Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KULAJDA ZE SUŠENÝCH HUB

OBSAH

Kulajda ze sušených hub

Ingredience: 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1,5 l vody, 5 brambor, sůl, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, kmín, 1 vejce, kopr na ochucení

Postup: Sušené houby namočte přes noc do vody, druhý den je dolijte 1 litrem vody, osolte, přidejte kmín a vařte do změknutí. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte do změknutí. Ve smetaně ke šlehání rozšlehejte mouku, vlijte ji do polévky a povařte. Poté přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Nakonec rozklepněte do kulajdy vejce a velmi rychle rozmíchejte, tak aby se vejce srazila.

Zdroj: Polévka kulajda

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Historie kulajdy

Kulajda je typická jihočeská polévka, která se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka, kopru a brambor. Charakteristická je svou vysokou hustotou, bílou barvou a příznačnou chutí. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují typickou vůni. Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný, univerzální recept. Vyskytuje se mnoho variant, které se liší kořením a dalšími ingrediencemi přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svoji sytost podává jako samostatný hlavní chod místo předkrmu.

Zdroj: Polévka kulajda

Kulajda bez hub

Ingredience: 300 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 4 vejce, 250 ml smetany, sterilovaný kopr, kmín, ocet, sůl, 1 l vody

Postup: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji postupně vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Asi za čtvrt hodiny přidáme brambory pokrájené na kostičky, sůl, kmín a za občasného zamíchání vaříme dále. Když brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně rozsekaný kopr, ocet a sůl.

Zdroj: Polévka kulajda

Poradna

V naší poradně s názvem IVETAAZDENEK@EMAIL.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Prosím o radu jak se dělá čaj z olivových lístku dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na čaj z olivových lístků
Vezměte 10-20 zralých nepoškozených olivových listů ze zdravé rostliny. Důkladně je opláchněte ve vodě a mírně osušte. Mokré lístky umístěte na suchém a chladném místě po dobu 3 až 7 dní, dokud nebudou zcela vysušeny. V případě potřeby pak vezměte 10 až 15 sušených olivových listů na šálek vody a dejte je do nádoby vařit na 5 minut. Sejměte z plotýnky a nechte ještě listy plavat v převařené vodě po dobu 2-3 minut, dokud tekutina nedostane krásnou zlatavou barvu, pak teprve podáváme. Můžete přidat cukr, pokud si přejete. Čaj se dá pít teplý, ale vynikající je i studený.
Ještě zmíním léčivé účinky:
- snižuje krevní tlak
- snížuje predispozice ke krevním sraženinám (posiluje účinky Warfarinu)
- léčí cukrovku
- léčí infekce virové, bakteriální a plísňové

Zdroj: diskuze Ivetaazdenek@email.cz

Kulajda bez kopru

Ingredience: 1 l vody, 1/2 l mléka, 1 velká cibule, kelímek zakysané smetany, 3 lžíce hladké mouky, miska čerstvých hub nebo hrst sušených, namočených do vody či mléka, 5 brambor, několik snítek petrželky, 4 vejce, sůl, lžička octa

Postup: Do vroucí osolené vody vhodíme očištěné, pokrájené a opláchnuté houby. Po chvíli přidáme na kostky nakrájené brambory, nadrobno nasekanou cibuli a vaříme, až jsou brambory i houby měkké. Pak vlijeme mléko, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody, vaříme asi 10 minut a přimícháme smetanu. Znovu uvedeme do varu, přidáme nasekanou petrželku a stáhneme z ohně. Doplníme rozšlehanými vejci. Vejce rozšleháme a zavaříme do hotové polévky. Můžeme dochutit lžičkou octa.

Zdroj: Polévka kulajda

Poradna

V naší poradně s názvem BALKÓNOVÉ ROSTLINY NA SEVER A DO STÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím jak se množí ze semen bramboříky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Výsadba semen bramboříku je poměrně snadná, ale trvá to docela dlouho a nedodržují se u toho obvyklá pravidla, na která můžete být zvyklá při klíčení semen. Semena bramboříku dozrávají v červeneci, kdy je také nejlepší doba k jejich výsadbě. Semena můžete sklízet sama ze svých rostlin a nebo si v obchodě koupit zralá semena. Můžete si také koupit sušená semena, ale jejich klíčivost nebude tak dobrá. To můžete obejít namočením sušených semen ve vodě s několika kapkami Jaru na nádobí po dobu 24 hodin před výsadbou. Výsadba semen bramboříku vyžaduje dobře vyzrálý kompost smíchaný s pískem. Do každého květináče s průměrem cca 13 cm zasaďte asi 20 semen a přikryjte je jemnou vrstvou kompostu nebo písku a udržujte mírně vlhké. V přírodě semena bramboříku klíčí na podzim a v zimě, což znamená, že se jim líbí chladno a tmavo. Umístěte květináče na chladné místo, nejlépe okolo 15 °C a zakryjte je něčím, co úplně zablokuje světlo. Po výsadbě semen bramboříku může trvat i několik měsíců, než dojde k vyklíčení. Jakmile semena vzejdou, sejměte kryt a květináče položte pod růstová světla, která koupíte v zahradnictví. Udržujte rostliny stále v chladu - brambořík roste v zimě. Pokud vaše růstová světla vytváří teplo, tak je nutné chladit rostliny ventilátorem. Postupně, jak se rostliny zvětšují, je můžete přesadit do samostatných květináčů. Až přijde léto, přestanou kvést, ale pokud se vám podaří udržet je v chladu po celou dobu i v létě, porostou i v létě a narostou rychleji. To znamená, že v prvním roce pravděpodobně neuvidíte žádné květy.

Zdroj: diskuze Balkónové rostliny na sever a do stínu

Jak dělají kulajdu Kluci v akci

Tradiční domácí kulajda patří do skupiny klasických českých jídel. Receptů, názvů a modifikací je celá řada. Taková kulajda se zakysanou smetanou, se žampiony, nebo z čerstvých hub potěší vaše chuťové pohárky. No, a jak kulajdu dělají Kluci v akci, se můžete dočíst níže. Jsou zde uvedeny dvě varianty: jedna s použitím instantní jíšky a druhá z klasické domácí jíšky.

Ingredience

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5–7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet

Recept

Nejdříve kluci namočí sušené houby minimálně na 1 hodinu, nejlepší je to podle nich přes noc. Dále kluci očistí brambory a nakrájí je na hrubé kostky, zalijí vodou, a přidají namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolí, opepří, přidají kmín a vaří, dokud nejsou houby a brambory měkké, tedy cca 15–20 minut. Pak to kluci zalijí smetanou, zahustí instantní jíškou, ochutí octem, zjemní máslem a přidají pokrájený kopr. Do mírně osolené a octem okyselené vroucí vody vloží v naběračce rozklepnuté vejce a zavaří ho tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 minutách varu vejce vyjmou a vloží je do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání vkládali do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Zdroj: Kulajda - Kluci v akci

Kulajda podle Pohlreicha

Ingredience: 100 g sušených hub (je-li sezóna, použijte čerstvé houby), 1 l vývaru, 50 g másla, 70 g hladké mouky, 150 g brambor, 4 slepičí vejce, 50 g kopru, 2 polévkové lžíce octa, 300 ml mléka, 100 ml smetany, sůl a pepř

Postup: Začneme přípravou světlé jíšky z másla a hladké mouky. Do kastrůlku vhodíme máslo, rozehřejeme, přidáme mouku a zamícháme. Za stálého míchání zalijeme hovězím vývarem, osolíme, přidáme pepř, přivedeme k varu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Do základu kulajdy dáme houby a na kostky nakrájené brambory. Vaříme velice zvolna 40 minut. Přilijeme mléko, smetanu (dobré je použít zakysanou smetanu, postačí nám ale i smetana ke šlehání) a dochutíme. Mezitímco se nám kulajda vaří, připravíme si zastřené vejce, snahou je, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý. V hrnci přivedeme vodu k varu a zmírníme oheň. Nalijeme do vody trochu octa. Kyselé prostředí pomůže, aby se vaječný bílek zcelil a držel pohromadě u žloutku. Voda se nesmí v žádném případě osolit, jinak by se vařila moc prudce. Pomocí vařečky mírně vodu rozpohybujeme a z co nejmenší výšky vyklopíme rozklepnuté vejce z misky do vody. Zastřené vejce po 2 až 3 minutách vaření stáhneme z ohně, necháme dojít a vyndáme. Polévku dochutíme, v poslední chvíli přidáme kopr. Kulajdu servírujeme tak, že do talíře položíme vždy jedno zatřené vejce a zalijeme kulajdou.

Zdroj: Polévka kulajda

Verze kulajdy s klasickou jíškou

Pokud nemáme tu možnost, případně nechceme použít instantní jíšku, připravíme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou a zalijeme studenou vodou. Poté přidáme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále dle výše uvedeného receptu.

A jaké jsou vaše zaručeně nejlepší recepty na kulajdu? Podělte se o ně!

Zdroj: Kulajda - Kluci v akci

Pravá jihočeská kulajda

Ingredience: hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky), 6 větších brambor, špetka kmínu, nové koření, 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, hrnek smetany (může být kysaná), 2 lžíce hladké mouky, 1 až 2 lžíce octa, 4 čerstvá vejce, sekaný kopr (čerstvý, sušený, mražený), 4 vejce

Postup: Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná.

Zdroj: Polévka kulajda

Jednohubky se sušenými rajčaty – nepečené

Suroviny:

  • 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
  • tmavá bageta
  • rukola
  • parmazán

Postup:

Tmavou bagetu nakrájejte na kolečka, která si mírně pokapeme olejem ze sušených rajčat. Na takto připravená kolečka bagety dejte plátek podélně nakrájeného rajčete. Dozdobte kouskem rukoly a hoblinkami parmazánu.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience: 150 g sušených rajčat v oleji, 1 hrnek vlašských ořechů, 1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce dýňového nebo olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky Tamari, špetka drceného chilli, himálajská sůl (dle chuti)

Postup: Všechny suroviny nasypte do mixéru a rozmixujete je dohladka. Pomazánku podávejte s opečeným nebo čerstvým chlebem. Pokud pomazánku nespotřebujete celou, přendejte ji do uzavíratelné krabičky a skladujte v lednici.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Houby na sucho podle moravského receptu

Takhle se zavařují houby na Moravě. Houby zavařované na přírodní způsob bez nálevu. Zdá se to divné, ale můžu jen doporučit, houby jsou skoro jako čerstvé, zůstává v nich chuť a částečně i tvar.

Ingredience

  • směs zdravých lesních hub (václavky, hřiby, lišky, pýchavky, kotrče, atd.)

Postup

Houby na zavařování použijeme jen zdravé, nakrájíme na libovolné kousky. Lišky a václavky a všechny houby, které mají pod kloboukem žebrování umyjte vodou na sítku. Hřiby a ostatní houby jim podobné vodou nemyjte, ale očistěte nasucho.

Houby poměrně surovým způsobem, bez milosti, natlačte do sklenic a při tom se snažte, abyste z nich neudělali kaši. Houby při zavařování trochu zmenší svůj objem, tak abychom ve sklenicích nakonec něco měli.

A teď přijde hlavní překvapení tohoto receptu: do sklenic už nedáme nic, opravdu vůbec nic, jen je dobře zavřeme a sterilizujeme 90 min ve vodě horké 90 °C. Vyndáme a za 24 hodin znovu sterilizujeme 60 min zase při 90 °C. Po první sterilizaci zmenší svůj objem, ale po té druhé už ne. Houby zavařené touto moravskou vychytávkou vydrží až dva roky, možná i déle. Platí ale pravidlo, že při každém otevření sklenice nejprve přičichněte k obsahu. Pokud neucítíte nepříjemný zápach, tak je vše bezpečné. V opačném případě se to nepovedlo a celý obsah sklenice vyhoďte.

Zavařené houby se pak dají použít jako ty čerstvé, například do omáčky, polévky, pod maso, smaženice, kulajda, atp.

Zdroj: Zavařování hub na sucho

Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

Suroviny:

  • 4 hermelíny
  • 1 sklenička sušených rajčat naložených v oleji
  • 4 stroužky česneku
  • 10 ks zelených oliv
  • hrstka čerstvé bazalky
  • hrstka čerstvé petrželky
  • 1 větší cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • slunečnicový olej

Postup:

Do připravené zavařovací šroubovací sklenice nebo jiné dózy k nakládání hermelínu naskládáme na dno trochu cibule nakrájené na kolečka. Hermelíny rozkrojíme podélně na půlku. Poté připravíme směs, kterou rozmixujeme ze sušených rajčat, oliv, poloviny bazalky, poloviny petrželky, kousku cibule a česneku. Takto připravenou směsí natřeme obě poloviny hermelínu a přiklopíme.

Hermelíny naskládáme do sklenice na cibuli, proložíme jarní cibulkou, bobkovým listem, zbytkem bazalky a petrželky a nakonec zalijeme postupně olejem. Použijeme olej ze sušených rajčat, jednu čtvrtinu sklenice s hermelíny naplníme olivovým olejem a zbytek zalijeme slunečnicovým olejem. Necháme odležet minimálně tři dny a poté můžeme ochutnávat. Podáváme se slaným pečivem. Přejeme dobrou chuť.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Hovězí na houbách ze sušených hub

Suroviny:

  • 1 kg předního hovězího masa
  • 2 středně velké cibule
  • 2 lžíce sušených hub
  • mletý černý pepř
  • kmín
  • sůl
  • tuk
  • voda
  • hladká mouka

Postup:

Maso opláchněte a nakrájejte na kostky asi po 25 g. Oloupejte si dvě středně velké cibule, nakrájejte je na drobno a osmahněte v hrnci na tuku dorůžova. Přidejte nakrájené maso, krátce jej opečte, okořeňte kmínem, pepřem a solí. Podlijte vodou, přiklopte poklicí a duste do měkka, to je asi 90 minut. Měkké maso vyjměte, šťávu zaprašte hladkou moukou, zasmahněte, zalijte teplou vodou a asi 30 minut povařte. Zvlášť uvařte sušené houby, poté je nakrájejte nadrobno a vložte do hotové omáčky. Při servírování nalévejte na hotové maso a podávejte s houskovým knedlíkem, nebo dušenou rýží, či s vařenými brambory.

Zdroj: Hovězí na houbách

Maso se sušenými rajčaty

Ingredience: 4 vepřové kotlety bez kosti, cca 10 kousků sušených rajčat naložených v oleji (použijeme i olej ze sušených rajčat), 4 plátky čedaru nebo jiného sýra výraznější chuti, 100 g anglické slaniny, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína (suché), sůl, bílý pepř, sušený rozmarýn

Postup: Kotlety naklepeme, mírně osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, na každou položíme plátek sýra a několik kousků rajčat. Maso podélně přeložíme, sepneme špejlí nebo jehlou a závitky obalíme plátky slaniny. Vložíme do zapékací misky, přidáme stroužky česneku, zbytek rajčat, pokapeme olejem, podlijeme vínem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme doměkka, před koncem odkryjeme a dopečeme dozlatova.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Jak dělají milánské špagety Kluci v akci

Ingredience: 500 g špaget, 500 g hovězího mletého masa, 400 g konzervovaných rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených bylinek (tymián, oregano, rozmarýn), 150 ml červeného vína, 4 stroužky česneku, 3 ks sušených rajčat, 1 mrkev, 1 cibule, ¼ celeru, mletý pepř, sůl, voda

Technologický postup: Ve velké pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme oloupané, prolisované stroužky česneku, očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev i celer a chvíli opékáme (asi 5 minut). Přidáme mleté maso a směs mícháme, dokud se maso neopeče, přidáme nasekaná sušená rajčata i nasekaná konzervovaná rajčata, přilijeme červené víno, osolíme, opepříme, všechno dobře promícháme. Necháme na mírném ohni vařit doměkka 20–30 minut (maso by mělo zkřehnout a omáčka zhoustnout), nakonec vmícháme bylinky. Mezitím si uvaříme špagety ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je, necháme okapat a podáváme přelité připravenou omáčkou.

Zdroj: Milánské špagety

Co je to kung-pao

Kung-pao pochází z čínské pekingské oblasti, kde se mu říká Gong-Bao. Pokrm musí být pikantně ostrý i příjemně sladkokyselý, s červeným nádechem omáčky. Bez použití kvalitní sójové omáčky a celých sušených chilli papriček opravdové kung-pao nevytvoříme. Originální recept neobsahoval zeleninu. Stačilo pár ingrediencí, wok, pořádně silný plamen a za 3 minuty bylo kung-pao hotové.

Zdroj: Kung pao


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP