Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HLAVNÍ SLOŽKY HNOJIV

OBSAH

Nejlepší hnojivo na trávník

Způsob, jak nejlépe hnojit trávník, je popsán zde.

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.

prosím jestli máte zkušenost s pěstováním prolezl jsem mraky článku a nikde nic dají se zaštipovat???dik za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dýně se dají normálně zkrátit, aby nepřerostly do míst, kde je už nechcete. Stačí ustřihnout hlavní šlahoun. Dýně pak již neporoste do délky, ale do šířky. Zde je k tomu video, sice v angličtině, ale je názorné: www.youtube.com/watc…

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Rozdělení zemědělských hnojiv

Podle původu:

  • statková neboli organická
  • průmyslová neboli minerální

Podle složení:

  • jednosložková
  • vícesložková neboli kombinovaná (dvojitá, trojitá)

Podle vlivu na půdní reakci:

  • kyselá
  • neutrální
  • zásaditá

Podle skupenství:

  • tuhá
  • kapalná

Podle účinnosti:

  • hnojiva přímá
  • hnojiva nepřímá

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem CERERIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kaplanová.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda může celerit poškodit zažívání pejska,nebo kočičky...Náš pejsek měl problémy,zvracel a vnučka mi dávala za vinu,že jsem celerit nasypala také krůžičkám a nijak jsemho moc nezahrabala do hlíny...Děkuji za vaši radu,zdraví Hana Kaplanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatímco hnojivo Cererit může poskytnout výživu rostlinám, obsahuje škodlivé chemikálie, které jsou pro psy a kočky jedovaté. Pes nebo kočka mohou tyto chemikálie náhodně zkonzumovat, když jsou nasypány na záhonu třeba jen tím, že budou běhat a hrát si v těchto místech a pak při olizování svého těla zkonzumují jednotlivé kuličky hnojiva, které jim uvízly v tlapkách nebo v srsti. I malé množství může způsobit problémy, držte proto své mazlíčky daleko od hnojiv nebo použijte vhodné zábrany.

Příznaky, že pes pozřel hnojivo, zahrnují:
- Slintání.
- Nevolnost.
- Zvracení.
- Průjem.
- Obtížné dýchání.
- Třes a záchvaty.

Je třeba aktivně dohlížet na své psy, když jsou venku. Pokud váš mazlíček pozře na zahradě škodlivý toxin, vyhledejte okamžitou pohotovostní veterinární péči. Pokud víte, že snědli něco škodlivého, přineste s sebou i vzorek jedovaté látky.

Nejlepší je jít se psem ven. Čerstvý vzduch a pohyb jsou dobré pro vás i pro ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cererit

Cererit – cena

Tady je uvedena nejnižší cena hnojiva Cererit.

Zdroj: Složky hnojiv

Diskuze

V diskuzi PŘESAZOVÁNÍ ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den, potřebuji přesadit Aloe ,ale mám obavy ať ji neublížím. Hlavní rostlina je vychýlena z květináče bokem už ji musím podpírat ať nevyklopí květináč a nevím jestli ji můžu odříznout a jenom po zaschnutí zasadit zasadit.Nerada bych si ji zlikvidovala. Děkuji za rady. jarka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přesazování aloe vera

Nejlepší hnojivo pro hortenzie

Hortenzie hnojíme každoročně a pravidelně kombinovanými hnojivy bez vápníku a přidáváme dostatek humusu a rašeliny.

Dbáme na vyváženou výživu a nepřehnojujeme dusíkatými hnojivy, aby nové letorosty dobře vyzrály a v zimě nenamrzaly.

Keře je vhodné mulčovat rozdrcenou borkou nebo dřevěnými štěpky, které nejenže udržují půdu bez plevelů, udržují vláhu a dodávají humus, ale v zimě také chrání rostliny před velkým promrznutím.

Zdroj: Složky hnojiv

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK INDIÁNSKÁ BORŮVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobrý den,
ať dělám, co dělám, nemůžu najít informaci o opadavosti listí Muchovníku na zimu.
Děkuji za odpověď.
Běťák

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kalivodová.

Dobrý den,koupila jsem si muchovník a chtěla bych aby to byl stromek, teď má tři hlavní větve ,jak ho mám prosím stříhat ,nemohu nikde najít video ,ukázku ,děkuji za radu , Kalivodová

Zdroj: diskuze Muchovník indiánská borůvka

Hnojiva podle účinnosti

Přímá hnojiva obsahují přinejmenším jednu ze základních rostlinných živin buď v organické, nebo minerální formě. Dodávají rostlinám makro- nebo mikroprvky a patří mezi ně hnojiva průmyslová i statková. Nepřímá hnojiva neobsahují základní živiny v zásadním množství, ale vlivem na životní prostředí rostlin a metabolismus umožňují zvýšený příjem základních živin (což vede k vyšším výnosům). Patří k nim půdní kondicionéry, regulátory růstu (stimulátory i inhibitory), bakteriální hnojiva, inhibitory mikrobiotických procesů a podobně.

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem KALENDÁŘ PRO VINAŘE - DUBEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Víchová.

Pro dlouhou nemoc jsem nemohla ostříhat vinou révu v bŕeznu,lze to udělat ještě nyní v dubnu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Konec dubna je moc dlouho na řez vinné révy. Z každého řezu bude vytékat tekutina, která bude živnou půdou pro bakterie jenž mohou rostlinu zahubit. To je hlavní riziko pozdního řezu. Pokud chcete toto riziko podstoupit, rostlinu ořežte. Pokud ne, tak počkejte a ostříhejte až po sklizni nebo příští rok v únoru.

Zdroj: diskuze Kalendář pro vinaře - duben

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Diskuze

V diskuzi DRACÉNA AŽ KE STROPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Svobodová.

Dobrý den, chtěla bych poradit. Dcera dostala před 10 lety rostlinku Dracény.
Nyní hlavní kmínek je už ke stropu cca 2,5m a listy začínají od špiček hnědnout a uprostřed kmínku jakoby vadnou. Listy na kmínku začínají až ve výšce cca 1,5m. Z kmínku už jdou další dva kmínky cca 1,5 m a 1m.
Poradí mi prosím někdo co se dá dělat. Moc Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míla.

Dracena je nezmar a normálně vždycky obrazí po seřezání. Normálně ji zkraťte jak uznáte za vhodné. Z ořezaných částí můžete nadělat řízky a namnožit si další rostlinky. Chvíli budete mít jen holé torzo, ale to zanedlouho obrazí rašícími listy.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat

Hotové hnojivo Cererit

Cererit je kombinované bezchloridové granulované hnojivo se stopovými prvky určené k výživě ovoce, zeleniny, chmele a okrasných rostlin. Obsahuje základní živiny (dusík, fosfor, draslík), dále hořčík a stopové prvky (bór, molybden, zinek, měď). Svým složením patří Cererit ke komplexním hnojivům zajišťujícím rostlinám všechny důležité živiny potřebné pro jejich vývoj a růst. Z celého sortimentu průmyslových hnojiv je Cererit nejpoužívanější hnojivo mezi zahrádkáři a pěstiteli. Aplikuje se rozmetáním a zapracováním do půdy při její přípravě k setí nebo sázení a přihnojování během vegetace. Doporučuje se rozdělit dávku hnojiva v poměru 2/3 dávky před výsadbou (základní hnojení) a 1/3 dávky k přihnojení během vegetace. Po rozpuštění je vhodný k hnojení zálivkou.

Velmi účinné je toto hnojivo při hnojení košťálovin, kořenové zeleniny, plodové zeleniny, brambor a okrasných rostlin. U ovoce je vhodné pro jádroviny, peckoviny, drobné ovoce a chmel.

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem PRIDELENI C.P. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dittingerova.

Dobry den,
jsem vlastníkem objektu ,,jina budova,, schvalenym st. uradem a na vlastnim pozemku/ velka zahrada/
Objekt ma pripojeni elektro , voda, chuze, parkovani do hlavni ulice. /bremnem/

Za jakých podminek mohu dostat vlastni cislo popisne..?
Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zašlete žádost na místní Obecní úřad, ve které požádejte o přidělení čísla popisného. K žádosti příložte výpis z Katastru nemovitostí, ze kterého bude zřejmé, že jste vlastník objektu. Do třiceti dnů dostanete od úřadu vyrozumění o vyřízení žádosti.

Zdroj: diskuze Požadavky pro kolaudaci

Hnojivo NPK

Hnojiva se používají ke zlepšení růstu rostlin. Neustálým pěstováním hospodářských plodin na omezeném prostoru dochází velmi rychle k vyčerpání živin z půdy a ke snížení její úrodnosti, proto se stalo téměř nutností dodávat do půdy živiny pomocí různých hnojiv. Hnojiv existuje celá řada od jednoduchých, obsahujících pouze jeden prvek, přes dvojitá až po trojitá, nazývána také plná hnojiva. Plná hnojiva jsou kombinací všech tří základních prvků potřebných k růstu – dusíku (N), fosforu (P) a draslíku (K). Z latinských názvů těchto tří prvků vzniklo i často používané označení pro plná hnojiva – NPK.

Hnojiva NPK kombinují dusík, fosfor a draslík, tedy základní prvky podporující zdravý růst rostlin. Hnojiva NPK se používají k základnímu hnojení půdy na začátku vegetace, to znamená ještě před výsadbou rostlin. Některé rostliny jsou velmi náročné na spotřebu těchto tří základních látek, proto jim mohou být dodány pomocí hnojiva NPK také v průběhu sezóny. Během sezóny se těmito přípravky často hnojí i rostliny s krátkou vegetační dobou. Pro podzimní hnojení jsou určeny speciální druhy hnojiva NPK. Předem připravená kombinace dusíku, fosforu a draslíku v těchto hnojivech je pro použití v jednotlivých ročních obdobích nesmírnou výhodou. Zahrádkářům tak odpadá starost s hledáním vhodného poměru těchto látek i se složitým mícháním. Zcela jednoduchá je i aplikace hnojiv NPK – připravené granule se zapraví do půdy.

Zdroj: Složky hnojiv

Diskuze

V diskuzi KEŘÍČKOVÁ RAJČATA BAJAJA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír zahradník.

Letos jsme místo části rajčat Bejby F1 vysadili 200ks keříčkového rajčete Bajaja.
(pod vlivem televizní reklamy!) Už kvetou, jsou však hustá jako křoví! Vyštipovat,
nebo ne? Každá větvička krásně kvete a má už desítky plodů. Dozrají však?
Bejby děláme na hlavní stonek a máme až 25 vijanů nad sebou, říjen-listopad
sklízíme ze štaflí. Má někdo praktickou zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Keříčková rajčata Bajaja

Nejlepší hnojivo pro jahody

Když začnou na jahodnících rašit listová srdéčka, je čas keříky přihnojit. Dáme však pozor, aby hnojivo nenapadalo na mladé listy, mohlo by je popálit.

Rozhozené hnojivo zapravíme do půdy při první okopávce, která může být v meziřadách dosti hluboká.

Velmi výhodné a účinné je přihnojování rostlin granulovaným kravským hnojem, který můžeme koupit ve specializovaných zahradnických prodejnách, ale i ve větších supermarketech. Vzhledem k vydatnosti hnojiva stačí přidat ke každé rostlině asi polévkovou lžíci granulí a při okopávce ji zahrnout do blízkosti rostliny. U granulí popálení listů nehrozí.

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem NEALKOHOLICKÉ PIVO A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Tak můžu při dně nealko pivo nebo nemůžu !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel ani pivo bez alkoholu není při dně dobré. Při pití nealkoholického piva dochází v lidském těle k podpoře vzniku kyseliny močové, která souvisí s dnou. U alkoholického piva je tento efekt umocněn alkoholem a to do té míry, že řadí alkoholické pivo jako hlavní příčinu vzniku dny. Takže nealkoholické pivo jen svátečně a při pití mějte na paměti, že vám to neprospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nealkoholické pivo a dna

Fosfor

Fosfor je pro rostliny klíčovým prvkem, zejména pro správnou tvorbu jejich reproduktivních orgánů. Fosforečná hnojiva poskytují rostlinám výživu ihned, nebo se v půdě postupně uvolňují. Historicky lze používání fosforečných hnojiv datovat do konce osmnáctého století. Na počátku tohoto typu hnojiv stála kostní moučka získaná mletím kostí a také popelem z kostí. Průmyslová produkce fosforečných hnojiv sahá do devatenáctého století. Hlavními surovinami pro jejich výrobu byla již zmíněná kostní moučka a také koprolit. Koprolit jsou zkamenělé výkaly živočichů. Později byly tyto suroviny nahrazení fosfority a apatity. Apatit je zvláštní druh fosfátu. Zdrojem fosforu jsou železné rudy, ze kterých se fosfor spolu s vápníkem odstraňuje. Fosforečná hnojiva můžeme rozdělit na rozpustná ve vodě, rozpustná v citranu amonném, rozpustná v kyselině citrónové nebo silných minerálních kyselinách. Komerčně asi nejznámějším fosforečným hnojivem je takzvaná Thomasova moučka. Thomasova moučka patří mezi fosforečná hnojiva, která vznikají při zpracování rudy. Častou volbou při hnojení fosforem jsou rudy magmatického původu neboli apatity. Nejpoužívanějším apatitem je fluorapatit. Při hnojení fosforem je třeba dbát na takové faktory, jako je samotná forma fosforu (rozpustnost), jaké jsou půdní vlastnosti (vlhkost, reakce, teplota) a jaká je příjmová kapacita hnojené plodiny.

Zdroj: Složky hnojiv

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Hlavní doba k prořezávání je v předjaří (únor, březen). Když budete prořezávat na jaře, tak z ran bude vytékat sladká tekutina, která jednak vysílí rostlinu a zároveň se na sladkém podkladu začnou vyvíjet bakterie, které budou dál ničit vaši révu. Na jaře a v létě se dělá jen vylamování výhonů a osečkování. Zde je k tomu více informací: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Základy pro hnojení orchidejí

Používejte kvalitní hnojiva. Existuje spousta názorů, jaké hnojivo je nejlepší. Ve specializovaných prodejnách se objevuje široká nabídka hnojiv pro orchideje, ale v těchto moderních přípravcích se můžete lehce ztratit. Více, než na značce hnojiva, záleží na kvalitě vaší vody. Při koupi vybírejte vysoce kvalitní, vyvážené hnojivo, které obsahuje tři hlavní prvky:

  • 3 díly dusíku (N) – nezbytný k tvorbě chlorofylu, podporuje růst výhonů a zelené hmoty;
  • 2 dílů fosforu (P) – podporuje vývin kořenového systému;
  • 5 díly draslíku (K) – zvyšuje pevnost pletiv a ovlivňuje příjem vody a hospodaření s ní.

Dalšími potřebnými živinami pro orchideje jsou síra, vápník, hořčík, železo, mangan, bór, měď, zinek, molybden a chlór. Je doporučován také slabý roztok močoviny nebo přírodní hnojiva.

Zdroj: Hnojení orchidejí

Rotavátor za traktor

Rotavátor za traktor je určen k jemnému obdělávání zeminy. Jeho konstrukční řešení je optimální pro zpracování půdy před následným použitím secího stroje. Hlavní částí jsou nože umístěné na otočném rotoru, který se pohání přes kloubový hřídel (s pojistnou spojkou) a přes reduktor rotavátoru. Příslušnou rychlostí dosáhneme úplného obdělání a promíchání horní vrstvy zeminy.

Traktorový rotavátor je plně nesený na ramenech traktoru a poháněný traktorovým náhonem. Rotavátory se vyrábějí i za dnes velmi oblíbené malotraktory. Rotavátory za traktor mají pracovní záběr až 2,2 m.

Tyto rotavátory jsou vhodné pro použití před výsevem pro obdělání těžké zeminy, pro okopávání sadů a vinohradů, pro zaorávání umělých a přírodních hnojiv, pro obnovu travnatých ploch a pastvin, pro náročnější rozmělňování a jemnější zarovnávání zeminy, pro zarovnávání půdy po výkopech a terénních úpravách.

Zdroj: Rotavátor

Přírodní hnojivo ze slepičinců

Pokud chováte slepice a nebo máte přístup ke slepičímu trusu a řešíte z čeho vyrobit domácí hnojivo na květiny, tak zde přinášíme recept, jak vyrobit tekuté hnojivo z jejich kuřinců. Do velkého sudu dáme 5 dílů kuřinců a k nim přidáme 15 dílů vody. Směs důkladně promícháme a necháme ustát dva týdny při občasném promíchání. Sud je dobré umístiti na slunné místo, aby ho mohlo prohřívat slunce. Teplo je velmi důležité pro vznik kvalitního hnojiva z kuřinců. Po uplynutí doby přepustíme tekutou část do jiné nádoby a oddělíme tím sedlinu. Získanou tekutinu ze slepiřinců pak přidáváme do zálivky v poměru 1 díl hnojiva na dva díly vody. Tekuté hnojivo ze slepičinců je bohaté na dusík a fosfor a proto je vhodné pro rostliny v období květu a zrání.

Zdroj: Složky hnojiv

Dusík

Dusíkatá hnojiva jsou látky, které se rostlinám dodávají, aby rostly rychleji. Rostliny dusík nevylučují, ale plně ho využívají k růstu. Rostliny, které byly hnojeny dusíkatými hnojivy, poznáme podle velkého vzrůstu, velkých listů, ale takovéto rostliny se lehce ve větru lámou a jsou málo celkově odolné.

  • Amoniak NH3 a jeho sloučeniny jsou jedním z nejvyužívanějších hnojiv v zemědělství. Vyrábí se přímou syntézou z plynů, takzvaným Haberovým procesem. Plynný amoniak v poslední době nahrazuje freony v chladírenství.
  • Dusičnan amonný NH4NO3 je další často používané hnojivo bohaté na obsah dusíku. Dnes se však stejně jako síran amonný (NH4)2SO4 a dusíkaté vápno neboli kyanamid vápenatý CaCN2 využívá méně. Dusičnan amonný se také používá k výrobě výbušnin, bengálských ohňů a samozápalných směsí.
  • Močovina (NH2)2CO neboli diamid kyseliny uhličité se jako hnojivo v poslední době využívá stále více. Její výroba je nenáročná a velmi levná. Močovina se také používá k výrobě kopolymerů, jako jsou například močovinoformaldehydové pryskyřice.

Ostatní dusičnany využívané jako hnojiva nejsou samy o sobě významné. Používají se hlavně ve směsi s dalšími látkami a vytvářejí tak komplexní hnojiva. Například dusičnan sodný NaNO3 a dusičnan draselný KNO3.

Zdroj: Složky hnojiv

Množení

Oleandr rozmnožujte na jaře a v létě stonkovými řízky. Na jejich spodní části by měl stoprocentně zůstat malý kousek kůry pocházející z hlavního stonku. Zakořeníte je pohodlně v zemině anebo ve vodě. Právě ta se používá na množení častěji. Po výsadbě potřebuje rostlina oleandru dostatek dusíku přímo v substrátu. Při růstu se vyplatí využívat spíše hnojiv doplňujících živiny. Stonky získáte právě sestřihem oleandru.

Zdroj: Stříhání oleandru

Jak často trávník hnojit

Kdy hnojit trávníky chemickými hnojivy

Chemické hnojení trávníku je doporučováno několikrát za rok. Při hnojení nesmí být trávník nikdy suchý. První jarní hnojení by mělo proběhnout hned po vegetačním klidu, kdy trávník začíná po zimě růst, zpravidla to bývá období března až dubna. K tomuto hnojení bychom měli použít čistě dusíkaté hnojivo nebo kombinované hnojivo s převahou dusíku. U mladých trávníků má velký význam dostatek fosforu, neboť podporuje růst kořenového systému. Vlhkost půdy v tomto období bývá většinou dostatečná.

Další hnojení chemickými hnojivy by mělo přijít po deseti až dvanácti týdnech po jarním hnojení, kdy jsou živiny z trávníku již vyplaveny. V tomto období je potřebné dostatečné zalévání trávníku.

Poslední hnojení by mělo proběhnout na podzim, hnojivo by mělo obsahovat co nejvíce draslíku, který posiluje buňky trav a podporuje odolnost vůči chorobám.

Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin.

Hlavní složky hnojiv

  • dusík – potřebný pro růst a tvorbu chlorofylu a proces fotosyntézy;
  • fosfor – potřebný pro růst kořenů;
  • draslík – zvyšuje odolnost vůči suchu, teplu a mrazu;
  • hořčík – pomáhá proti vysychání, je hlavním stavebním prvkem pro chlorofyl.

Kdy hnojit trávníky organickými hnojivy

U organického hnojiva je doporučováno hnojit trávník jednou ročně, a to na podzim. Na trávník naneste rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvu kompostu nebo jiného vámi zvoleného hnojiva. Rovnoměrného rozložení docílíte hráběmi nebo lopatou. Pokud nemáte možnost organická hnojiva získat z vlastních zdrojů, určitě je seženete v zahradnictvích.

Zdroj: Jak správně hnojit trávník


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP