Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NÁHRADA ZA BAYCOR

OBSAH

Náhrada za Baycor 25 WP

Přípravek Baycor lze nahradit – podobně účinné jsou například přípravky na bázi mancozebu (Dithane D 6, Dithane M 45, Novozir MN 80) a na bázi metiramu (Polyram WG).

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem POSTRIK BAYCOR KDE ZAKOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Werner otto.

nemohu sehnat na rez hruskovou ,byl jsem s timto postrikem spokojen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud neseženete Baycor, tak můžete použít náhradní řešení s těmito výrobky: Tercel, Delan 70 WDG, Discus, Merpan 80 WG, Syllit 65 WP, Topas 100 EC, Zato 50 WG

Zdroj: diskuze Postrik baycor kde zakoupit

Cena a kde se dá koupit

Baycor 25 WP se dá zakoupit v zahradnictvích nebo na internetových obchodech. Jeho cena se pohybuje kolem 200 korun za balení, které obsahuje 3 sáčky po 15 g. Na trhu jsou k dostání i menší balení, například sáčky po 5 nebo 10 g, zde je pak cena samozřejmě nižší.

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK BAYCOR 25WP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich Pecina.

Kdo mi může poslat menší (5g) balení baycoru 25wp? Děkuji za odpověď. J.Pecina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přípravek Baycor 25 WP obsahuje účinnou látku Bitertanol a ten není možné aplikovat volně, kde se vám zachce. Z tohoto důvodu byla ukončena jeho distribuce malým spotřebitelům, aby nedošlo ke kontaminaci přírodních zdrojů. Baycor 25 WP je k dispozici jen pro velkozemědělce, kteří ho smí použít jen podle pokynů Českého hydrometeorologického úřadu. Pro ostatní maloodběratele jsou k dispozici tyto náhradní fungicidy DELAN, SCORE a TERCEL. Všechny z nich běžně zakoupíte v zahradnictvích a nebo online na internetu.

Zdroj: diskuze Postřik baycor 25wp

Co je to Baycor

Jde o postřikový fungicid ve formě smáčitelného prášku určený k ochraně jádrovin proti strupovitosti, rybízu a angreštu proti rzi vejmutovkové, višně a třešně proti skvrnitosti listů, meruňky proti monilióze a hnědnutí listů, karafiátů proti rzi karafiátové, růží proti padlí, rzi a černé skvrnitosti a okrasných rostlin proti skvrnitosti listů, rzím a padlí.

Připravený postřik se aplikuje pomocí aplikačního zařízení (postřikovače).

Zdroj: Baycor 25 WP

Odvážené množství přípravku se vsype na hladinu vody v aplikačním zařízení, nechá se smočit a potom se důkladně rozmíchá. Eventuálně se použije předmíchávací zařízení, pokud je jím aplikační zařízení vybaveno. Připravenou aplikační kapalinu je třeba bezodkladně spotřebovat.

Zdroj: Baycor 25 WP

Dávkování

Dávkování je individuální, záleží na ošetřované rostlině a na tom, proti jaké nákaze se bude používat. Vždy je k přípravku přiložen dávkovací list, který je nutné si důkladně přečíst.

Jádroviny – strupovitost

Ošetření se provádí podle signalizace nebo podle potřeby v intervalu 10–14 dní. Při preventivní ochraně se ošetřuje 2–3x před květem a dále dle průběhu infekce. Nižší dávku lze použít při preventivní aplikaci. Baycor je účinný 72 až 96 hodin od začátku infekce, má současně vedlejší účinky proti padlí jabloňovému. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Karafiáty – rez karafiátová

Ošetření preventivně, nejpozději při prvních příznacích a dále po 10–20 dnech podle potřeby, koncentrace 0,2 %.

Meruňka – monilióza

Ošetřuje se těsně před květem a při dokvétání, při zvýšeném riziku infekce se ošetření zopakuje 6 týdnů před sklizní.

Meruňka – hnědnutí listů

Ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, opakovat 2x po 1–2 týdnech. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Růže – padlí, rez, černá skvrnitost

Ošetření podle potřeby, koncentrace 0,15 %.

Višeň, třešeň – skvrnitost

První ošetření 3 až 4 týdny po odkvětu, druhé po 10 dnech. Tato dvě ošetření zpravidla postačí ke zvládnutí choroby, v případě potřeby se ošetřuje ještě po sklizni. Množství vody: 500 l/ha a 1 m výšky koruny stromů.

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stejné složení jako postřik FALCON 460 EC má i IMPULSE SUPER a ROMBUS TRIO. Podobné složení má přípravek HUTTON PLUS a SOLIGOR. Vše je od výrobce od výrobce Bayer.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Rzivost ostružiníku

V posledních letech je u ostružiníku stále častěji vidět rez ostružinová.

Jak se pozná

Vždy je pro tento defekt typická tvorba prášivých ložisek žlutých a na podzim i tmavohnědých výtrusů. Mohou být na listech a někdy dokonce na plodech. Opatřením je včasné odstranění napadených listů a po sklizni plodů okamžité odstranění napadených výhonů.

Takto vypadá rzivost ostružiníku.

Postřik

Chemická ochrana je možná použitím přípravků Flowbrix 1 l PROFI, Baycor 25 WP nebo Dithane DG Neotec. S postřiky je nutné začít krátce po vyrašení rostlin a ošetření opakovat alespoň dvakrát v desetidenních intervalech.

Zdroj: Choroby ostružin

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan J..

Dobrý den, spadla mi zubní náhrada z ruky a po straně praskla, tak se chci optat, jestli ji mohu slepit vteřinovým lepidlem. Předem moc děkuji za odpověď. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho domácích kutilů se snažilo opravit prasklou zubní náhradu pomocí vteřinového lepidla. Výsledek byl vždy ten, že se musela udělat celá nová náhrada. Prasklá zubní náhrada se musí spojit přesně do polohy tak jak byla dříve a to je možné jen v ordinaci zubního lékaře. Pokud použijete vteřinové lepidlo, tak zaplníte hrany ve spoji a výsledek už nikdy nebude stejný jako dřív a náhrada nebude dobře sedět a ani již nepůjde opravit a bude potřeba nová. Vteřinová lepidla jsou jedovatá a nehodí se pro aplikaci do úst.
Nejlepší cesta jak opravit prasklou zubní protézu je odnést ji do ordinace zubního lékaře. Na slepení se použije speciální technologie, která dlouho vydrží a je zdravotně nezávadná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Moření česneku Lignohumátem

Pozor, Lignohumát není náhrada Sulky, ale pouze její vylepšení. Sulka je proti haďátku a to Lignohumát nezahubí, ten jen zvyšuje vitalitu a odolnost sadby a rostlin. Takže napřed mořit česnek Sulkou, pak dalšími přípravky.

Zdroj: Moření česneku

Poradna

V naší poradně s názvem SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav stajer.

Prosim mam prasklou zubni protezu horni a nevim presne lepidlo se pouziva. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že spojení zubní protézy musí odolat velkým tlakům při kousání a to vám slepení jen tak v ruce nikdy nezajistí se sebelepším lepidlem. Navíc takto znovu zlomená náhrada už nepůjde spravit a je na vyhození. Vaše náhrada je prasklá čerstvě a je velká šance na její záchranu, ale opravu musí provést v laboratoři. Takto opravená protéza vám bude sloužit jako nová. Stavte se v ordinaci svého zubního lékaře a poproste o opravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Irský mech využití

Využití irského mechu (Sagina subulata) je v celku hojné. Vytváří nádherné koberce, proto je často používán jako náhrada za trávník. Nelze ho však využít jako klasický zátěžový trávník, slouží pouze k dekoraci. Dále je vhodný jako ozdoba, výplň mezi velkými kameny nebo dlaždicemi. Hojně se jím osazují skalky, okraje chodníků, různé svahy a podobně.

Zdroj: Sagina subulata – irský mech

Diskuze

V diskuzi RZIVOST OSTRUŽINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majda.

Na rez ostružinovou jsem našla toto:

Rez ostružinová (Kuehneola uredinis, syn. Kuehneola albida) napadá ostružiny i maliník. Na jaře se na letorostech objevují fialovočervené zduřeniny. Rez ostružinová přezimuje v infikovaných výhonech, šíří se za deštivého počasí. Mechanicky můžete silné napadení omezit včasným odstraněním všech napadených výhonů, nejlépe již při rašení. Potíže často způsobuje blízkost dalšího ohniska rzi. Ideální v takovém případě je, aby ošetření porostů věnovali zvýšenou pozornost i sousedé.

Preventivní postřiky ohrožených ostružiníků se aplikují krátce po vyrašení rostlin (aspoň 2x v desetidenních intervalech). V seznamu registrovaných přípravků zatím nejsou proti rzi ostružinové uvedené žádné přípravky. Zahraniční odborná literatura doporučuje přípravky na bázi bitertanolu (Baycor 25) a mancozebu (Dithane DG NeoTec).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Voštová.

Děkuji něco podobného jsem už také našla. Na začátku bylo vše v pořádku a i roky předtím. Objevilo se to až letos a ne na začátku ale spíš na konci. I když jsem si mohla nevšimnout. Je tam stále obrovské množství plodů ale nejspíš již nedozrají, podle toho co jsem zjistila. Budu asi muset vše ostříhat a co bude měně napadené ošetřit. Snad nepřijdu o vše. Děkuji za info.

Zdroj: diskuze Rzivost ostružiny

Náhrada za sulku

Pokud se přikloníte k moření, máte dvě možnosti. Buď namoříte celé palice už cca měsíc před výsadbou, nebo jednotlivé stroužky asi den předem. Náhradním prostředkem je Síra SK 520. Tento přípravek je totiž rovněž vhodný na moření česneku. Jednotlivé stroužky je pak potřeba 6–12 hodin namáčet ve 4% roztoku přípravku Síra SK 520, ten připravíme smícháním 40 ml přípravku a 1 litru vody. Po namoření nechte stroužky oschnout na savém papíře nebo jemně osušte.

Dále je možno použít přípravek Rovral FLO v koncentraci 0,6–0,8 % po dobu 20–30 minut.

Zdroj: Sulka

Poradna

V naší poradně s názvem VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Jo jo,jen u lekare,,ale to by clovek nesmel mit jen duchod, u zubaru se za slepeni nahrady nedoplati. Proto je to taaaak hrozne slozity si nahradu slepit sam. Ani lepidlo lidem neprodaji,aby panum zubarum neubyly prachy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Prasklá zubní náhrada se nelepí, ale svařuje. Jedna strana zlomu se nahřeje, nanese tenká vrstva nového materiálu a pak se nahřeje ta druhá a vše se zatepla spojí. Jedině tak vznikne spoj, který bude homogenní a odolá jako by to prasklé nebylo. Žádné lepidlo tohle nedokáže a dříve nebo později se lepená protéza zase zlomí ve stejném místě.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Náhrada za Warfarin

Jiných léků na ředění krve je sice celá řada, mají dokonce naprosto odlišné složení, ale nehodí se pro některé diagnózy. Pro určité typy použití neexistuje pro lékaře odpovídající náhrada. Mezi možné náhrady například patří lék Dabigatran, Pradaxa, Xarelto, Ellquis.

Skutečnost, že lék byl původně používán jako jed na hlodavce, nemusí být zásadním argumentem. Mnoho léků bylo objeveno náhodně, mnoho léků sloužilo původně jako něco jiného a ano, mnoho léků jsou jedy.

Léčba a léky nejsou tím zásadním problémem. Základní problém je v přístupu, který se dívá na nemoc zcela bez souvislosti s tím, jak žijeme, co jíme, co pijeme. Objeví se problém a my chceme spolknout prášek, který problém vyřeší. Tak to bohužel nefunguje, a dokud budou pacienti toto požadovat, není možné změnit ani přístup lékařů. A z pohledu nežádoucích účinků jsme zase u toho samého. Pokud pacient bere jeden či dva léky, které jsou podstatné pro jeho přežití, je to úplně jiné, než když nemocný užívá dvacet různých prášků, které spolu určitě nějak reagují. I kdyby všichni tvrdili pravý opak. Léčba je vždy individuální a neexistuje žádný zázračný lék, který by neměl nežádoucí účinky a byl univerzální pro každého pacienta.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Náhrada za Vigantol

Vigantol je jediný registrovaný lék. Obsahuje tedy příbalový leták se všemi podrobnými informacemi včetně případných nežádoucích účinků. Což je jeden z důvodů, proč je pediatry předepisován. V lékárnách se však dají koupit doplňky stravy, kterými je možné Vigantol nahradit. Nejlépe však tuto náhradu (alternativa) konzultujte předem s lékařem, protože vitamínem D je možné se předávkovat. Na rozdíl od jiných vitamínů, jako je například vitamín C či B, totiž není rozpustný ve vodě, ale pouze v tuku.

Alternativy vitamínu D:

Od 1. měsíce života

  • Vitamin D3 Baby kapky od TEREZIA
  • Baby-D od JAMIENSON
  • Vitamín D3 kapky od Natures Aid
Od 6. měsíce života
  • MÖLLER´S Omega 3 olej přírodní
Od 3 let dítěte
  • MÖLLER´S Omega 3 olej s ovocnou příchutí
  • Vitamin D3 Efekt Kids od SWISS

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Příbalový leták

V produktu Mobivenal micro je 80 % všech částic menších než 2 mikrony a nejsou zde částice větší než 5 mikronů, což je cca 50x méně než průměr lidského vlasu. Takový stupeň mikronizace nebývá u podobných produktů obvyklý. U produktů s větší velikostí částic dochází ke vstřebání menšího množství.

Složení

Extrakt obsahuje 450 mg diosminu, 50 mg hesperidinu a 30 mg aescinu (150 mg 20% extraktu z jírovce maďalu), kukuřičný škrob, mikrokrystalickou celulózu, stearan horečnatý, hydroxypropylmetyl celulózu, polyvidon, oxid titaničitý, mastek, polyetylenglykol, oxidy železa E172.

Dávkování

Obvyklá dávka je 1x denně 1 tableta během jídla, tablety se polykají celé, nerozkousané (vcelku) a zapíjí se dostatečným množstvím tekutiny. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Upozornění

  • Není určeno jako náhrada pestré stravy. Není určeno dětem do 3 let.
  • Skladujte mimo dosah dětí. Těhotné a kojící ženy smějí užívat pouze po konzultaci se svým lékařem!
  • Kvůli přítomnosti aescinu se nesmí podávat během prvních tří měsíců těhotenství, od čtvrtého měsíce a v období kojení může být přípravek používán na výslovné doporučení lékaře.
  • Přípravek chraňte před vlhkem a přímým slunečním zářením.
  • Skladujte při teplotě 15–25 °C.
  • Přípravek je vhodný pro diabetiky.

Doplněk stravy

Není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.

Údaje o firmě

www.vulm.sk

Zdroj: Mobivenal - příbalový leták

Druhy rýmovníku

Plectranthus amboinicus — pochází z východní Afriky, aromatické lístky se používají v kuchyni jako náhrada oregana.

Plectranthus argentatus — australský druh známý jako rýmovník, vonné silice z rozemnutých listů pomáhají při dýchacích potížích.

Plectranthus forsteri a Plectranthus parviflorus — oblíbené okrasné rostliny, v Evropě často pěstované v truhlících.

Plectranthus rotundifolius — vytváří jedlé hlízy, kterým se říká africké brambory.

Na výrobu masti je nejvhodnější Plectranthus argentatus, zakoupit jej můžete v každém zahradnictví za cenu poměrně nízkou, cca do 50 korun.

TIP: Kdo trpí na opary, ekzémy nebo si způsobí drobnou spáleninu třeba od plotny či nadměrným opalováním, může si rozlomenou částí listu potírat postižené místo, případně list na něm několik minut přidržet. Stejně jako aloe i rýmovník pomáhá dokonale hojit tyto rány. Je ideální nejen na opary, spáleniny, ale třeba i na obyčejné popraskané rty.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Využití v kuchyni

V kuchyni je využití špagetové dýně velmi široké. Slouží jako náhrada klasických těstovinových špaget. Na rozdíl od nich je ale daleko lépe stravitelná a méně kaloricky náročná. Obsahuje velké množství beta karotenu důležitého pro náš organismus. Dužinu dýně můžete také vydlabávat a používat jako přílohu k masu nebo do polévek. Naopak vydlabaná dýně se hodí pro zapékání např. se sýrem, vajíčkem, šunkou nebo další zeleninou.

Abychom u dužiny potřebné „špagety“ získali, máme dvě možnosti přípravy. První je, že dýni jednoduše uvaříme. Ať už vcelku nebo rozkrojenu na polovinu. Vlákna dužiny rostou uvnitř v kruzích, takže pokud chcete „špagety“ co nejdelší, aby se daly namotat na vidličku, překrojte dýní příčně. Při podélném rozkrojení již budou natrhaná na menší kusy. Při vaření v celku počítejte zhruba s 30 – 50 minutami podle velikosti dýně. Před vložením do vroucí vody ji na několika místech propíchněte, aby z ní mohla unikat pára. Dalším způsobem přípravy je pečení. Dýni rozkrojte podélně a dužinu vydlabejte. Doporučuje se podlít ji vodou. Vznikající pára podporuje měknutí a hlavně brání vysychání dýně.

Zdroj: Špagetová dýně


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Ing. Romana Šebková

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP