Téma: 

kuchyně

Podlahové krytiny

Podlahové krytiny do kuchyně

V kuchyni vám neustále něco padá a vylévá se. A takovou zátěž musí kvalitní podlaha vydržet. I přestože jsou malé nehody v kuchyni běžnou součástí každodenního života. Měli byste myslet na vysokou odolnost proti poškrábání či poškození a dlouhá životnost by měla být samozřejmostí. To jsou nejdůležitější vlastnosti, které by měla každá podlaha splňovat. Zároveň jsou v posledních letech stále více požadovány protiskluzové vlastnosti. Vinylové podlahy jsou odolné, snadno udržovatelé, s moderním designem.

Zdroj: Podlahové krytiny
Zveřejněno dne: 4.3.2015

Podlahové krytiny

Laminátové plovoucí podlahy

Laminátové podlahy patří mezi vyhledávané podlahové krytiny řadící se mezi plovoucí podlahy. Mohou to být HDF desky, které na sobě mají buď dekorativní papír, nebo přímý tisk, takzvaný direct print. Laminátové podlahy vám nabízejí širokou škálu dekorů, které výborně imitují jak dlažbu a kámen, tak i dřevěnou podlahu. Další neodmyslitelnou výhodou laminátu je tvrdost materiálu a jeho cenová dostupnost. Nejvhodnějším místem upotřebení této podlahy je obývací pokoj, chodba či další obytné místnosti. Nedoporučuje se dávat je do takových prostor, jako je kuchyně a koupelna, kde hrozí kontakt s vodou, jelikož by následkem toho mohlo dojít k takzvanému bobtnání, a tím k poničení podlahy.

Zdroj: Podlahové krytiny
Zveřejněno dne: 4.3.2015

Butter chicken

Garam masala

Jde o velmi chutnou a voňavou indickou směs koření, vhodnou pro přípravu indických pokrmů a také k dochucení černého čaje s mlékem a medem.

Používá se tradičně do indických pokrmů jako pilaf, birjuní, na grilovaná a rožněná masa, na minutky, do mletých mas, na kuřata, ryby, k dochucení luštěnin – čočky a fazolí, do rýžových a jogurtových pokrmů a do dalších pokrmů orientální kuchyně.

Skládá se z koriandru, pepře, kmínu, muškátu, skořice, kardamomu, hřebíčku, citronové kůry.

Zdroj: Butter chicken
Zveřejněno dne: 16.5.2016

Paella

Co je to paella

Středomořská kuchyně patří k vůbec nejzdravějším. Rozhodně je přinejmenším nejbohatší na vitamíny – vzhledem k podnebí tu není nouze o čerstvé ovoce a zeleninu (oblíbené jsou artyčoky, česnek, fazolky, lilek, rajčata...), základ většiny jídel tvoří olivový olej.

Jednou z nejdůležitějších surovin jsou ryby a další mořští živočichové; používá se hlavně doráda a makrela. Ať už kupujete jakoukoli rybu, vždy se snažte sehnat co nejčerstvější a spotřebujte ji pokud možno ještě týž den. Čerstvá ryba má být jen lehce cítit rybinou, nesmí nijak zapáchat, měla by mít lesklé oči a jasně červené žábry.

Jedná se o takzvané španělské rizoto. Tento pokrm se připravuje na velké nízké pánvi nad otevřeným ohněm. Časem se paella (název vychází z pánve zvané paellera) začala podávat při rodinných sešlostech a oslavách – právě proto, že ji lze servírovat v jedné velké pánvi. Postupně se do ní dostaly i další suroviny, jako plody moře či kuřecí kousky, a stala se symbolem španělské kuchyně.

Zdroj: Paella
Zveřejněno dne: 2.5.2016

Bobkový list v květináči

Jak sušit bobkový list

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácejí své typické aroma. Listy ostříháme bez řapíků a rozložíme je v temné a vzdušné místnosti až do seschnutí listů. Tyto uskladníme v plátěném sáčku v temnu a suchu.

Bobkový list = sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se používá při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

Zdroj: Bobkový list v květináči
Zveřejněno dne: 19.6.2017

Mlýnek na kávu

Ruční mlýnek na kávu

Před mnoha sty lety bylo velmi náročné zpracovat kávová zrna na jemný, voňavý prášek. Zrna se musela mlít mezi dvěma plochými kameny, stejně jako obilí. Určitým pokrokem ve zpracovávání kávy se stal hmoždíř. Poté se objevily první ruční válcové mlýnky, které byly zpočátku zhotovovány z mosazi. Vývoj šel velmi rychle dopředu a mlýnky byly postupně obohacovány a vylepšovány o různé dřevěné zásuvky, převody a kliky. Kromě ručních mlýnků si dnes můžete pořídit i mlýnky elektrické. Staré ruční mlýnky jsou pěknou ozdobou kuchyně nebo chalupy.

Zdroj: Mlýnek na kávu
Zveřejněno dne: 19.2.2015

Podlahové krytiny

Vinylové podlahy

Vinylová podlaha si našla cestu do našich domácností i srdcí mnohých hospodyněk. Vinyl doma snese téměř jakékoliv zacházení a přitom ani po letech nevypadá unaveně a opotřebovaně. Na trhu je k dostání opravdu bohatá paleta barev i vzorů a díky kvalitě zpracování jednotlivých dekorů nepoznáte, že na zemi neleží dřevěná prkna nebo kámen, nýbrž vinylová podlaha. Samolepicí vinylové podlahové dlaždice s vysoce odolnou ochrannou vrstvou jsou vhodné pro všechny obytné místnosti. Jsou charakteristické snadnou pokládkou. Rozměr jedné dlaždice je 30,4 × 30,4 cm. Do jednoho metru se tak vejde 11 ks dlaždic. Mají snadnou údržbu. Prodávají se pouze po 11 ks. Vinyl se hodí všude tam, kde lze čekat zvýšenou zátěž nebo vlhkost. Typicky se jedná o kuchyně, koupelny a interiérové i exteriérové chodby, kde je podlaha velmi namáhána kamínky z bot nebo dámskými podpatky. Vinylová podlaha snese téměř vše.

Zdroj: Podlahové krytiny
Zveřejněno dne: 4.3.2015

Bobkový list v květináči

Jak na pěstování v květináči

Rozhodnete-li se pěstovat vavřín, získáte tak nejen krásný dekorativní prvek své bylinkové zahrádky, ale i skvělou aromatickou bylinku do kuchyně. Vavřín vznešený možná znáte spíše pod názvem bobkový list. Jistě ho ale znáte i jako symbol vítězství ve vavřínových věncích. Vavřín vznešený může dorůst až do výšky 0,5–2 m, a tak si pro něj připravte časem docela velkou nádobu. Samotné používání vavřínu jako léčivky není u nás příliš obvyklé. Pomáhá při špatném trávení, proto se ostatně přidává i do řady těžších a masitých pokrmů, podporuje metabolismus. Pomáhá odstraňovat odpadní látky z těla, což ocení lidé, které sužují revmatické choroby. Jeho využití v kuchyni je velmi široké, a to jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Používá se k dochucení všech druhů masa, polévek, paštik, omáček a podobně. Listy vložené do nádoby s moukou či rýží odpuzují moučné moly.

Jeho celoroční pěstování venku není možné, jelikož by nevydržel mráz. V našich končinách dorůstá vavřín jen malých rozměrů. Oproti zemím kolem Středozemního moře, kde narůstá do obrovských rozměrů. Často ho tam najdeme ve velikosti keře, či dokonce stromku. Ačkoliv u nás doroste menších rozměrů, nic nám nebrání nějak ho tvarovat. Proto můžeme v některých případech vavřín považovat i za okrasnou rostlinu. V zimě ho ale obalte netkanou textilií. Mnoho odborníků řadí vavřín do takzvané mobilní zeleně, to znamená, že ho na zimu uklízejí do chladných zimních zahrad. Vyzrálé starší keře snesou i krátké pětistupňové, někdy i vyšší mrazy.

Zdroj: Bobkový list v květináči
Zveřejněno dne: 19.6.2017


SiteMAP