V diskuzi DRUHY A ODRŮDY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Staněk.
Dobrý den, chtěl bych poradit s výběrem odrůdyvinnérévy konzumní. Lokalitou pro její pěstování je obec Potštejn, podhůří Orlických hor, v nadmořské výšce cca 300 m nad mořem, jihovýchodní strana. Prosím poraďte jakou odrůdu zvolit.
děkuji za odpověď
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Původní volně rostoucí réva lesní vykazuje velkou rozmanitost hroznů v chuti, barvě, velikosti i tvaru bobulí. Díky její velké heterozygotnosti mohly postupně vzniknout tisíce kulturních odrůd révyvinné, ať již samovolným křížením, nebo jako kultivary šlechtěním. Mezi nejvýznamnější odrůdy pěstované v Česku v současnosti patří zejména: Aurelius, Chardonnay, Irsai Oliver, Muškát Othonel, Müller Thurgau, Neuburské, Pálava, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené, Tramín červený, Veltlínské zelené, Veltlínské červené rané.
V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.
Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naďa.
Chtěla bych obnovit pěstování vinnérévy na zahrádce v Praze, stolní odrůdy Picurka a Talisman a použít k tomu vysoké kovové tyče ze starého vedení. Je pro stolní odrůdy vhodný řez Vertiko?
Vinaři se vrací zpět do historie, do doby, kdy se v Čechách a na Moravě pěstovala réva vinná na vedeních „na hlavu“. V této době se u nás pěstovaly odrůdy, které přechodem na pěstování na drátěnkách a introdukcí nových odrůd révyvinné postupně vymizely. Průkopníkem v pěstování starých lokálních odrůd révyvinné je Znovín Znojmo, a.s., se sídlem v Šatově, který se už mnoho let věnuje pěstování a propagaci tohoto typu odrůd. Zajímavou sbírku těchto odrůd najdete také ve Vinařství Sádek na Vysočině, kousek od Třebíče.
Mezi nezajímavější odrůdy patří Portugalské šedé, Sylvánské červené, Ryzlink červený, Tramín bílý, Modrý Janek nebo Frašták. Tyto odrůdy jsou rozšířené především na vinicích malovinařů.
V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.
Dobrý den, kdy lze ještě provést jarní řez vinnérévy ? děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.
Teď na konci dubna už je pozdě. Réva by po řezu ronila lepkavou tekutinu, přes kterou by se do dřeva dostala bakterie, která by zahubila celou rostlinu. Řez vinnérévy se musí provádět jen v období, kdy rostlina spí. Tedy nejlépe v únoru až do 1/2 března.
Zima je pro stříhání vinnérévy nejlepší období. V únoru, po pominutí silných mrazů je nejvhodnější doby, kdy ostříhat hroznové víno.
V zimě se všechny dvouleté výhony zkracují na dva pupeny. Důvod: Réva plodí pouze na jednoletých mladých výhoncích a ty na jaře příštího roku energicky vyraší ze dvou zbývajících pupenů. Říká se jim také „spící oči“. Jak provést řez vinnérévy v zimě, se můžete podívat tady: zimní řez vinnérévy.
Odrůdyvinnérévy je možné třídit podle řady kritérií, nejčastěji se dělí podle místa vzniku do takzvaných geograficko-ekologických skupin a dále podle použití.
Třídění dle použití
Podle použití se odrůdyrévyvinné dělí na moštové odrůdy, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, na stolní odrůdy, které jsou určeny k přímé konzumaci, a na takzvané podnožové odrůdy. Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).
Moštové odrůdy mívají spíše menší bobule a je u nich kladen důraz na vysoký obsah aromatických látek a pokud možno na odolnost vůči houbovým chorobám a cizopasníkům.
Stolní odrůdy mají obvykle velké hrozny a velké sladké bobule s pevnou dužninou. Není u nich kladen příliš velký důraz na vysoký obsah aromatických látek v bobulích a nejsou vhodné k výrobě vína.
Podnožové odrůdy se používají jako podnože pro sazenice běžných odrůd vinnérévy, aby byla zajištěna větší odolnost sazenic proti cizopasníkům (zejména révokazu). U podnožových odrůd je proto kladen důraz na tuto odolnost, na přizpůsobení se konkrétním půdním podmínkám a na vhodné předpoklady pro štěpování. Kvalita a vlastnosti hroznů a bobulí jsou nepodstatné. Podnožové odrůdy bývají obvykle potomkem americké révy (Vitis labrusca) a často ani hrozny netvoří.[1]
V diskuzi DRUHY A ODRŮDY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk Carbol.
Dobrý den,
rád bych si u vás zakoupil stolní odrůdu révy, ale nevím jakou. Můžete mi nějakou doporučit? Problém je, že potřebuji odrůdu, která zvládne nadmořskou výšku 500 m. Že by měla být rezistentní vůči mrazu a chorobám je jasné, pokud se najde i nějaké bezsemenná, to bude bonus navíc.
Děkuji za vaší odpověď. S pozdravem Carbol, tel. 773 833 623.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Zdravím pořídil jsem si do skleníku vinnou révu Isabella modrou jaký je tento druh vína je dobrý a odolný vůči chorobám nebo né děkuji za odpověď
Bezsemennost révyvinné patří mezi významné vlastnosti stolních odrůd a je v celosvětovém měřítku velkým cílem všech šlechtitelů. Mezi bezsemennými odrůdami najdeme takové, které mají zvýšenou odolnost k houbovým chorobám a zimním mrazům.
Mezi pěstitelsky zajímavé odrůdy bezsemenných patří Glenora, Remaily Seedless, Picurka, Perlette, Elma a Jupiter. Tyto bezsemenné stolní odrůdy jsou náročnější na teplo, proto je výběr stanoviště pro ně velice důležitý. Z tohoto důvodu je také nelze s úspěchem pěstovat na každé zahrádce ve volné půdě – pěstování ve sklenících je mnohem jistější a odrůdy pak dávají pravidelné sklizně a kvalitní hrozny.
Na zahrádkách se pěstují i klasické stolní odrůdy, například Kodrjanka, Muscat blue, Pervozvanyj, Viking, Viktoria, Elada. Z dalších klasických stolních odrůd se doporučují Dačnyj, Kubaň a Lilla.
Předjarní řez zdřevnatělých částí révyvinné je pouze úvodem k četným ošetřovacím řezům v létě. Pro získání chutných a zdravých hroznů nesmíme zanedbávat velmi pečlivý letní střih zelených částí keře, a to až do pozdního podzimu.
Příliš mnoho výhonů a listů ponechaných během vegetace vede vždy k výraznému zhoršení kvality sklizených hroznů.
V diskuzi DRUHY A ODRŮDY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karin Horáková.
Dobrý den,
potřebovala bych zjistit jak se správně jmenuje stolní odrůda révy, která je částečně rezistentní a má takovou zvláštní výrazně aromatickou, kořeněnou chuť. Hrozny jsou žluté a název něco jako Adesa nebo Adosa- nemohu to nikde najít
Děkuji
K.H.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.
Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Hodboď.
Dobrý den kdysi jsem četl ve Vinařském obzoru tzv.podřez vinnérévy.Múžete mi ho popsat, kdy a jak. Děkuji Oldřich Hodboď
Réva vinná 'Supernova' je stolní bezsemenná odrůda růžovočervené barvy. Hrozny má velké, kuželovité (500–800 g). Bobule jsou velké (5 g), s intenzivním aroma. Sklizeň začíná v druhé polovině září. Růst rostliny je silný, produktivita vysoká.
Červen je důležitý čas k prořezávání révy. Pro dosažení bohaté úrody šťavnatých hroznů, se musí všechny plodící větve zkrátit na 4 listy nad první násadou plodů. Na postranním výhonu zůstane pouze jeden hrozen.
Nůžky nedávejte těsně nad pupeny, ale nechte 1-2 cm dřeva. Tato špička, typická pro řez révy, chrání pupeny za sebou před vysycháním.
Odstraňte také všechny šlahouny, které nemají nasazené hrozny.
Ukázkové video
Zde můžete vidět několik videonávodů a prezentací, jak v červnu správně ostříhat vinnou révu:
Réva vinná 'Sultanina' je bezsemenná odrůda s atraktivními dlouhými kuželovitými hrozny. Plody jsou středně velké, oválné, zlatavě žluté barvy, s lehkou voskovou vrstvou. Dužnina je masitá, křupavá, bez výrazného aroma. Perfektní pro sušení (rozinky). Sklizeň začíná v průběhu září.
Réva vinná 'Krystal' je stolní odrůda. Hrozen je středně velký až velký, středně hustý až volněji uspořádaný. Bobule mají zlatožlutou barvu a střední velikost. Slupka je pevná a masitá. Chuť je příjemná až sladká. Odrůda dozrává koncem srpna až začátkem září.
Réva vinná 'Reliance' je nová silná odrůda bez pecek. Jedná se o velkoplodou rezistentní stolní odrůdu, která se hodí do vyšších poloh. Plody mají nasládlou chuť. Bobule sbíráme koncem srpna.
Réva vinná 'Marquis' je univerzální bezsemenná raná bílá odrůda s velkým hroznem a bobulemi, s vysokou odolností mrazu i chorobám. Odrůda je vhodná i pro výrobu vín zejména pro malovinaře, má velmi dobrou chuť. Sklizeň začíná v průběhu konce září.