Téma: 

květákové placičky podle pohlreicha

Květákové placičky

Květákové placičky ze syrového květáku

Suroviny:

  • 1 ks květáku
  • 2 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic mléka
  • mletý kmín
  • sůl
  • koření dle libosti, třeba houbové

Postup:

Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků vyšleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše pořádně zamícháme a tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Teplé květákové placičky podáváme s bramborovou kaší nebo brambory. Výborně chutnají i studené.

Zdroj: Květákové placičky
Zveřejněno dne: 16.4.2015

Květákové placičky

Květákové placičky se sýrem

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • šalotka
  • 3 vejce
  • 20 dkg eidamu
  • pepř, sůl
  • muškátový oříšek
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Do vroucí osolené vody dáme vařit umytý, rozkrájený květák. Uvařený zcela doměkka rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce, sekanou šalotku, sůl, pepř a nastrouhaný eidam, vše dobře promícháme. Poté přisypeme tolik strouhanky, abychom mohli tvořit květákové karbanátky. Květákové karbanátky se sýrem smažíme v předehřátém oleji z obou stran dozlatova a ukládáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Květákové karbanátky se sýrem podáváme teplé, vlažné, ale i studené jako chuťovku.

Zdroj: Květákové placičky
Zveřejněno dne: 16.4.2015

Květákové placičky

Květákové placičky pečené v troubě

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 sáček instantní bramborové kaše
  • 3 vejce
  • muškátový květ
  • 1 hrst šalotky
  • 1 lžička grilovacího koření
  • sůl dle potřeby
  • teplá voda nebo mléko

Postup:

Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a šalotkou, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu tak, aby se daly tvarovat placičky. Připravíme placičky, které položíme na pečicí papír, lehce pokapeme olejem a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova (horkovzdušná: 200 °C cca 25 min.). Výhodou je rychlá příprava, žádné dlouhé smažení u plotny a placičky nejsou nasáklé tukem. Před dopečením můžete ještě placičky vylepšit – posypat je strouhaným sýrem.

Zdroj: Květákové placičky
Zveřejněno dne: 16.4.2015

Květákové placičky

Květákové karbanátky

Suroviny:

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • salám
  • sůl, pepř, kmín mletý
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

Uvaříme květák doměkka ve slané vodě, poté ho rozmačkáme, přidáme vejce, nastrouhaný salám (množství dáme dle svých možností a chuti). Vše zamícháme a dochutíme solí, pepřem a kmínem. Z takto připravené hmoty tvoříme placičky, které smažíme dozlatova na oleji z obou stran. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Zdroj: Květákové placičky
Zveřejněno dne: 16.4.2015

Květákové placičky

Staročeské květákové placky

Suroviny:

  • 1 menší květák
  • 2 vejce
  • 2 housky
  • 5 dkg eidamu
  • 5 dkg šunky
  • pepř, sůl
  • troška mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení

Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařený rozmačkáme, smícháme s houskami, které jsme si namočili v mléce. Přidáme nastrouhanou šunku a sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme po obou stranách v rozehřátém oleji a ukládáme na ubrousek, aby z nich odsál přebytečný tuk.

Zdroj: Květákové placičky
Zveřejněno dne: 16.4.2015

Marináda na maso

Výtečná marináda na maso podle Pohlreicha

Ingredience: 60 ml jablečného moštu, 60 ml sójové omáčky, 2 lžíce hnědého cukru, trochu černého pepře, 1 malá cibule

Postup: Cibuli nakrájejte najemno. Všechny ingredience smíchejte a do směsi naložte plátky masa. Tato marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, protože jablka a vepřové jdou k sobě velmi dobře. Maso marinujte nejlépe přes noc, minimálně však 1 hodinu.

Zdroj: Marináda na maso
Zveřejněno dne: 30.8.2016

Květák

Recepty na květák

Pro naše zdraví je nejprospěšnější, když se květák pouze ohřeje v páře, a pokape citronem a kvalitním olejem.

Zapečený květák

Ingredience: 1 květák, 1 cibule, 100 g šunky, 3 vejce, 1 dl mléka, 100 g tvrdého sýra, 1 polévková lžíce oleje, muškátový oříšek, pepř, sůl

Postup: Květák rozebereme na růžičky, které chvilku povaříme v osolené vodě. Šunku pokrájíme na kostičky. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme šunku a opečeme. Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný tvrdý sýr. Květák posekáme, rozložíme do olejem vymazané zapékací misky, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme asi dvacet minut. Zapečený květák podáváme nejlépe s vařeným bramborem.

Smažený květák

Ingredience: 1 větší květák, sůl, hladká mouka a strouhanka dle množství obalovaného květáku, 2 vejce, olej na smažení na plech

Postup: Květák rozebereme na růžičky a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme a NEVAŘÍME! V jedné misce si připravíme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody a důkladně vymícháme vidličkou dohladka. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, na který jsme předem nalili olej ke smažení a poté jej ohřáli. Plech dáme do trouby a smažíme při 200 °C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme dozlatova. Předvaření v tomto případě není nutné, takto je květák opravdu VÝTEČNÝ.

Květák na mozeček

Ingredience: 1 květák, 3–4 vejce, 1 hrneček vody, sůl, kmín, rostlinný olej, 1 cibule

Postup: Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli. Za občasného míchání ji necháme zrůžovět. Pak ji zalijeme vodou. Směs necháme přejít varem a přidáme růžičky květáku. Podle chuti základ květákového mozečku osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, než květák změkne. Zatím rozklepneme vejce a rozkvedláme je třeba v hrníčku. Měkký květák opatrně rozmačkáme vidličkou. Vlijeme vejce, důkladně promícháme a necháme asi 5 minut vařit. Květákový mozeček podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.

Květákové placičky

Ingredience: nasekaný středně velký květák, 1/2 hrnku mletých nebo nasekaných mandlí, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžíce mletého koriandru, 1 čajová lžička soli, 1/2 čajové lžičky kajenského pepře, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 velká vejce, 3 lžíce rozmixovaného syrového celeru (slouží k dohuštění)

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady (pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě rozmixovaný celer) a tvoříme placičky, které smažíme na pánvi na oleji nebo pečeme dozlatova v troubě. Druhý způsob je zdravější a bez námahy, jen je před pečením dobré placičky potřít olivovým olejem, aby nebyly suché. Dodržte veškeré ingredience a zažijete doslova gastronomický zážitek.

Dietní recept na květák

Ingredience: 1 květák, 20 ml olivového oleje, 2 lžičky římského kmínu, sůl

Postup: Květák rozeberte na malé růžičky, v míse smíchejte koření s olivovým olejem a ve vzniklé směsi důkladně promíchejte květákové růžičky. Květák pak rozložte na pečicí papír a pečte na 150 °C cca 50 minut dozlatova. Nechte potom vychladnout na mřížce. Můžete vyzkoušet i zdravější verzi a květák místo pečení vysušit do křupava v sušičce. Je to dobré, křupavé a zdravé mlsání.

Zdroj: Květák
Zveřejněno dne: 8.9.2015

Recepty na rybí polévku

Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich sice z ryb polévku na veřejnosti nevařil, ale zato kuchtil skvělé rybí karbanátky.

Suroviny:

  • 600 g rybího filé pangasia
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • jarní cibulka
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 chilli paprička
  • hladká mouka a strouhanka dle potřeby
  • sůl a pepř
  • šťáva z citronu

Postup:

Nejprve si uděláme rybu, kterou dáme do pekáčku, přilijeme mléko, přidáme bobkový list a pekáček vložíme do trouby na 190 °C asi na 15 minut. Pak si nakrájíme nadrobno cibulku s chilli papričkou, dáme do mísy, přidáme samotnou hotovou rybu. Tu si rozmačkáme vidličkou a pokapeme citronovou šťávou. Rozklepneme vejce, přisypeme strouhanku a hladkou mouku podle potřeby. Dochutíme pepřem a solí. Vše promícháme v hutnou směs a tvarujeme karbanátky, které smažíme na oleji. Podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem. Jak je libo.

Zdroj: Recepty na rybí polévku
Zveřejněno dne: 2.11.2014

Guláš

Guláš podle Pohlreicha

Ingredience:

  • 1 000 g hovězí kližky
  • 200 g cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml suchého červeného vína
  • 1 čerstvá feferonka
  • 50 ml oleje
  • 25 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • paprika mletá sladká
  • paprika mletá pálivá
  • majoránka
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nejprve maso omyjte a očistěte, nakrájejte na větší kostky a osolte. Oloupejte cibule a česnek, cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na tenké plátky, obojí orestujte na oleji dozlatova. Přidejte maso, nechte zprudka opéct, poté mleté papriky a ještě krátce restujte, pak můžete podlít vínem, nechte dusit cca 5 minut a přidejte asi 1 litr vody nebo vývaru, ochuťte pepřem a trochou majoránky a nechte vařit alespoň 30 minut. Přidejte celou feferonku a vařte úplně doměkka. Před samotným závěrem si připravte jíšku z mouky a másla. Vyjměte feferonku z guláše, zahustěte ho připravenou jíškou a důkladně rozmíchejte, povařte ještě 10 až 15 minut a můžete podávat.

Zdroj: Guláš
Zveřejněno dne: 30.1.2016

Česnečka recepty

Česnečka od Pohlreicha – dobrá na kocovinu

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • ½ rajského protlaku
  • masox
  • 1 vejce
  • 1 lžička sladké chilli omáčky
  • drcený kmín
  • pepř
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku

Postup:

Do vroucí vody přidáme půl protlaku, masox (dle chuti), pepř, drcený kmín, majoránku a sladkou chilli omáčku. Vejce lehce rozmícháme ve sklenici a postupně zašleháváme do vroucí polévky. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Kdo má rád silnější česnečku, tak si může prolisovat jeden stroužek česneku přímo na talíř a zalít hotovou česnečkou. Nejlepší je český česnek, který má sílu.

Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno dne: 20.3.2014


SiteMAP