Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAHODOVÉ RECEPTY

OBSAH

Jahodový džem

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Jahodové cappuccino

Suroviny (pro 4 osoby):

  • 500 g mražených jahod
  • 100 g krystalového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • máta
  • 4 kopečky vanilkové zmrzliny

Postup:

Mražené jahody nechte trošku rozpustit ve vhodné nádobě, poté je rozmixujte a po troškách přidávejte cukr. Vanilkový cukr přisypte až nakonec a dejte směs do lednice. Před servírováním vložte do sklenice na whisky kopeček vanilkové zmrzliny, zalijte vychlazeným jahodovým cappuccinem, zastříkněte šlehačkou a ozdobte snítkou máty.

Zdroj: Jahodové recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Jahodové tiramisu

Suroviny:

  • 50 g dlouhých cukrářských piškotů

Na krém:

  • 18 cl smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu
  • 250 g Mascarpone
  • 10 cl pomerančové šťávy

Na náplň:

  • kakao, jahody

Podle chuti:

  • vanilku, pomerančovou kůru

Na směs:

  • 2 lžíce cukru
  • 250 g jahod
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce koňaku

Postup:

Promíchejte v misce tvaroh, Mascarpone, šťávu a kůru z pomeranče společně s cukrem. Přidejte trochu vanilky a po důkladném promíchání jemně po částech zapracovávejte vyšlehanou smetanu.

Dobře umyté jahody vložte do mixéru s cukrem, koňakem a opět pomerančovou šťávou.

Poté si připravte asi dvoulitrovou nádobu. Přibližně půlkou piškotů poklaďte dno nádoby, zalijte polovinou jahodové směsi a pokryjte tvarohovým krémem (také půlkou). Uhlaďte a postup opakujte, zase piškoty, jahody, Mascarpone.

Jahodové tiramisu dejte na 4 hodiny do lednice ztuhnout a vychladit, poté servírujte posypané kakaem a dozdobte kousky jahod.

Zdroj: Jahodové recepty

Jahody s mascarpone

Suroviny:

  • 10–15 ks zralých jahod
  • 50 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone (1 balení)
  • 1 žloutek

Postup:

Rozmixujte mascarpone, žloutek a cukr. Hladký krém servírujte do skleněných pohárů nebo mističek. Nakonec dezert zasypte omytými nakrájenými jahodami. Před podáváním ještě můžete nechat na hodinu vychladit v lednici.

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Rychlý jahodový koláč

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g jahod
  • jahodový džem
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Postup:

V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Tvarohové jahodové knedlíky

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 15–20 jahod
  • máslo na polití a moučkový cukr na posypání
  • dle chuti kysanou smetanu

Postup:

Z mouky, vajíčka, tvarohu a soli udělejte těsto tak, aby se vám moc nelepilo na ruce. Jahody umyjte a nechte dobře okapat na cedníku, případně je můžete osušit ubrouskem. Z těsta odebírejte malé kousky a rukou z nich vytvarujte placičku (pokud těsto moc lepí, posypte si ruce moukou). Doprostřed placičky položte osušenou jahodu a dobře ji zabalte. Knedlíky vhazujte do mírně osolené vařící vody, poté co vyplavou na povrch, vařte je cca 3–5 minut, podle velikosti. Uvařené knedlíky vyberte na cedník a nechte okapat. Knedlíky můžete servírovat se zakysanou smetanou, sypané moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jahodové recepty

Jahodový džem s Pektogelem

Suroviny:

  • 1 kg jahody
  • 60 dkg cukru
  • 1 sáček Pektogelu

Postup:

Zralé jahody nejprve dobře omyjte a nechte oschnout. Potom odstraňte stopky s lístky a jahody nasypte do studeného, velmi lehce vymaštěného hrnce. Přidejte trošku vody a za stálého míchání prudce vařte do té doby, než se částečně voda odpaří. Potom přisypte po částech cukr smíchaný s Pektogelem, ale dávejte pozor, aby se jahody nepřestaly vařit. Povařte ještě cca 5 minut. Horký jahodový džem přelijte do čistých, nahřátých skleniček, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Jahodový džem nechte takto vychladnout.

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Jahodová bublanina

Suroviny:

Na těsto:

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 hrnek vody
  • 250 g másla
  • 3 hrnky hladké mouky

Na náplň:

  • jahody

Na ozdobu:

  • cukr moučka

Postup:

Rozpusťte si máslo a vmíchejte do něj všechny ostatní suroviny. Vše důkladně promíchejte. Jahody očistěte a podle potřeby překrájejte. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a rovnoměrně na něj nalijte těsto. Povrch těsta poklaďte jahodami. Jahodovou bublaninu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut.

Upečenou jahodovou bublaninu podle chuti ocukrujte, nakrájejte na úhledné kousky a můžete podávat.

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář

Nepečený smetanovo-jahodový dort

Suroviny:

  • 2 balíčky dětských piškotů
  • 3–4 zakysané smetany
  • cukr moučka
  • šlehačka
  • jahody – dostatečné množství

Postup:

Připravte si dortovou formu a její dno poklaďte dětskými piškoty tak, aby bylo zcela pokryté. V misce si smíchejte zakysané smetany a ušlehanou šlehačku, oslaďte moučkovým cukrem dle své chuti. Část této směsi rozetřete na piškoty a poklaďte jahodami (nejlépe pokrájenými či rozmačkanými). Na ovoce dejte znovu piškoty a opět zakryjte smetanovou směsí a jahodami. Poslední vrstvou budou piškoty pokryté smetanou. Dejte do ledničky, nejlépe přes noc, a pak už jen vyjměte z dortové formy a můžete servírovat třeba ozdobené šlehačkou a čerstvými jahůdkami.

Zdroj: Jahodové recepty

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.

Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Jahodovo-ovesný koláč

Suroviny (na formu o průměru 24 cm):

  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku ovesných vloček
  • 400 g másla nakrájeného na kousky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte trochou másla. Zbytek másla, mouku, cukr, kypřicí prášek, sůl a vločky smíchejte v míse v tuhou směs. Polovinu vzniklé hmoty vtlačte na dno formy a posypte jahodami nakrájenými na půlky. Druhou půlku směsi rozprostřete na jahody. Koláč vložte do trouby a pečte asi 30–40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout, před servírováním nakrájejte koláč na kostky a podávejte zdobené s čerstvými jahodami.

Zdroj: Jahodové recepty

Jahodový džem bez Pektogelu

Suroviny:

  • 1 kg jahod
  • 800 g cukru
  • kyselina citronová

Postup:

Nepřezrálé čerstvé jahody dobře opláchněte a vytáhněte stopku a okvětí. Velké jahody rozkrojte a vše zasypte cukrem. Takto nechte 24 hodin v chladné místnosti či ledničce. Proslazené jahody vařte v malých dávkách do zhoustnutí. Každou dávku před dovařením okyselte malým množstvím kyselin citronové (asi na špičku nože). Hotový džem plňte ještě horký do čistých zavařovacích sklenic. Uzavřete víčky a převraťte dnem vzhůru, aby se víčko dobře chytlo. Nechte převrácené 10–30 minut (podle velikosti sklenic). Džem můžete po uzavření víčkem ještě sterilovat 10 minut při teplotě 90 stupňů.

Zdroj: Jahodové recepty

Recepty na ovocné smoothie

Ovocné smoothie je vydatné na rychlé cukry a vlákninu.

Jahodové smoothie

Ingredience: 200 g jahod, 50 ml jahodové šťávy, 100 g broskve, 1 bílý jogurt (do 3 % tuku), hrnek ledu

Technologický postup: Jahody a broskev nakrájíte a všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podává se ihned.

Smoothie z hroznového vína

Ingredience: 150 g hroznového vína, 40 g borůvek, 40 g ostružin, 30 g malin, 1 dl hroznové šťávy, 2 hrnky ledu

Technologický postup: Ingredience vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned servírujte.

Třešňové smoothie

Ingredience: 100 g banánu, 150 g třešní, 150 ml polotučného mléka

Technologický postup: Třešně odpeckujete, banán nakrájíte na menší kousky a vše vložíte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; nápoj je vhodný i pro diabetiky.

Jablkovo-banánové smoothie

Ingredience: 150 g banánu, 150 g jablka, 40 ml polotučného mléka, 60 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Jablko a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává.

Kiwi smoothie

Ingredience: 150 g kiwi, 70 g banánu, 70 g jablka, lžička medu, lžíce limetkové šťávy, hrnek vody

Technologický postup: Kiwi, banán a jablko nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Podávejte hned po umixování.

Broskvové smoothie

Ingredience: 120 g broskví, 70 g banánu, 70 ml polotučného mléka, 40 ml pomerančové šťávy, hrnek ledu

Technologický postup: Broskve a banán nakrájíte na menší kousky, všechny ingredience dáte do mixéru a dohladka umixujete, v případě potřeby zředíte vodou. Ihned se podává; tento nápoj je vhodný i při dietě.

Zdroj: Smoothie recepty

Piškot s jahodami

Suroviny:

Na náplň:

  • 200 g cukru
  • 500 g jahod
  • 1 pudinkový prášek
  • 250 g másla

Na polevu:

  • 2 balíčky červené želatiny

Na těsto:

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • špetka prášku do pečiva
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a přidejte k nim horkou vodu. Postupně přisypávejte mouku smíchanou se špetkou prášku do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků a piškot upečte ve vyhřáté troubě.

Než se piškot upeče, připravte si náplň. Jahody (mohou být i mražené) rozmačkejte s cukrem a smíchejte s pudinkovým práškem. Z této směsi uvařte kaši, kterou po vychladnutí utřete s kostkou másla. Takto připravenou náplní potřete vychladlý piškot a přelijte červenou želatinou.

Piškot s jahodami nechte před krájením zatuhnout.

Zdroj: Jahodové recepty

Kynuté jahodové knedlíky

Suroviny:

  • jahody (kolem 20 kusů)
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 50 gramů másla
  • cca 1 dcl vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 12 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • mouka (na vál)

Na přelití a posypání:

  • 120 g strouhanky
  • 100 g másla
  • moučkový cukr

Postup:

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a 3 lžíce vlažného mléka, mísu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Pak přisypte zbylou mouku promíchanou se špetkou soli, přidejte žloutek rozmíchaný ve zbylém mléce a rozpuštěné vychladlé máslo a vypracujte hladké těsto. Opět ho zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 30 minut).

Mezitím si opláchněte studenou vodou jahody, zbavte je stopek a nechte oschnout.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, který si nakrájíme na stejně veliké čtverce. Do středu každého položte jahodu, těstem ji důkladně obalte a zakulaťte. Knedlíky narovnejte na pomoučené prkénko, zakryjte utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout.

Zatím si můžete dozlatova opražit strouhanku na polovině másla, opatrně a za stálého míchání.

Vykynuté knedlíky vložte do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou a zvolna vařte asi 6 minut s částečně odkrytou poklicí. Pak knedlíky opatrně obraťte a dovařte ještě 4 minuty. Hotové knedlíky vyjměte z vody, ihned je propíchejte špejlí nebo tenkou vidličkou, rozdělte na talíře, posypte strouhankou, pokapejte máslem, pocukrujte a ihned podávejte.

Zdroj: Jahodové recepty

Recept na jahodovou omáčku

Ingredience: 300 g jahod, 120 g cukru, 7 lžic vody, 1 lžíce solamylu

Technologický postup: Dvě lžíce vody smícháme se solamylem tak, aby se pěkně rozpustil. Zbytek vody dáme vařit společně s očištěnými a na kousky nakrájenými jahodami. Omáčku ochutíme cukrem a smícháme se solamylem. Promícháme a necháme povařit. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a podáváme.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jahodovo-tvarohový dort

Suroviny:

Na ozdobu:

  • 500 g jahod
  • 6 lžic cukru
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody

Na náplň:

  • 130 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Na těsto:

  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce

Postup:

Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukru, jednoho vejce a změklého másla vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvořte asi 4 cm vysoký okraj. Poté si připravte náplň smícháním tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, čtyř žloutků a másla. Z bílků vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijte na těsto a takto pečte v předehřáté troubě cca 45 minut při 160 °C.

Upečený a vychladlý dort pokryjte plátky jahod a uložte do chladu. Podle návodu si připravte želé a jahody na dortu jím polijte. Nakonec nechte jahodovo-tvarohový dort chladit minimálně 3–4 hodiny, poté odstraňte okraj formy a můžete servírovat.

Zdroj: Jahodové recepty


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP