Téma: 

francouzské

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Recept na pravé francouzské brambory

Ingredience: 100 g romadúru (40%), 80 g anglické slaniny, 1 kg brambor vařených ve slupce, 1 vejce, sůl, pepř, trocha oleje, trocha mléka.

Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout a oloupeme. Nakrájíme je na plátky, které klademe do vymazané zapékací mísy tak, že střídáme vrstvu brambor s vrstvou slaniny, jež je nakrájená na kousky. Každou vrstvu brambor pokapeme olejem a osolíme. Povrch francouzských brambor posypeme strouhaným romadúrem a dáme péct do trouby. Po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou pepře, a dáme znovu péct. Francouzské brambory pečeme dorůžova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory s uzeným masem

Ingredience: 3 sterilované okurky, 3 vejce, 300 g uzeného masa, 1 kg brambor vařených ve slupce, 200 g cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, sůl, olej.

Postup: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce (mohou být i lehce nedovařené). Scedíme je, oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo na kostičky. Cibuli nakrájíme rovněž na kostičky nebo tenká kolečka a na oleji ji necháme zesklovatět. Okurku nakrájíme na tenká kolečka a uzené maso na kostičky. Vše smícháme dohromady i s bramborami, osolíme, opepříme a přidáme plnotučnou hořčici. Směs dáme do pekáče, zalijeme rozšlehanými vejci a vložíme do trouby vyhřáté na 180−200 °C. Francouzské brambory pečeme tak dlouho, dokud nejsou vajíčka dostatečně propečená a brambory pěkně zlatavé.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory trochu jinak

Ingredience: 3 tenké plátky slaniny, 5 velkých brambor, 1 větší cibule, 1−2 stroužky česneku, 150 g měkkého salámu, 50 g tvrdého sýru na strouhání, 1 vejce, mléko, sůl, pepř.

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na tenčí hranolky. V hlubší pánvi orestujeme slaninu a do ní poté zamícháme brambory, nakrájený nebo nastrouhaný salám a nakrájenou cibuli. Vše osolíme, opepříme a dáme do trouby. Nepřiklopenou směs zapékáme přibližně 15 minut. Následně přidáme drobně nasekaný česnek a pečeme dalších 15 minut, přičemž nyní už můžeme směs promíchávat. Na závěr (když jsou brambory skoro měkké) vše zalijeme vajíčkem rozšlehaným v mléce a posypeme nastrouhaným sýrem. Vypneme troubu, ale francouzské brambory necháme zakryté, dokud se sýr nerozpustí (tj. asi 10 minut).

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Co je to francouzské mikádo

Základní střih je proveden tak, aby vlasy končily ve stejné délce a byly rovné. Od vzniku mikáda uběhlo mnoho času a za tu dobu se vytvořilo nespočet modifikací tohoto nadčasového účesu. Základy tomuto účesu položil kadeřník Vidal Sasoon. Účes se vyznačuje velkou kreativitou a obrovským prostorem k obměnám a inovacím.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Účes sestříhané mikádo

Dalším hitem je sestříhané mikádo. Myšleno ne nakrátko, ale postupně v několika délkách, přičemž linie střihu je dobré zdůraznit. V délce po ramena jde už vlastně o lob, ale ten je jen jednou specifickou formou pro oblíbené francouzské mikádo. Účesu opět sluší jemný melír nebo barevně odlišené prameny vlasů. Nakrátko nebo po ramena sestříhané vlasy jsou skvělým řešením pro jemné vlasy. V postupně sestříhaném účesu totiž dostanou potřebný objem a šmrnc.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Obrázky nejmodernějších mikád

Teoretické povídání o tom, jak vypadá mikádo, je jedna věc, zajímavější jsou však mnohdy názorné ukázky. Zde se tedy můžete podívat na ta nejmodernější mikáda alias bob frisur französisch.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ

Francouzské brambory versus zapečené brambory

Většina z nás si pod názvem „francouzské brambory“ představí zapečené brambory se salámem, vajíčkem, sýrem a případně i cibulí. Proč zrovna název francouzské brambory? To asi nikdo neví. Receptů na francouzské brambory je mnoho a každá domácnost si je obměňuje o ingredience, které má ráda.

Zapečené brambory jsou vrstvený pokrm připravený v jedné nádobě. Základ tvoří brambory, uzenina, cibule, zelenina, vejce, sůl, pepř. Navzdory některým předpisům, které uvádějí brambory vařené, je praktičtější použít brambory syrové. Vařené brambory se jednak musí připravit dopředu a nechat vychladnout, a to zabírá čas. A také máme k dispozici jen určité množství brambor, takže jich někdy může být málo. Syrové brambory můžeme oloupat další a dle potřeby přidat. Na výsledné chuti se nic nemění, jestliže použijete brambory vařené nebo syrové. Mění se pouze doba přípravy, která se u syrových brambor prodlužuje. Zapečené brambory jsou již domestikovaným pokrmem.

Francouzské brambory, nebo zapečené brambory? V podstatě jde o jeden pokrm, který je nazýván dvěma názvy. Záleží jen na nás, jak je připravíme, někdo se salámem, druhý se zeleninou. Podstatné je, že se vždy jako hlavní ingredience použijí brambory a něco...

Zdroj: Zapečené brambory v troubě
Zveřejněno dne: 25.9.2015

PASTRAMI

Pastrami v Praze

V Praze bylo otevřeno první pastrami bistro v květnu 2015, jmenuje se La Bibiche a sídlí na Francouzské 21 v Praze 2.

Bistro nabízí mimo pastrami i čerstvý salát, dezerty, kávu, nápoje, domácí limonády. Bistro je schopné připravit sendviče i pro vegany.

Zdroj: Pastrami
Zveřejněno dne: 18.6.2016

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Jak dělají francouzské brambory "kluci v akci“

Ingredience: 1 kg předvařených brambor, 4 vejce, 1 smetana, 200 g cibule, 300 g uzeného masa (bůček), 10 stroužků česneku, kmín, pepř, muškátový oříšek, petrželka, 2 hrsti libečku, sádlo.

Postup: Cibuli nakrájíme na klínky, uzené maso z komína na kostky. Kostky uzeného masa vložíme do rozehřáté pánve a zprudka orestujeme. Na výpeku poté orestujeme cibuli a česnek. Směs v pánvi dochutíme pepřem, muškátovým oříškem a dvěma hrstmi nahrubo nasekaného libečku. Předvařené a oloupané brambory nakrájíme na silnější plátky. (Už když brambory vaříte, je potřeba myslet na to, aby byly na skus, tj. aby nebyly úplně rozvařené a nerozpadávaly se.) Pekáč vymažeme vepřovým sádlem a můžeme vrstvit. První vrstvu tvoří na dno vyskládaná kolečka brambor, jež zasypeme ochucenou směsí z pánve a na ni položíme druhou vrstvu brambor. Francouzské brambory vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20−30 minut. V závěru pečení brambory zalijeme vejci rozmíchanými ve smetaně, kterou jsme osolili, opepřili a přidali do ní 2 hrstky nasekané petrželky. Teplotu v troubě snížíme na 150 °C a francouzské brambory dopečeme dozlatova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory se smetanou

Ingredience: 500 g brambor, 120 ml smetany, 2 vejce, 100 g šunky, 80 g eidamu, cibule, olej na vymazání zapékací misky, sůl, pepř.

Postup: Nejprve uvaříme brambory (vaříme je cca 15 minut; nevadí, když budou o něco tužší). Necháme je vychladnout a poté je nakrájíme na malé kostičky. Vymažeme zapékací misku a na její dno dáme brambory, na ně šunku, cibuli a vejce, osolíme, opepříme. Postup zopakujeme ještě jednou a vše ,,zakončíme“ bramborami. Ty bohatě posypeme nastrouhaným sýrem a celou směs zalijeme smetanou. Vložíme do trouby a pečeme přikryté cca 20 minut na 180 °C. Poté víko misky či alobal sejmeme a zapékáme dalších 15−20 minut dozlatova.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory se sýrem

Ingredience: 300 g brambor vařených ve slupce, 150 g šunky, 1−2 pikantní klobásky, 1 pórek, 150 g strouhaného sýru, smetana, 1 vejce, mořská sůl, pepř, kmín, olivový olej, popř. bazalka.

Postup: Celé brambory uvaříme do poloměkka (uvnitř tvrdší) a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme olivovým olejem a na dno poklademe brambory, které lehce osolíme a opepříme. Na ně dáme vrstvu šunky (nakrájené na kostičky), klobásky a pórku. Vrstvení opakujeme, dokud nám nedojdou suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory. Ty posypeme strouhaným sýrem a podle chuti můžeme přidat ještě bazalku. Nakonec vše zalijeme smetanou, ve které rozmícháme 1 vejce. Pečeme v troubě, dokud sýr nezčervená.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory ze syrových brambor

Ingredience: 1,5 kg syrových brambor, 350 g měkkého salámu, 1 velká cibule, sůl, pepř, sladká paprika (dle chuti), 6 stroužků česneku, 3 vejce, tuk.

Postup: Syrové, oškrábané a na plátky nakrájené brambory vložíme do vymazané zapékací mísy. Brambory osolíme, opepříme a posypeme sladkou paprikou. Na ně navrstvíme na kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený salám. Na tuto vrstvu přidáme prolisovaný (nebo na kostičky nakrájený) česnek. Na něj dáme znovu brambory, které okořeníme, na ně pak opět cibuli, salám a česnek. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme všechny připravené suroviny. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory, jež osolíme, opepříme a lehce posypeme paprikou. Navrch dáme trochu tuku. Brambory vložíme do trouby a zapékáme na 200 °C přibližně 1,5 hodiny. Před vyndáním v hrnečku rozšleháme vejce, vlijeme ho na brambory, promícháme a necháme zapéct.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Skautské brambory

Ingredience: 1 kg brambor, 3 velké cibule, 200 g tvrdého sýru, mléko, sůl, pepř, kmín, máslo.

Postup: Oloupané a nakrájené brambory dáme do studené vody, osolíme je a okmínujeme a vaříme cca 20 minut, dokud nezměknou. Mezitím nakrájíme oloupané cibule na malé kostičky, které osmažíme na oleji dozlatova. Brambory posypeme sýrem, cibulkou a podáváme s mlékem.

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Mikádo podkova

O proslavení střihu mikáda ve tvaru podkovy se postaraly dvě celebrity, a to Victoria Beckham a Rihanna. Obě nosily svého času toto mikádo střižené tak, že vlasy rámující tvář byly delší než ty na krku. Přestože obě krásky již tento styl opustily a nechaly se ostříhat nakrátko, podkova je stále oblíbeným a slušivým účesem. Z pohledu mužů působí mikádo sexy. Vzadu odhalená šíje je pro muže erotogenním signálem.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Mikádo s ofinou

Extravagantnějším módním střihem je mikádo prostříhávané a s ofinou. I do něj lze pro oživení přidat melír. Zkuste například oživit hnědé vlasy zeleným melírem. Že se vám to nepozdává? Proč ne? Pár pramínků zabarvěte do tmavozelené barvy, budete módní a přitom originální.

Nebo vyzkoušejte objemné mikádo s legendární vlnou nad čelem, které se opět vrací. Na kulmu však zapomeňte, vše musí působit přirozeně a ležérně. Rychlé změny docílíte umístěním pěšinky. Jednou zkuste pěšinku úplně na straně, jindy vlasy rozdělte přímo uprostřed hlavy. No, a máte pokaždé jiný účes.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Jak učesat mikádo

Pomocí různých délek, sestříhání a vrstvení, s ofinou či bez a také díky kouzlům s barvami si na své přijde každá žena, ať už je tvar jejího obličeje jakýkoli. Velmi moderním účesem dneška je roztřepené, postupně sestříhané mikádo, a to jak s ofinou, tak bez ní. Konečky vlasů vytočené pomocí gelu ven, stejně tak i celý účes upravený jen prsty působí vzdušně a rošťácky. Zastánci klasiky pak mohou naopak účes učesat do hladka a pomocí fénu mu dodat oblé tvary. Vysoké čelo lze zakrýt ofinou, a to od rovné přes moderní šikmou trošku do očí až po extravagantní nepravidelné sestřihy se zuby.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

HAMBURGER

Jak hamburger dělá Pohlreich

Ingredience: 750 g mletého hovězího masa, 6 ml worcesterové omáčky, 15 g francouzské hořčice, mořská sůl, 100 g rukoly, 1 cibule, 3 rajčata, 20 g tymiánu, 20 g zeleného mletého pepře, 6 housek

Technologický postup: Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3 až 5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Zdroj: Hamburger
Zveřejněno dne: 13.10.2016

JAK SE PĚSTUJE SATUREJKA

Využití saturejky

Saturejka může být pro svou ostrou chuť přidávána do všech jídel, kde se používá pepř. Saturejka je oblíbená v italské, španělské, francouzské a v neposlední řadě i americké kuchyni. Výbornou chuť dodá marinádám na grilované maso, polévkám, salátům, pokrmům ze zeleniny a luštěnin, své místo má při přípravě masa na různé způsoby, velmi dobře poslouží při uzení masa či přípravě zvěřiny.

Saturejka má i další pestré využití. Používá se jako prostředek k odkašlávání, podporuje trávení, účinkuje proti průjmu, působí proti nadýmání, podporuje chuť k jídlu a má protizánětlivé účinky. Je také součástí aromatických koupelí. Kvetoucí vrcholky rostlin působí svíravě a antisepticky. Svařená s vínem bývá užívána k odstranění nečistot z těla.

Zdroj: Jak se pěstuje saturejka
Zveřejněno dne: 13.5.2013

JAK SE DĚLAJÍ FRANCOUZSKÉ BRAMBORY

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Ingredience: 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, 0,5 kg sýru ementál nebo kořeněného sýru, 1 slepičí vejce, muškátový oříšek, pepř, máslo (na vymazání zapékací misky), utřený česnek (taktéž na vymazání formy).

Postup: Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce mince. (Pokud máte k dispozici mandolínu (kráječ), neváhejte a použijte ji.) Nakrájené brambory dáme do vody, aby nezčernaly. Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy, do které se pak musí vejít i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. (A můžeme ji osolit dost, neboť brambory, jak je známo, absorbují hodně soli. Proto se někdy používají ke ,,stáhnutí“ slanosti. Smetana může být tudíž jakoby přesolená.) Smetanovou směs zamícháme a přidáme do ní trošku nastrouhaného muškátového oříšku. Vmícháme sýr (ementál nebo nějaký kořeněný sýr; měl by to být nějaký lepší sýr, jenž má zajímavější chuť). Nyní slijeme a osušíme brambory a nasypeme je do mísy se smetanovou kaší. (Když slijeme z brambor vodu, tak je dobré rozprostřít si utěrku, brambory na ni vysypat a poté pěkně promnout, aby se úplně vysušily.) Jakmile máme brambory v míse, rozklepneme do ní ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily. Francouzské brambory vložíme do trouby a pečeme v předehřáté troubě (v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem) přibližně 40−45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5−10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy. ,,Gratin je krásně dozlatova upečený. Voní úplně božsky. Jak jsou ty brambory s tou smetanou a sýrem, jak je to bohatý a tučný, tak si potřebujeme tu chuť ještě malinko něčím narušit. Nakrájíme proto trošku šnytlíku (pažitky), hezky navrch to bohatě posypeme a je hotovo.“

Zdroj: Jak se dělají francouzské brambory
Zveřejněno dne: 26.4.2015

FRANCOUZSKÉ MIKÁDO

Je vhodné mikádo pro jemné vlasy

Ideálními účesy pro jemné vlasy jsou mikádo a také bob. Mikádo je vhodné pro krátké i polodlouhé jemné vlasy, bob pro ty extra krátké. Mikádo má dokonalou vlastnost – umí při dobrém střihu zvětšit objem vlasů. Jemné vlasy navíc může maskovat více vrstvami střihu, přičemž lze u mikáda využít různé délky pro ofinu, boky účesu a kontrastně vyholenou nebo extrémně krátkou část účesu na krku. Tyto varianty účesům pro jemné vlasy přidávají na objemu. Krátké jemné vlasy milují objemové střihy, ale také styling. Nezapomínejte, že ten ale nesmí být nikdy silně tužící. Příliš by vlasy zatížil. Používejte jemně nebo maximálně středně tužící přípravky ve spreji, výjimečně pěnová tužidla. Objem vlasům kromě vhodného střihu přidáte také barevným tónováním, melírem nebo leskem v barvě.

Zdroj: Francouzské mikádo
Zveřejněno dne: 2.8.2017

OTEKLÉ KOTNÍKY

Jak léčit oteklé kotníky

V případě otoků kotníků lze užívat či používat řadu přírodních přípravků jako doplněk celkové léčby. Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločnatého (ginkgo biloba) úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkolidy), rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je např. Ginkgosan. Některé produkty jsou kombinací více účinných látek, jako například Varixinal. Varixinal je unikátní kombinací čtyř hojivých rostlin: koňského kaštanu, gotu koly, borůvky a listnatce bodlinatého. Extrakty z těchto hojivých rostlin posilují žilní stěny, snižují tvorbu otoků a modřin, zlepšují prokysličení a prokrvení tkání. Přípravek existuje i ve formě gelu. Další kombinaci účinných látek nabízí Anthogenol, který obsahuje antioxidanty získané ze zrnek hroznového vína Vitis Vinifera a z kůry francouzské pobřežní borovice Pinus Maritima. Pomáhá při oběhových potížích především v dolních končetinách, redukuje otoky nohou. Ze zevně působících přípravků lze uvést například bioinformační přípravek Ruticelit, který obsahuje zmíněné flavonoidy, příznivě působící na otoky.

Zdroj: Oteklé kotníky
Zveřejněno dne: 8.10.2015


SiteMAP