Téma: 

mrkev

Dušená mrkev

Indická mrkev

Suroviny:

  • 200 g strouhané mrkve
  • olej
  • 2 lžičky kari
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou a nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, pepř a sůl, podlijte trochou vody a duste doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Takto připravená dušená mrkev se skvěle hodí jako omáčka na špagety.

Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno dne: 11.6.2014

Dušená mrkev

Dušená mrkev a apetit

Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni ze svého dětství. Bohužel pro mnohé z nás nepředstavuje oblíbenou pochoutku, což je určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá námi neoblíbenému „zdravému obědu“ ze školních jídelen. Vyzkoušejte tedy některý z našich receptů a zařaďte dušenou mrkev do svého jídelníčku. Pokud je například podávána s masem, představuje pokrm, který obstojí před všemi nároky nutričních odborníků – obsahuje vlákninu, bílkoviny, vitamíny, sacharidy i minerální látky v dobré kombinaci.

Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno dne: 11.6.2014

Mrkvová polévka

Dietní mrkvová polévka

Ingredience: 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej, 6 velkých mrkví, zeleninový vývar, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme česnek a poté mrkev nakrájenou na kolečka. Až se mrkev rozvoní, přilijeme zeleninový vývar a dusíme pod pokličkou mrkev doměkka. Po změknutí rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Mrkvová polévka
Zveřejněno dne: 24.9.2016

Recepty na dušenou mrkev

Dušená mrkev s vepřovým masem

Suroviny:

  • vepřová kýta nebo kotleta
  • 2 plátky másla
  • cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 střední mrkev
  • zásmažka z másla a hladké mouky

Postup:

Do kastrolku dáme kousek másla, drobně nakrájenou cibulku, zpěníme, vložíme na malé kostičky nakrájené vepřové maso, osolíme a dusíme, až je maso poloměkké. Potom přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev, podlijeme vodou a dusíme. Když jsou maso i mrkev měkké, zahustíme šťávu troškou zásmažky. Podáváme s dušenou rýží, vařeným bramborem či bramborovou kaší, nebo s těstovinami.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev
Zveřejněno dne: 22.4.2015

Recepty na dušenou mrkev

Dušená mrkev s bramborem

Suroviny:

  • 1 ks malé cibule
  • 500 ml vody
  • 8 ks větší mrkve
  • 1 ks masoxu
  • 1 ks zeleninového bujónu

Postup:

Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Nadrobno nakrájenou cibulku necháme v hrnci zpěnit na másle. Až trochu změkne, přidáme mrkev, vodu, bujón i masox, koření a kostičku másla. Promícháme a necháme vařit zhruba 20 minut, záleží na druhu mrkve. Nakonec zahustíme zápražkou z hladké mouky, kterou přecedíme přes sítko, abychom v mrkvičce neměli hrudky. Dušenou mrkev podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev
Zveřejněno dne: 22.4.2015

Dušená mrkev

Dušená mrkev dietní

Suroviny (pro 1 osobu):

  • 2 ks mrkve
  • voda
  • špetka soli
  • 1 lžička olivového oleje

Postup:

Očištěnou mrkev oloupejte a dejte ji celou nebo rozkrojenou na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vařte cca 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měli byste do ní snadno píchnout vidličkou, ale pozor, nesmí být příliš měkká.

Mrkev nechte vychladnout, poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na nudličky. Vložte opět do kastrolku, v němž zůstala trocha vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejte, přidejte lžičku olivového oleje a můžete přidat i lžičku cukru.

Nakonec dušenou mrkev můžete dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháte s mrkví chvilku prohřát. Podávejte s brambory nebo jako zdravou přílohu k masu.

Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno dne: 11.6.2014

Dušená mrkev

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g kuřecích prsou
  • 500 g mrkve
Podle chuti:
  • máslo
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • vývar

Podle potřeby:

  • olej na smažení

Postup:

Očištěnou a oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka nebo na kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a osmažte zprudka na oleji. Mrkev uvařte, přidejte k ní opečené kuřecí nudličky, znovu vše jemně osolte a opepřete. Můžete přidat kostku slepičího nebo zeleninového vývaru. Podle chuti můžete směs zahustit a pro zjemnění přidejte nakonec kousek másla. Dušenou mrkev s kuřecím masem podávejte nejlépe s vařenými brambory.

Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno dne: 11.6.2014

Recepty na dušenou mrkev

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g mrkve
  • 200 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • mletý kmín
  • sůl

Postup:

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso, osolíme, okořeníme a podusíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, podlijeme a dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev
Zveřejněno dne: 22.4.2015

Dušená mrkev

Dušená mrkev se smetanou

Suroviny:

  • 450–500 g mrkve
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml sladké smetany
  • 2 lžíce másla
  • asi 150 ml vývaru nebo vody
  • cukr krupice (dle potřeby)
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • jemně nasekaná pažitka (dle chuti)

Postup:

Mrkev očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte do něj 2 lžičky cukru a nechte ho zkaramelizovat. Poté vmíchejte mrkev a za stálého míchání ji osmahněte. Podlijte vývarem či vodou. Pod pokličkou duste mrkev zvolna do měkka. Mezitím si v hrnku rozmíchejte smetanu s moukou a přilijte ji k mrkvi, již jen krátce povařte. Hotovou mrkev dle chuti osolte, opepřete a dochuťte cukrem. Nakonec vmíchejte pažitku. Dušenou mrkev se smetanou můžete podávat s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.

Zdroj: Dušená mrkev
Zveřejněno dne: 11.6.2014

Recepty na dušenou mrkev

Dietní dušená mrkev

Suroviny:

  • 4 ks mrkve
  • malá špetka soli
  • 1 lžička olivového oleje
  • voda

Postup:

Mrkve ostrouháme a dáme celé nebo rozkrojené na půlky vařit v malém množství mírně osolené vody. Vaříme asi 10 až 15 minut, než mrkev mírně změkne. Měl by do ní vjet nůž, ale nesmí být příliš měkká. Mrkev necháme vychladnout, nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na nudličky. Dáme opět do kastrolku, kde necháme trochu vody, ve které jsme mrkev vařili. Mrkev opět prohřejeme, přidáme lžičku olivového oleje a můžeme přidat lžičku cukru. Nakonec můžeme dochutit nadrobno nakrájenými 2 plátky šunky, které necháme s mrkví chvilku prohřát. Podáváme s bramborem nebo i jako přílohu k masu.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev
Zveřejněno dne: 22.4.2015

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP