Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KOŘENY

OBSAH

Vyjměte orchidej ze starého květináče

Vyjměte rostlinu ze starého květináče, co nejopatrněji, jak jen to je možné. Kořeny orchideje se často přichytí ke stranám nádoby a vy byste je mohli přetrhnout. Tím byste rostlinu asi nezničili, ale snažte se. Jakmile máte rostlinu venku, opatrně kořeny prohlédněte. Odstřihněte zčernalé, odumřelé kořeny, vzniklé zaléváním rostliny.

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den, prosila bych o radu co udělat se vzdušnými kořeny, mám jich hodně a pořád přibývají.Rostliny mi stojí na parapetu u okny, které je kryté balkonem.Děkuji za radu . Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pro rostlinu je nejlepší nechat kořeny jak jsou. Orchidej nepotřebuje mít kořeny v substrátu. Stačí, když je občas smočí voda. Nové kořeny značí, že se rostlině daří.

Zdroj: diskuze Orchidej

Kořeny tújí

Túje mají mělký, vláknitý kořenový systém a tento kořenový systém se může šířit až k okrajům koruny, což je nejvzdálenější vnější obvod koruny stromu. Kořeny malých stromů mohou dosahovat hloubky až 20 cm, zatímco kořeny větších stromů mohou sahat do hloubek 45 až 60 cm.

Kořenový systém tújí je obecně mělký v závislosti na odrůdě a může se šířit do šířky maximálně do úrovně odkapávací linie nebo okrajů větví. Kořeny tújí nejsou známé tím, že by měly invazivní nebo agresivní kořeny.

Zdroj: Hloubka kořenů thuje

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Cromá.

V návodu jsem se nedočetla co s kořeny které jsou nad substrátem. Mám je ostřihat nebo je ponechat tak jak původně byly? Děkuji za radu. Přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kořeny nestříhat. Orchideím nevadí, když mají kořeny odkryté na vzduchu.

Zdroj: diskuze Přesazování orchideí

Kořeny túje

Túje mají kořeny do několika směrů, nejméně do tří. Kořenový systém se tvoří podle toho, do jaké výšky necháme rostlinu vyrůst.

Zdroj: Pěstování tújí

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘENY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eismannovi.

Soused má vysazené túje na hranici pozemku asi tak 5metru od našeho domu. Při velkém větru mám obavy aby se nevyvrátil.nevim jak hluboké má kořeny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pokud s tím soused nechce nic dělat, tak s tím nic moc neuděláte, protože strom je jeho a na jeho pozemku. Můžete dům pojistit proti živelné pohromě. Pojišťovna vám v případě škody na vašem majetku uhradí nějakou část.

Zdroj: diskuze Kořeny túje

Postup pro přesazování orchidejí

  • Vyjměte ji z plastového květináče a opatrně odstraňte co nejvíce mechu. Zdravé kořeny by měly být bílé a pevné, s malými zelenými výrůstky.
  • Odřízněte všechny seschlé, shnilé a zčernalé kořeny.
  • Dejte rostlinu do nádoby a vyplňte kolem určenou směsí. Směs v květináči by neměla být upěchována, nové, přibývající kořeny zajistí zaplnění květináče a její stabilitu.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sendy.

Dobrý den,přesadila jsem orchidej bohužel s květy .Měla jsem pocit,že má nedostatek místa v květináči.
Ona mi do druhého dne uvadla.Je to již měsíc od přesazování.Květy má povadlé a lupena změklá.
Má šanci na přežití,nebo jsem ji tak ublížila,že nepřežije?
Děkuji za odpověď.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Orchidej je zvláštní v tom, že může mít kořeny ve vzduchu a i tak bude dobře prosperovat. Jinými slovy, nepotřebuje substrát na kořenech. Proto není potřeba přesazovat, jakmile začnou kořeny přerůstat přes květináč. Nyní vaše orchidej asi nepřijala nový substrát a zřejmě ji nezachráníte. Budiš vám to alespoň k ponaučení, jak příště pečovat o novou orchidej.

Zdroj: diskuze Přesazování orchidee

Odolnost proti větru

Jedním z nejužitečnějších aspektů kořenového systému tújí je jeho síla. Kořeny tohoto stromu se rozvinou jak do hloubky, tak do šířky, což stromu umožňuje postavit se extrémně silnému větru a také udržet těžké zatížení sněhu bez převrácení. Túje má na rozdíl od jiných velkých stromů své kořeny pod zemí. To pomáhá předcházet spálení nebo vysychání během dlouhých období sucha a zmrznutí při silných mrazech. Hluboce rostoucí a široké kořeny pomáhají tomuto stromu zůstat zelený po celý rok a dosahovat výšky až 18 metrů nebo více.

Zdroj: Hloubka kořenů thuje

Diskuze

V diskuzi KOŘENY TÚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk .

Soused vysadil v blízkosti hranice našich pozemků (cca 75 cm od
plotu ) túji, která v tuto chvíli měří asi 20 m. Túje je zároveň vzdálena asi 5 m od mého domu a já mám obavu aby kořenový systém túje nenarušil jeho základy. Jsou moje obavy opodstatněné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,
prosím o radu. Mezi chodníkem a zídkou (cca 50 cm) mám nasazené tůje. Měly to být zakrslé stromečky, ale asi se vloudila chybička a tůje už jsou dost vysoké. Chci se zeptat, jak hluboké nebo rozvětvené mají tůje kořeny, zda mi kořeny nevytlačí zídku u garáže nebo nepoškodí chodník.
Děkuji za informaci a přeji hezký den.
Hana

Zdroj: diskuze Kořeny túje

Likvidace mahonu

Pokud chcete zlikvidovat víceletý mahon, je to oříšek. Víceleté kořeny při likvidaci odolávají a část by jich určitě zůstala v zemi a obrazila znovu. V tomto případě je vhodný vícenásobný postřik třeba přípravkem Roundup, který se fotosyntézou dostane až do kořenů. Po uschnutí nadzemní část odstraňte a kořeny můžete nechat, samy odumřou.

Zdroj: Mahon a jeho pěstování

Diskuze

V diskuzi ANTURIE - DOTAZ K PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Dobrý večer.
Děkuji moc za odpověď, 2 anturie mám na parapetech - JZ okno, ale stíněné balkonem a jedna na SZ. Takže je zkusím přemístit. Moc krát ještě jednou děkuji za radu..
Tancíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloslava.

Dobrý den,
prosím o radu. Dostala jsem mladou Anturii která byla oddělena od starší rostliny. Po přenosu se ale kořeny ulomily, ale zůstaly tam dva silné kořeny, asi vzduchové, jsou ale na spodu rostliny. Anturii jsem tedy zasadila do zeminy, mám jí asi 14 dní, ale rostlinka vypadá povisle a už zežloutly dva listy. Chtěla bych se proto prosím zeptat, zda mám rostlinu raději ze zeminy vytáhnout a dát ji ještě raději do vody. Předem děkuji za odpovědi.
Míla

Zdroj: diskuze Anturie - dotaz k pěstování

Přezimování

Muškáty lze na zimu vyrýt ze země, lehce otřást hlínu, zabalit kořeny do novin (balit muškáty tak po 5 kusech), svázat provázkem a zavěsit do sklepa na světlé místo. Na jaře muškáty ostříhat podle oček, už jsou vidět nové výhonky, sestříhat kořeny, případné uschlé úplně. Na jeden den ponořit kořeny do vody a pak zasadit. Samozřejmě buď do záhonu, nebo do truhlíku a hnojíme. Je nutná teplota do 6 °C.

Nebo i s truhlíky přenést domů a nezalévat. Rostliny přezimujeme ve světlé, chladné místnosti (5 až 10 °C). Zaléváme velmi málo. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků s novou zeminou. Pokud nemáme možnost pelargonie přezimovat, je lepší koupit na jaře nové silné rostliny.

Zdroj: Převislé muškáty

Diskuze

V diskuzi OCHRANA KOŘENOVÝCH BALŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktora.

Jakým nejvhodnějším přípravkem ochránit(ZAMAZAT) překopnuté kořeny velkých stromů. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochrana kořenových balů

Hlíza bramboříku

Zásobním orgánem bramboříku je kulatá hlíza, která se vyvíjí z hypokotylu (stonek semenáčku). Často se mylně nazývá cibulka, ale cibulka (nachází se například u krokusů) má papírovou tuniku a bazální desku, ze které vyrůstají kořeny. Zásobní orgán bramboříku nemá žádný papírový obal a v závislosti na druhu mohou kořeny vyrůstat z kterékoli části. Je tedy správně klasifikován jako hlíza (něco jako brambor). Hlíza může produkovat kořeny shora, ze stran nebo zespodu, v závislosti na druhu:

Tvar hlízy může být téměř kulovitý, jako u Cyclamen coum, nebo zploštělý, jako u Cyclamen hederifolium. U některých starších exemplářů Cyclamen purpurascensCyclamen rohlfsianum se body růstu na hlíze oddělí rameny tkáně a hlíza se zdeformuje. U většiny ostatních druhů je hlíza ve stáří kulatá.

Listy a květy raší z růstových bodů na vrcholu hlízy. Rostoucí stonky, které se růstem prodlouží, se stanou dřevnatými a jsou známé jako květinové kmeny.

Velikost hlíz se liší v závislosti na druhu. U Cyclamen hederifolium starší hlízy běžně dosahují průměr 24 cm, ale u Cyclamen parviflorum hlízy nenarostou větší než 2 cm v průměru.

Zdroj: Jak rozmnožit brambořík

Diskuze

V diskuzi DESINFEKCE KOŘENŮ OKUREK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

po vysázení hadovek ve skleníku začnou černat kořeny a okurky vadnou .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kašpar petr.

každoroční kroucení okurek a jakou dezinfekci kořenu okurky

Zdroj: diskuze Desinfekce kořenů okurek ve skleníku

Podmínky pro pěstování orchidejí

  • hodně světla, ale ne přímé odpolední slunce (i když Dendrobium má rád více slunce);
  • vysoká vlhkost;
  • neustálé proudění vzduchu kolem kořenů;
  • pravidelné období sušení kořenů, střídající se s máčením;
  • teplota 20-25⁰C.

Čím dříve vytvoříte tyto podmínky v místě, kde chcete orchideje pěstovat, tím větší úspěch a hezčí květy budete mít. Většina orchidejí jsou prodávány v levných, plastových květináčích s kořeny obalenými v nasákavém mechu. Je zřejmé, že toto porušuje dvě hlavní pravidla k úspěšnému růstu. Nemají žádný průchod vzduchu kolem kořenů a zároveň kořeny nikdy nemají šanci zcela vyschnout. Pak je zánik této rostliny, která nemůže být okysličena, nevyhnutelný. Orchidej má své kořeny určené k velmi rychlému přijímání vody a okysličování, neumí přijímat živiny z půdy.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Diskuze

V diskuzi PŘESAZOVANÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Pavlíková.

Dobrý den,
mám orchidej už pět let, velkokvětou, úžasně kvete ale pořád. Kdy mám tedy přesazovat a co s kořeny které rostou z květináče ven. Ty ani do většího nenacpu. Rostou jak nahoru tak dolů. Ulámaly by se. Ustříhat je, to asi ne.
Prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Pokud Vám orchidej stále krásně kvete a je vidět, že dobře prospívá, má zdravé kořeny i listy, tak bych nepřesazovala. Jestli však potřebujete přesadit, protože už se Vám orchidej nevejde na parapet nebo už zcela přerostla květináč a vypadává z něj, pak zkuste přesadit podle rad v našem článku. Opatrně vyjměte rostlinu z nádoby, dávejte pozor na kořeny. Ty, které byly v zemi, dejte znovu do substrátu, ty vzdušné nezahrnujte zeminou. Přesazenou orchidej několik dnů nezalévejte. Nejlépe postupujte přesně krok za krokem dle naší kapitoly o přesazování orchidejí.

Zdroj: diskuze Přesazovaní orchidejí

Rozdělte orchidej

V případě potřeby rostlinu rozdělte. Sympodiální orchideje nebo ty, které rostou z pahlíz, jdou dělit přesazováním. Mějte vždy alespoň tři pahlízy na obou stranách vašeho řezu. Ujistěte se, že oboje kořeny jsou zdravé. Rozřízněte rostlinu a zasaďte každou samostatně. Některé orchideje s velmi malými kořeny, jako například Oncidium, může být složité oddělit do dvou jednotlivých shluků. Rozdělit takovou orchidej Phalaenopsis je možné jen výjimečně, a to jen pokud vytvoří mateční rostlina novou rostlinku na stonku květu (tak zvaný keikis).

Zdroj: Přesazování orchidejí

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ NERAŠÍ MALINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Vloni jsem zasadila v listopadu maliny a ještě vůbec neraší.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Asi uschly a nebo zmrzly. Nebo vám nějaký škůdce sežral kořeny. Ještě chvíli počkejte a potom zasaďte nové.

Zdroj: diskuze Proč neraší maliny

Žloutnutí z přemokření

Přemokření zabíjí kořeny rostliny a má za následek zežloutnutí listů. Motýlí keř je přirozeně odolný vůči suchu a dobře zakořeněná rostlina vyžaduje vodu během déletrvajícího horkého a suchého počasí pouze jednou nebo dvakrát týdně. Nadměrné zavlažování způsobí, že půda je promočená a kořeny motýlích keřů se utopí. Listy žloutnou, protože z odumřelých kořenů nedostávají vodu ani živiny. Zalévejte keř, jen když jeho listy uvadnou a následující ráno se nevzpamatujte. Zeminu kolem keře hluboce namočte a znovu zalévejte, až když je půda suchá do hloubky 4 centimetrů.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Živý plot z bobkovišně - výsadba

Nejlepší doba pro výsadbu je na podzim nebo na jaře. Kontejnerové rostliny však můžete vysazovat po celý rok. Podzim je ale nejlepší období pro výsadbu bobkovišně. Keře pak jen trochu vyraší a místo toho si vyvinou kořeny, což je ideální pro růst kořenového balu na novém stanovišti. Na jaře pak bobkovišeň začíná silně růst.

Před výsadbou bobkovišně rostlinu dostatečně zalijte. Chcete-li to provést, umístěte rostliny živého plotu s holými kořeny do vody alespoň dvě hodiny před výsadbou. Rostliny, které jsou ještě v květináčích, by měly být předem ponořeny do kbelíku s vodou, dokud se jim neobjeví bubliny na kořenech. Hnědé nebo zvadlé listy jsou známkou toho, že vaše bobkovišeň potřebuje více vody.

Postup výsadby:

  • Vykopejte jamky v doporučené vzdálenosti výsadby pro každou odrůdu. Nezapomeňte dodržet přední a zadní odstup.
  • Vykopejte díru větší než je nádoba a kořeny rozprostře
  • Vložte bobkovišeň přímo do otvoru
  • Vykopanou zeminu smíchejte s kompostem
  • Rostlinu zasypejte a udusejte
  • Nově vysazenou bobkovišeň dobře zalijte

Zdroj: Jak daleko se sází bobkovišeň

Části kvetoucích rostlin

Kvetoucí rostliny jsou děleny na dva základní systémy, a to kořenový a nadzemní. Oba dva systémy jsou propojeny tkáněmi, které vedou od kořenu až po květ. Kořeny umožňují rostlině získávat vodu a živiny z půdy, zelené výhonky umožňují proces fotosyntézy. Jednou z dalších částí kvetoucí rostliny je květ.

Květ a jeho části

Hlavním cílem květu je podpořit opylení a tvorbu semene. Květ se dělí na čtyři hlavní části:

  • kališní lístek – chrání květ, má strukturu listu a zelenou barvu;
  • okvětní lístek – barevná a vonící část květu;
  • tyčinka – část květu poskytující pyl, dále se dělí na vlákno (stonek) a prašník (vak umístěný na špičce vlákna, obsahuje pyl);
  • pestík – skládá se ze stigmatu, stylu a vaječníků.

Za samčí část rostliny je považována tyčinka a za samičí pestík. Samčí obklopují samičí části, jsou uspořádány v kruzích od vnějších okvětních lístků po vnitřní vaječníky. Květiny, které obsahují tyčinky i pestík, jsou označovány za dokonalé rostliny, pokud chybí buď tyčinky, nebo pestíky, jsou květiny takzvaně nedokonalé.

Další části rostlin

Kořeny

Pro všechny rostliny jsou kořeny velmi důležité. Udržují rostlinu upevněnou v zemi a získávají živiny z vody a půdy. Živiny i voda jsou absorbovány malými kořenovými chloupky, které vyrůstají z kořenového systému. Ne všechny kořeny jsou vždy v zemi, u některých rostlin jsou kořeny na povrchu.

Stonek

Stonek umožňuje proudění vody a živin do celé rostliny.

Listy

Listy jsou části rostliny, jimiž je získávána světelná energie a oxid uhličitý, které jsou potřebné pro fotosyntézu, při níž je uvolňován do vzduchu kyslík. Listy mohou mít různé tvary, převážně se ale skládají z těchto částí:

  • čepel – plochá, prodloužená část listu;
  • žíly – jsou v celé délce čepele a dodávají vodu a živiny;
  • řapík – krátký stonek, který spojuje list se stonkem.

Zdroj: Kvetoucí rostliny

Sekvoj rychlost růstu

Mladé sekvoje rostou relativně rychle. Dosahují 20 metrů za přibližně 20 let. Dá se sehnat i metrový strom, který má již silnější kořeny, je tedy méně náchylný na vymrzání.

Zdroj: Sekvoj

Přesazení motýlího keře

Přesazování je v podstatě stejné jako u jakéhokoli jiného keře nebo malého stromu. Opatrně rostlinu vykopejte z jejího aktuálního umístění. Snažte se vykopat co největší část kořenového systému a přemístěte ho na nové místo k opětovné výsadbě. Zvedněte rostlinu, s kořeny a s půdou ze země a přesuňte ji do připravené jámy na novém místě. Zasypte díru kolem kořenového balu. Udusejte půdu tak, aby v ní nezůstaly žádné vzduchové kapsy. Jakmile je rostlina v zemi, měla by se často zalévat, dokud se kořeny neuchytí. Když nepodceníte vydatnou zálivku několik týdnů po přesazení, tak rostlina motýlího keře nebude v budoucnu vyžadovat tolik zalévání a vyroste tak, aby byla odolná vůči suchu. Po přesazení rostlina investuje do nového růstu, proto je vhodné rostlinu motýlího keře během zimního vegetačního klidu seříznout až u země. Případně můžete počkat do časného jara. Prořezávání pomůže podpořit nový růst.

Zdroj: Kdy přesadit motýlí keř

Orchidej důkladně zalijte

Vaše nově zasazená orchidej bude potřebovat nějaké živiny do doby, než se začnou objevovat nové kořeny a rostlina začne aktivně růst. Bylo zjištěno, že některé orchideje, které byly přesazeny, rok poté nevykvetly. Je to ale v pořádku. Mějte trpělivost, rostlina jakmile se v novém květináči uchytí, bude silnější než kdy předtím.

Zdroj: Přesazování orchidejí


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP