Téma: 

cuketa

Mexické fazole

Mexické fazole s cuketou

Ingredience: olej, 1 větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregano, bazalka, pepř, chilli, Cikánská omáčka, 20 g rajčatového pyré, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (nebo fazole ze sáčku), kukuřice

Technologický postup: Na olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků). Až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak přidáme česnek krájený na plátky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidáme Cikánskou omáčku a rajčatové pyré a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít), nebo den předem namočené fazole ze sáčku. Můžeme přidat i hrst zmrazené či čerstvé kukuřice. Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vaříme. Podáváme s chlebem nebo s kukuřičnými krekry, například Chio Tortillas (pikantní).

Zdroj: Mexické fazole
Zveřejněno dne: 24.4.2017

Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Obsah kcal v grilované zelenině

Zelenina jako papriky, rajčata, okurky, ředkvičky, brokolice, cibule, cuketa, česnek, tudíž v podstatě skoro veškerá naše zelenina, má nízkou energetickou hodnotu, a proto ji směle zařaďte při redukci do svého jídelníčku. Například paprika a okurka mají jen minimum kalorií.

Například:

  • 100 g květáku obsahuje 29 kcal
  • 100 g zelených fazolí obsahuje 33 kcal
  • 100 g zeleného hrášku obsahuje 87 kcal
  • 100 g špenátu obsahuje 26 kcal
  • 100 g kedlubny obsahuje 26 kcal
  • 100 g pórku obsahuje 38 kcal

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno dne: 11.5.2015

Plněné žampiony

Plněné žampiony podle Pohlreicha

Ingredience: 8 velkých žampionů, 400 g tvarohu, 1 cuketa, olivový olej, 4 šalotky, 60 g sušených rajčat, 25 ks černých oliv, hrst bazalkových listů, 1 vejce, 100 g rukoly, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Žampionům vyřízněte nohu a vnitřky lehce vymažte olejem. V míse smíchejte tvaroh, cuketu, šalotky, rajčata, olivy, bazalku a vejce. Podle chuti osolte a opepřete a směsí naplňte houby. Vyskládejte je na plech, přiklopte alobalem a pečte 15 minut, odkryjte a 15 minut dopékejte. Podávejte s rukolou a chlebem.

Zdroj: Plněné žampiony
Zveřejněno dne: 8.5.2016

Cuketová polévka

Cuketová polévka s mrkví

Ingredience: 2 velké mrkve, 1 malá cuketa o průměru cca 3 cm, 1 malá cibule, olej, kari koření, sůl, vývar, 1 malý bílý neochucený jogurt, masox nebo Podravka, řeřicha

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kari koření, očištěnou nastrouhanou mrkev. Orestujeme, zalijeme vodou, vhodíme nastrouhanou cuketu, osolíme, případně dochutíme kostkou. Uvaříme, poté je možné rozmixovat. Po dovaření vmícháme malý jogurt (200 ml). Před podáváním vhodíme nasekanou řeřichu. Polévka chutná výborně s nasucho opečenými topinkami nebo celestýnskými nudlemi.

Zdroj: Cuketová polévka
Zveřejněno dne: 12.10.2016

Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Grilovaná zelenina podle Pohlreicha

Ingredience: červené a žluté papriky, červené cibule, zelený chřest, lilek, žlutá cibule či cuketa

Ingredience na marinádu: 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce hnědého třtinového cukru, cca čtvrt lžíce worcestrové omáčky, cca 1 lžíce slunečnicového oleje, půl lžíce čerstvě nasekaného zázvoru, půl stroužku česneku, půl lžíce citronové šťávy a špetky soli, 2 lžíce ústřicové omáčky

Postup: Nakrájenou zeleninu vložte do marinády a nechte uležet, poté vložte na gril a opečte. Servírovanou zeleninu nezapomeňte na talíři posypat čerstvě nasekaným koriandrem, celému jídlu totiž dodá velice příjemný chuťový akcent.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno dne: 11.5.2015

Krůtí medailonky

Krůtí medailonky s cuketou

Ingredience: 500 g krůtích medailonků, sůl, pepř, 1–2 lžíce polohrubé mouky, 3 stroužky česneku, 4 lžíce kečupu, 1 velká cibule, 1 sklenka piva, 1 pórek, 1 střední mladá cuketa, 2 lžíce oleje

Postup: Medailonky osolíme, opepříme a obalíme v mouce, orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem. Zalijeme pivem, přidáme nakrájenou cuketu a pod pokličkou asi 25 minut podusíme. Pokrm odklopíme, přimícháme nudličky pórku a vše necháme ještě asi 3 minuty vařit. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. Jako příloha se nejlépe hodí rýže nebo čerstvý chléb.

Zdroj: Krůtí medailonky
Zveřejněno dne: 21.1.2017

Recept na lečo

Lečo s cuketou

Ingredience: 1–2 jarní cibulky i s natí, 2 stroužky česneku, 8 paprik, 6 rajčat, 2 nožičky paprikové klobásy, 1 lžička ostré červené sypké papriky, 1/2 lžičky uzené červené papriky, 4 vejce, 1 cuketa, sůl, pepř mletý, olej (nebo sádlo)

Technologický postup: Cibuli i s natí nakrájíme na malé kousky, česnek pokrájíme na plátky. Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Rajčata pokrájíme na kostky. Klobásu nebo čabajku nakrájíme na kolečka. V nádobě rozpálíme olej (sádlo) a orestujeme cibulku i s natí, přidáme plátky česneku, orestujeme na pár minut a přihodíme pokrájené papriky. Dusíme 8–10 minut. Poprášíme oběma druhy papriky, přidáme nakrájená rajčata a pokrájenou omytou a vypocenou cuketu a vše necháme změknout. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce, osolíme, podle potřeby opepříme (i když to již není nutné, lečo je dost ostré). Podáváme s pečivem.

Zdroj: Recept na lečo
Zveřejněno dne: 15.2.2016

Cuketová polévka

Cuketová polévka se zakysanou smetanou

Ingredience: 500 g cukety, 1–1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru, masox, 1 zakysanou smetanu, šalotku nebo jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 1 lžičku kurkumy, 1–2 snítky oregana, sůl, čerstvě namletý pepř

Postup: Šalotku nebo cibulku nakrájejte najemno a v hrnci orestujte, přidejte na slabé plátky nakrájený česnek a ještě minutku restujte. Přidejte nakrájenou cuketu a zalijte vývarem, přisypte lístečky oregana a vařte do změknutí cukety, cca 10 minut. Až bude cuketa měkká, ve vývaru ji rozmixujte. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a smetanu a přibližně 5 minut povařte. Poté můžete podávat. Skvěle v cuketové polévce chutnají krutony pečiva, nastrouhaný parmazán nebo třeba opražená slanina. Jemná a delikátní, taková je cuketová polévka. A v případě že použijete sójovou smetanu, tak máte výbornou veganskou verzi.

Zdroj: Cuketová polévka
Zveřejněno dne: 12.10.2016

Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky bez vajec

Ingredience: 2 ks středních cuket, 6 stroužků česneku, 250 g hladké mouky, kurkuma, sůl, pepř mletý, majoránka, olej na smažení

Technologický postup: Připravují se stejně jako bramboráky, jen je potřeba dát více mouky (množství je orientační) a nedělat tenké placky – cuketa se smrskne a z tenké placky zůstane mřížka. Pokud se těsto udělá napůl z brambor a napůl z cuket, je vše stejné jako u bramboráků – lze dělat i tenké placičky a nemusí se dávat tolik mouky. Škrob z brambor stačí. Cukety rozpůlíme, vyjmeme jádra a dužinu a takto připravené je nastrouháme. Vymačkáme vodu, přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, hladkou mouku, sůl, mletý pepř, majoránku a vše důkladně promícháme. Podle potřeby ještě můžeme dochutit nebo přidat mouku, aby nám vzniklo hustší těsto. Takto připravené těsto dáváme na pánev a tvarujeme z něj placky, které na oleji opékáme dozlatova po obou stranách.

Zdroj: Cuketové bramboráky
Zveřejněno dne: 3.2.2016

Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Grilovaná cuketa

Ingredience: 4 mladé cukety, 1 dcl olivového oleje, 2 stroužky česneku, hrst směsi čerstvých posekaných bylinek (například bazalka, roketa, tymián, koriandr, oregano) nebo grilovací koření, sůl, případně lžíce bílého vína

Postup: Mladou pevnou cuketu i se slupkou nakrájejte na středně silná kolečka. Na misce si připravte marinádu – olivový olej smíchaný se solí, utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené či směs grilovacího koření. Množství oleje, česneku i koření lze samozřejmě upravovat podle chuti. Do marinády lze přidat i kapku bílého vína. Kolečka cukety olejovou marinádou prolijte a nechejte uležet, alespoň hodinu. Na grilu kolečka cukety potírejte marinádou pomocí mašlovačky a několikrát je obraťte, až mají pěknou zlatavou kůrčičku. Uvnitř budou měkké a šťavnaté. Hotové cukety můžete před servírováním ozdobit čerstvými bylinkami.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu
Zveřejněno dne: 11.5.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP