Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

FUNGICIDY

OBSAH

Jak proti tomu bojovat

Důležitým opatřením proti této chorobě je odstranění a likvidace listí na podzim. Pouze ve výjimečných případech by měly být používány fungicidy. Vyšší dávky dusíku v hnojivech také snižují rozsah choroby. Výskyt choroby lze omezit ošetřením, nejlépe před kvetením ořešáku, které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu. Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Doporučené postřiky:

  • Kuprikol 50
  • Kupricol 250 SC
  • Flowbrix
  • Cuprocaffaro

Zdroj: Černání ořechů

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malinová.

máme samosprašnou mandloň a dělají se dírky na listech a na plodech klejotok.Co to může způsobovat a jak proti tomu zasáhnout ? Děkuji za odpověď. Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíš půjde o suchou skvrnitost listů peckovin (Stigmina carpophila). Léčba není jednoduchá. Musí se začít na podzim, aby příští sezóna byla bez této plísně. Když se na konci října do začátku listopadu aplikuje síran zinečnatý v množství 2,5 gramu na jeden metr čtverečný na urychlení pádu listů, zabrání se tím pokračování nákazy. V opačném případě se na stromech může vytvořit vysoké množství spór této plísně, které následující jaro infikují listy. Na jaře se pak aplikují fungicidy jako prevence proti opakování nákazy. Důležité je aplikovat fungicidy jen, když je vlhké počasí, protože při častém stříkání hrozí vznik rezistence. Účinné fungicidy jsou ANTRE 70 WG, CUPROZIN PROGRESS, DEFENDER, DITHANE DG NEO-TEC, FUNGURAN PROGRESS, TALENT.

Zdroj: diskuze Škůdci

Bakteriální skvrnitost listů

Na listech se vyskytují hranaté, vodnaté, průsvitné žlutohnědé skvrny, ohraničené listovými žilkami (převážně u polních odrůd). Za vysoké vlhkosti vzduchu se uvolňuje bakteriální sliz, který za sucha zasychá a tvoří stříbřitý povlak. Podobné symptomy jsou i na plodech.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá bakteriální skvrnitost listů.

Opatření pro záchranu sazenic: Vysévejte pouze zdravé uznané osivo. Na stejné ploše nepěstujte stejné plodiny minimálně 3 roky. Zajistěte rychlé osychání porostu a do vlhkého porostu nevstupujte. Fungicidy: FUNGURAN - OH 50 WP, CHAMPION 50 WP, KUPRIKOL 50.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V. Žitek.

Na hroznu bílého vína ve skleníku se objevil šedivý povlak.Předpokládám, že se jedná o nějakou plíseň. Poradí mi někdo, čím bych měl hrozny ošetřit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Šedý povlak bude nejspíše padlí révy vinné. Porovnat to můžete s těmito fotografiemi, na kterých je vidět padlí révy vinné: www.google.com/image…
Je to onemocnění způsobené houbovým patogenem Erysiphe necator a projevuje se jako popelavě šedý až bílý práškový výrůstek na zeleném pletivu révy. Postihuje jak stolní hrozny, tak vinné hrozny. Pokud se nekontroluje, může způsobit vážné ztráty na úrodě a zhoršit kvalitu vína. Efektivní ochrana fungicidy začíná už na jaře. V pozdějších etapách vývoje hroznů je již obrana ztížena dodržováním ochranných lhůt před sklizní. Proti padlí se používají fungicidy Discus, Dynali, Kumulus, Topaz nebo VitiSan.

Zdroj: diskuze Plíseň na hroznovém víně

Postřik a ochrana

Proti plísní se bojuje s fungicidy na bázi mědi nebo organickými fungicidy. Důležité je také pravidelným řezem udržovat keřový porost vzdušný. Napadení pupenů je možno omezit podzimním ošetřením měďnatým fungicidem, případně za velmi teplých period v průběhu zimy a v předjaří. Pro podzimní a jarní postřik jsou doporučeny měďnaté fungicidy, jako je CHAMPION 50 WP, popřípadě se mohou použít organické fungicidy: Luna Experience a Zato 50 WG.

Zdroj: Suchá skvrnitost listů bobkovišně

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK BAYCOR 25WP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Pecina.

Kdo mi může poslat menší (5g) balení baycoru 25wp? Děkuji za odpověď. J.Pecina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přípravek Baycor 25 WP obsahuje účinnou látku Bitertanol a ten není možné aplikovat volně, kde se vám zachce. Z tohoto důvodu byla ukončena jeho distribuce malým spotřebitelům, aby nedošlo ke kontaminaci přírodních zdrojů. Baycor 25 WP je k dispozici jen pro velkozemědělce, kteří ho smí použít jen podle pokynů Českého hydrometeorologického úřadu. Pro ostatní maloodběratele jsou k dispozici tyto náhradní fungicidy DELAN, SCORE a TERCEL. Všechny z nich běžně zakoupíte v zahradnictvích a nebo online na internetu.

Zdroj: diskuze Postřik baycor 25wp

Peronospora révy vinné

Révu často napadá houbové onemocnění zvané peronospora, pokud je počátek léta teplý a vlhký. Projevuje se žlutozelenými oválnými skvrnami na svrchní straně listů, které později na rubu provází bílá plíseň. Napadené listy usychají a hnědnou a zrovna tak později napadené hrozny. Preventivně se aplikuje postřik fungicidem ihned po odkvětu a poté za týden. Pokud je počasí mimořádně příznivé pro vývoj choroby, lze révu fungicidem ošetřit i před květem. Je-li teplé a vlhké počasí i v červenci a réva byla houbou napadena, můžete v ošetřování fungicidy pokračovat. Organické fungicidy mají dobrou, ale kratší účinnost. Měďnaté fungicidy jsou vhodné především v druhé polovině léta. Pokud jimi ošetřujete révu pěstovanou u zdí, tak pozor, můžete omítku obarvit na modro. Existují vyšlechtěné odrůdy, které jsou rezistentní proti této houbě, jedná se například o odrůdu Krystal.

Zdroj: Postřiky na vinnou révu

Poradna

V naší poradně s názvem PRO MGR. DVOŘÁKA - SUCHÁ SKVRNITOST LISTŮ BOBKOVIŠNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Konupčíková.

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetla Váš článek. Děkuji za něj. Na mladých bobkovišních (staré cca 2 roky, 1. rok pouze mladý oddenek, Letos se konečně chytly a začaly růst. Mají cca 50 cm, bohatě se rozvinuly) jsem nedávno objevila oranžové flíčky. Foto přikládám. Prosím, můžete mi potvrdit, že jde o zmiňovanou skvrnitost?
Něco podobného se mi objevilo i na listech pokojovek, doporučili mi postříkat SUBSTRALem. Mohu i bobkovišeň?
V blízkosti (cca 70m) je u sousedů nemocný smrk, z velké části proschlý. Je možná nějaká souvislost??

Předem děkuji za váš názor a radu.

S pozdravem,

Pavla Konupčíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Fotografie s poškozenými listy bohužel nedorazila, ale podle vašeho popisu předpokládám, že se jedná o suchou skvrnitost listů. Je to houbové onemocnění patogenem Stigmina carpophila, které se projevuje na listech velkými fialovočervenými až červenohnědými skvrnami s tmavým okrajem o velikosti až 5 mm. Postupně dochází k nekrotizaci napadeného pletiva. Při silném napadení listů dochází k jejich opadu. Na letorostech se choroba projevuje tvorbou propadlých hnědých skvrn, které jsou často doprovázeny klejotokem. Houba přezimuje na napadených větvích ve formě mycelia nebo konidií. Za vegetace se šíří konidiemi a napadá všechny druhy peckovin. Nepřímá ochrana spočívá v odstraňování napadených listů a větví. Chemická ochrana se provádí fungicidním postřikem provedeným v době rašení nejpozději po odkvětu. Dostupné fungicidy jsou FUNGURAN PROGRESS a TALENT.

Zdroj: diskuze Pro Mgr. Dvořáka - Suchá skvrnitost listů bobkovišně

Bílá hniloba

Toto houbové onemocnění hortenzie začíná hnilobou kořenů. V důsledku toho je rostlina nedostatečně zásobována živinami, což vede k jejímu odumírání. Pokud onemocnění postihne mladé hortenzie, nový růst výhonků a listů ztmavne, začne hnít a pokryje se měkkým bílým povlakem. Postupem času se v náletu "bavlny" objevují černé inkluze - sklerocia (typ spór houby). Jako léčba se používá postřik fungicidy.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Fytoftorová kořenová hniloba

Další z chorob motýlího keře je phytophthora, neboli fytoftorová kořenová hniloba, další houbová nemoc, co napadá kořeny. Nad zemí je to patrné žloutnutím listů, menšími květy než obvykle a hnijícími stonky na rostlině. Pod zemí vnější vrstvy kořenů hnijí.

Phytophthora může být někdy ošetřena aplikací fungicidu, i když někdy i po ošetření rostlina zemře. Účinné fungicidy jsou na bázi hydroxidu měďnatého. Jejich seznam a ceny naleznete zde: hydroxid měďnatý cena.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Šedá hniloba

Na mladých výhoncích hortenzie se vyvíjejí světle šedé skvrny různé velikosti, které se ve vlhkých podmínkách pokrývají šedým povlakem houby. Z výhonků se infekce přesune na listy, které jsou rychle pod kontrolou. V podmínkách zvláště příznivých pro rozvoj choroby dochází k infekci celé rostliny. Plíseň šedá (Botrytis cinerea) se v půdě vyskytuje ve formě spor (konidie a skleróza). Výtrusy jsou přenášeny vzduchem a dešťovými kapkami. Klíčí na povrchu rostliny a vytváří hustý květ. Co s tím? Odumřelé části hortenzie je nutné odstranit. Dobré výsledky také poskytuje postřik fungicidy.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Plíseň šedá

Teprve po odkvětu se začíná projevovat napadení plísní šedou, botrytidou. Největší škodu pak způsobuje na hroznech v době dozrávání, kdy plody začnou hnít a znehodnocují se. V době tvorby hroznů se proti této plísni aplikuje postřik fungicidy, například s účinnou látkou iprodione či tolyfluanid (Rovral, Euparen, Ronilan). Do postřiku je vhodné přidat smáčedlo, například jar. Náchylnější jsou odrůdy, jejichž bobule mají jemnou slupku. Preventivním opatřením je vhodné stanoviště pro pěstování révy, udržování dostatečně vzdušných keřů a také vhodná výživa. Přemíra dusíku vznik choroby podporuje, prevencí je naopak dostatek vápníku, hořčíku a draslíku.

Zdroj: Postřiky na vinnou révu

Škůdci

Million Bells není náchylná na škůdce, stejně jako petúnie. Snad jen čemu byste se měli opravdu věnovat, je odstraňování suchých květů a květů poničených deštěm, a to proto, aby se zbytečně nešířila plíseň šedá.

  • Plíseň šedá – může napadnout jakoukoliv květinu i zeleninu nebo ovoce na zahradě či balkoně. Stonky a listy jsou pokryty měkkou šedou vatou a tím rostlinám škodí. Chorobě svědčí chladno a vlhko, rychle se šíří, lze ji zvládnout fungicidy, ale lepší bude, když se postaráte, aby vůbec nepropukla. Proto sbírejte odumřelé listy i květy. Nepodaří-li se vám plísně zbavit, je lepší rostlinu vyrýt a spálit, aby se plíseň nešířila vzduchem dál.

Zdroj: Million Bells

Padlí na hortenzii

Onemocnění způsobují houby rodu Erysiphales. Vyhovuje jim teplé a suché počasí a také přehnojení rostlin dusíkem. Na napadených listech se na obou stranách vytvoří moučný šedý povlak. Jedná se o hyfy a spóry konidií (spóry hub vzniklé nepohlavním rozmnožováním). Mycelium časem tmavne a vytváří kulovité plodnice. Horší je, že vítr může rozšířit spory houby na další rostliny.

Pokud je u vašich hortenzií diagnostikována tato choroba, měli byste postižené části rostliny co nejdříve odstranit. Zabráníte tak šíření nemoci. Je však třeba pamatovat na to, že napadené listy a výhonky nemohou skončit v kompostu. Když padlí napadne velkou oblast rostlin, pak mohou pomoci pouze chemické fungicidy. Postřik pak může zachránit hortenzie před odumřením.

Padlí je choroba, která se projevuje jako šedý povlak na spodní straně listů a na výhonech. Na listech se objevují žluté skvrny, které časem zhnědnou. Infikované listy opadávají a rostlina slábne a ztrácí svůj atraktivní vzhled. Růstu houby napomáhá vysoká vlhkost vzduchu a teplota vzduchu 18-20ºC.

V počáteční fázi může pomoci odstranění a spálení kontrolovaných částí rostliny. Jako záchranný postup se doporučuje postřik vhodnými fungicidy proti padlí na okrasných rostlinách.

Zdroj: Hortenzie hnědnutí listů

Čerň lilková

Objevuje se na plodech v místech spojení stopky s rostlinou. Na stoncích a listech se vyskytují nepravidelné, mírně propadlé tmavě hnědé skvrny, které se postupně zvětšují a spojují. Často způsobuje lámání stonku a skvrny na květních stopkách. Nekrotizující skvrny jsou příčinou opadu květů a plodů.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá čerň lilková.

Opatření pro záchranu sazenic: Ošetření se provádí již při prvních příznacích fungicidy na bázi dithiokarbamidanů nebo dikarboximidů. V závislosti na průběhu počasí (vyšší vzdušná vlhkost), zvolené agrotechnice a citlivosti pěstovaných odrůd je ošetření třeba opakovat ve 14–20denních intervalech. Seznam doporučených přípravků: Rovral Flo, DITHANE DG NEO-TEC, Bravo 500, Ridomil GOLD MZ 68 WP.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Postřiky na víno

Vinnou révu nejčastěji napadají houbové choroby. Patří mezi ně plíseň révová (peronospora), padlí révové (moučenka), plíseň šedá (botrytida). Kromě včasného zásahu vhodnými fungicidy je zásadní i prevence, která začíná u výsadby keřů na vhodné stanoviště, pokračuje vyváženým hnojením a prosvětlováním keřů. Ale pozor, přehnojení dusíkem u révy způsobí větší náchylnost k houbovým chorobám i k promrznutí.

Pokud je počátek léta teplý a vlhký, révu často napadá houbové onemocnění zvané peronospora. Projevuje se žlutozelenými, oválnými skvrnami na svrchní straně listů, které později na rubu provází bílá plíseň. Napadené listy usychají a hnědnou, a zrovna tak později napadené hrozny. Zásadní ochranou, na kterou nejsou třeba žádné přípravky, je důkladně na podzim shrabat všechno listí a bezpečně jej zlikvidovat nebo spálit. Preventivně se aplikuje postřik fungicidem po odkvětu a poté ještě jednou za týden, v případě potřeby je možné postřik opakovat i před květem a déle. Organické fungicidy mají dobrou, ale kratší účinnost. Měďnaté fungicidy jsou vhodné především v druhé polovině léta (zde pozor na obarvení omítky). Prevencí je pěstovat révu na vhodných, slunných místech a udržovat keře prosvětlené, vzdušné.

Padlí révové neboli moučenka je houbové onemocnění, které trápí révu nejčastěji při vyšší teplotě a zároveň i vlhkosti vzduchu, a pokud keře nejsou dostatečně vzdušné. Moučenka napadá listy a mladé výhonky, které se pokryjí šedavým plísňovým povlakem a posléze usychají, bobule popraskají. Preventivní postřiky se aplikují již na mladé výhonky do výšky 20 cm. Postřik lze zopakovat před kvetením a poté při nasazování plodů. Prevencí je vhodné stanoviště pro pěstování révy, udržování dostatečně vzdušných keřů a dostatek draslíku ve výživě. Sirné fungicidy jsou proti padlí révovému velmi účinné, ale neměly by se aplikovat dva měsíce před sklizní.

Plíseň šedá se začíná projevovat až po odkvětu, přičemž největší škodu způsobuje na hroznech v době dozrávání, ty poté hnijí a znehodnocují se. V době tvorby hroznů se proti této plísni aplikují fungicidy, například s účinnou látkou iprodione či tolyfluanid (například Rovral, Euparen, Ronilan). Do postřiku je vhodné přidat smáčedlo, například jar. Náchylnější jsou odrůdy, jejichž bobule mají jemnou slupku. Preventivním opatřením je opět vhodné stanoviště pro pěstování révy, udržování dostatečně vzdušných keřů a také vhodná výživa. Přemíra dusíku vznik choroby podporuje, prevencí je naopak dostatek vápníku, hořčíku a draslíku.

Zdroj: Postřiky na houbové choroby

Jiné příčiny žloutnutí

Vzdálenost mezi keři a řadami by měla být 3 až 3,5 metru. Rostliny tak dostávají dostatek světla a kořeny se vzájemně neruší. Pokud výsadbu zahustíte, hrozny nebudou správně provzdušněné a začnou se cítit nepříjemně. Hustě vysazené keře jsou často postiženy cerkosporózou, proti které se bojuje fungicidy. Silné mrazy poškozují i ​​hrozny, proto se mnoho odrůd pěstuje ve skleníku. Teplomilným rostlinám se musí poskytovat zvláštní podmínky:

  • na zimu se trsy výhonů odstraní z větví a pokryjí se vrstvou listí nebo agrovlákna;
  • před mrazem se keře zalévají a hnojí;
  • v blízkosti vinic jsou umístěny ohně nebo dýmovnice.

Před výběrem odrůdy je také třeba vzít v úvahu dodržování určitých klimatických podmínek. Například kmenům pro jižní oblasti se nebude dařit dobře na severu nebo v jiných oblastech s chladnými zimami.

Zdroj: Žloutnutí listů u vinné révy

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Plíseň šedá

Plíseň šedá (Botrytis cinerea) je nepohlavní stadium životního cyklu hub Botryotinia fuckeliana, které se rozmnožují výhradně nepohlavně. Choroba napadá zejména oslabené rostliny ve všech fázích vývoje a bez výběru druhů (je polyfágní). Na poškozených výhoncích starších rostlin se objevují měkké tmavé, vodnaté a rychle se rozšiřující skvrny, které za krátký čas hnědnou a pokrývají se šedivým povlakem plodnic. Plíseň šedá se šíří především ve vlhkém prostředí nebo za deštivého počasí. Pro infekci je nezbytné ovlhčení rostliny, nebo vysoká vlhkost vzduchu (přes 85 %). Významné škody proto může působit plíseň šedá i u množitelského materiálu. Na výsevech se může projevovat jako spála.

Fotky: Zde můžete vidět, jak vypadá plíseň šedá.

Opatření pro záchranu sazenic: Preventivní postřiky fungicidy u potenciálně ohrožených porostů a použití organických fungicidů (například s obsahem mancozebu). Doporučované přípravky: TELDOR 500 SC (přípravek specificky proti plísni šedé), DITHANE DG NEO-TEC. DITHANE M 45, EUPAREN MULTI, MYTHOS 30 SC, NOVOZIR MN 80 NEW, RONILAN WG, ROVRAL FLO,SUMILEX 50 WP, TRICHODEX.

Zdroj: Choroby sazenic rajčat


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP