Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

HOVĚZÍ MASO RECEPT

OBSAH

Cena kližky

  • Hovězí kližka z farmy: 1 000 g stojí 155 Kč.
  • Čerstvá hovězí kližka bez kosti – výsekové maso: 1 000 g stojí 149 Kč.
  • Bio hovězí kližka: 1 000 g stojí 221 Kč.
  • Hovězí kližka z býka: 1 000 g stojí 219 Kč.

Tyto ceny jsou pouze orientační.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN S PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mader.

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je na tom krůtí maso.
Stéjně jako kuřecí?
J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že krůtí maso bude podobně naplněno puriny jako kuřecí, není tomu tak. Krůtí maso, i když je libové, tak obsahuje mnohem více purinů, než maso z kuřete. Pro nemocné dnou je krůtí maso stejně nevhodné, jako maso vepřové nebo hovězí. Konzumovat krůtí maso při dně můžete, ale jen jednu malou porci. Pokaždé, když sníte potravinu s vyšším obsahem purinů, tak v příštích osmi hodinách si naplánujte zvýšený příjem tekutin doplněný šálkem kávy. To pomůže ledvinám vyplavit metabolity z purinů. Z toho důvodu je také nevhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem purinů k večeři nebo před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka potravin s puriny

Hovězí vývar

Suroviny:

  • hovězí maso na polévku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • sůl, pepř, vegeta

Postup:

Omyté maso dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit zhruba hodinu. Pak přidáme očištěnou celou mrkev, celer a petržel, nebo je pokrájíme na větší kousky. Takto vaříme ještě asi půl hodiny. Vytvořenou pěnu na hladině průběžně odebíráme lžící. Před dovařením osolíme, opepříme a dochutíme vegetou. Podáváme s rýží nebo nudlemi.

Zde můžete zhlédnout video, jak připravit čirý hovězí vývar.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jak dělá hovězí steak Pohlreich

Pohlreich uvádí, že ve většině případů to bývá tak, že v profesionálních kuchyních převládají ortodoxní názory. Každý, kdo chce steak well done (tedy hodně propečený), by zasloužil snad přinejmenším ukamenovat. Pohlreich radí hlavně se hovězího nebát. Strava má být vyvážená a chuť na pořádný kus hovězího je normální. Vždyť je to kvalitní bílkovina, kterou tělo čas od času potřebuje. A jak na to? Zde je recept:

Recept

Pohlreich radí vyjmout maso z lednice alespoň půl hodiny před tím, než začnete vařit, aby pak na pánvi nebo grilu nedostalo takový teplotní šok. Pohlreich maso předem jen opepří, solí až po tepelné úpravě. Hlavně radí nepanikařit a nesnažit se maso obracet příliš brzy. Je lepší chvilku počkat, až se maso zatáhne a takzvaně odskočí z grilu (případě tálu).

Paralelně na desce griluje i papriky a v mezičase připraví ve woku trošku čerstvého špenátu se lžičkou wasabi, což je japonský křen. To kvůli další chuti v pokrmu. A když jsou papriky hotové, využije toho, že je deska rozpálená, a lehce opeče rozpůlené žampiony.

Zdroj: Hovězí steak

Hovězí kližka se sójovou omáčkou

Ingredience: ¾ kg hovězí kližky, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky solamylu, ¼ čínského zelí, 5 jarních cibulek, hrst mungo výhonků, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 3 lžíce cukru, olej, rýžové nudle

Postup: Maso uvaříme doměkka a nakrájíme na kostičky. Na pánev dáme olej, česnek, jarní cibulku, cukr, bílé víno, sójovou omáčku, vývar a nakrájené maso. Po pěti minutách maso vyjmeme, přidáme čínské zelí a bambusové výhonky. Zahustíme solamylem. Jako přílohu podáváme rýžové nudle.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Jaká musí být teplota

Každý kus hovězího, který se připravuje rychle v pánvi jako steak, je biftek. I když se pod označením biftek někdy rozumí pouze steak z hovězí svíčkové, toho nejjemnějšího a nejdražšího masa, lze ho použít v rozšířeném smyslu na všechno hovězí, které se dá zprudka a krátce opéct na pánvi.

V každé slušné restauraci se vás při objednávce hovězího steaku zeptají, jak chcete maso propéct. A pokud se nezeptají, rychle běžte pryč.

Čím víc se maso zahřeje, tím víc uvnitř zhnědne. Na povrchu by maso mělo mít opečenou kůrku v odstínu zlatohnědé barvy, i kdyby se pod ní skrývala krvavá nádhera.

Zdroj: Hovězí steak na grilu

Diskuze

V diskuzi NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Hovězí polévka s česnekem

Ingredience: 500 g hovězího masa, 250 g hovězích kostí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, voda, sůl.

Technologický postup: Dobře oprané kosti a lehce naklepané maso zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme poklicí, zvolna přivedeme k varu a pozvolna vaříme 2–3 hodiny, až je maso měkké. Polévku scedíme a osolíme. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, přidáme do scezené polévky a povaříme asi 10–15 minut.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar

Poradna

V naší poradně s názvem NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Hovězí na česneku

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa
  • 2 cibule
  • česnek
  • sůl
  • olej
  • hladká mouka a voda

Postup:

Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájené maso, které jsme si předem naklepali, osolili a opepřili. Maso osmahneme zprudka z obou stran, přidáme prolisovaný česnek. Poté podlijeme vodou a dusíme do měkka. Šťávu si dohustíme hladkou moukou rozdělanou ve studené vodě. Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a uzené maso.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a uzene maso

Hovězí kýta na cibuli

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, 3 cibule, slunečnicový olej, 750 ml hovězího vývaru, mletý pepř, sůl, 1 lžíce hladké mouky, 100 ml červeného vína

Technologický postup: Maso nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, osolíme, opepříme (nenaklepáváme). Cibuli nakrájíme na kostičky. Maso opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a vyjmeme, do výpeku vložíme cibuli a opečeme (podle potřeby přidáme olej) do zlatohnědé barvy, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme hovězím vývarem, červeným vínem, vložíme zpět maso, zakryjeme pokličkou, vložíme do vyhřáté trouby a při 170 °C pečeme asi 1,5 hodiny. Po upečení podáváme kýtu přelitou omáčkou s libovolnou přílohou.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Hovězí vývar se zeleninou

Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar

Diskuze

V diskuzi BITKY PO KOZÁCKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bitky po kozácku

Hovězí přední

Přední hovězí maso lze použít na steaky, omáčku nebo jako mleté maso, ale i do polévky.

Hovězí přední s pórkem a kysanou smetanou

Suroviny:

  • 400 g předního hovězího na polévku
  • kořenová zelenina (jako na polévku)
  • 4–6 pórků (spodní části)
  • 1 cibule
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • olej
  • sůl

Postup:

Hovězí maso dáme vařit do osolené vody společně s kořenovou zeleninou a vaříme do měkka. Můžeme vařit v papiňáku. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na nudličky nakrájený pórek, malinko osolíme a smažíme společně s cibulí do té doby, než je pórek měkký. Z uvařeného masa si vezmeme 2–3 lžíce vývaru, podlijeme pórek, zahustíme hladkou moukou s kysanou smetanou a krátce povaříme. Dosolíme dle chuti, můžeme zředit vývarem nebo smetanou. Na talíř servírujeme maso nakrájené na plátky nebo kousky, přidáme pórkovou pochoutku a vařený brambor. Dobrou chuť.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Zdroj: Zavařování masa do sklenic

Hovězí zadní kýta

Hovězí zadní kýtu můžete použít na mnoho způsobů. Hodí se na dušení, pečení v celku, rolády, ale i k omáčkám.

Dušená hovězí zadní kýta se zeleninou

Suroviny:

  • 500 g hovězí zadní kýty
  • 250 g kořenové zeleniny – celer, petržel
  • 150 g mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hovězí vývar
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • sůl, pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu
  • 3 hřebíčky
  • 3 kuličky pepře

Postup:

Nakrájíme cibuli na drobno, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a osmahneme dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, červené víno, hovězí vývar a zamícháme. Přihodíme hovězí maso pokrájené na větší kousky, přidáme koření, prolisovaný česnek a osolíme. Přiklopené dusíme do měkka. Ve volné chvíli si očistíme celer, petržel a mrkev. Pokrájíme na kousky, tak jak máme rádi, a přihodíme ke změklému masu. Dusíme ještě chvilku, než zelenina změkne. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží, bramborem nebo čerstvou bagetou.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Jak naložit hovězí steak na gril

Ingredience: 4 hovězí žebra, 1 dl ananasového džusu, ¾ dl sójové omáčky, 1 dl medu, 1 lžička sušeného zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 cibule na kolečka

Postup: Maso si téměř uvaříme se solí a cibulí. Necháme ho důkladně okapat. Všechny zbývající ingredience smícháme a nalijeme na uvařená žebra. Marinujeme asi 3–4 hodiny a občas obrátíme. Před grilováním necháme trochu okapat. Maso grilujeme za střední teploty asi 20 minut a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s chlebem nebo s bramborou pečenou v alobalu. Pokud chcete připravit maso na grilu, tak steak z kvalitního masa nemarinujte ani nekořeňte. Maso opečte dle vašeho požadavku na grilu a až poté dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: Naložení hovězího steaku

Hovězí pečeně po cikánsku

Ingredience: 600 g zadního hovězího masa, 50 g uzené slaniny (nakrájené na nudličky), sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce sádla, 1 cibule (nakrájená nadrobno), 2 lžičky sladké papriky, 3 velká rajčata (spařená, sloupnutá a nakrájená na kostičky), 4 bílé papriky (nakrájené na kostičky), 3 lžíce hladké mouky, 200 ml zakysané smetany

Technologický postup: Maso osolte, opepřete a prošpikujte slaninou (viz recept na hovězí pečeni na víně). Předehřejte troubu na 200 °C. V litinovém hrnci s kovovými uchy opékejte na sádle asi 8 minut zvolna cibuli. Vložte maso (v celku) a osmahněte ho 3 minuty z každé strany, aby se zatáhlo. Přisypte sladkou papriku, rozmíchejte, přidejte rajčata, pokrájenou papriku, přiklopte a vložte do trouby. Po 20 minutách podlijte 400 ml vody a pečte hodinu a čtvrt doměkka; občas přelévejte vypečenou šťávou nebo dolévejte vodu. Měkké maso vyjměte. Hrnec se šťávou postavte na sporák a přes sítko a za stálého míchání přilijte mouku prošlehanou se 100 ml vody. Dolijte vodou na objem 700 ml. Míchejte a zvolna vařte půl hodiny. Osolte a opepřete, přidejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Plátky masa přelévejte omáčkou, podávejte s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Tatarský biftek podle Pohlreicha

Ingredience: 400 g pravé svíčkové nebo očištěné hovězí kýty, 4 křepelčí vejce, 4 kusy bílého toustového chleba, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce kapary ve slaném nálevu, 3–4 lžičky dijonské hořčice, extra panenský olivový olej, čerstvě namletý černý pepř, mořská sůl

Postup: Maso naškrábeme nebo nasekáme najemno, ochutíme solí, pepřem, nasekanými kapary a troškou hořčice. Tousty překrojíme na trojúhelníčky a zlehka opečeme na troše olivového oleje.

Křepelčí vejce opatrně vyklopíme na pánev s rozpáleným olejem, usmažíme volská oka. Křepelčí vejce jdou hůře rozklepnout, mají tvrdou skořápku.

Na talíře navršíme kopečky masa, na vrch každého poklademe volské oko, přidáme plátky toustového chleba potřeného česnekem a ihned podáváme.

Tip: V přímém přenosu pan Pohlreich maso ještě zakápl citronovou šťávou a olivovým olejem. Recept je určen pro 4 osoby.

Zdroj: Originál recept na tatarský biftek podle Pohlreicha

Recept na kližku na červeném víně

Ingredience: 350 až 400 gramů hovězí kližky, 1 větší cibule, 1 větší mrkev, čtvrtka celeru, sůl, mletý pepř, případně mleté nové koření, olej, cca ½ litru stolního červeného vína

Postup: Hovězí kližku opláchneme a do sucha otřeme. Zeleninu nakrájíme na hrubší kousky. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Vybereme hrnec, který je jen o něco málo větší než kus masa. Rozpálíme v něm asi 60 gramů oleje a maso po všech stranách zprudka opečeme, aby se na povrchu zatáhlo. Obracíme tupým nástrojem, abychom do masa nepíchali. Když je maso opečené, vyjmeme je na pracovní talíř. Do tuku po mase dáme cibuli, chvíli restujeme, pak přidáme kořenovou zeleninu a společně s cibulí chvíli opékáme. Případné jemně připálené kousky nejsou na škodu. Zeleninu odstavíme. Maso posolíme, posypeme mletým černým pepřem a vložíme k zelenině tak, aby bylo ze všech stran obklopené. Pak zalijeme až povrch červeným vínem. Hrnec přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a teplotu snížíme na 90 až 100 stupňů Celsia. Zahájili jsme proces konfitování. Konfitování je technologický postup, při kterém se maso zcela ponořené v tuku nebo ve vlastní šťávě, v silném vývaru nebo ve víně po dlouhou dobu tepelně upravuje při nízké teplotě. O maso se teď nemusíme alespoň tři hodiny vůbec starat. Servírujeme s těstovinami.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP