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, sladkou paprikou a jemně sekaným česnekem. Vše pořádně promícháme s trochou vody (ta maso pěkně sváže), tvarujeme čevabčiči a pečeme na grilu dozlatova.

Zdroj: Čevabčiči

Diskuze

V diskuzi MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milánské špagety originální recept

Plněná sekaná

Ingredience: 1 000 g mletého masa, 6 plátků šunky, 5 ks sterilovaných okurek, 6 vajec, 2 párky, 100 g slaniny, pepř, sůl, majoránka, 7 stroužků česneku

Technologický postup: Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a přidáme prolisovaný česnek a vejce (2 ks). Vše pořádně promícháme. Směs rozdělíme na dvě části, z 1 kg mletého masa totiž uděláme dvě sekané. Lepší dvě malé než jedna velká. Nachystáme si alobal, který dostatečně potřeme olejem nebo sádlem, aby se nám na něj sekaná nepřipekla. Mleté maso vyjmeme na alobal a uděláme z něj menší placku. Na placku poklademe různé přísady podle chuti. Třeba vejce, slaninu, okurky, párky. Záleží čistě na vaší chuti. Klidně sekanou můžeme naplnit vaječinou s hřiby. Z masa vytvarujeme malý bochníček tak, abychom zakryli celou náplň. A celou šišku zabalíme do alobalu. Sekanou pečeme v troubě při 170 °C na horký vzduch asi 90 minut. Hodinu pečeme v alobalu a poslední půlhodinu odkryjeme horní alobal. Ten nesundáváme, jen nahoře rozevřeme a necháme dopéct do zlatova. Plněnou sekanou z mletého masa nakrájíme a můžeme podávat.

Zdroj: Sekaná

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVANÍ UZENEHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krutska anna.

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa

Karbanátky z mletého masa

Ingredience: 500 g mletého vepřového masa, 1 ks cibule, 5 stroužků česneku, 1 ks vejce, 100 ml studené vody, strouhanka, olej, 2 lžíce hladké mouky, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, sůl, pažitka

Technologický postup: Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější. Malou cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pak přidáme vejce, pepř, kmín, majoránku, prolisovaný česnek, petrželku nebo pažitku, sůl, cibuli, mouku a strouhanku podle potřeby. Hmotu dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Smažené karbanátky podáváme s bramborovou kaší, sypanou nakrájenou jarní cibulkou a s čerstvou zeleninou. Servírujeme ihned.

Zdroj: Karbanátky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA MRAŽENÉ MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frodl.

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso

Srbské čevapčiči

Ingredience: 1/2 kg mletého masa, 1 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, strouhanka, vegeta, majoránka, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme na jemné kousky. Maso důkladně promícháme s vejcem, cibulí a česnekem, dochutíme vegetou, solí a majoránkou. Směs na čevabčiči zahustíme podle potřeby strouhankou a tvoříme válečky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Čevabčiči

Diskuze

V diskuzi RYCHLOSŮL PRAGANDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Gilarová.

Dotazuji se, zda je vhodné použít do sekaného masa určeného do klobásníků.
Děkuji za odpověď VG

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlosůl Praganda

Sekaná bez rohlíků

Ingredience: 500 g mletého masa mix vepřovo-hovězí, 2 vejce, koření na mletá masa, 1 lžička mleté papriky, 3 stroužky česneku, vepřová tuková blána (bránice), majoránka, pepř

Technologický postup: Mleté maso smícháme se všemi surovinami a řádně propracujeme v celistvou hmotu. Vytvoříme šišky a obalíme vepřovou tukovou blánou. Pečeme bez podlévání cca 45 minut. Podáváme s okurkou a chlebem. Sekaná je zcela bez pečiva (rohlíků nebo strouhanky). Vepřová tuková blána je výborná, jelikož vám sekaná nepopraská, drží tvar a není potřeba se o ni během pečení starat, protože se díky bláně sama během pečení promašťuje.

Zdroj: Sekaná

Sekaná s vejcem

Ingredience: 500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 2 vejce, mletý pepř, čerstvá petrželová nať, sůl, 1–2 rohlíky, 3 vejce uvařená natvrdo, 2 lžíce sterilované kapie, máslo, 3 ks žampionů, 50 g sýru, 5 plátků šunky, mléko, strouhanka, teplá voda

Technologický postup: Mleté maso promícháme s rohlíkem předem namočeným v mléce, přidáme vejce, koření, sůl, trošku teplé vody a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vyválíme na fólii plát. Vejce uvaříme natvrdo, sýr nastrouháme. Žampiony nakrájíme na plátky. Na směs mletého masa poklademe plátky šunky, celá vejce, posypeme na proužky nakrájenou sterilovanou kapií a přidáme na másle orestované žampiony. Nakonec zasypeme sýrem a opatrně zamotáme. Sekanou s vejcem přeneseme na plech a za občasného podlévání a přelévání výpekem upečeme. Sekanou s vejcem podáváme nakrájenou na plátky s vařenými brambory či bramborovou kaší. Můžeme podávat i zastudena s čerstvým chlebem.

Zdroj: Sekaná

Holandský řízek se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa, 150 g strouhaného sýra, 2 dcl mléka, 3 lžíce strouhanky, 4 lžíce mouky, 2 ks vajec, sůl a pepř, olej na smažení

Postup: Mleté maso smíchejte s mlékem, vejci, solí, pepřem, strouhankou a vypracujte kompaktní hmotu. Pokud by byla řídká, přidejte více strouhanky. Nechte hodinu odležet. Přimíchejte nastrouhaný sýr, tvořte placičky, obalujte v mouce a smažte na rozpáleném oleji.

Zdroj: Holandský řízek

Recept na pravé čevabčiči

Ingredience: 500 g mletého masa (míchaného), 1 cibule, 1 vejce, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžička mleté sladké papriky, majoránka, chilli koření, olej na pečení

Technologický postup: Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli, celé vejce, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně prohněteme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky, abychom docílili požadované tuhosti směsi. Ze vzniklé směsi vytvoříme malé válečky (asi tak o velikosti palce). Na pánvi rozpálíme větší množství oleje na vysokou teplotu a válečky v něm zprudka opečeme tak, aby střed zůstal mírně načervenalý. Před vložením do rozpáleného oleje je možné válečky poprášit hladkou moukou, aby měly kůrčičku. Klasické čevabčiči podáváme s hořčicí, najemno nakrájenou cibulkou a syrovou zeleninou. Vhodná je i tatarská omáčka. Jako přílohu lze doporučit například vařené brambory či hranolky.

Zdroj: Čevabčiči

Jak dělají holandský řízek Kluci v akci

Ingredience: 400 g mletého vepřového masa, 100 g goudy nebo tučného eidamu, trochu vody, mletý bílý pepř, sůl, petrželová nať, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej

Postup: Mleté maso dobře vymícháme s nahrubo strouhaným sýrem, vodou, mletým pepřem, solí a jemně sekanou petrželovou natí. Obalíme v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova.

Zdroj: Holandský řízek

Čevabčiči

Suroviny: 500 g mletého masa, cibule, vejce, 2 stroužky českého česneku, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, olej

Technologický postup: Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme na jemné kousky. Maso důkladně promícháme s vejcem, cibulí a česnekem, dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Směs na čevabčiči zahustíme podle potřeby strouhankou. Ze směsi tvoříme válečky. Čevabčiči smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Čevabčiči zdobíme osmaženou cibulí. Můžeme podávat s vařeným bramborem a francouzskou hořčicí.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP