Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MLETÉ MASO

OBSAH

Mleté maso s těstovinami

Suroviny: 500 g mletého masa, 500 g těstovin, 300 g krájených rajčat v nálevu, 1 cibule, sůl, lžíce oregana, lžička mleté papriky, jarní cibulka, 150 g tvrdého sýra

Technologický postup: Na sádle osmažíme cibulku do zlatova, přidáme osolené mleté maso a necháme orestovat, až se maso rozdělí na kousíčky. Mezitím si dáme vařit v osolené vodě těstoviny. Maso posypeme mletou paprikou, oreganem a necháme chvilku povařit. Těstoviny scedíme a přendáme do pekáčku. Přimícháme mleté maso, jarní cibulku, krájená loupaná rajčata a pořádně zamícháme. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na 20 minut do trouby na 180 °C.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Diskuze

V diskuzi BITKY PO KOZÁCKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Jsem na rozpacích. Chci se podívat na recept "Bitky po kozácku", a hlavně bych rád viděl jak takové jídlo má vypadat. Receptů je na netu několik, ale nikde jak to má vypadat. Jsou i obrázky, jako že se jedná o pouhé karbanátky. Přitom v telelce se mluvilo o jakýchsi plackách ve kterých je zapečené mleté maso. V sedumdesátých letech to měl být údajně hit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bitky po kozácku

Mleté maso s bramborem

Suroviny: 500 g mletého masa, 2 cibule, 300 g anglické slaniny, sůl, pepř, 1 lžička hořčičného semínka, olej

Technologický postup: Anglickou slaninu orestujeme společně s cibulí lehce do zlatova a necháme pak vychladnout. Potom dobře promícháme mleté maso, sůl, pepř, hořčičné semínko a směs slaniny s cibulí. Takto vzniklou směs necháme 30 minut odležet, poté vytvoříme placky, které opečeme na pánvi do zlatova. Můžeme podávat s vařeným bramborem a pikantním dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Poradna

V naší poradně s názvem NUTRIE NA MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Klímek.

Našel jsem spoustu receptů na maso z nutrií, ale kde to maso koupím, jsem nenašel. Jsem okresu Nový Jičín. Můžete poradit? Děkuji.
Karel Klímek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Mleté maso na špejli

Suroviny: 600 g mletého masa, 2 stroužky českého česneku, svazek jarní cibulky, 1 vejce, sůl, pepř, lžička mleté pálivé papriky, olej

Technologický postup: Česnek oloupeme a utřeme se špetkou soli. Jarní cibulku omyjeme a nasekáme na drobno. Do mísy dáme mleté maso, přidáme česnek a cibulku, přidáme vejce, směs osolíme, opepříme a dochutíme pálivou paprikou. Masovou směs dobře promícháme a na špejli vytvoříme váleček. Masové tyčinky grilujeme na předehřátém grilu nebo pánvi ze všech stran dozlatova. Můžeme zdobit kolečky cibule. Můžeme podávat s vařeným bramborem nebo pečivem a pikantním dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a uzené maso.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a uzene maso

Mleté maso na špagety

Suroviny: 400 g mletého masa, velká cibule, 1 kg rajčat, 300 g rajčatové pasty, 2 stroužky českého česneku, oregano, sůl, pepř, 5 lžic kečupu, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a necháme na oleji zesklovatět, přidáme maso, osolíme, opepříme a vše orestujeme. Rajčata nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce, přidáme rajčatovou pastu, kečup a vše necháme dusit 15 minut pod pokličkou, během dušení kontrolujeme, aby se směs nepřipálila. Poté přidáme maso a dochutíme česnekem, oreganem, solí a pepřem a vše krátce podusíme. Můžeme podávat se špagetami nebo jinými těstovinami, servírujeme posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Diskuze

V diskuzi SUŠIČKY OVOCE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helenka.

Jako pokud chcete sušit třeba maso, vyplatí se investovat do kvalitnější sušičky. Mohu říct, že jsem měla kulatou plastovou a maso jsem pak vyhazovala. Pak jsem si pořídila yden sušičku a maso je z ní opravdu výborné, protože má právě nastavitelný program a tudíž i termostat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Nosková.

Ahoj Helenko, kromě ovoce bych ráda sušila právě i maso. Myslíte, že byste mi dokázala poradit, nějakou dobrou sušičku, se kterou by to šlo? Přemýšlela jsem o G21 Paradiso big, je velká, výkonná a prý by to měla umožňovat. Navíc se jí poměrně daří v testech spotřebičů, třeba tady - vas-pomocnik.cz/susi… Ale nedovedu posoudit, jestli to pořadí odpovídá tomu, jak by to mělo být a jestli je opravdu nejlepší. Navíc u větší sušičky (a já nechci nějakou maličkou krabičku) už to není zrovna malá investice a nechtěla bych někomu naletět. Předem díky za odpověď :)

Zdroj: diskuze Sušičky ovoce diskuze

Mleté maso na grilu

Suroviny: 400 g mletého masa, vejce, strouhanka, 4 lžičky sezamových semínek, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, mletá červená paprika, 1 lžička oregana

Technologický postup: Do mletého masa přidáme vejce, přisypeme strouhanku a dvě lžičky sezamových semínek, přilijeme mléko, směs ochutíme solí, oreganem, pepřem i mletou červenou paprikou a dobře promícháme. Z připravené masové směsi tvarujeme navlhčenýma rukama menší šišky, posypeme je zbylými sezamovými semínky a grilujeme na rozžhaveném grilu ze všech stran asi 10 až 15 minut. Můžeme podávat s grilovanou zeleninou, pečivem a sladkokyselým dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Mleté maso s cuketou

Suroviny: 600 g mletého masa, 100 g ovesných vloček, 300 ml vody, sůl, pepř, 1 menší cuketa, 2 jablka, 2 lžíce škrobové moučky, 100 g pórku, muškátový květ, 2 lžíce nasekané petrželky, polohrubá mouka, olej

Technologický postup: Ovesné vločky zalijeme vodou, necháme je nabobtnat a pak ve stejné vodě uvaříme na hustou kaši. Tu osolíme a necháme vychladnout. Cuketu oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Jablka omyjeme, rovněž zbavíme jádřinců, nastrouháme na hrubo a posypeme škrobovou moučkou. V další míse smícháme mleté maso s jemně pokrájeným pórkem (nebo jarní cibulkou). Dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem a petrželkou. Přidáme nastrouhaná jablka, cuketu a ovesnou kaši. Vše dobře promícháme. Mokrýma rukama tvoříme kuličky nebo placičky, které obalujeme v polohrubé mouce. Smažíme je na plechu s rozehřátým olejem v předehřáté troubě nebo klasicky na pánvi s rozpáleným olejem. Můžeme podávat s dušenou zeleninou nebo pečivem, maso ozdobíme jablkem nebo cibulí a česnekovým dresinkem.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Hovězí guláš

Suroviny:

  • 750 g hovězího předního
  • 3 ks cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kostka masoxu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 4 lžíce sádla na smažení

Postup:

Hovězí maso si nakrájíme na kostky. V hrnci nebo papiňáku rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přihodíme sladkou papriku a asi půl minutky restujeme. Přihodíme nakrájené maso a opékáme, dokud se nám maso nezatáhne. Když už pustí šťávu, osolíme, přidáme pálivou papriku, drcený kmín a promícháme. Takto promíchané podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut do měkka. Poté znova přidáme vodu, masox a necháme provařit. Zahustíme předem připravenou jíškou, dochutíme česnekem a majoránkou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem. Ozdobit můžeme pokrájenou cibulí na kolečka.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPÍM MASO Z NUTRIE - PRAHA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Prosím poraďte mi kde v Praze či blízkého okolí koupím maso z Nutrie??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Dobrý den. I já mám zájem o koupi masa z Nutrie. Kde je možné ho v Praze sehnat?

Zdroj: diskuze Nutrie na maso

Čevabčiči

Suroviny: 500 g mletého masa, cibule, vejce, 2 stroužky českého česneku, sůl, pepř, majoránka, strouhanka, olej

Technologický postup: Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme na jemné kousky. Maso důkladně promícháme s vejcem, cibulí a česnekem, dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Směs na čevabčiči zahustíme podle potřeby strouhankou. Ze směsi tvoříme válečky. Čevabčiči smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Čevabčiči zdobíme osmaženou cibulí. Můžeme podávat s vařeným bramborem a francouzskou hořčicí.

Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso

Diskuze

V diskuzi SKOPOVÉ MASO CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Ducarová.

Nějaká prodejna v Ostravě která prodává skopové maso děkuji za info Ducarová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Otakar-p.

Zkuste to sehnat buď přímo z chovu nebo v nějakém blízkovýchodním krámku. arabský nebo ázerbájdžánský obchůdek by to měl mít, jídla z jehněčího (hotel-lipno.cz/cs/12… jsou tam velmi populární.

Zdroj: diskuze Skopové maso cena

Marináda na kuřecí maso s jogurtem

Ingredience: 4 kuřecí řízky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička mletého chilli, 1 lžíce mletého římského kmínu, 1 lžíce mletého koriandru, 2 lžičky mleté kurkumy, sůl

Postup: Maso naporcujte tak, aby měl řízek všude přibližně stejnou sílu (asi 1 cm). Promíchejte jogurt s chilli, římským kmínem, koriandrem a kurkumou. Řízky nesolte a naložte je alespoň na půl hodiny do jogurtové marinády. Grilujte asi 8 minut po každé straně, dokud nebude maso zcela propečené. Poté ogrilované maso osolte a podávejte s čerstvě připraveným salátem z rajčat, paprik, okurek a cuket, ochuceným olivovým olejem, bylinkami, solí a pepřem, zakápnutým balzamikovým octem. Povrch salátu posypte 1 lžící rozdrceného lněného semínka.

Zdroj: Marináda na maso

Poradna

V naší poradně s názvem RYCHLOSŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VIT.

mam DNU je to spatny praganda na moji DNU?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Praganda se používá k nasolování masa a při běžném používání v kuchyni se s ní nesetkáte. Ptáte-li se, jestli maso nasolené pragandou je špatné pro vaši dnu, tak v tomto ohledu vůbec nezáleží, čím je maso upraveno. Je to stále maso a při jeho trávení bude vznikat kyselina močová. Máte-li chuť na uzené, tak si dát můžete, i když máte dnu, ale jen jednu malou porci. Každé takové hodování je třeba řádně zapít čistou neochucenou vodou. Voda zaměstná ledviny a ty pak mohou lépe odvádět kyselinu močovou ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rychlosůl

Kebab na grilu z mletého masa

Ingredience: 1 stroužek česneku, 3 lžíce bílého vína, 2 plátky toustového chleba, 2 hrsti petrželky, 1 červená cibule, 1 vejce, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího masa)

Dle chuti: chléb pita, mořská sůl, omáčka s křupavou cibulkou a česnekem, olivový olej, čerstvě mletý pepř

Postup: V elektrickém robotu krátce promixujeme toustový chleba, víno a vejce. Necháme deset minut stát a pak přidáme mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, podrcený stroužek česneku a nasekanou petrželku. Mixujeme, dokud nevznikne stejnorodá směs. Osolíme a opepříme ji a navlhčenýma rukama utvoříme 24 válečků, které napícháme na špejle. Maso potřeme olejem a opékáme na grilu pět minut z každé strany. Grilovaný kebab z mletého masa podáváme s pečivem, nakrájenou čerstvou zeleninou a omáčkou s křupavou cibulkou a česnekem.

Tip: Maso můžeme upéct také v troubě předehřáté na 200 °C, a to na plechu vyloženém pečicím papírem. Bude hotové asi za 15–20 minut.

Zdroj: Mleté maso na grilu

Řízek holandský versus soukenický

Český holandský řízek se vyrábí z tučnějšího masa (vepřový bok), do kterého se přidává sýr (většinou eidam), trocha mléka, vejce, sůl a koření. Hmota se dobře propracuje a obalí v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Takto připravené řízky se fritují nebo smaží na pánvi. Pokrm se nejčastěji servíruje s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Proč název „soukenický řízek“? U pokrmů to bývá často, že se jejich původ nedovíme. Může jít o reklamní trik restauratérů, kteří chtěli přilákat hosty na řízek a ušetřit. Bůček je levnější než „pravé“ maso na vídeňský řízek. Mohl vzniknout někde v jižních Čechách, kde sídlilo a pracovalo hodně soukeníků. Třeba mohl vzniknout v Soukenici v hospodě blízko Mezilesí u polských hranic, kde hosté dostali na cestu řízek. Nebo podle toho, že je mleté maso kroucené jako nitě a „souká se“, tedy spojuje se dohromady jako soukeníkovo sukno? Nebo že ho do sebe máme nasoukat? Soukenický řízek je však normální mleté vepřové maso okořeněné, obalené v trojobalu a smažené. Tudíž jde o další modifikaci holandského řízku, jen s obměnou názvu.

Zdroj: Holandský řízek z mleté směsi se sýrem

Mleté maso na špejli

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 1 lžička celého kmínu, kari koření, 1 lžička mleté červené papriky, 1 lžička sušeného oregana, 2 lžíce strouhanky, 1 cibule, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř, olej, 2 citrony, 2 lžíce medu, 1 salátová okurka, hrst lístků čerstvé máty

Postup: V hmoždíři rozdrtíme kmín. V míse smícháme mleté hovězí maso, drcený kmín, špetku kari koření, červenou mletou papriku, sušené oregano, strouhanku, nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Ochutíme solí a mletým pepřem. Důkladně promícháme. Z masa v dlaních vypracujeme válečky – cca 12 kusů. Špejle opláchneme vodou a na každou napíchneme 2 válečky masa. Opékáme na rozpálené grilovací pánvi na olivovém oleji z každé strany dohněda. Nejprve zprudka, poté dopékáme na mírném plameni (asi 10 minut). Před dokončením maso pokapeme olivovým olejem a trochou citronové šťávy.

Postup salát: V misce smícháme šťávu z 1 citronu se 2 lžícemi medu. Přidáme 3 lžíce olivového oleje, ochutíme solí a mletým pepřem. Vzniklou marinádu důkladně promícháme. Z okurky odřízneme oba konce a nastrouháme ji nahrubo (i se slupkou) do připravené marinády. Přidáme nahrubo nasekané lístky máty, promícháme a necháme odstát v lednici.

Tip na servírování: Maso na špejli podáváme s okurkovo-mátovým salátem, který servírujeme v samostatné misce. Jako příloha se hodí brambory připravené na jakýkoliv způsob.

Zdroj: Mleté maso na grilu

Hovězí kližka

Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Není to úplně libové maso, ale dlouhým vařením je velice chutné. Nejvíce se používá na vaření guláše.

Hovězí guláš z kližky

Suroviny:

  • 1 kg hovězího masa z kližky
  • 600 g cibule
  • 100 g sádla nebo olej
  • 3 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžičku mleté pálivé papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 500 ml hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem)
  • 3 krajíce staršího chleba
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

Maso si nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přidáme nakrájené maso a necháme orestovat ze všech stran. Až potom přidáme sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, rajský protlak, necháme minutku opéct a zalijeme hovězím vývarem. Pokud ho nemáme po ruce, přilijeme vodu a přidáme masox. Takto připravené dusíme do měkka. Nakonec zahustíme nadrobeným chlebem, dochutíme majoránkou a česnekem. Povaříme a máme hotovo. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Zdroj: Tradiční recepty na hovězí maso

Holandský řízek se sýrem

Ingredience: 500 g mletého masa, 150 g strouhaného sýra, 2 dcl mléka, 3 lžíce strouhanky, 4 lžíce mouky, 2 ks vajec, sůl a pepř, olej na smažení

Postup: Mleté maso smíchejte s mlékem, vejci, solí, pepřem, strouhankou a vypracujte kompaktní hmotu. Pokud by byla řídká, přidejte více strouhanky. Nechte hodinu odležet. Přimíchejte nastrouhaný sýr, tvořte placičky, obalujte v mouce a smažte na rozpáleném oleji.

Zdroj: Holandský řízek

Jak dělají hamburger na grilu Kluci v akci

Ingredience: 800 g mletého hovězího masa s obsahem 15 % tuku, 1 vejce, 4 stroužky česneku, svazek petrželky, mletý pepř, sůl, 4 plátky čedaru, 4 lístky hlávkového salátu, 1 bílá cibule, kečup, plnotučná hořčice

Postup: Maso smícháme s vejcem, drceným česnekem, sekanou petrželkou, ochutíme pepřem a solí. Necháme chvilku odležet a tvarujeme karbanátky, které vkládáme na pomaštěný gril (olejem nebo špekem) a pečeme po obou stranách. Rozkrájené housky dáme rozpéct na gril, vždy jednu půlku potřeme kečupem, druhou hořčicí, obložíme karbanátkem, plátkem čedaru, plátkem salátu, kolečkem cibule.

Zdroj: Mleté maso na grilu


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP