Téma: 

gulášová polévka s klobásou

Recepty na gulášovou polévku

Gulášová polévka s klobásou

Suroviny:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 ks brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 ks malého rajčete
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 ks střední cibule
  • ½ lžičky kmínu
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks feferonky
  • 1 lžíce gulášového koření
  • 1 hrst petrželky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 ks paprikové klobásky

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno, slaninu na malé kousky, paprikovou klobásku na ¼ kolečka. V hrnci zahřejte olej s máslem (můžete nahradit sádlem, do této polévky to bude vynikající), přisypte cibuli a krátce orestujte, dále přidejte nakrájenou slaninu a klobásky, po chvilce také česnek a společně důkladně orestujte. Ochuťte mletou červenou papriku, pálivou paprikou, gulášovým kořením a vše promíchejte. Přisypte hladkou mouku, rozmíchejte a krátce orestujte. Zalijte trochou horké vody a nechte chvilku provařit. Mouky dejte méně, protože na zahuštění použijete ještě nastrouhaný brambor. Mezitím si v malém kastrůlku spařte rajčata, ze kterých potom odstraňte slupku, dužinu pokrájejte na kousky a přidejte do základu polévky. Přidejte také na drobno nakrájenou feferonku a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kmínem, celé promíchejte a zalijte 1,5 l vody. Jeden brambor nastrouhejte najemno, zbylé brambory nakrájejte na kostičky a vše přidejte do polévky. Polévku vařte podle brambor, to je asi 15–20 minut, přidejte majoránku, případně sušenou petrželku (pokud nemáte čerstvou) a ještě krátce provařte. Pikantní falešnou gulášovou polévku ozdobte na talíři čerstvou petrželkou a podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Diskuze: Varroáza

Tak já mám pozitivní zkušenost s Thymovarem ohledně boje s varroázou.

Zdroj: diskuze Varroáza
Odesláno dne: 31.1.2016 uživatelem Včely

Recepty na gulášovou polévku

Gulášová polévka s párkem

Suroviny:

  • 3 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • sušený česnek
  • 1 lžička gulášového koření
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej
  • 2 ks párků
  • sůl, pepř
  • 1,5 l vody

Postup:

Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, cibuli očistěte, nakrájejte na drobno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriku, gulášové koření a promíchejte. Poté vložte nakrájený párek. Lehce ho orestujte, zalijte vodou a dochuťte kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Nakonec přisypte brambory a vařte, dokud nezměknou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Diskuze: Re: Anturie

Příští rok na jaře anturii přesaďte do rašeliny s trochou písku a pak od jara do podzimu přihnojujte každé dva týdny hnojivem s vysokým obsahem fosforu ve dvojnásobném zředění, než je uvedeno na obalu.

Zdroj: diskuze Anturie
Odesláno dne: 7.7.2016 uživatelem Zahradník

Recepty na fazolovou polévku

Fazolová polévka s klobásou

Ingredience: 200 g bílých nebo červených fazolí, 100 g klobásy, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 50 g cibule, 1 masox, 1,5 l vody, 1 dcl smetany, sůl, pepř

Postup: Fazole omyjeme, přebereme a necháme namočené ve vodě 24 hodin. Druhý den na rozpáleném tuku krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vodou a přidáme bujon a nakrájenou klobásu na kolečka a povaříme. Pak přidáme namočené fazole, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou a ještě chvilku povaříme.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku
Zveřejněno dne: 15.8.2015

Diskuze: Re: Zesvětlaly listy.

Sežeňte si slepičince a s nimi pak hortenzie pohnojte. Je možné, že deště odplavily dusíkaté látky z půdy a hortenzii proto blednou listy. Slepičince je přirozeně dodají společně s dalšími důležitými prvky především fosforem a draslíkem.

Zdroj: diskuze Zesvětlaly listy.
Odesláno dne: 13.8.2016 uživatelem Zahradník

Pórková polévka

Pórková polévka s bramborem

Ingredience: 1 cibule, 1 dl oleje, 1/3 lžičky mletého černého pepře, 1–2 pórky, 3 brambory, 1 stroužek česneku, 1 ostravská klobása, muškátový květ, 0,9 l vody, 1/2 lžičky soli, 1 dunajská klobása, 1/2 lžičky grilovacího koření

Postup: Větší cibuli očistíme a spolu s česnekem nasekáme. Jeden větší pórek nebo dva menší očistíme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a česnek a necháme společně zpěnit. Přidáme klobásky nakrájené na půlkolečka. Vše asi 3 minuty restujeme. Přidáme koření, pórek, polovinu vody, masox a asi 10 minut základ vaříme pod pokličkou. Poté přilijeme zbylou vodu, přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory a vaříme na mírném ohni dalších 20 minut. Na závěr pórkovou polévku podle potřeby zahustíme jíškou a asi ještě 3 minuty povaříme. Pórkovou polévku dle chuti osolíme a máme hotovo. Polévku podáváme s čerstvým pečivem a na kolečka nakrájenou klobásou.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: varroa

Též mám výbornou zkušenost s Thymovarem.

Zdroj: diskuze Varroa
Odesláno dne: 27.5.2016 uživatelem Jaromír

Pórková polévka

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: varoaza

Velmi účinný přípravek je thymovar. Mám s ním osobní zkušenost.

Zdroj: diskuze Varoaza
Odesláno dne: 24.6.2016 uživatelem Katoš

Recepty na gulášovou polévku

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Suroviny:

  • 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce středně pálivé mleté papriky
  • 1 středně velká cibule
  • 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína
  • 2 středně velké brambory
  • sůl

Postup:

Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle na jemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Diskuze: nemoc

také máme výbornou zkušenost s Thymovarem. Výsledky parádní.

Zdroj: diskuze Nemoc
Odesláno dne: 26.7.2016 uživatelem Mirouš

Recepty na gulášovou polévku

Gulášová polévka bez masa

Suroviny:

  • 1 větší cibule
  • 1 vrchovatá lžička mleté papriky
  • kvalitní olej
  • 200 g hub (hlíva, žampiony, hřiby – dle vašeho výběru)
  • 1 střední mrkev
  • 2 malé brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky provensálského koření
  • pepř, případně sůl na dochucení
  • čerstvé bylinky (pažitka, řeřicha)

Postup:

Postup je snadný. Zeleninu a houby očistěte, nakrájejte, omyjte a nechte okapat. Na oleji dozlatova opečte na drobno nakrájenou cibulku, kterou poté zasypte mletou paprikou a nechte lehce opéct. Na opečenou cibulku vysypte pokrájenou zeleninu a houby a chvíli restujte. Poté zalijte vývarem, přidejte koření, rozmačkaný česnek a vařte do změknutí hub a zeleniny. Podávejte nejlépe s chlebem a velkým množstvím řeřichy nebo pažitky. Dobrou chuť!

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Diskuze: Re: převislý jahodník - množení

Dobrý den,
jahodník lze množit v podstatě vždy, když vám vyrostou šlahouny s výhonky a zakoření, nezáleží tedy na tom, zda rostlina v tu dobu kvete, nebo plodí. Pokud už máte na jahodníku krásné šlahouny, ale bez kořenů, zkuste ještě chvilku počkat, jestli se přece jen neobjeví. Nebo zkuste šlahouny s novými rostlinkami odstřihnout a namočit do vody s přípravkem k lepšímu zakořenění.
Je však potřeba počítat také s tím, že rychlejší a vyšší sklizně dosáhnete zasazením již předpěstovaných sazenic od zahradníka.

Zdroj: diskuze Převislý jahodník-množení
Odesláno dne: 12.7.2015 uživatelem Jana Válková

Recepty na silvestrovské jednohubky

Jednohubky s klobásou

Suroviny:

  • 1 listové těsto
  • 1 vejce
  • grilovací koření
  • 3–4 klobásy
  • trochu slaniny
  • 100 g tvrdého sýra

Postup:

Klobásu a slaninu nakrájíme na kousky, vajíčko rozšleháme v misce. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a rozprostřeme na plech s pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme grilovacím kořením, do čtverce narovnáme kousky klobásy a slaniny. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem. Mezi kousky klobás rádýlkem rozkrájejte na čtverečky. Musíte rozkrájet opravdu pořádně ještě za syrova. Takto připravené vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut na 180 °C do zlatova. Podáváme ještě horké, ale i studené jsou výborné.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky
Zveřejněno dne: 23.10.2014

Diskuze: popínavé ostružiny na balkon

Máte s tím někdo zkušenosti?

Zdroj: diskuze Popínavé ostružiny na balkon
Odesláno dne: 18.6.2016 uživatelem Vladimír

Recepty na gulášovou polévku

Rychlá gulášová polévka

Suroviny:

  • 4 kusy brambor
  • 1 ks celeru
  • 2 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 30 dkg hovězího masa
  • 30 dkg vepřového masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 ks mrkve
  • 4 ks nového koření
  • 2 dl oleje
  • 4 lžičky sladké mleté papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 2 dkg tuku
  • 2,5 l vody

Postup:

Očistěte si středně velkou cibuli a nakrájejte ji na jemno, nasypte do hrnce s olejem a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte k cibulce namleté hovězí a vepřové maso a za občasného míchání a chvíli osmahněte. Dle potřeby podlévejte a krátce poduste. Potom přidejte na drobno nakrájené brambory, mletou sladkou papriku, sůl, pepř. Dolijte vodou a nechte vařit. Asi po 20 minutách přidejte rozetřený česnek a znovu krátce povařte. Na závěr přidejte zásmažku a za stálého míchaní ještě povařte cca 5 minut, dochuťte a polévku odstavte. Jako přílohu můžete podávat bílé pečivo nebo chleba.

Zdroj: Recepty na gulášovou polévku
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Diskuze: Re: žádost o radu

Million bells již můžete mít venku, přežije i nízké mrazy kolem -2°C, ale nečekejte žádné přírůstky. Rostlina potřebuje hlavně slunce. Větší úspěch budete mít ve skleníku s vystavením na stanoviště až po zmrzlých. Když budete pěstovat ve skleníku, hnojte hnojivem s převahou dusíku.

Zdroj: diskuze Žádost o radu
Odesláno dne: 25.3.2016 uživatelem Zahradník

Pórková polévka

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: recept utopenci se zelím a křenem

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem
Odesláno dne: 4.7.2016 uživatelem Inka


Sitemap | RSS