Téma: 

okurky

Jak na zavařování

Zavařování v myčce

Ovoce nebo zeleninu vložíme do sklenic, zalijeme studeným lákem (maliny, borůvky a podobně vložíme bez láku, pustí šťávu samy) a uzavřeme. Vše naskládáme do myčky víčkem vzhůru tak, aby byl mezi sklenicemi prostor, a myčku zapneme (klasicky s nádobím, které potřebujeme umýt) na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu je zavařeno, sklenice poklademe na podložku dnem vzhůru jako při klasickém zavařování. Tento postup šetří čas a energii. Lze takto zavařovat okurky, ovoce i marmelády.

Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno dne: 17.1.2015

Jak na zavařování

Zavařování okurek

Na dno sklenice dejte mrkev, část cibule, pepř, nové koření a hořčičná semínka. Pak nandejte do sklenice okurky, které proložte zbytkem cibule a vložte mezi ně i kousek křenu. Zalijte pak sklenice zálivkou, kterou jste si připravili ve vedlejším hrnci. Do ní dáte cukr, sůl, ocet a vodu. Všechno samozřejmě v poměru daném pro množství sklenic. Sklenice pečlivě očistěte čistou utěrkou a zavíčkujte. Zavařujte je na teplotu 85 stupňů. Většinou se řiďte objemem sklenic – ty s objemem 0,7 litru zavařujte zhruba 20 minut (jde o dobu, při které je 85 °C), poloviční o pět minut méně, litrovky zhruba o pět minut více. Když si nejste jisti, raději počítejte s kratším časem než s delším. Pak totiž vzniknou z okurek blátivé kusy. Potřebujeme kopr, 5 koleček mrkve, čtvrtku cibule nakrájené na kolečka, 4 zrnka pepře, 6 zrnek nového koření, kousek křenu, několik hořčičných semínek, lžička soli, 2 lžíce cukru, 100 ml octa, Deko a vodu. Kdo chce, může dovnitř dát i česnek, kolečka petržele, bobkový list, feferonku, vinné listy nebo hřebíček.

Zdroj: Jak na zavařování
Zveřejněno dne: 17.1.2015

Okurkový salát

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 salátové okurky, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, pár kapek jablečného nebo vinného octa, sůl, pepř

Technologický postup: Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku zastříkneme octem, přidáme olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Chvíli počkáme, až okurky pustí šťávu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Okurkový salát se zakysanou smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

Okurkový salát

Okurkový salát s jogurtem

Ingredience: 2 salátové okurky, větší špetka soli, špetka mletého pepře, 3 lžičky moučkového cukru, 3 lžíce jablečného octa, 3 stroužky česneku, 200 g bílého jogurtu

Technologický postup: Okurky nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu. Osolíme, osladíme, opepříme, okyselíme, očesnekujeme, vmícháme jogurt, ochutnáme, dochutíme podle vlastních představ a dáme vychladit.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

Postup a recepty na domácí tatarku

Tatarka z jogurtu II.

Suroviny:

  • 150 g bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • hořčice dle chuti
  • trochu hnědého cukru
  • 2 nakládané okurky
  • lák z okurek (dle chuti)

Postup:

Kyselé okurky nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do jogurtu. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a dobře promíchejte.

Zdroj: Postup a recepty na domácí tatarku
Zveřejněno dne: 26.1.2015

Recept na sunomono

Recept na sunomono se sezamem

Ingredience: 2 okurky, 4 lžíce rýžového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sójové omáčky, ¼ lžičky soli, 1 lžička sezamových semínek

Technologický postup: Okurky nastrouhejte na tenké špagetové plátky nebo na co nejtenčí plátky. Dejte do mísy, osolte, promíchejte a nechte 5 minut stát. Po 5 minutách z okurek vymačkejte přebytečnou vodu. Všechny ostatní ingredience (rýžový ocet, cukr, sójovou omáčku) kromě sezamu smíchejte ve skleničce, než se cukr pěkně rozpustí, a tímto dresinkem přelijte nakrájené okurky. Přidejte sezamové semínko, promíchejte a můžete servírovat.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

Postup a recepty na domácí tatarku

Domácí tatarka III.

Suroviny:

  • majonéza (vyrobte si vlastní dle níže uvedených receptů)
  • 1 cibule
  • 2–3 kyselé okurky
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup:

Cibuli a okurky nakrájejte na kostičky. Přidejte trochu majonézy, osolte a opepřete dle chuti. Množství surovin je závislé na množství strávníků. Pokud bude tatarka příliš hustá, můžete přidat trošku vody.

Zdroj: Postup a recepty na domácí tatarku
Zveřejněno dne: 26.1.2015

Recept na sunomono

Co je to sunomono

Sunomono je japonský okurkový salát, který se připravuje z japonských okurek nakrájených na tenounké plátky. Japonské okurky samozřejmě v Čechách neseženete, ale jako náhražku můžete použít dlouhé salátové okurky (hadovky), které mají minimum zrníček.

Sunomono je velmi jednoduché jídlo, které se podává jako příloha k mnoha asijským pokrmům nebo jako samostatný osvěžující pokrm. V překladu sunomono (vyslovovat sú-nó-mó-nó) znamená rychle naloženou japonskou zeleninu (syrovou, nebo uvařenou) v octě.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

Okurkový salát

Okurkový salát a zdraví

Klasický okurkový salát se připravuje z nastrouhané salátové okurky, která se dochucuje octem, cukrem, solí a někdy i pepřem.

Okurky mají prospěšný vliv na krevní oběh a díky nízkému obsahu energie jsou vhodné nejen pro běžný jídelníček, ale i při hubnutí.

Nutriční hodnoty ve 100 g okurkového salátu jsou: 205 kJ, 49 kcal, 0,92 g bílkovin, 11 g sacharidů, 0,14 g tuků, 3 g soli, 0,81 g vlákniny, 83 g vody, 25,1 mg vápníku.

Zdroj: Okurkový salát
Zveřejněno dne: 16.2.2017

Recept na sunomono

Recepty na sunomono se zázvorem

Ingredience: 2 pevné malé okurky, 100 g nakládaného japonského zázvoru, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička přírodního krupicového cukru

Technologický postup: Okurky pečlivě omyjte a podélně naloupejte na dlouhé průsvitné plátky. Nejlépe to půjde pomocí běžné škrabky na brambory. Plátky nakládaného japonského zázvoru nakrájejte napříč na jemné nudličky. Suroviny na zálivku (vinný ocet, rostlinný olej, sójovou omáčku a cukr) prošlehejte. Plátky okurek naaranžujte do misky nebo přímo na jednotlivé talíře, posypejte kousky zázvoru a zakapejte zálivkou.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

Recept na sunomono

Recept na sunomono s ředkvičkami a mrkví

Ingredience: 1 okurka, ½ lžičky soli, 4 lžic octa z rýžového vína, 4 lžíce jablečného octa, 250 g ředkviček, 120 g mrkve

Technologický postup: Okurky si oloupeme a zbavíme semínek (semínka se nejlépe odstraní pomocí kávové lžičky) a nakrájí se na velmi tenké plátky. Takto připravené okurky dáme do cedníku a zasypeme solí a necháme odstát cca 20 minut, poté vymačkáme z okurek uvolněnou tekutinu a propláchneme vodou a opět vymačkáme. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké proužky, ty by měly být ve velikosti sirky. Smícháme ocet s cukrem a musíme míchat tak dlouho, aby se cukr úplně rozpustil. Do takto připraveného dresinku přidáme připravené ředkvičky, okurky a mrkev, vše řádně promícháme, přikryjeme a umístíme do chladničky na hodinu. Občas můžeme v chladničce promíchat, poté podáváme.

Zdroj: Recept na sunomono
Zveřejněno dne: 18.6.2016

Zavařování v troubě

Jak zavařovat okurky v troubě

Pro jednoduché zavařování v troubě nabízíme i jednoduchý a rychlý recept na vynikající znojemské okurky:

Suroviny (na jednu sklenici s obsahem 0,5 litru):

  • okurky
  • 5 koleček mrkve
  • 3 kolečka cibule
  • 1 dl octa
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 6 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • snítka čerstvého kopru
  • voda

Postup:

Dobře očištěné a omyté okurky naskládejte do poloviny sklenice, přidejte připravenou nakrájenou zeleninu a koření a přilijte ocet. Poté sklenici doplňte okurkami, zalijte vodou a důkladně uzavřete šroubovacím víčkem. Uzavřenou sklenici několikrát přetočte, aby se ocet, voda a koření promíchaly. Takto postupujte u všech sklenic. Sklenice poté rozložte na plech s vyšším okrajem, a to tak, aby se navzájem nedotýkaly. Na plech nalijte asi 3 centimetry vody a vložte jej do trouby předehřáté na 150 °C. Sterilujte 15 minut při zapnutém spodním i horním ohřevu. Poté snižte teplotu 100 °C, nechte zapnutý jen spodní ohřev a sterilujte ještě 20 minut. Po vypnutí trouby sklenice vyndejte a nechte je vychladnout položené na víčku.

Zdroj: Zavařování v troubě
Zveřejněno dne: 5.7.2015


SiteMAP