Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ODPALOVANÉ TĚSTO NA KNEDLÍKY

OBSAH

Odpalované těsto video

Zde se můžete podívat na krátké video, jak se dělá odpalované těsto.

Zdroj: Odpalované těsto

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Odpalované těsto recept

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 4 ks vajec
  • špetka soli

Zdroj: Odpalované těsto

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Odpalované těsto z krupice

Ingredience: 100 g másla, 600 g vypeckovaných švestek, 1 špetka soli, 500 ml mléka, 3 vejce, 300 g krupice

Postup: V hrnci s nepřilnavým dnem přivedeme k varu mléko se špetkou soli a s máslem. Přisypeme krupici a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na vařečku a kastrol. Těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout. Švestky omyjeme, vypeckujeme. Do zchladlého těsta zapracujeme vejce. Vyválíme plát o síle 0,5 cm. Krájíme na čtverce, na každý položíme švestku a zabalíme. Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vaříme v mírně osolené vodě 5 až 10 minut. Zdobíme podle chuti.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Pařené těsto na ovocné knedlíky

Ingredience: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1/2 lžičky zarovnané soli, 70 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce cukru

Postup: Spařované těsto na knedlíky připravíme tak, že mléko dáme do kastrůlku svařit s máslem a cukrem, horké nalijeme na mouku se solí, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme na 5 minut odpočinout. Směs pak přemístíme na vál, přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto, do kterého balíme sezónní ovoce. Dáme vařit do vroucí vody přibližně na 10 minut. Jakmile knedlíky vyplavou, jsou hotové. Podáváme sypané cukrem nebo mletým mákem s cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta

Ingredience na ozdobu: rozpuštěné máslo, cukr moučka, mletý mák

Ingredience na náplň: švestky, cukr krystal

Ingredience na těsto: 4 lžíce oleje, 750 g polohrubé mouky, trochu soli, 1 lžíce cukru krystal, 300 ml horké vody

Postup: Vypeckujeme švestky, dovnitř dáme špetku cukru. Těsto na švestkové knedlíky připravíme takto: do mísy odměříme mouku, sůl, cukr, olej, promícháme a přidáme horkou vodu. Těsto důkladně vypracujeme, poté vyválíme placku cca 3 mm tenkou, vykrajujeme kolečka a do nich balíme vypeckované švestky naplněné cukrem. Tvarujeme kuličky – knedlíky.

Švestkové knedlíky ze spařeného těsta dáme do vroucí vody a vaříme 10–15 minut podle druhu ovoce a tloušťky těsta. Na talíři hotové knedlíky mastíme máslem, sypeme mletým mákem, perníkem nebo třeba opraženou strouhankou. Nakonec pocukrujeme.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Pálené těsto na knedlíky

Ingredience: 500 ml mléka, 100 g másla, 350 g hrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 500 g ovoce (meruňky, jahody, švestky, broskve, raději tvrdší ovoce)

Postup: Mléko svaříme s máslem a solí a přidáme najednou všechnu mouku. Mícháme, dokud nevznikne husté těsto, které se nesmí chytat vařečky ani nádoby, ve které těsto mícháme. Necháme ho zchladnout, přidáme všechna vejce a mícháme, až je těsto opět celistvé, někdy přidáme mouku.

Na pomoučněném vále uděláme z těsta váleček, nakrájíme jej na 3–4 cm dlouhé špalíky, každý dáme do dlaně, rozplácneme, doprostřed dáme ovoce a rukama zakulatíme.

Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme je podle velikosti 5–8 minut. Na začátku je trochu nadlehčíme vařečkou, aby se nám nepřilepily ke dnu. Z tohoto množství je cca 20 knedlíků střední velikosti.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Odpalované těsto na knedlíky

Suroviny:

  • 500 ml mléka
  • 200 g másla
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 500 g švestek
  • 100 g mletého máku
  • 80 g cukru

Postup:

Do kastrolu dáme mléko, špetku soli, polovinu másla a dáme vařit. Když je máslo rozpuštěné, přisypeme za stálého míchání mouku. Těsto vaříme, dokud se nepřestane lepit na kastrol nebo vařečku. Poté přendáme do mísy a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme, osušíme a vypeckujeme švestky. Místo pecky vložíme do švestky kostku cukru. A teď zpět k těstu. Do vychladlého těsta postupně vpracujeme vejce. Na pomoučeném vále si vyválíme asi půl centimetru silný plát, který si rozkrájíme na čtverce o velikosti zhruba 5 x 5 cm, záleží na velikosti švestek. Do každého čtverce zabalíme švestku a vytvarujeme kulatý knedlík. Vaříme v mírně osolené vodě asi 10–15 minut. Při vyndání knedlíky propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Nandáme na talíř, posypeme mákem smíchaným s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Dobrou chuť.

Zdroj: Odpalované těsto

Nejlepší ovocné knedlíky

Ingredience: 1/2 l mléka, 100 g másla, špetka soli, 350 g hrubé mouky, 4 celá vejce (bez skořápky), 500 g jakéhokoliv ovoce dle chuti

Postup: Nejdříve si připravíme pařené těsto (správně je spařované těsto). Mléko svaříme s máslem a solí, přidáme najednou všechnu mouku a mícháme, dokud nevznikne hustý „knedlík“, který se nechytá nádoby ani vařečky – je to dost brzy. Těsto necháme prochladnout a postupně vmícháme vejce a dobře zpracujeme.

Na pomoučněném válu vytvarujeme z těsta „hada“, kterého nakrájíme na špalíky dlouhé 3–4 cm, podle toho, kolik těsta na knedlíku chceme. Špalík rozplácneme v dlani, poklademe ovocem dle chuti a opět v dlani zakulatíme na knedlík.

Toto těsto má tu výhodu, že z něj lze vytáhnout tenké těsto, takže tvrdší ovoce (švestky, meruňky) se dá potáhnout opravdu jen slabou vrstvou. A navíc se s tímto těstem moc dobře pracuje.

Hotové knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme podle velikosti 5–8 minut. Sypeme je tvarohem, cukrem a poléváme máslem, nebo ozdobíme tak, jak kdo má rád.

Zdroj: Odpalované těsto na knedlíky

Poradna

V naší poradně s názvem SVÍČKOVÁ OMÁČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu svickovou s kralika na warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedním slovem můžete, ale musíte s tím počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. Když užíváte Warfarin, tak musíte hlídat denní příjem vitamínu K ve stravě, který by měl být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Králičí maso, stejně jako ostatní druhy masa obsahuje jen málo vitamínu K a můžete ho jíst prakticky bez omezení. Jedna porce králičího masa obsahuje přibližně 5 mikrogramů vitamínu K. Svíčková omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany a to všechno taktéž obsahuje vitamín K. Jedna porce svíčkové omáčky bude obsahovat přibližně 10 mikrogramů vitamínu K. Knedlíky, jako všechny výrobky z mouky obsahují jen velmi málo vitamínu K a můžete je jíst bez omezení. Celá jedna porce svíčkové omáčky s králíkem a knedlíky ozdobená brusinkami a šlehačkou bude obsahovat přibližně 16 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali

Odpalované těsto rady

  • suroviny musíme odměřovat přesně, nikdy nedáváme jen od oka
  • odpalované těsto bude křehčí, když dáme místo másla sádlo
  • mouku přidáme do vroucí vody najednou, aby se neutvořily hrudky
  • hmotu v hrnci vaříme do té doby, dokud se na dně hrnce nevytvoří bílé dno, tak poznáme odpálené těsto
  • aby těsto nezřídlo a bylo hladké, dáváme vejce, které má pokojovou teplotu
  • aby těsto dobře nabylo, pokapeme pečicí papír vodou, nebo do trouby postavíme hrnek s vodou
  • aby se těsto nepřilepovalo k plechu, pečeme na pečicím papíře
  • společně pečeme vždy tvary stejné velikosti, aby byly dobře propečené
  • troubu neotvíráme, aby těsto dobře nabylo a nespadlo
  • můžeme rozkrajovat ještě horké, aby nám tvary nepraskaly
  • plníme pouze vychladlé, aby se náplň neroztekla
  • plníme jen takový počet, který v brzké době zkonzumujeme, protože dlouho naplněné zvlhne a ztrácí křehkost

Zdroj: Odpalované těsto

Odpalované těsto postup

Do hrnce dáme vodu, přidáme máslo nebo rostlinný tuk, špetku soli a přivedeme k varu. Když se voda s rozpuštěným tukem začne vařit, stáhneme teplotu, přisypeme hladkou mouku a mícháme metličkou, aby nám nevznikly hrudky. Za stálého míchání těsto pomalu provařujeme. Dobré těsto poznáme podle toho, že se nelepí na dno a stěny hrnce. Poté těsto přendáme do mísy a necháme za občasného promíchání vychladnout. Připravíme si mixér a do vychladlého těsta začneme postupně vmíchávat jedno vejce za druhým. Hotové odpalované těsto poznáme tak, že je hladké, lesklé a husté. Na plech si dáme pečicí papír, na který stříkáme tvary dle receptu zdobicím sáčkem naplněným těstem. Zaplněný plech dáme do předem vyhřáté trouby na 200–220 °C, kde se rychlým zahřátím v těstě vytvoří pára, tak se tvary nafouknou do potřebné velikosti. Troubu neotvíráme minimálně 7 minut, abychom neporušili proces nabývání. Pokud by se tak stalo, těsto by zůstalo nízké a tuhé. Po této době teplotu stáhneme a dopékáme pozvolna, aby těsto zůstalo uvnitř vláčné.

Zdroj: Odpalované těsto

Tvarohové knedlíky z krupice

Ingredience: 200 g tvarohu, sůl, 65 g hrubé mouky, 40 g másla, 2 vejce, 200 g krupice, kůra z 1 citronu, 400 g jahod, moučkový cukr, rozpuštěné máslo

Technologický postup: Z bílků vyšleháme sníh. Do mísy dáme tvaroh, mouku, krupici, žloutky, máslo a kůru z citronu, všechny ingredience smícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na kousky, balíme do něj jahody a vypracujeme knedlíky. Připravené knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 8–10 minut. Uvařené knedlíky posypeme moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Plněné knedlíky s uzeným masem

Ingredience: 400 g uzeného masa, 1 sklenice sterilovaného zelí, 1 cibule, olej, cukr, sůl, 500 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 1 kostka kvasnic, 1 vejce, máslo, sádlo, vývar z uzeného masa, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Nejdříve si připravíme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, naplníme uzeným masem a zabalíme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme na páře 20 minut, po vyndání propíchneme vidličkou. Připravíme si zelí, a to tak, že jej podusíme na cibulce a dochutíme cukrem a solí. Knedlíky dáme na talíř a přidáme zelí. Poléváme máslem nebo sádlem. Můžeme také použít vývar z uzeného masa, který zahustíme moukou a provaříme.

Zdroj: Plněné knedlíky

Plněné knedlíky s jahodami

Ingredience: 700 g polohrubé mouky, horká voda, špetka soli, tvrdý tvaroh, máslo, cukr moučka, jahody

Postup: Do misky si nasypte mouku, přidejte špetku soli a zalejte horkou vodou. Lžící zamíchejte suroviny tak, aby se z hmoty dalo udělat těsto. Když se hmota dá udržet v ruce, udělejte těsto, ze kterého trhejte kousky a tvořte placky, do kterých pak zabalte jahody. Vypracujte kuličky a ty vložte do vroucí vody a vařte 8 minut. Když jsou jahodové knedlíky hotové, dejte je do misky se 2 až 3 lžícemi rozpuštěného másla, jak kdo má rád. Oslaďte cukrem. Rozdělte knedlíky na talíře a posypte rozdrobeným tvarohem, polijte máslem a ještě doslaďte.

Zdroj: Plněné knedlíky

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Suroviny:

  • 800 g brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouhejte a nechte chvíli stát, aby pustily vodu. Poté část vody slijte a do brambor přidejte sůl, vejce a tolik mouky, abyste získali hustější těsto. Z těsta vykrajujte lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte je podle velikosti cca 8 až 10 minut.

Tyto chlupaté knedlíky můžete podávat například s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky z vařených brambor

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 100 g krupičky
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 rohlíky (housky)
  • sůl
  • 600 g hlávkového zelí
  • 25 g cibule
  • kmín, cukr, ocet

Postup:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte, nechte vychladnout a nastrouhejte. Na dvou lžících rozpáleného sádla osmažte na pánvi za občasného míchání mouku a na kostičky nakrájené housky. Tuto směs přidejte k nastrouhaným bramborům, osolte a vypracujte těsto, ze kterého tvořte menší knedlíky a vkládejte je do vařící osolené vody. Mezitím uvařte na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Uvařené a odkapané knedlíky promíchejte s tímto zelím a podávejte omaštěné sádlem.

Zdroj: Recepty na chlupaté knedlíky

Recept na pravý český kynutý knedlík

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 0,5 ks droždí
  • 150 ml mléka

Postup:

Do mísy nasypte mouku, navrch rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Jakmile droždí vzejde, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Potom vše smíchejte a zpracovávejte těsto hnětačem robota nebo v mixéru, či ručně až do hladka. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou, poprašte moukou a dejte asi na hodinu na teplé místo. Vykynuté těsto poté rozdělte na poloviny. Každou zvlášť znovu propracujte a vytvarujte ji do knedlíkové šišky. Knedlíky nechte ještě asi 10 minut dokynout, otočte je a zároveň dejte vařit osolenou vodu. Do vroucí vody poté vložte kynuté knedlíky tak, že je opět otočíte. Vařte cca 15 minut a po vyjmutí knedlíky ihned propíchejte. Domácí kynutý knedlík se výborně hodí k různým omáčkám a masu. Záleží jen na vašem výběru.

Zdroj: Recepty na knedlíky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP