Téma: 

kynutí

Recepty na langoše

Jednoduché langoše

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 1 kvasnice
  • kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr

Postup:

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: Recepty na langoše
Zveřejněno dne: 17.3.2014

Recepty na langoše

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: Recepty na langoše
Zveřejněno dne: 17.3.2014

Langoše z bílého jogurtu

Langoše z jogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langoše z jogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu
Zveřejněno dne: 26.4.2017

Lívanečky

Lívanečky z kefíru

Ingredience: 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 1 a ½ lžičky cukru, 1 lžička jedlé sody, 1 kefír (500 ml).

Postup: Všechny přísady spojíme a vytvoříme těsto, z něhož můžeme hned smažit lívance na lívanečníku. Výhodou těchto lívanců je, že odpadá kynutí. Hotové lívance obalujeme ve skořicovém cukru.

Zdroj: Lívanečky
Zveřejněno dne: 29.9.2016

Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky z domácí pekárny

Ingredience: 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky soli, 30 g strouhaného sýra, 200 g hladké mouky, 20 g droždí, sezamové semínko.

Postup: Suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké) a necháme vypracovat těsto (bez kynutí). Těsto necháme 15 minut odpočinout, poté ho rozválíme do obdélníku a posypeme sezamem, který jemně zaválíme do těsta. Těsto nakrájíme nožem na cca 1 cm široké proužky. Každý proužek zakroutíme a položíme na plech. Všechny proužky pak necháme chvíli kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě dočervena.

Zdroj: Sýrové tyčinky
Zveřejněno dne: 26.10.2016

Kynuté těsto

Kynuté těsto v lednici

Zadělané těsto potřebuje svůj čas a klid na kynutí. Jsou těsta, která kynou v teple, ale i taková, která pracují pomalu v chladu, nejlépe přes noc. Jsou to obvykle těsta s vysokým podílem tuku a pečou se z nich například croassanty, briošky nebo záviny, ale nic se nestane ani takové vánočce. Někdy se můžete setkat s těstem kynutým pod vodou. Je to vlastně stejné studené kynutí, ale recept pochází z dob, kdy hospodyně nevlastnily lednice, a dávaly proto těsto zabalené do plátna kynout do studené vody. Každopádně si to můžete klidně vyzkoušet. Voda by měla mít přibližně 10 °C a vykynuté těsto samo vyplave na hladinu, což je známka přítomnosti vzduchu, který nadnáší.

Těsto na lívanečky nebo langoše můžete jeden den nechat v ledničce v mikroténovém sáčku. Když vám náhodou zbyde normální koláčové kynuté těsto, můžete je také uskladnit v lednici a druhý den z něj usmažit třeba k snídani lívanečky, které můžete potřít povidly, marmeládou nebo rozvařeným ovocem. Další možností je zamrazení kynutého těsta na pizzu. Rozdělte si jednotlivé porce těsta, vložte do mikroténového sáčku a zamrazte. Po vyjmutí nechte těsto rozmrazit a použijte dle potřeby.

Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno dne: 19.7.2016

Recept na chleba

Recept na chléb bez kynutí

Tento chléb je velice rychlý, jednoduchý a chutný. Nejsou potřeba žádné velké přípravy ani není nutné čekat na kynutí – zhruba za jeden a půl hodiny budete mít chléb hotový, upečený, včetně přípravy, takže vážně rychlovka, která tím ale není ošizena na chuti.

Ingredience:

  • 550 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 200 ml podmáslí
  • 200 ml piva světlého
  • 2 ks vajec
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a půl lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce kmínu

Postup:

Ve větší míse promíchejte všechny sypké ingredience, přidejte změklé máslo a zapracujte. Přidejte zbylé suroviny a důkladně propracujte. Mělo by vám vzniknout řidší, ale ne tekuté těsto, to přendejte na podsypaný vál a ještě několik minut důkladně zpracovávejte. Mezitím si vyhřejte troubu na 180 °C. Nyní vás nečeká žádné čekání, až těsto vykyne, rovnou ho vytvarujte do tvaru bochníku a přendejte do skleněné zapékací mísy, kterou můžete vymazat trochou sádla. Nechcete-li, aby vám chléb rozpraskal, je dobré ho seshora na několika místech mírně naříznout. Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 70 minut. Před vyjmutím z trouby ještě chléb zkontrolujte špejlí, zda je skutečně upečený a již se nelepí. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.

Zdroj: Recept na chleba
Zveřejněno dne: 22.2.2016

Kynuté těsto

Kynuté těsto bez kynutí

Recept na jednoduché rohlíčky zvládne každá kuchařinka. Připravíme si těsto, z kterého můžeme hned dělat koláče, buchty a jiné dobroty. Nenecháváme kynout a dáme je hned do trouby.

Ingredience

Na obalení: cukr moučka

Náplň: tvarohová nádivka

Na těsto: 8 lžic mléka, 50 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 1 kostka droždí, 25 dkg tuku na pečení

Postup: Na vál nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, přidáme změklý tuk na pečení, vejce a mléko. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou rádýlkem rozdělíme na osminy. Na každou osminu položíme trochu tvarohové nádivky a stočíme do rohlíčku. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Křehké plněné rohlíčky dáme péct. Pečeme v elektrické troubě na 180 °C asi 20–25 minut. Ještě horké křehké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.

Zdroj: Kynuté těsto
Zveřejněno dne: 19.7.2016

Žitný chléb

Recept na pšenično-žitný chléb

Suroviny: 600 g žitné mouky, 400 g hladké mouky pšeničné, 1 kostka droždí, 15 g soli, 5 g kmínu, 600 ml vlažné vody, 25 ml octa, semínka na dochucení a posypání (sezamová, slunečnicová).

Technologický postup: Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka. Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě. Na plech si připravíme pečicí papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250 °C. Vložíme pekáč se dvěma bochníky, které jsme potřeli vodou a posypali kmínem a semínky. Troubu postříkáme vodou a rychle ji zavřeme, aby se nám udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minuta). Troubu přepneme na 180 °C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250 °C (stačí 3 až 4 minuty).

Špejlí vyzkoušíme, jestli jsou chleby dost propečené.

Zdroj: Žitný chléb
Zveřejněno dne: 9.11.2015

Škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče se zakysanou smetanou

Ingredience: 600 g hladké mouky, 150 g másla, 2 vejce, 1 lžička cukru krystal, 30 g droždí, 300 g škvarků, 2 lžičky soli, 50 ml mléka, 200 ml zakysané smetany

Technologický postup: Domácí škvarky nemeleme, ale jen je posekáme ostrým nožem na malé kousky, které budou dobře cítit na jazyku. Pagáčky tak budou mnohem chutnější než s mletými škvarky. Posekané škvarky promícháme s domácím vepřovým sádlem, podle chuti osolíme a škvarky odložíme do chladničky, než připravíme těsto. Do mísy robota nasypeme hladkou mouku a promícháme ji se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme krystalovým cukrem, zalijeme asi 50 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek – asi 15 minut. K vykynutému kvásku přidáme vejce, změklé máslo pokrájené na kostky, kysanou smetanu a mísíme nejprve na stupni rychlosti č. 1 deset minut, potom ještě na stupni rychlosti č. 2 dalších pět minut, dokud nedostaneme pružné, lesklé a nelepivé poloměkké těsto, které bez dalšího kynutí vyklopíme pomocí stěrky na pomoučněnou desku. Těsto rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 1,5 cm. Těsto rovnoměrně potřeme posekanými škvarky se sádlem tak, že po obvodu necháme asi 2 cm široký volný pás, a potřené těsto přeložíme shora do středu o třetinu, přes kterou přeložíme zdola nahoru do středu další třetinu těsta, čímž máme na sobě 3 vrstvy, potom stejně překládáme těsto z boků přes sebe, čímž ve výsledku bude na sobě 9 vrstev těsta. Přeložené těsto se škvarky přikryjeme čistou utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Po této době složené těsto opět rozválíme a znovu překládáme, tento postup zopakujeme celkem třikrát. Pokud byste měli doma nyní příliš teplo, klidně odložte těsto do chladničky odpočívat, bude kynout i tam, a vy budete mít jistotu, že se tuk v teple nerozpustí a náplň nevyteče. Potom naplněné a překládané těsto rozválíme na tloušťku asi 3 cm, bez dalšího kynutí pomoučněnou formičkou vykrojíme okrouhlé pagáčky, na které nožem vytvoříme rýhovaní. Pagáčky zakulatíme otáčivým pohybem mezi dlaněmi, přeložíme na plech vystlaný teflonovým papírem a povrch pagáčků potřeme rozšlehaným vejcem pomocí mašlovačky. Pagáčky ihned vložíme do předem vyhřáté trouby, na dno trouby nezapomeneme postavit hrneček s horkou vodou. Pečeme na středním roštu 20 minut při teplotě 180 °C (na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem), až pagáčky budou mít pěknou zlatohnědou barvu. Upečené pagáčky necháme vychladnout na mřížce.

Zdroj: Škvarkové pagáče
Zveřejněno dne: 12.2.2017

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP