Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NEPEČENÉ DORTY OVOCNÉ

OBSAH

Kokosové kuličky nepečené

Suroviny:

  • 12 dkg mletých piškotů
  • 3 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg tuku Hera
  • 5 dkg kokosové moučky
  • trocha rumu
  • kokos na obalení

Postup:

Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Zdroj: Nepečené cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ SKALICE NA POSTŘIK STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Na které druhy ovocných stromů jako postřik je skalice modrá vhodná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik modrou skalicí je vhodný pro všechny ovocné stromy, které trpí plísněmi a nebo jsou napadeny škůdci.

Zdroj: diskuze Modrá skalice na postřik stromů

Nepečené cukroví – kuličky

Suroviny:

  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • trochu kakaa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • kakao na obalení

Postup:

Do mísy si dáme cukr s máslem a společně utřeme. Přidáme mleté ořechy, trochu citronové šťávy, kakaa a rumu. Vše vypracujeme v těsto, z kterého pak tvoříme malé kuličky. Ty nakonec obalíme v kakaovém prášku.

Zdroj: Nepečené cukroví

Diskuze

V diskuzi ČMELÁČÍ NÁSADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kratochvíl.

21.01.2020

Vážení dovolil bych požádat o radu či informaci, KDE je možno zakoupit "čmeláčí násadu", popřípadě i s čmelínem. Mám na přehradě u Chebu chatu i se zahrádkou a v okolí je minimum včel. Rád bych, aby ovocné stromy a keře byly opylovány, včetně parcel mých sousedů.
Vřelé díky za radu či informaci, V.Kratochvíl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čmeláčí násada

Tvarohový krém Míša

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 1 pomazánkové máslo
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Do mísy si dáme tvaroh, pomazánkové máslo, vanilkový cukr, moučkový cukr a lžíci rumu. Vše společně smícháme a vytřeme do hladkého krému. Takto je krém hotov a můžeme jej začít používat na dorty nebo zákusky.

Zdroj: Tvarohový krém

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bernatíková.

Prosím o radu.
Vloni jsem natočila na video vinnou révu,která se plazila ze dvou stran,kolem hospodářské budovy.Vypadalo to na min.100kg hroznů.To byla fantazie.
Pak nastala pohroma,vše chytilo plíseň.Nejsem milovník chemie,nepoužíváme ani postřiky na ovocné stromy a ovoce je super,ale na hroznech se to vymstilo.
Co mám udělat letos?
Děkuji za info-radu.Bernatíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pročtěte si náš kalendář pro vinaře, kde je po měsících popsáno, co je třeba udělat, aby byly hrozny krásné a zdravé: www.vinna-reva-pesto…

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Nepečené cukroví – salám

Suroviny:

  • 200 g BeBe sušenek nebo piškotů
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g ztuženého 100% tuku
  • 50 g kakaa
  • 10 lžic rumu
  • sekané mandle, ořechy, rozinky, kdo má rád, i kandované ovoce

Postup:

Rozpustíme si tuk (nad vařící vodou nebo v mikrovlnce), do něj vmícháme cukr, kakao a vytvoříme hladkou hmotu. Poté přidáme namleté sušenky nebo piškoty, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vyválíme váleček, ten zabalíme do alobalu a přes noc necháme ztuhnout. Druhý den krájíme na kolečka.

Zdroj: Nepečené cukroví

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ HNOJIT TRÁVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

"Nikdy nepoužívejte hnojiva pro zemědělství, protože podporují rychlý růst rostlin."

Trávník používám jako zdroj biomasy do kompostu, takže rychlý růst je více než žádoucí. Jsou pro hnojení trávníku průmyslovými hnojivy jiné kontraindikace mimo již zmíněného rychlého růstu? Jaké hnojivo používat? Cererit nebo stačí NPK? S kompostem na hnojení trávníků samozřejmně nepočítám. Ten je určený pro zeleninu, ovocné stromky a keře.

Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně hnojit trávník

Recept na jednoduché nepečené cukroví

Ježci

Suroviny:

  • 50 g cukru moučka
  • 50 g ztuženého tuku
  • 1 vejce
  • 70 g mletých piškotů
  • 50 g strouhaných lískových ořechů
  • 15 g kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • mandle, rozinky

Postup:

Na vál si dejte cukr moučku, kakao, rozdrcené piškoty, lískové oříšky, tuk, kakao, vejce a vše smíchejte dohromady. Přidejte ještě rum, pomerančovou a citronovou kůru. Vypracujte tužší těsto, ze kterého udělejte válečky a tvarujte ježky. Jako bodlinky použijte nakrájené mandle, oči a čumáček ozdobte rozinkami. Nechte ztuhnout 1 den v chladu.

Zdroj: Nepečené cukroví

Diskuze

V diskuzi OCHRANNÉ PÁSMO U SOUSEDSKÉ HRANICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Pařízek.

Dobrý den ,
chtěl bych se touto cestou zeptat , jaké je ochranné pásmo od sousedské hranice pro různou výsadbu jako jsou třeba ovocné stromy , vrby nebo túje a různé
listnaté dřeviny které se používají jako živý plot . Na fotce vidíte rozrostlou
okrasnou vrbu , živí plot z listnáčů a za ním těsně u hranice zasadila sousedka ještě třešeň a ta až bude v kondici , tak nám jednak bude clonit na pozemek , jednak se o tyto dřeviny absolutně nestará v období střihání a jednak mám na pozemku na podzim hromady listí . O dřeviny se ze střiháním musím starat já ze svého pozemku jinak bych se snad už asi nedostal s autem do garáže . Budu rád když mi pomůžete a napíšete jaká je ta vzdálenost od hranice ( pokud tedy nějaká existuje) a jaké jsou povinnosti když mě voda ze střechy jejího kotce na psa teče
přímo na můj pozemek a podmáčí nám základy garáže .
Předem děkuji za Vaší odpověď
S pozdravem Pařízek

e-mail parizeklubos@seznam.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ochranné pásmo u sousedské hranice

Salko na nepečené cukroví

Salko se často používá do nepečeného cukroví na spojení hmoty. Tady je tip na salko, které si v pohodě vyrobíte doma, a může být i karamelové.

Suroviny:

  • 300 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 20 g másla

Postup:

Do hrnce dáme mléko, přidáme cukr a máslo. Vše zamícháme a zprudka přivedeme k varu. Poté ubereme plamen a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí asi 20 minut. Podle toho, jak chceme mít salko husté. Pokud bychom chtěli salko karamelové, postupujeme tak, že do hrnce dáme nejprve máslo s cukrem, necháme zkaramelizovat, pak přilejeme mléko a dále postupujeme, jako u klasického salka.

Zdroj: Nepečené cukroví

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Neumann.

Vážení, přeji Vám pěkný den.
Prosím o radu, o jakou se jedná chorobu vína ve skleníku. Je- li to způsobeno
letošími extrémně vysokými teplotami, v loňském roce to bylo v naprosté pohodě.
přikládám foto 1 a foto 2 z druhého dne.
Co doporučujete s tím udělat (spálit) ? A jak postupovat pro příští rok.
Děkuji Vám za odpověď.

Zdravím: Vladimír Neumann Olešnice na Moravě

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V polovině léta si pěstitelé vinné révy často všimnou, že s jejich hrozny není něco v pořádku a že některé bobule hnijí. Existuje několik různých chorob, které mohou infikovat ovoce, ale podle vaší fotografie za to může buď sluneční úžeh a nebo černá hniloba.

Černá hniloba se nejprve projevuje jako hnědé skvrny na listech a to nejen na listech vinné révy, příklady výskytu na listech různých rostlin můžete vidět zde: www.google.com/image… Skvrny na listech jsou obecně o průměru několika milimetrů, s tmavými okraji kolem lézí. Tyto léze pak produkují spory, které infikují hrozny.
Infekce hroznů se projevuje asi v době, kdy jsou bobule napůl vyrostlé a nejprve se objevují jako malé světle hnědé skvrny. Příklady můžete vidět tady: www.google.com/image… Jak nemoc postupuje, napadené bobule hnijí a pak se scvrknou do tmavých mumií, které obvykle zůstávají na hroznu.

Černá hniloba přezimuje v lézích dřeva a úponků a také v ovocných mumiích. Obzvláště problematické jsou právě ovocné mumie, protože tvoří druh spor, který může urazit značné vzdálenosti. Proto je nesmírně důležité během zimy, ne-li dříve, z vinice odstranit veškeré napadené ovoce a spálit. Během prořezávání v období vegetačního klidu odstraňte výhony s lézemi a pokud je to praktické, odstraňte i infikované úponky z opory. Černé hnilobě vyhovuje teplé vlhké počasí, zejména během květu. Pokud se na révě objeví pouze několik poškozených listů, odstraňte a spalte jen tyto listy, jakmile je objevíte.

Většina evropských odrůd hroznů nejsou odolných vůči černé hnilobě. Existuje však několik dovozových, které určitou odolnost mají. Například Marquette je plně rezistentní. Valiant má jen mírnou náchylnost, zatímco Frontenac a Brianna jsou středně citlivé a LaCrescent je hodně citlivá odrůda.

Ochranné postřiky proti černé hnilobě by měly začít začátkem června. Není příliš mnoho fungicidů určených k použití na hrozny, které by byly snadno dostupné drobným pěstitelům. Jedním takovým s účinnou látkou myclobutanil je víceúčelový fungicid TALENT. TALENT pomůže omezit černou hnilobu, ale musí být aplikován brzy, když na jaře začínají růst nové výhonky, a poté každé dva týdny, pokud jsou na listech nebo plodech pozorovány příznaky onemocnění. TALENT nemůže být použit do 14 dnů před sklizní a aplikace by měla být do té doby ukončena.

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Vánoční nepečené cukroví

Vosí hnízda

Suroviny na těsto:

  • 23 dkg moučkového cukru
  • 25 dkg mletých piškotů
  • 14 dkg másla nebo Hery
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce rumu

Suroviny na krém:

  • 10 dkg másla
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 žloutek

Postup:

Těsto uděláme tak, že si dáme na vál moučkový cukr, mleté piškoty, máslo, kakao, mléko, rum a ze všech ingrediencí vypracujeme finální hmotu. Formičku na vosí hnízdo vysypeme moučkovým cukrem, vtlačíme do ní těsto, prstem uděláme důlek a plníme předem připraveným krémem z másla, moučkového cukru, rumu a žloutku. Přiklopíme piškotem a vyklepneme. Takto hotové máme připravené k podávání ke kávě nebo čaji.

Zdroj: Nepečené cukroví

Nepečené cukroví – tučňáci

Suroviny na těsto:

  • 200 g dětských piškotů
  • 80 g másla nebo Hery
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

  • 80 g mouč. cukru
  • 60 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu

Suroviny na ozdobení:

  • 1 balení mandlí a kandovaného ovoce
  • čokoládová poleva

Postup přípravy receptu:

Stranou si dejte zhruba 40 kusů piškotů a začněte připravovat těsto. Zbytek piškotů namelte nebo rozválejte na jemno. Přidejte moučkový cukr, máslo, mléko a vypracujte těsto. To si poté rozdělte na 4 kusy a z každé části utvořte cca 10 kuliček. Ty obalte v moučkovém cukru a vytvarujte ve formičce, která se používá na vosí hnízda. Udělejte důlek a do něj vložte náplň připravenou z moučkového cukru, másla a žloutku. Takto připravené cukroví přiložte na piškot a vyklopte z formičky. Záda tučňáka natřete čokoládovou polevou (lépe se natírá štětcem na kreslení) a ze strany přiložte půlky oloupaných mandlí místo křidýlek, zobáček udělejte z kandovaného ovoce.

Zdroj: Nepečené cukroví

Sušené aronie

Plody aronie lze snadno sušit, a to v sušičce, vlažné otevřené troubě nebo i na sluníčku. Suché plody používáme do moučníků místo rozinek (do těsta nebo do tvarohové či makové nádivky). Rozsekané nebo rozdrcené plody spařujeme při přípravě „obyčejného“ černého čaje nebo je můžeme přidat do ovocné směsi na čaj ovocný. Rozkousaná a polknutá polévková lžíce sušené aronie zastaví průjem při viróze nebo po dietní chybě.

Zdroj: Aronie

Jednohubky se sušenými rajčaty – nepečené

Suroviny:

  • 1 konzerva nakládaných sušených rajčat
  • tmavá bageta
  • rukola
  • parmazán

Postup:

Tmavou bagetu nakrájejte na kolečka, která si mírně pokapeme olejem ze sušených rajčat. Na takto připravená kolečka bagety dejte plátek podélně nakrájeného rajčete. Dozdobte kouskem rukoly a hoblinkami parmazánu.

Zdroj: Recepty na silvestrovské jednohubky

Sladké plněné knedlíky

Ingredience: 10–15 g cukru krupice, cukr moučka na posypání, 17 g kvasnic, 1 meruňková marmeláda, 2 plechovky kompotovaných meruněk, 250 ml mléka, 500 g hrubé mouky, 1 lžička solamylu, špetka soli, 1 vejce, zakysaná smetana na přelití

Postup: Z mléka, kvasnic, cukru a špetky soli necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a hrubou mouku a zaděláme těsto, které necháme hodinu a půl kynout na teplém místě. Mezitím si necháme okapat meruňky (šťávu nevylíváme, použijeme na omáčku). Z tohoto množství uděláme 11 ovocných knedlíků, tudíž si oddělíme 22 půlek meruněk. Zbylé meruňky pokrájíme na malé kousky, zalijeme trochou slité šťávy a necháme trochu povařit, poté rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme dle chuti marmeládu, přilijeme ještě trochu šťávy a zahustíme solamylem, necháme 5–10 minut provařit. Vykynuté těsto rozdělíme na 11 stejných dílů a necháme ještě 10 minut kynout. Poté plníme a tvoříme ovocné knedlíky, je lepší, když se meruňky obalí v mouce, pak nekloužou a knedlík lépe drží. Takto připravené ovocné knedlíky necháme ještě 20 minut kynout přikryté utěrkou. Vložíme do osolené vroucí vody a vaříme 5 minut pod pokličkou, poté otočíme a vaříme dalších 5 minut, již však nepřikrýváme pokličkou. Raději vaříme na dvě várky, je lepší, když ovocné knedlíky mají prostor, pak krásně nabydou. Knedlíky hned po vyjmutí propichujeme.

Zdroj: Plněné knedlíky

Tvarohový krém se šlehačkou

Ingredience: 250 g tvarohu, 200 ml smetany na šlehání (nebo Rama Cremefine na šlehání), zhruba 1/2 sáčku ovocného nápoje Dia v prášku

Postup: Tvaroh dáme do mísy, přisypeme trochu nápojového prášku a rozšleháme. Zvlášť si ušleháme šlehačku a poté ji smícháme s tvarohem. Použijeme na dia moučníky, necháme vychladit. Ovocné nápoje v prášku se dělají v různých ovocných příchutích. Prášku je možné použít méně a dosladit krém sladidlem.

Tip: Dia tvarohový dortový krém použijte na upečené listové těsto. Povrch poprašte troškou sušeného mléka se sladidlem. V sezóně jde kombinovat s čerstvým ovocem.

Zdroj: Tvarohový krém do dortu

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Nepečené ořechové cukroví

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • 10 ml rumu

Postup:

Vlašské ořechy a dětské piškoty namelte strojkem na strouhanku nebo nasekejte v kuchyňském robotu. V míse důkladně smíchejte všechny ingredience. Z těsta by vám měly jít dělat kuličky, které se nebudou rozpadat, pokud tomu tak není a těsto máte příliš suché, můžete přidat trochu rumu, másla nebo mléka. Vypracujte stejně velké kuličky, které na závěr můžete obalit buď v kokosu, mletých ořeších, nebo je namočit do tmavé čokoládové polevy a dozdobit bílou. Vše dle vlastní fantazie. Abyste cukroví dodali eleganci, vypadá dobře, když kuličky servírujete v papírových košíčcích, nedávejte si je ale do košíčků předem, aby se vám nepromastily.

Zdroj: Ořechové cukroví

Kanadské borůvky vitaminy

Plody borůvek obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin C, vitaminy skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně (jako doplňující prostředek) proti infekcím, prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních, zvyšují množství moči, čímž napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků a zánětů močových cest, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic, podporují úsilí obézních při snižování tělesné hmotnosti, mají i uklidňující a protistresový účinek, zvyšují odolnost vůči radiaci.

Zdroj: Kanadské borůvky

Tvarohové knedlíky

V Česku se plněné ovocné knedlíky tradičně připravují i z tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce, jako jsou borůvky, švestky, jahody, maliny, broskve či meruňky.

Tvarohové knedlíky se mohou připravovat i jako neplněné, to znamená, že se jen přelévají různými druhy ovocných omáček. Lze je podávat i smíchané s tvarohem, smetanou, jogurtem, zakysanou smetanou či marmeládou.

Vhodné je jejich chuť podtrhnout také čerstvou mátou, estragonem či meduňkou. Bylinky jídlo odlehčí, a navíc podpoří trávení.

Tvarohové knedlíky se obvykle podávají jako hlavní jídlo, tradičně posypané ještě teplé nastrouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Někdo k ozdobě používá ořechy, kokos, hoblinky čokolády, griliáš, skořici či mandlové lupínky. Jiný si je polévá různými druhy sladkých omáček.

Takto připravené knedlíky jsou nejen velmi chutné, ale potěší i oko.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP