Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

OSOBUKO RECEPTY

OBSAH

Skladování

Milánské osobuko lze uchovávat v lednici jeden den ve vzduchotěsné nádobě. Zmrazování ani zavařování se nedoporučuje.

Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Ingredience

Na osobuko:

  • 4 kusy telecího osobuka po 300 g, přibližně 1,2 kg;
  • 1/2 litru masového vývaru;
  • 250 g zlaté cibule;
  • 50 g mouky 00;
  • 1/2 deci bílého vína;
  • 1/2 deci extra panenského olivového oleje;
  • 40 g másla;
  • sůl podle chuti;
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti;

Na gremoládu:

  • 1 snítka natě z petržele;
  • 2 stroužky česneku;
  • Chemicky neošetřená kůra z 1 citronu

Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Kližka s kostí, co s ní?

Kližce s kostí se říká osso bucco (čteno jako osobuko) a patří k největším pochoutkám. Tradičně jde ale o telecí zadní nožičku. Osso bucco je milánská specialita z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Často bývá doplněno omáčkou zvanou gremolata a podává se tradičně s rizotem po milánsku. Existují dva typy osso bucca: moderní verze, v níž jsou rajčata, a původní verze, která je neobsahuje. Starší verze osso bucca je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolatou. Moderní a mnohem populárnější kuchařský recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli. Gremolata je volitelným doplňkem.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Ossobuco alla Milanese

Tohle jídlo se musí Miláncům opravdu nechat, protože je to delikatesní specialita lombardské kuchyně. Milánské osobuko je reprezentativní pokrm, který jako by se datoval do středověku, vyznačující se zvláštním kusem masa, které bylo extrémně jemné díky dlouhému vaření. Přítomnost morku, který taje, činí pokrm ještě šťavnatější.

Další charakteristický rys osobuka a la milanés je přídavek gremolady, nasekané petrželky a česneku provoněné citronovou kůrou, která dotváří a zvýrazní chuť telecího masa. Milánské ossobuco, které se obvykle nabízí jako samostatné jídlo spolu s nevyhnutelným žlutým rizotem, lze podávat i jako chutný druhý chod masa, třeba ve verzi s hráškem nebo doplněné pěknou porcí polenty. Zde je jednoduchý a nenáročný recept, který vás na chvíli svou chutí přenese do tohoto italského regionu.

Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Diskuze

V diskuzi ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.

Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.

Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den

Zdroj: diskuze Čevabčiči

Co je to ossobuco

Ossobuco je milánská specialita z plátků telecí kližky přeseknutých přes morkovou kost a dušených se zeleninou, bílým vínem a vývarem. Často bývá doplněno omáčkou zvanou gremolata a tradičně se podává s risotto alla milanese, rizotem po milánsku.

Existují dva typy ossobuka:

  • moderní a mnohem populárnější kuchařský recept zahrnuje rajčata, mrkev, celer a cibuli;
  • starší verze, tzv. ossobuco in bianco, je ochucena skořicí, bobkovým listem a gremolatou a rajčata neobsahuje.

Telecí ossobuco – prodává se obvykle mražené cca 1 kg. 1 plátek by měl mít hmotnost cca 150 až 250 g. Pokrm se připravuje je výhradně z telecího masa nařezaného na plátky (hovězí kližka zadní s kostí).

Cena: 305 Kč za 1 kg (265 Kč bez DPH)

Zdroj: Ossobuco a osobuko, jídlo s dírou v kosti

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Jak dělají ossobuco Kluci v akci

Ingredience: 4 plátky z hovězí kližky s morkovou kostí, mletý pepř, sůl, sádlo nebo olej, 2 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 500 g drcených rajčat, 100 g sušených švestek, 50 g rozinek, 2−3 stroužky česneku, snítka tymiánu a rozmarýnu, červené víno

Postup: Maso po obvodu na několika místech nařízneme, aby se nekroutilo. Opepříme, osolíme a na rozpáleném sádle opečeme z obou stran a vyjmeme. Ve výpeku po mase opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, kratičce osmahneme, přidáme drcená rajčata, sušené švestky, rozinky, snítku rozmarýnu, tymiánu, utřený česnek se solí a dobře promícháme. Po chvilce zalijeme červeným vínem, vložíme opečené kousky ossobuca a pod pokličkou dusíme doměkka. Taktéž můžeme vložit do vyhřáté trouby na 150 °C cca na 1,5 hodiny.

Zdroj: Ossobuco a osobuko, jídlo s dírou v kosti

Hrníčkové recepty jsou sladké i slané

Hrnková metoda k přípravě pokrmů není zaměřená pouze na sladké, ale i na slané pokrmy.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Postup

Chcete-li připravit milánské osobuko z telecího masa, tak nejprve připravte masový vývar, který budete potřebovat k vaření tohoto úžasného pokrmu. Poté oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte polovinu oleje, přidejte cibuli a smažte asi 5 minut na středně vysokém ohni, poté zalijte polovinou množství bílého vína a vaříme dalších 10 minut.

Jakmile cibule zhnědne, vyjměte ji z pánve a dejte stranou. Pánev si ponechte na další postup. Nyní vezměte plátky telecího osobuka a pomocí nůžek udělejte 3 řezy na pojivové tkáni každého z nich, abyste zabránili jejich zkroucení během vaření.

Do zapékací mísy nasypte mouku a dochuťte solí a pepřem, poté promíchejte lžící. Maso v ní z obou stran obalte a poté oklepejte přebytečnou mouku.

Nalijte zbývající olej do pánve, kde jste předtím smažili cibuli, přidejte máslo a nechte ho rozpustit, pak vložte kousky masa a osmahněte je na středně vysoké teplotě, aniž byste se jich dotkli nebo je otáčeli. Asi po 4 minutách je jemně otočte a všimnete si, že se na vnější straně vytvořila lahodná kůrčička.

Z druhé strany kousky masa opékejte asi 2 minuty a poté je pokapejte zbylým vínem a nechte odpařit. V tuto chvíli přidejte vývar tak, aby téměř pokrýval maso, poté přidejte osmaženou cibuli a stáhněte plamen, přikryjte pokličkou a vařte na středně mírném ohni 35 minut. Mezitím si oloupejte stroužky česneku, odstraňte z nich klíčky a 2 minuty je povařte ve vroucí vodě. Tímto způsobem bude česneková chuť méně výrazná, ale pokud chcete, můžete tento krok vynechat.

Po 35 minutách vaření jednotlivé kousky masa velmi jemně otočte znovu přikryjte pokličkou a pokračujte ve vaření dalších 25 minut. Mezitím si omyjte petrželku a spolu s blanšírovanými stroužky česneku ji nadrobno nasekejte.

Mějte na paměti, že doba vaření se bude lišit podle velikosti masa: pokud je hmotnost zakoupených řezů menší než 300 gramů, vaření bude kratší.

Pokud chcete udělat verzi s hráškem, můžete ho přidat asi deset minut před koncem vaření. Osobuko také můžete doplnit klasickými pečenými bramborami, nebo podle toho, co nabízí sezóna, můžete použít slané restované žampiony nebo restovanou dýni.

Po uvaření vypněte oheň a do pánve přidejte nasekanou petrželku a česnek, poté ochuťte nastrouhanou kůrou z citronu.

Vaše milánské osobuko je připraveno k podávání a vychutnávání! Milánské osobuko se tradičně podává se šafránovým rizotem, ale výborné bude i s jednoduchým rizotem alla parmigiana.

Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Diskuze

V diskuzi SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento mixersmoothie.cz/smo… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: diskuze Smoothie recepty komentář

Jak se řekne kližka slovensky

Slovensky se kližce říká hovädzia glejovka.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Špičková.

Kolik listů rýmovníku se dává do čaje? Některé recepty mají 1 list na šálek vody, jiné 5 lístků na 1/4 litru, takže jak to je? Děkuji za odpověď. Špičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helička.

Já čaj z rýmovníku nevařím. Pouze když ráno cítím ucpaný nos, utrhnu lístek rýmovníku přelámu a vytřu s ním nos několikrát. Nevo jenom potřu pod nosem. Osvědčeno-zabírá.

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Parmazánové rizoto

Ingredience

Na 4 porce rizota:

  • 400 g rýže Lagris Carnaroli;
  • 60 g másla;
  • 100 g strouhaného parmezánu;
  • 1 litr masového vývaru;
  • 60 g bílé cibule, kdo nemá rád cibuli, může použít šalotku;
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje;
  • sůl podle chuti.

Postup

Při přípravě rizota alla parmigiana začněte nakrájením cibulky na velmi jemno. Poté v hrnci rozpusťe 40 gramů másla a když se rozpustí, přidejte cibuli a lžíci oleje. Nechte vařit na mírném ohni, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rýži a opékejte ji pár minut při vysoké teplotě. Pražení rýže je velmi důležité, protože slouží k uzavření zrna, aby se propeklo rovnoměrně. Pak zalijeme naběračkou horkého masového vývaru a pokračujeme v míchání dřevěnou lžící.

Když se vývar téměř vstřebá, ujistěte se, že je rýže dostatečně slaná a přidejte další naběračku. Takto postupujte, dokud není rýže uvařená, poté vypněte oheň a ujistěte se, že rýže není příliš suchá. Dochuťte rýži přidáním zbývajícího másla (20 g) a nastrouhaného parmezánu. Nechte minutu odležet a poté podávejte společně osobukem.



Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Plněná rajčata

Plněná rajčata patří mezi velmi oblíbené předkrmy či lehké večeře. Zvláště v těchto letních dnech jimi nadchnete své hosty více než tradičními chlebíčky. Nasládlou chuť rajčat je vhodné doplnit náplní s výraznější chutí, můžete použít různé ingredience, například tuňáka, sýry, vajíčka nebo i vlašský salát, viz naše recepty.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Recept na ossobuco podle Pohlreicha

Ingredience: 4 plátky telecí kližky přeseknuté přes morkovou kost, hladká mouka, olej na opečení, snítka bazalky, bílé víno, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší pórek, 1 řapíkatý celer, 1 plechovka loupaných rajčat, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu, vývar

Postup: Maso osolte, opepřete a obalte v mouce, do které jste také přidali trošku soli a pepře. Mezitím se vám už může rozpalovat pánev. Přidejte olej a nechte maso opéct. Až se maso opeče, vytáhněte ho a do pánve dejte nakrájenou zeleninu: mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer. Nechte zesklovatět a vraťte maso na pánev. Zalijte bílým vínem, přidejte loupaná rajčata, nadrobno nasekejte kousek rozmarýnu. Až se víno trochu vyvaří, přidejte vývar a nechte dusit asi tři čtvrtě hodiny nebo hodinu doměkka. Pokud byste dělali ossobuco z hovězího, musíte počítat s delší dobou.

Tip: Než budete upravovat maso, vyndejte morek. Kdybyste ho nechali dusit s masem, vyvařil by se, ztratil. Morek bleskově orestujte na pánvi a nasaďte ho na pokrm do talíře jako čepici. Na ozdobu použijte snítku bazalky. Zdeněk Pohlreich dává přednost šafránové variantě.

Zdroj: Ossobuco a osobuko, jídlo s dírou v kosti

Ossobuco ricetta

Ingredience: 90 ml olivového oleje, 3 červené cibule nakrájené na tenké plátky, 6 stroužků česneku (přepůlených), 12 plátků po 200 g ossobuca (telecí kližka s morkovou kostí čili koleno), hladká mouka na poprášení, 375 ml suchého červeného vína, 750 ml masového vývaru (až polovinu lze nahradit vodou), 3x 400g konzervu krájených rajčat, 5–7 bobkových listů, 1 lžíce krystalového cukru, mořská sůl

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozehřejeme olivový́ olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékáme cibuli a česnek 8 až 10 minut dozlatova. Vyjmeme a dáme stranou. Telecí poprášíme moukou, přebytečnou oklepneme a ve zbylém oleji zprudka opékáme 3 až 4 minuty dohněda. Vrátíme do hrnce česnek a cibuli, zalijeme vínem a vaříme asi 2 minuty. Přidáme vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícháme. Zakryjme a necháme dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obrátíme. Podle potřeby podléváme.

Tip: Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru, vše nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, a to s křupavým bílým pečivem. Nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

Zdroj: Ossobuco a osobuko, jídlo s dírou v kosti

Kližka anglicky

Anglicky se kližka nazývá beef shin.

Zdroj: Recepty na hovězí kližku

Jídla z nutrie

Maso z nutrie je velmi dobré kvality, lehce stravitelné, má nízký obsah cholesterolu a vysoký obsah bílkovin. Navíc je jemně vláknité s nízkým obsahem tuku, a proto je velmi dietní. Maso nutrií se vyrovná masu králičímu, kuřecímu a telecímu. Po biologické stránce je dokonce lepší. Má krásně růžovou barvu a chuťově je naprosto vynikající. Při pečení je mnohem lepší než třeba králičí maso, protože tak nevysychá. Úprava masa z nutrie je jednoduchá. Výborné jsou recepty na zelenině. Osvědčený je také recept na naloženou nutrii.

Zdroj: Nutrie - recepty

Hrníčkové vaření je jednoduché

Hrníčkové vaření je opravdu jednoduché, potřebujete pouze hrnek, který používáte jako odměrku na ingredience k pokrmu.

Zdroj: Hrnkové recepty na sladkosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP