Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NAPLN NA PIZZU

OBSAH

Jaké suroviny lze na pizzu použít

Sami Italové tvrdí, že pizzu lze udělat asi na 20 tisíc způsobů, takže lze jen těžko říct, co vše se dá na pizzu použít. Pizza je jeden z nejvšestrannějších pokrmů, protože si na ni může každý dát to, co mu chutná. Pravé italské pizzerie dokonce nabízejí pizzu dle vlastního výběru surovin. Mezi nejčastěji používané suroviny na pizzu patří různé druhy tvrdých, měkkých či plísňových sýrů (mozzarella, parmezán, pecorino, sbrinz, brie, hermelín, camembert, čedar, gouda, ementál, raclette, cantal a další).

Zdroj: Pizza recept

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Těsto na pizzu nekynuté

Ingredience: 250 g hladké mouky, 130 ml vody, 1 lžička soli, 2 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Smícháme dohromady hladkou mouku, sůl, olivový olej a vodu. Těsto prohněteme a rozválíme válečkem na plát. Vyválený plát potřeme kečupem, na kečup položíme plátky šunky a dále přidáme to, co máme rádi. Vše posypeme kořením na pizzu nebo oreganem majoránkou a tymiánem. Nakonec posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a dáme péct. Pizzu pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut. Podáváme ihned po upečení.

Zdroj: Těsto na pizzu

Těsto na pizzu kynuté

Ingredience: 600 g hladké mouky, 400 ml vlažné vody, 1 lžička soli, troška krystalového cukru, 1 ks droždí, 3 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Z trochy vody, lžíce mouky, droždí a krystalového cukru si připravíme kvásek, který necháme vykynout asi 20 minut. Pak ho přidáme do mouky, přidáme olej a sůl a pak postupně přidáváním vody vypracováváme těsto. Přikryjeme ho a v teple necháme kynout 3/4 hodiny. Těsto na pizzu musí být pořádně vykynuté. Pak ho rozdělíme na 5 až 6 částí a z každé vyválíme na pořádně pomoučněném vále pizzu, na kterou klademe cokoliv, co máme rádi. Nakonec posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 17 minut.

Zdroj: Těsto na pizzu

Těsto na pizzu bez droždí

Ingredience: 300 g hladké mouky, 7 g prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, mléko

Technologický postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Na válu ho vyválíme na placku a tu pak položíme na plech vymazaný olejem. Těsto následně potíráme rajčatovou směsí a poklademe další ingredience dle chuti. Dáme péct do trouby na 15 minut při 200 °C. Nakonec nastrouháme sýr a ten rozprostřeme po celé pizze. Necháme ještě chvíli zapéct.

Zdroj: Těsto na pizzu

Video s receptem

Zde najdete praktické videonávody na to, jak správně připravit pizzu.

Zdroj: Pizza recept

Těsto na pizzu z domácí pekárny

Ingredience: 200 ml vody, 50 ml světlého piva, 5 lžic olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, špetka cukru

Technologický postup: Všechny ingredience dáme do pekárny, navolíme program Těsto. Po vykynutí můžeme rozdělit na díly a dělat kulaté bochánky, nebo nechat v celku a vyválet na plech. Plech by měl být předehřátý. Dáme do hodně vyhřáté trouby a pečeme zhruba 7–10 minut v dolní části trouby.

Zdroj: Těsto na pizzu

Feferonkový tunel

Ingredience: 1 šálek rajského základu na pizzu, 1 šálek nakrájeného čedaru, 100 g ostrého suchého salámu, feferonky, 1 mražené těsto na pizzu

Postup: Těsto rozmrazíme a položíme na plech s pečicím papírem, okraje na obou stranách do jedné třetiny naproti sobě nastřihneme. Na střed tunelu dáme základ na pizzu, feferonky, posypeme sýrem a položíme plátky ostrého salámu. Nyní tunel uzavřeme, a to tak, že nastřižené konce přeložíme přes sebe. Takto vzniklý tunel posypeme sýrem a dáme zbylá kolečka salámu. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 až 20 minut. Upečený tunel můžeme naporcovat jako štrúdl anebo se s tím nepárat a sníst bez porcování. Prostě to do sebe rovnou nasoukat.

Zdroj: Ajťácká pizza

Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 3 vejce, 100 g cukru

Ingredience na jablkovou náplň: 800 g jablek, 100 g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Nejprve si připravíme náplně. Tvarohovou náplň uděláme tak, že smícháme tvaroh, vejce a cukr a vše důkladně promícháme. Jablkovou náplň připravíme tak, že jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr, pudink a vše důkladně promícháme. Listové těsto (polovinu) vyválíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a na ni jablkovou náplň. Nakonec vyválíme další listové těsto, které opatrně položíme na jablkovou náplň. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 28 minut. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Rychlé těsto na pizzu

Ingredience: 250 g hladké mouky, 6 lžic olivového oleje, ½ sáčku prášku do pečiva, špetka soli, 150 ml vody

Technologický postup: Důkladně rozmícháme droždí ve vlažné vodě, přidáme olej a mouku, hnětením z této směsi postupně vypracujeme těsto ve tvaru koule. Mísu s takto připraveným těstem přikryjeme utěrkou a odložíme na nějaké teplejší místo, kde těsto necháme asi 15 minut odpočívat, aby mohlo pořádně dojít. Následně z těsta tvarujeme placky, na které dáváme další ingredience, a pečeme v předehřáté troubě.

Zdroj: Těsto na pizzu

Těsto na pizzu ze sušeného droždí

Ingredience: 1 sáček sušeného droždí, 120 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Do mixéru vsypeme mouku, droždí a krátce zamícháme. Poté vlijeme vodu a olej, jemně osolíme. Pořádně promixujeme a přendáme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný polohrubou moukou a ještě jednou ručně prohněteme tak, aby se nám těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidáváme po troškách polohrubou mouku. Poté zdobíme dle své chuti a fantazie. Pečeme horkovzduchem na 200 °C zhruba 15–20 minut.

Zdroj: Těsto na pizzu

Pravé těsto na pizzu

Ingredience: 20 g droždí, ½ lžičky cukru, 550 g hladké mouky na pizzu, 5 lžic panenského olivového oleje, 1 lžička soli, voda

Technologický postup: Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo svůj objem. Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý bochánek vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte ingrediencemi podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Zdroj: Těsto na pizzu

Pizza recept original

Suroviny (na 2 velké pizzy):

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g suchého droždí nebo kvasnic
  • 2 špetky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenského Extra Virgin)
  • 3 dl čisté vody

Postup:

Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl, poté přidejte olivový olej a následně vodu. Vše lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící. Až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hníst a ručně promačkávat (asi 5 minut). Těsto musí být při hnětení stále měkké a vláčné, nesmí se lepit. Pokud se vám bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka prohněťte. Těsto nesmí být v žádném případě tvrdé a nesmí se rozpadat. Jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou. Nechte takto v míse a přikryjte utěrkou, těsto dejte na 24 hodin zrát do lednice.

Jakmile bude těsto odpočaté, rozdělte je na dva díly a pracujte nejprve s jednou částí. Vytlačte těsto od středu ven pomocí zavřené pěsti a zploštěte do kruhu. Stále pracujte od středu ven. Kruhová placka má být 30 cm velká a její okraje musí být trochu vyvýšené (ale bude-li to pro vás složité, můžete placku vyválet pomocí válečku). Těsto na pizzu jste si tímto připravili k použití pro různé náplně. Pizzu potřete na povrchu olejem a na to klaďte například náplň uvedenou níže. Poté ji rychle a opatrně položte na plech lehce poprášený kukuřičnou krupicí, který nechte předtím v horké troubě rozehřát. Pečte na nejspodnější možné mřížce v rozežhavené troubě. Pravá italská pizza se peče 7–11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250–300 °C.

Zdroj: Pizza recept

Těsto na pizzu podle Emanuela Ridi

Ingredience: 1 kg hladké mouky, 2 lžíce panenského olivového oleje, 1 kostka droždí, 5 dl vlažné vody, sůl, 300 g loupaných rajčat v plechovce, 300 g mozarelly, pár lístků bazalky, 6 ančoviček, špetka cukru, špetka soli, olej

Technologický postup: Těsto na pizzu připravíme tak, že rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme ho s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělíme na čtyři bochánky, zabalíme do fólie a necháme alespoň 12 hodin odležet v lednici. V míse rozmixujeme loupaná rajčata a ochutíme solí, kapkou olivového oleje a lžící cukru. Pečicí plech vymažeme olivovým olejem, odleželé těsto prsty roztáhneme po celém plechu a potřeme rajčatovou směsí. Ozdobíme plátky mozzarelly a lístky bazalky. Na jednu polovinu přidáme ještě plátky ančoviček (pizza Napoletana). Vše zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na maximum. Čas závisí na vlastnostech trouby, okraje těsta musí být upečené do zlatova.

Zdroj: Těsto na pizzu

Rychlý moučník z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 20 g másla

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu, 250 g mascarpone, 20 g vanilkového cukru, 8 lžic moučkového cukru, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 500 ml mléka, 70 g rozinek

Ingredience na jablkovou náplň: 300 g jablek strouhaných, mletá skořice

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na velikost plechu. Pomocí válečku těsto přeneseme na plech, který jsme předtím vypláchli vodou. V misce utřeme tvaroh, mascarpone, cukr, vanilkový pudink, rozinky, mléko. Směs bude trochu řidší, ale při pečení ztuhne. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřeme na celý povrch těsta. Na povrch rovnoměrně nastrouháme máslo. Nastrouhaná jablka rozvrstvíme na tvarohovou náplň, posypeme je skořicí. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Hrníčkový jablečný koláč s tvarohem

Suroviny:

Těsto:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • 1 hrnek cukru
  • 4 oloupaná jablka nastrouhaná

Postup:

V míse zamícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto. Plech nebo pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě strouhankou. Dále připravíme náplň tak, že zamícháme tvaroh s cukrem a nastrouhanými jablky. Těsto dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů, když je upečené tak z poloviny, vyndáme ho z trouby, opatrně na něj rozetřeme náplň z tvarohu a jablek, vrátíme zpět do trouby a necháme dopéct.

Zdroj: Jablkovotvarohový koláč

Šneci z listového těsta na sladko

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce

Ingredience na makovou náplň: 1 hrnek mletého máku, ¾ l mléka, cukr, špetka skořice, 3 lžíce povidla, trochu rumu

Ingredience na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, žloutek

Ingredience na jablečnou náplň: 200 g nastrouhaných jablek, vanilkový cukr, cukr krupice

Technologický postup: Na makovou náplň vše svaříme v hrnci do krémova a necháme vychladnout. Na tvarohovou náplň všechny suroviny vyšleháme dohladka. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Listové těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme na pomoučněném vále na plát. Ten potřeme makovou náplní a pevněji srolujeme. Pak krájíme na asi 0,5–1 cm silné plátky, které klademe na plech s pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Druhou polovinu taktéž vyválíme a jednu půlku potřeme tvarohovou náplní a druhou poklademe nastrouhanými jablky a posypeme oběma cukry. Pak svineme část s tvarohovou náplní, proti ní svineme část s jablečnou náplní – vzniknou nám 2 roládky proti sobě, které také krájíme na asi 0,5–1 cm silné plátky a klademe je na připravený plech, kde je potřeme vajíčkem. Šneky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–15 minut.

Zdroj: Šneci z listového těsta


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP