Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MAKROBIOTICKÉ CUKROVÍ

OBSAH

Makrobiotické perníčky

Suroviny:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 2 lžíce strouhaných ořechů
  • 1 šálek povidel (švestky, hrušky)
  • 1 šálek Mišutky
  • ½ lžičky tlučeného koření (badyán, skořice a hřebíček)
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Na vále vypracujeme těsto z připravených surovin a necháme asi hodinku odpočinout. Poté na vále rozválíme zhruba 1 cm silnou placku, z které vykrajujeme perníčky libovolného tvaru. Pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 220 stupňů.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Sušenky z ovesných vloček

Suroviny:

  • 200 g ovesných vloček
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g mletého cukru
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr

Postup:

Vločky si umeleme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Vyválíme si asi 0,5 cm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary, které pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Makrobiotické linecké cukroví

Suroviny na těsto:

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek sójové mouky
  • 4 lžíce sušeného ječmenného sladu
  • 8 lžic vody
  • 6 lžic oleje
  • citronová kůra

Suroviny na náplň:

  • 1 hrnek strouhaných ořechů
  • 1 hrnek Mišutky (instantní kukuřičná kaše)
  • 2 lžíce ječmenného sladu
  • 1 lžíce kakaa
  • 4 lžíce sušeného ovoce
  • 2 lžíce celozrnné mouky

Postup:

Suroviny na těsto si dáme na vál, smícháme a vypracujeme těsto. Z něho vykrajujeme tradiční linecká kolečka a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Hotové slepujeme předem připravenou náplní z ořechů, Mišutky, ječmenného sladu, kakaa, sušeného ovoce a celozrnné mouky. Pečeme a plníme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru krém podléhá rychle zkáze a kazí se. Dobrou chuť.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Význam makrobiotické stravy

Když se řekne makrobiotická strava, tak si většina z nás představí stravu dietní. Ale není tomu tak. Je to vlastně jen stravovací návyk a jakási filozofie životního stylu. Makrobiotická strava se skládá hlavně z obilovin. Pokud budete chtít změnit dosavadní způsob stravování a začít s makrobiotickou stravou, doporučují příznivci makrobiotické stravy nejprve komplexní očistu těla, takzvanou očistnou kúru, která představuje detoxikaci organismu. Stačí kratší dobu konzumovat jen obiloviny. Taková očistná kúra zbaví vaše tělo toxinů, nastolí rovnováhu a obnoví vitalitu organismu. Makrobiotická jídla se skládají především z obilovin, které tvoří 50 až 60 % všeho konzumovaného jídla. Dalších 20 až 25 % tvoří zelenina, kterou máme k dispozici v oblasti, v níž žijeme. Nezbytnou součástí této stravy je mořská řasa. Minimálně se mohou konzumovat luštěniny, ovoce, ořechy a chléb, ale jen s mírou, a pokud možno, ne každý den.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Ořechové pracny

Suroviny:

  • 12 dkg celozrnné mouky
  • 3 dkg sójové mouky hladké
  • 5 dkg vlašských ořechů
  • 3 dkg tuku nebo oleje
  • 7 lžiček bílého jogurtu
  • 2 lžíce rozinek
  • 2 lžíce sušeného Sladovitu
  • 1 lžička skořice
  • 3 hřebíčky
  • na špičku nože citronovou kůru
  • ½ lžičky sody

Postup:

Všechny suroviny si dáme na vál a vypracujeme z nich krásně vláčné těsto. Připravíme si formičky na pracny, vysypeme je hladkou sójovou moukou a můžeme začít plnit nachystané formičky. Pečeme do zlatova. Vyklápíme po vytažení z trouby.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Počet svatebního cukroví

Počet svatebního cukroví by se neměl přehánět, protože se jedná pouze o zákusky. Optimální je počítat se třemi až čtyřmi kusy na osobu, jelikož každý svatebčan dostane ještě kousek svatebního dortu.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Kokosové rohlíčky

Suroviny:

  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 1 šálek Mišutky
  • 2 lžíce sušeného ječmenného sladu
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka

Postup:

Vše společně zamícháme v míse, propracujeme rukou těsto a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a na vále z něj vyválíme dlouhou žížalu, kterou pak nakrájíme na menší kousky, z nichž tvarujeme rohlíčky. Dáváme je na plech s pečicím papírem a pečeme do zlatova. Po upečení obalujeme v sušeném sójovém mléce. Pečeme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru pečivo rychle podléhá zkáze. Uchováváme v chladu.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Žitné marcipánky

Suroviny:

  • 500 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g přírodního hnědého cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g tekutého medu
  • 3 vrchovaté lžičky hladké sójové mouky (nahrazuje vejce v těstě)
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce studené vody

Postup:

Cukr, rum, med a vodu pořádně zamícháme dohromady. Mouku promícháme se sójovou moukou, práškem do pečiva a skořicí, poté vše spojíme dohromady a vypracujeme těsto. Na vále vyválíme placku na sílu asi půl cm. Vykrajujeme menší tvary, které pečeme na plechu s pečicím papírem při teplotě asi 170 stupňů. Zdobíme například polevou ze 100 g jemně prosátého moučkového cukru, který třeme se 3 lžícemi citronové šťávy a 1 bílkem až do zhoustnutí a zbělení.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Medové ořechové cukroví

  • 160 g hladké mouky
  • polévková lžíce medu (tekutého)
  • 50 g oříšků
  • 60 g cukru moučka
  • špetka mleté skořice
  • 120 g másla

Zpracujeme těsto, ze kterého vyválíme placku. Z placky vykrajujeme kolečka, která upečeme ve středně vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme máslovým krémem. Poleva se připravuje z bílků. Cukroví lze dozdobit půlkou mandle.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Kakaové sušenky slepované

Suroviny na těsto:

  • 160 g celozrnné pšeničné mouky
  • 160 g celých ovesných vloček
  • 80 g Hery (nebo jiného rostlinného tuku)
  • 60 g přírodního hnědého cukru
  • 10 ml mléka (lépe je použít sójové)
  • 2 lžíce kakaa ze svatojánského chlebíčku (karobu)
  • půl prášku do pečiva
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 100 g horkých vařených jáhel
  • 50 g jemně mletých ořechů
  • 10 g hrubě sekaných ořechů
  • 20 g přírodního hnědého cukru
  • 1 lžička rumu
  • 1 lžička Solamylu

Postup:

Ze všech surovin na těsto vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. Poté vyválíme na placku o síle zhruba 3 mm, vykrájíme libovolné tvary a upečeme na plechu s pečicím papírem při asi 150 stupních. Je důležité dávat si pozor, lehce se připaluje. Po vychladnutí slepujeme ořechovou náplní, kterou jsme si nachystali z připravených surovin tak, že jsme je smíchali všechny dohromady. Sušenky můžeme slepovat už za tepla.

Zdroj: Recepty na makrobiotické vánoční cukroví

Kokosové na ozdobu (nepečené)

  • 125 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • 1 bílek
  • 1 polévková lžíce rumu

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 100 g oříšků (lískových)

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na slabé válečky, které nakrájíme a vytvarujeme z nich rohlíčky podle svých představ a dovedností. Toto vánoční cukroví se nerozpéká! Upečené vanilkové rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Nepečené cukroví – kuličky

Suroviny:

  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • trochu kakaa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakao na obalení

Postup:

Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.

Zdroj: Nepečené cukroví

Salko na nepečené cukroví

Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.

Suroviny:

  • 300 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 20 g másla

Postup:

Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.

Zdroj: Nepečené cukroví

Výborné linecké cukroví

Ingredience: 350 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, citronová kůra

Technologický postup: Promícháme žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Linecké těsto rozpůlíme a vyválíme na pláty. Podle potřeby z něj vykrajujeme tvary, vkládáme na vymazané plechy nebo do forem koláčů. Linecké pečeme při 180 °C dorůžova. Tenké vykrajované cukroví se peče jen 5 až 7 minut. Po vychladnutí slepujeme jakoukoliv marmeládou nebo plníme libovolným krémem. Linecké zdobíme podle vlastní fantazie. Toto těsto můžeme používat na cukroví, dezerty a různé moučníky.

Zdroj: Linecké cukroví


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP