Téma: 

hrachová polévka

Recepty na hrachovou polévku

Hrachová polévka se slaninou

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 100 g slaniny
  • 1 ks zeleninového bujonu
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Přibližně do 1 litru vody dejte vařit hrách společně se zeleninovým bujonem, je lepší, budete-li mít hrách předem alespoň pár hodin namočený ve vodě. Hrách nechte úplně uvařit a mezitím z másla a hladké mouky připravte tmavší jíšku, kterou přidejte do polévky společně s prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou a ještě krátce vařte. Současně pokrájejte na nudličky slaninu a orestujte ji na pánvi. Než polévku odstavíte, přimíchejte do ní osmaženou slaninu. Pak už můžete servírovat. Společně s hrachovou polévkou se často podávají opečené krutonky.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Recepty na hrachovou polévku

Hrachová polévka s uzeným masem

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 250 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Zhruba do 1 litru vody dejte vařit hrách a uzené maso v celku, hrách byste měli mít alespoň několik hodin namočený. Vařte do té doby, než bude hrách úplně měkký. Maso vyjměte z polévky a tu rozmixujte ponorným mixérem. Pak oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Krátce ji orestujte na másle, přisypte hladkou mouku a usmažte jíšku, kterou poté důkladně rozmíchejte v polévce. Přidejte česnek, sůl, pepř a majoránku, maso pokrájené na kousky a ještě asi 10 minut povařte. Podávejte s krutony.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Recepty na hrachovou polévku

Krémová hrachová polévka

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 300 g hovězích kostí
  • 1 ks cibule
  • 1/3 ks celeru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Hovězí kosti omyjte a společně s očištěnou kořenovou zeleninou a cibulí dejte vařit do osolené vody. Vařte asi 1 hodinu, poté vývar přeceďte a nechte si ho k dalšímu použití. Zároveň s vývarem můžete uvařit i hrách, který by měl být předem alespoň několik hodin namočený. Uvařený hrách rozmixujte. Z másla a hladké mouky připravte tmavší jíšku, kterou vmíchejte do připraveného vývaru, přiveďte k varu a vařte minimálně 10 minut, pak přidejte rozmixovaný hrách, prolisovaný česnek, pepř, sůl, majoránku a ještě provařte. Podávejte s krutonky z toustového chleba.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Recepty na hrachovou polévku

Hrachová polévka z mraženého hrášku

Ingredience:

  • 500 g mraženého hrášku
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Postup:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku. Jakmile bude narůžovělá, přidejte hrášek, který nemusíte předem rozmrazovat. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte zeleninový bujon. Nechte vařit, a až bude hrášek měkký, tak ho asi jednu třetinu za pomoci sítka vyjměte a dejte stranou. Zbytek polévky rozmixujte ponorným mixérem, poté vraťte zpět hrášek, který jste měli daný stranou, přidejte smetanu a ochuťte česnekem, solí a pepřem. Krátce povařte a můžete servírovat. K hráškové polévce jsou výborné opečené krutony.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Recepty na hrachovou polévku

Hrachová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 100 g sušeného hrachu
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 ml smetany
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Alespoň pár hodin před tím, než budete polévku vařit, přeberte sušený hrách a namočte ho. Až se pustíte do samotného vaření, tak hrách dejte vařit. Než se dovaří, oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Rozehřejte olej a nechte cibuli zesklovatět, přidejte uvařený hrách, vše zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou a přidejte zeleninový bujon, osolte a opepřete dle potřeby a nechte krátce povařit. Mezitím si připravte tmavší jíšku z másla a hladké mouky, tu přidejte do polévky a vše ještě asi 10 minut povařte. Dochuťte česnekem a majoránkou, zjemněte smetanou, krátce povařte a můžete podávat. Vhodným doplněním této polévky je opečená slanina a krutony.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Pórková polévka

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Hrachová kaše

Hrachová kaše ze zeleného hrachu

Ingredience: 400 g zeleného hrachu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, máslo, sůl

Technologický postup: Hrách namočíme a necháme přes noc nabobtnat. Před vařením přidáme nakrájenou cibuli a rozetřený česnek a vodu osolíme. Uvaříme doměkka (až rozvařena), slijeme vodu, část jí tam můžeme nechat. V hrnci rozmixujeme do hladka, vodu přidáme podle potřeby a podle toho, jakou chceme mít konzistenci kaše. Pro zjemnění přidáme trochu másla. Pokud použijeme neloupaný hrách, musíme počítat s tím, že nám zůstanou v kaši slupičky.

Zdroj: Hrachová kaše
Zveřejněno dne: 4.3.2016

Recepty na hrachovou polévku

Rychlá hrachová polévka

Ingredience:

  • 500 g sterilovaného hrášku
  • 100 g uzeného masa
  • 1 ks cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 100 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • zeleninový bujon
  • česnek
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Postup:

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte asi hodinu vařit. Poté vyjměte z vývaru, nechte chvilku zchladnout a nakrájejte na kousky, místo uzeného můžete použít například i uzená žebra, která po vyjmutí oberte a maso pokrájejte na menší kousky. Vývar nevylévejte, použijete ho právě při přípravě hrachové polévky. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli, kterou osmahněte na troše oleje, přidejte pokrájené uzené maso, nemáte-li uzené, můžete ho nahradit například párky nebo klobásou. Až bude cibule narůžovělá, přidejte propláchnutý sterilovaný hrášek a krátce vše orestujte. Pak přilijte vývar z uzeného masa a můžete, ale nemusíte přidat zeleninový bujon. Polévku ochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou, povařte asi 10 minut. Pak část hrášku a uzeného masa za pomoci cedníku vylovte a dejte zvlášť na talíř, zbytek polévky pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Z mouky a másla si na pánvi připravte tmavší jíšku, tu přidejte do polévky a asi 10 minut povařte, vraťte zpět do polévky hrášek, který jste měli daný stranou, a nechte prohřát. Případně ještě dochuťte a můžete podávat. K hráškové polévce se skvěle hodí opečené krutony z toustového chleba.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Recepty na hrachovou polévku

Hrachová polévka podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 500 g čerstvého hrášku
  • 3 ks brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 l vývaru
  • 50 ml smetany
  • olej na osmažení cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl

Postup:

Očistěte si cibuli a nakrájejte na jemné kostičky. Oloupejte brambory, omyjte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte trochu oleje, přidejte pokrájenou cibuli a na nudličky nakrájenou slaninu a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte asi 400 až 450 g hrášku, zbylý vám poslouží při servírování. Nemáte-li čerstvý hrášek, použijte mražený, který nechte předem rozmrazit. Po hrášku přidejte pokrájené brambory a nechte krátce orestovat, zalijte připraveným vývarem, nejlépe z hovězího masa, dochuťte solí, pepřem a česnekem. Přiveďte k varu a snižte teplotu, pozvolna vařte, dokud brambory úplně nezměknou. Jsou-li brambory měkké, rozmixujte polévku ponorným mixérem do hladka. Teď již zbývá jen přidat smetanu, krátce převařit, případně dochutit, a můžete podávat. Po nalití polévky na talíř, přidejte zbylý hrášek, chcete-li mít polévku vylepšenou, můžete si na ni ještě osmažit na nudličky nakrájenou slaninu a z toustového chleba připravit krutonky. Je lepší nedávat krutony rovnou do polévky, ale podávat zvlášť, aby nebyly příliš rozmáčené, ne každý to má rád. Nevíte-li, jak krutonky připravit, pak nakrájejte toustový chléb na kostičky a opečte jej v předehřáté troubě, nebo kostičky opečte na pánvi na troše másla.

Zdroj: Recepty na hrachovou polévku
Zveřejněno dne: 25.2.2016

Rajská polévka

Rychlá rajská polévka

Ingredience: 1 větší rajčatový protlak, 1 cibule, 1,5 l vody, 500 ml mléka, 2 hrsti polévkových nudlí, 1 lžíce oleje, 1 kostka bujonu, 1 lžička vegety, 1 snítka libečku

Postup: Na oleji zpěníme cibuli‚ přidáme protlak, vodu‚ bujon a vegetu. Když se polévka vaří, přisypeme polévkové nudle. Jakmile budou nudle uvařené, polévku vypneme. Ovoníme trochou libečku. Připravenou polévku necháme odpočívat nejméně deset minut a až poté do ní vlijeme mléko, nejlépe plnotučné.

Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP