Ingredience: 1 okurka, 2 dl vody, mletý černý pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, sůl, 200 g 12% smetany
Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku posypeme cukrem, solí a zalijeme octem. Vše pořádně promícháme a chvíli vyčkáme, až okurka pustí šťávu. Okurku lehce zalijeme studenou vodou. Nakonec přilijeme smetanu a podle chuti opepříme. Sladkokyselý okurkový salát se smetanou podáváme dobře vychlazený.
Sicana odorifera Casabanana – muškátováokurka – je rychle rostoucí vytrvalá liána pocházející ze Střední Ameriky, která zde dorůstá až délky 15 m. Má velmi chutné aromatické plody tvarově připomínající okurky, je porostlá chlupatými dlanitě laločnatými listy o velikosti až 30 cm. Není mrazuvzdorná. Ve vytápěných sklenících ji lze pěstovat jako trvalku, kvete druhým rokem. Plody jedinečné osvěžující chuti jsou vhodné jak k přímé konzumaci, na výrobu džemů, do ovocných salátů, polévky, na pečení, tak i do nápojů, na ovocná želé a jiné dezerty. Nezralé plody se vaří stejně jako zelenina.
Tato rostlina náleží mezi tykve, které mají svůj původ v Americe a patří mezi nejstarší užitkové rostliny. V Evropě zdomácněly krátce po objevení Ameriky a odtud se dostaly i do Asie. Pro lepší orientaci se tykve rozdělují do čtyř skupin: obecné, velkoplodé, muškátové a fíkolisté. Tato tykev patří mezi muškátové.
Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.
Tento druh tykve postrádá barevnou rozmanitost plodů, s níž se setkáváme u tykve obecné a velkoplodé. Mladé a nevyzrálé plody jsou zelené, zralé plody získávají krémovou barvu, často s voskovým povlakem.
Tykev muškátová patří k teplomilným druhům a u nás lze pěstovat jen některé odrůdy. Jejich dužnina je poměrně vodnatá, i když ne tolik jako u cuket. Výhodou je, že jadřinec je obsažen jen v rozšířené koncové části.
Nejvyšší soud v USA v roce 1983 (Nix vs Hedden) se usnesl, že okurka má být legálně zařazena do kategorie zelenina. Nejvyšší soud učinil toto rozhodnutí na základě obvyklého použití okurek, které bylo podobné jako u zeleniny, jako jsou: mrkev, brambory, pastinák, květák, zelí, salát, řepa a celer.
Je to ale opravdu zelenina, nebo je okurka ovoce? Okurky odpovídají typické definici ovoce, což znamená, že se vyvíjejí, když je květ oplodněn, a také obsahují semena rostliny. Okurky jsou dokonce součástí stejného rodu (cucumus) jako cantaloupes, což je rozhodně ovoce. Podle nejvyššího soudu v roce 1983 však rajčata, okurky a další podobné plody, které se pěstují v zahradách a používají se v hlavních chodech k jídlu, spíše než jako dezerty jako ovoce, mají být považovány za zeleninu.
Ingredience: 250 g škvarků, 4 natvrdo uvařená vajíčka, 2 feferonky, 2 kapie (lepší jsou čerstvé, ale můžou být i zavařené), 2 stroužky česneku, podle potřeby sůl, pepř, kyselá okurka
Postup: Vše spolu rozmixujeme v mixéru najemno a dochutíme vegetou, solí a pepřem. Při podávání ozdobíme kyselou okurkou.
Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.
Technologický postup: Očištěnou okurku nastrouháme podle libosti, přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a nakonec kefírové mléko. Zamícháme, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Technologický postup: Okurku najemno nastrouháme, vložíme do mísy, přilijeme mléko, osolíme, opepříme a po lžičkách přidáváme postupně ocet. Vždy dobře zamícháme, aby se mléko nesrazilo. Dáme do lednice vychladit a uležet.
Vejce rozšlehejte v misce, přidejte najemno pokrájenou šunku a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.
Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Umyjeme rajčata a nakrájíme podle chuti (třeba na kostičky). Osolíme, opepříme a pokapeme olejem a octem, přidáme cukr. Vše promícháme a necháme v lednici vychladit.
Vejce rozšlehejte v misce, přidejte nastrouhaný sýr a osolte. V takto připravené směsi obalte rozpůlené krajíce chleba po obou stranách. Opečte na rozpáleném oleji. Před podáváním můžete potřít hořčicí nebo kečupem, doplnit cibulí a zeleninou.
Technologický postup: Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Suroviny na náplně nakrájíme na malé kousky (sýry na silnější plátečky, olivy na poloviny nebo na kolečka, rajčata na menší proužky, slaninu a šunku na proužky stočené do kornoutků, klobásu na kolečka a okurky na čtvrtiny plátků). Podle výše uvedené inspirace nebo vlastní fantazie klademe na těsto a trochu přitlačíme. Pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem (můžeme do něj zašlehat na špičku nože utřeného česneku pro vůni) a pečeme při 250 °C dozlatova. Doba pečení se pohybuje mezi 7–9 minutami (raději hlídáme). Chutnají teplé, vlažné i vychladlé.
Technologický postup: Okurku nastrouháme na tenké plátky, přidáme sůl a po 5 minutách vymačkáme přebytečnou vodu. V misce smícháme ocet, sójovou omáčku a cukr (cukr se musí rozpustit). Následně okurku smícháme s tímto dresinkem a posypeme sezamem.