Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

DOMÁCÍ HRANOLKY

OBSAH

Pečené bramborové hranolky s česnekem a paprikou

Ingredience: 6 ks brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, špetka mleté papriky, 3 lžíce rostlinného oleje

Technologický postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Do mísy nalijeme olej, přidáme nasekaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a hranolky ve směsi důkladně obalíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, hranolky rozprostřeme po zapékací misce či plechu s pečicím papírem a pečeme je 25–35 minut dozlatova.

Zdroj: Domácí hranolky

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudela.

Dobrý den
Potřebuji schema elektrického připojení tlakového spínače domácí vodárny Elpumps
VB 25/1300B

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je k dispozici produktový list k tlakovému spínači TSA3S05M osazenému na vodárně Elpumps
VB 25/1300 B.
www.sigmashop.cz/sou…

Zdroj: diskuze Domácí vodárna

Domácí hranolky v troubě

Ingredience: 1 kg brambor, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky. Opláchneme je a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Promícháme je s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy; ty můžeme ještě vyložit pečicím papírem. Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou. Pečeme dozlatova, trvá to 30 až 40 minut; občas promícháme. Na závěr osolíme.

Zdroj: Domácí hranolky

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zachařová.

Co dělat když čerpadlo čerpá ale nevypíná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejčastěji se u těchto vodáren rozbíjí náhon tlakového spínače. Je to taková tenká kovová trubička, která když se zanese usazeninou, tak přestane zprostředkovávat tlak v zásobní nádobě a spínač pak nevypne motor. Vzhledem k tomu, že tato trubička je součástí elektrického stykače, který je pod napětím 380 voltů, je nezbytné, aby opravu provedl elektrikář s certifikací vyhláškou č. 50.

Zdroj: diskuze Domácí vodárna návod

Hranolky anglicky

Hranolky se anglicky nazývají French fries, BrE chips nebo jen chips.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi DOMACI VODARNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

Dobrý den chtěl jsem se zeptát .Na chatě mám vrt 20 metrů jak vyřešit přívod do chaty a jakou domaci vodárny bych měl použít děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Je to jednoduché. Do vrtu spustíte ponorné čerpadlo, které bude napojeno na hadici. Hadici přivedete do chaty podzemním vstupem a napojíte na tlakovou nádobu. Tlaková nádoba bude osazena tlakovým spínačem, který bude ovládat chod čerpadla ve vrtu. Z tlakové nádoby pak normálně rozvedete vodu, kam potřebujete.

Zdroj: diskuze Domaci vodarna

Vařené a smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a důkladně je vypereme v opravdu studené vodě. Když se vyplaví škrob, hranolky přecedíme a přesuneme do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut vaříme, pak vodu scedíme, a když z hranolků uteče pára, dáme je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpálíme v pánvi olej a hranolky usmažíme dozlatova. Vyjmeme je, osušíme v papírových utěrkách a osolíme.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sidonie.

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bla bla.

čerstvé je po úpravě šťavnatější při rozmrazení část tekutiny z masa vyteče lze dodat lákem a maso napíchat 4 procentním roztokem soli s cukrem nebo praganda teplota 75 stupňů čím méně bude kolísat tím lépe cca 2 hod - kuřecí šumku táhnout při 80 C

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Dvakrát smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě propláchneme ve studené vodě. Osušíme je papírovými utěrkami a v pánvi rozpálíme olej. Hranolky v něm smažíme doměkka asi 5 minut. Poté je naběračkou vyjmeme, osušíme papírovými utěrkami a necháme zchladnout. Pak je můžeme dát do lednice, kde vydrží třeba i do druhého dne. Stačí je totiž už jen vrátit do rozpáleného oleje a dosmažit. A na závěr osolit.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Hranolky z červené řepy

Ingredience: 3 větší červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička uzené papriky

Technologický postup: Do mísy nalijeme olej, přidáme sůl, pepř a uzenou papriku. Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do mísy s olejovou marinádou a pečlivě hranolky ze všech stran obalíme. Vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 35 minut, klidně i déle. Musí hezky ztmavnout, pak jsou výborné. Tyto hranolky jsou vhodné například jako příloha ke grilovaným kuřecím křidélkům.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Nedávno jsem si pořídili bytelnou formu na šunku z webu www.formanasunku.cz a musím říce, že je to skvělé. Invesctice okolo tisícovky se určitě vyplatí. Celá rodina domací šunku milujeme. Jsem ráda, že to chutná i dětem. Vím co jedí, alespoń u něčeho ,) Děkuji za tipy na nové recepty.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka

Hranolky z celeru

Ingredience: 1 ks celeru, ½ dl olivového oleje, sůl, oregano

Technologický postup: Jednu velkou celerovou bulvu důkladně očistíme, oloupeme a pomocí ostrého nože nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. V mističce rozmícháme olej se solí a oreganem. Celerové hranolky rozprostřeme na plech a potřeme ochuceným olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme doměkka asi 30 minut. Občas promícháme a znovu potřeme olejem – podle potřeby. Celerové hranolky podáváme jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, ale vegetariánům klidně postačí s bramborovou kaší i jako hlavní chod.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO LZE KONZUMOVAT DOMÁCÍ KYSANÉ ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Za jak dlouho lze konzumovat domácí kysané zelí

Hranolky na pánvi

Ingredience: 2 ks brambor, 1 lžička hladké mouky, rostlinný olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory nakrájíme na hranolky o velikosti 0,5–1 cm, dáme do vařící vody a vaříme tak asi 5 minut. Nesmí být dovařené, jen předvařené. Doba varu záleží na druhu brambor. Pak vyndáme na utěrku a necháme oschnout (dají se uvařit v předstihu). Před smažením posypeme hladkou moukou a dáme do oleje na pánev smažit. Doba smažení je od 2 do 5 minut. Hranolky jsou méně nasáklé olejem, uvnitř nejsou tvrdé, a co je především velká výhoda: v krátké době se jich usmaží více porcí. Solí se až před podáváním, na talíři.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ ŠUNKA MRAŽENÉ MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frodl.

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso

Osvědčený recept na hranolky

Ingredience: 4 velké brambory, sůl, 1 l oleje na smažení

Technologický postup: Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu. Hranolky nasypeme do hrnce, zalijeme je studenou vodou tak, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Buďme za jejich otřepaný vzhled vděční a nebraňme se mu, později se promění v něco báječně křupavého. Pokud brambory pouze uvaříme doměkka a trochu nepřevaříme, připravíme se o velkou část závěrečného požitku. Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout. Naprosté zchladnutí je tak důležité, že ho klidně můžeme uskutečnit den předem. Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů, to je teplota, při které se hranolky smaží dost zprudka a zběsile, trocha pobublávání a prskání to rozhodně není. Pokud máme kuchařský teploměr nebo fritézu, použijeme ji, ale není žádný problém, když vám tohle vybavení chybí. Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, trvá jim to 3–5 minut, podle teploty oleje. Vyjmeme je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které ochotně nasají odkapávající tuk. Takto připravené hranolky podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už totiž mají jen polovinu své čerstvé křupavosti.

Zdroj: Domácí hranolky

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: diskuze Domácí výroba sýra

Recept na domácí šunku video

Tady je názorný video recept, jak si lze připravit vařenou šunku v šunkovaru: domácí kuřecí šunka.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Valentová.

Mnohokrát Vám děkuji !!! S pozdravem Ludmila

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Při zapojení domácí vodárny je nutné vždy postupovat podle schématu přiloženého u vodárny. Schéma zapojení domácí vodárny by u přístroje nemělo chybět. Schéma zapojení domácí vodárny celý proces velmi zjednoduší. Abyste domácí vodárnu zapojili správně, musíte myslet na několik faktorů. V balení domácí vodárny (nebo její součástí) by mělo být čerpadlo na vodu, ovladač regulace tlaku vody (ten ovládá elektromotor), zpětná klapka a tlaková expanzní nádoba.

Při zapojení domácí vodárny, ať už ho budete dělat sami nebo s pomocí, vždy dbejte na pokyny v návodu.

Zdroj: Vše, co jste chtěli vědět o domácí vodárně!

Domácí majonéza II.

Suroviny:

  • 2 žloutky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • olivový olej

Postup:

Uvedené suroviny šlehejte pár minut do zhoustnutí.

Zdroj: Postup a recepty na domácí tatarku

Video návod

Zde se můžete podívat na video, které názorně ukazuje, jak nastavit tlak u domácí vodárny: nastavení tlaku u domácí vodárny video.

Zdroj: Nastavení tlaku v domácí vodárně

Jak si vyrobit doma svoji šunku?

Šunkovar je zařízení, které umožňuje vaření zdravé domácí šunky. Domácí šunka neobsahuje průmyslová plnidla a nezdravé chemické příměsi. Domácí šunka se musí sice rychle zkonzumovat, ale její domácí příprava a skvělá chuť za to opravdu stojí! K výrobě šunky se používá kvalitní libové vepřové maso nebo lze také použít králičí, či kuřecí. Vše se v šunkovaru zpracuje snadno a bez průmyslových plnidel a příměsí. V domácím šunkovaru budete mít okamžitě čerstvou a chutnou šunku, vhodnou i pro děti.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Napište nám

Podělte se s námi se svými postupy a výsledky v diskuzi pod článkem. Řekněte nám z čeho vyrábíte nejradši svoje vonné silice a jaký je váš oblíbený způsob domácí výroby. Těšíme se na vaše nápady.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice

Správný tlak v domácí vodárně

Hodnota tlaku v nádobě má být v rozmezí 1,5 baru až 3,5 baru. Když váš tlakový spínač bude reagovat sepnutím na tlak 1,5 baru a vypne se někde kolem 4 barů, tak je to optimální nastavení tlaku domácí vodárny.

Kontrolu tlaku doporučuji provádět 2 až 3 krát za rok - podle objemu nádoby.

Zdroj: Nastavení tlaku v domácí vodárně


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP