Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JAK UCHOVAT PERNÍČKY

OBSAH

Hera na měkké perníčky

Hera je vynikající a ekonomickou alternativou při pečení. Možná namítnete, že použití másla při pečení je nepřekonatelné a nenahraditelné, ale vzhledem k astronomickým cenám másla často neúnosné. Zde je recept na perníčky s použitím Hery a posuďte sami, jak jsou nerozeznatelné od použití másla.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi PŘEVISLÉ JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Auerová.

Mám převislý jahodník v truhlíku, stále ještě plodí. Jak ho mám uchovat přes zimu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Šklíbová.

Zdravím, mám ten samý problém s jahodami v nádobách. Mají i větší zelené jahody. Máte prosím od někoho radu, co s nimi?
Moc bych Vám byla vděčná za odpověď. Vloni jsem tyto jahody zahrnula do hlíny i s nádobou (truhlíkem na květiny), ale jahody úplně zahynuly.
Krásná den a budu se těšit na Vaši odpověď.

Zdroj: diskuze Převislý jahodník-množení

Recept na měkké perníčky bez sody

Ingredience: 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 120 g medu, 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, koření na perníčky (nebo lžička skořice, lžička anýzu, špetka hřebíčku a špetka badyánu), bílek na potření

Postup: Vytvoříme těsto, které necháme minimálně 24 hodin zabalené ve fólii v lednici odpočinout. Poté přes fólii vyválíme plát. Vykrájíme perníčky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem KYTKA EUSTOMA JAK PĚSTOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Zdravím, prosím jak uchovat květinu Eustoma přes zimu?????? Děkuji za odpověď.Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V teplejších oblastech může eustoma přezimovat venku, protože snese mrazy až do -12 °C. Snese i krátkodobé zakrytí. Přezimování eustomy je možné i v interiéru při teplotě 10 až 15 °C. Je potřeba vědět, že eustoma je dvouletka, takže v dalším roce již nemusí být stejně pěkná jako v prvním roce. Proto se pěstuje jako letnička.

Zdroj: diskuze Kytka eustoma jak pěstovat

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Keprtová.

Dobrý den,
Rýmovník si doma pěstuji již dlouhou dobu.Na internetu jsem však nenašla,zda se dá nějak uchovat třeba sušením,které se mi ještě nepodařilo.Poradíte?
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Medové perníčky měkké

Ingredience: 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 140 g moučkového cukru, 100 g Hery, 2 lžíce medu

Postup: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi SKLADOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Balášová.

Slyšela jsem o možnosti uskladnění česneku tak,že se rozebere palice na stroužky,do sklenice se dá 1cm soli a stroužky česneku.Nikde jsem se nedozvěděla zda mají být stroužky oloupané nebo ne.Prosín o sdělení.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ufo.

Dobrý den, psali česnek neloupaný, ale nepsali o jak velikou nádobu se jedná a jaké množství česneku ...... také hledám možnost, jak uchovat koupený česnek co nejdéle a je to vážně problém .

Zdroj: diskuze Skladování česneku

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Dnes jsme na zahrádce vykopali křen, který jsme tam z oddenku před dvěma roky zasadili, abychom ho použili při nakládání okurek.Křen ale skoro nepálí
a vůbec není štiplavý. Mohli jsme ho s něčím zaměnit nebo je to něčím jiným?
Děkuji za zprávu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ola Hrušková.

Dobrý den, loni jsem sterilizovala Křen podle návodu, bohužel stratil stiplavost, pálení, prostě chuť, co Křen na mít. Jak uchovat Křen aby zůstal silný(stiplavy) po celou dobu a to do další sezóny. Děkuji

Zdroj: diskuze Křen

Perníčky paní Brýdové

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžička sody a 1/4 prášku do perníku

Postup: Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3–4 mm. Pozor, ať nemáte perníčky moc tenké, pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem. Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět. Paní Brýdová doporučuje válet těsto přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávat. Takže opravdu do těsta a ani pod něj při válení nepřidávejte ani trošku mouky navíc, to je jeden z důvodů, proč pak perníčky nejsou po upečení měkké a nadýchané. Věřte, že takto upečené perníčky okamžitě zmizí.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem HORTENZIE NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelina Krejčová.

Prosím o radu. Zásilkovou službou zahradnické firmy jsem obdržela hortenzii "Vanille Fraise", která přišla v malém květináčku, dosti vyschlá. Protože chyběl návod k jejímu uchování do jara, kdy bude pravděpodobně vhodný čas na její zasazení do zahrady, prosím o radu, jak ji nejlépe uchovat v bytě do této doby. Firmě, která hortenzii dodala příliš nedůvěřuji, proto se obracím o radu na vás. S pozdravem a díky za odpověď E.Krejčová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zasaďte hortenzii hned na své stanoviště, i když je právě začátek podzimu. Vykopejte díru tak hlubokou, aby se do ní vešel celý kořenový bal, a aby byla 2 až 3 krát tak široká, jako je její kořenový bal. Nastavte rostlinu v díře a naplňte ji z poloviny půdou. Pak přilijte vodu a počkejte než se vsákne. Pak zeminou naplňte zbytek díry. Je-li sucho a nebo stanoviště je suché, tak rostlinu občas zalijte až do prvních mrazů. Těsně před prvními mrazy hortenzii zakryjte mulčovací kůrou do výšky 40 - 60 cm a odkryjte až na jaře. Takto budete mít ze své hortenzie příští rok pěknou radost.

Zdroj: diskuze Hortenzie nároky na pěstování

Zdobení měkkého perníčku

Zdobení perníčků má u nás dlouholetou tradici, perníčky se zdobí na Vánoce, Velikonoce a na svatební hostiny.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poleva na perníčky

Použití polevy má mnoho důvodů: zlepšuje vzhled výrobků, zabraňuje vysychání korpusu, brání přístupu vzduchu k náplním (jejich vysychání, okysličování a tím vede ke zpomalení procesu žluknutí), zabraňuje vniknutí mikroorganismů do náplní a korpusů pečiva.

Zdroj: Poleva na perníčky

Jak uchovat rakytník

Pokud jej zmrazíte, jeho účinek se uchová i po dvou letech. Plody můžete také sušit či z nich vyrobit pálenku. Z dužiny jsou osvědčené marmelády, pyré, šťávy a džusy. Můžete vyrobit přímo jen rakytníkovou verzi nebo přidat i jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Makrobiotické perníčky

Suroviny:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 2 lžíce strouhaných ořechů
  • 1 šálek povidel (švestky, hrušky)
  • 1 šálek Mišutky
  • ½ lžičky tlučeného koření (badyán, skořice a hřebíček)
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Na vále vypracujeme těsto z připravených surovin a necháme asi hodinku odpočinout. Poté na vále rozválíme zhruba 1 cm silnou placku, z které vykrajujeme perníčky libovolného tvaru. Pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 220 stupňů.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Jak uchovat kysané zelí

Po kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Právě kysání umožňuje, že lze zelí konzumovat po celý rok. Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vzniká kyselina mléčná, která je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebné ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediná pozitiva, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek. Sterilace udrží kysané zelí déle použitelné, ovšem tímto procesem se veškerý přínos kysaného zelí ztrácí. Tím nejjednodušším receptem, jak nejlépe uchovat kvašené zelí, je po vykvašení umístit nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolovat, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem zeláku stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Zdroj: Zavařování kysaného zelí

Jak uchovat česnek přes zimu

Česnek můžete skladovat na suchém a chladném místě několik měsíců. Můžete ho skladovat v keramické dóze určené pro skladování česneku nebo například ponechat na česneku suché listy a ty splést do copu, který bude plnit jak užitkovou, tak dekorativní úlohu. Takový upletený cop může viset ve vaší spíži nebo v kuchyni. Česnek můžete skladovat i v oleji nebo octě, ale musí být uložený v lednici, aby se předešlo tvorbě bakterií. Tento způsob není určen k dlouhému skladování, česnek je třeba rychle spotřebovat. Také mrazák bývá oblíbený skladovací způsob jak uchovat česnek. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý. Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Zdobené perníčky

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g medu
  • 160 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g Hery
  • 1 lžička perníkového koření nebo smíchané koření anýzu, skořice a hřebíčku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 vejce na potírání

Postup:

Připravte si vál, na který prosejete hladkou mouku. Rozehřejte Heru, ve které rozpusťte med a pomalu vmíchejte do připravené mouky. Buďte opatrní, ať se vám hmota nerozteče po vále. Poté přidejte moučkový cukr, vejce, perníkové koření, kakao, citronovou kůru a jedlou sodu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte 24 hodin v lednici odpočinout. Nebudou se vám perníčky potom tolik roztékat a budou lépe držet tvary.

Druhý den těsto vyndejte, nechte chvíli v pokojové teplotě, aby nebylo příliš tuhé a dobře se vám válelo. Na pomoučeném vále vyválejte placku o síle asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary vánoční tematiky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C asi 5–7 minut. Nemáte-li pečicí papír, nezapomeňte plech vymazat například máslem. Po upečení vyndejte z trouby, a chcete-li je mít lesklé, tak je ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem. Nechte perníčky vychladnout na kuchyňské mřížce, nedávejte je na sebe teplé, aby se vám neslepily. Po vychladnutí můžete perníčky začít zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Pravé perníčky

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve vyšlehejte med, cukr a vejce a poté přidejte máslo, perníkové koření a skořici. Na vál prosejte mouku, do které zamíchejte jedlou sodu a kakao. Přidejte vyšlehanou hmotu a propracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte asi 4 hodiny v lednici odpočinout, pokud ho budete zpracovávat až druhý den, určitě to ničemu vadit nebude.

Připravené těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm a vykrajujte z něho požadované tvary. Jednotlivé kousky přendejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Vložte do vyhřáté trouby na 160 °C a pečte 6 až 7 minut. Chcete-li, aby byly perníčky lesklé, tak je hned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem. A nechte úplně zchladnout na kuchyňské mřížce.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Perníčky s mandlemi

Ingredience:

  • 500g medu
  • 500 g hnědého cukru
  • 300 g másla
  • 800 g hladké mouky
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 vejce
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • kůru z 1/2 citronu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody

Postup:

V hrnci zahřívejte med, máslo a cukr, a to do té doby, dokud se cukr nerozpustí. Na vál prosejte mouku, přidejte mandle, skořici, hřebíček důkladně rozdrcený, muškátový květ, nové koření, citronovou kůru, kakao, jedlou sůl a na závěr přidejte zahřátou hmotu. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Z těsta vyválejte plát silný 5 mm, vykrájejte různé tvary, ty přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C 10 až 15 minut. Po upečení vyjměte plech z trouby, perníčky přeskládejte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 120 g medu
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

Med mírně zahřejte, přidejte máslo, aby se rozehřálo, a odstavte z tepla. Do této směsi ještě vmíchejte vejce. Na vále smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, sodu a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidejte směs z medu, másla a vajec a vypracujte důkladně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o síle 5 mm, vykrájejte požadované tvary, přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 170 °C. Pečte asi 10 minut, hned po vyjmutí z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly, a přendejte je na kuchyňskou mřížku, kde je nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP