Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PEČENÉ KAŠTANY

OBSAH

Pečené kaštany v mikrovlnce

Verze 1

Každý kaštan nejprve nařízneme na bříšku do kříže asi do hloubky tří milimetrů. Mikrovlnnou troubu nastavíme na 600 W, dáme do ní kaštany uložené v jedné vrstvě a necháme je asi šest minut péct. Potom je necháme v troubě dalších pět minut dojít, pak je ještě teplé oloupeme.

Verze 2

Kaštany propíchneme, dáme na talíř a do mikrovlnky pod poklop a upravujeme cca 2–2,5 minuty. Doba přípravy záleží na výkonu trouby (750 W). Kaštany je možné propíchnout špičkou ostrého nože na prkénku. Takto připravené kaštany narovnejte po obvodu mělkého talíře, přidejte lžíci vody a dejte péct. Pokud chcete kaštany jako pečené, naložte je před tím, než je dáte do mikrovlnky, na 25 minut do oleje, kaštany pak chutnají lépe.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Proč nejdou pečené kaštany loupat?

Jedlé kaštany patří k tvrdoslupečným ovocným dřevinám, stejně jako vlašské ořechy. Na jejich povrchu je tvrdá slupka, která chrání plod, proto je důležité ji před použitím naříznout, jinak se nedostanete k lahodné dužině. Nenaříznuté kaštany jsou velmi kvalitní výbušninou. A nejhorší je ty rozstříknuté kaštanové „vnitřnosti“ z trouby umýt. Kaštany je také dobré připravovat v zakryté zapékací míse. Po vyjmutí z trouby nechte zapékací misku zakrytou. Slupky nevyschnou a kaštany se udrží teplé. Díky tomu se budou dobře loupat. Za studena to jde mnohem hůř.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Jak si připravit pečené kaštany doma

Při domácí přípravě je potřeba kaštany zbavit tvrdé, temně hnědé slupky. Pokud chceme kaštany upéct, očistíme je a na vypuklé straně ostrým nožem hlouběji nařízneme do kříže. Na středně nahřáté pánvi je za častého prohazování opékáme, dokud se nerozvoní, nezačnou syčet a jejich vnější slupka lehce nezhnědne. Trvá to pouhých pět až deset minut. Okamžitě spolu se solí servírujeme, protože kaštany je třeba oloupat ještě horké, po vychladnutí už se nám to nepodaří. Nejlepším způsobem je zabalení horkých plodů do utěrky, ve které je pomačkáme, aby se slupka rozdrtila. Nezapomeneme důkladně odstranit i vnitřní slupku. Základem úspěchu přípravy domácích pečených kaštanů je vybrat kvalitní, pevné a pěkné plody, které se občas mohou kvůli své kratší trvanlivosti nakazit plísněmi. Proto je po nákupu uložíme do lednice, kde vydrží asi 5 dní.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Jedlé kaštany

Kaštanovník jedlý, lidově jedlý kaštan, je opadavý listnatý strom z čeledi bukovité. Strom kaštanovníku dorůstá do výšky 20–25 m a má širokou vejčitou korunu. Tloušťka jeho kmene někdy přesahuje až 2 m. Dožívá se věku 1 000 let, někdy i víc. Borka je v mládí hladká, olivově hnědá, postupem času se mění v hnědošedou rozpukanou. Listy jsou na větvičce uspořádané střídavě, list na vrcholu větvičky je největší. Mají tvar podlouhlé elipsy. Každý postranní nerv na listu je zakončený ostnem. Svrchu jsou listy tmavě zelené a zespodu světle zelené. Květy se objevují v květnu a červnu. Je to rostlina jednodomá, převážně cizosprašná, lépe plodí, pokud je v okolí dva a více stromů. Plody jsou po 2–3 v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. Semena (kaštany neboli maróny) jsou lesklá, tmavě hnědá a dozrávají v září. Jsou jedlá, jí se po upečení nebo uvaření, obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin.

Nejvíce se jedlé kaštany pěstují v jižní Evropě a v Přední Asii. V Česku se kaštanovníku nejlépe daří na teplých svazích ve vinařských oblastech. Jeho dřevo je těžké, pevné, tvrdé, pružné a houževnaté. Nevýhodou kaštanovníku je, že patří mezi silné alergeny. Neměl by být proto vysazován v blízkosti obydlí a úřadů, spíše v sadech, hájích a lesích. Děti by si pod kvetoucím kaštanovníkem neměly hrát. Hlavní sklizeň jedlých kaštanů probíhá v říjnu. Sběr plodů kaštanovníku se provádí ručně. Nejmenší plody poslouží jako surovina pro mletí kaštanové mouky. Velké a střední plody se dále zpracovávají, případně jsou po tepelné úpravě konzumovány. Pro odstranění parazitů uvnitř plodů se kaštany máčí v 50°C vodě a následně ochladí. Tímto procesem se také prodlužuje jejich trvanlivost. Dnes se tedy nemusí skladovat pouze sušené plody. Jedlé kaštany jsou známá pochoutka po celé Evropě. Obvykle se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, a to zejména v předvánočním čase, kdy je sezona pečených kaštanů. Kaštany se mohou i rozemlít a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků. Jedlé kaštany mají vyšší energetickou (kalorickou) hodnotu než brambory. V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo máslem a sýrem. Světové kuchyně znají například kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany a jiné. V našich zeměpisných šířkách se konzumují pečené kaštany nejčastěji právě v předvánočním čase.

Jedlý kaštan (Castanea sativa) pochází z oblasti Malé Asie a již v 5. století před naším letopočtem byl dopraven do Řecka a následně i do Itálie a Španělska. S koňským kaštanem (jírovec maďal), z nějž děti na podzim vyrábějí zvířátka, nemá jedlý kaštan nic společného, jedná se o různé druhy. Jedlý kaštan dozrává v říjnu a sklízí se setřásáním plodů, stejně jako u nás vlašské ořechy. Stromy se dožívají 400 i více let. Ve 14. století kaštan začali pěstovat i ve Švýcarsku, kde pro něj našli nespočet využití. Nejen že jej vařili, pekli, dusili a opékali, vyráběli z něj mouku, ale stal se i krmivem pro hospodářská zvířata. V období mezi 17. a 19. stoletím jej nahradily brambory, ale i tak se dnes často objeví ve švýcarské kuchyni. Vyhledávat by jej měli ti, kdo bojují s vysokým krevním tlakem a srdečními obtížemi. Kaštany pomáhají čistit játra, mají protiprůjmové účinky, užitečné jsou i pro ty, kdo trpí úzkostí a psychickými problémy. Za konzumaci kaštanů vám budou vděčné vaše vlasy i nehty, užitečné jsou i na respirační potíže.

Zde můžete vidět, jak vypadá jedlý kaštan.

Zde můžete porovnat ceny jedlého kaštanu.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Vánoční krůta s nádivkou

Ingredience: 1 krůta (cca 4 kg), 500 g kaštanů, ½ pomeranče, 100 g slaniny, 200 g krůtích jater, 20 g másla, 50 g sušených brusinek, 100 ml portského vína, 250 g mletého masa, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g starších žemlí, 3 rozšlehaná vejce, 2 lžíce petrželky, 2 jablka nakrájená na kostičky, sůl, pepř

Postup: Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem. Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, poté přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a brusinky namočené v portském. Restujte přibližně 5 minut. Podávejte ke krůtě. Tato nádivka do krůty je sice netradiční, ale velmi delikátní.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Pečené kuře s jablky

Suroviny:

  • 1 celé kuře
  • 4 ks jablek
  • 3 lžíce rybízového nebo brusinkového džemu
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 15 g másla
  • sůl

Postup:

Opláchnuté a osušené kuře osolíme, poklademe plátky másla, vložíme do zapékací mísy, podlijeme vodou a dáme péct. Mezitím si omyjeme jablka, která překrojíme na půl a vyjmeme jádřince. Důlky naplníme džemem smíchaným s nasekanými ořechy a vložíme půl hodiny před dopečením ke kuřeti. Podáváme s brambory nebo rýží.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Křupavé pečené koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno (zadní), 4–6 stroužků česneku, 50 g sádla, 300–500 ml světlého piva, 1 lžíce soli, 200 ml vody, 2 lžíce kremžské hořčice, 1–2 cibule, 1 lžíce drceného kmínu

Postup: Před samotnou úpravou nařízneme po celém kolenu kůži hlubšími zářezy. Poté koleno vykostíme, rozevřeme a nasolíme, zabalíme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den koleno rozbalíme, potřeme hořčicí a dobře zabalíme pomocí kuchyňského provázku nebo silnější nitě. Cibuli a česnek očistíme a obojí nasekáme. Koleno vložíme do pekáčku, posypeme cibulí, česnekem, drceným kmínem a přidáme sádlo. Podlijeme vodou a pivem. Pekáček přikryjeme a dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Během pečení koleno často podléváme a obracíme. Křupavé pečené koleno podáváme se šťouchanými brambory, strouhaným křenem a hořčicí.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Pečené kuře na medu

Suroviny:

  • 1 kuře
  • grilovací koření nebo gyros směs
  • lžíce medu (nejlépe tmavý lesní)
  • 6 lžic kečupu
  • 3 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 dcl vody

Postup:

Kuře v prsou nakrojíme a vložíme do marinády připravené z výše uvedených surovin. Necháme minimálně 3 hodiny v chladnu uležet. Poté dáme kuře do pekáčku prsní částí dolů, aby se lépe vsála šťáva, několikrát během pečení otočíme, pečeme cca 40 minut přiklopené v troubě na 180 °C a pak na dopečení kůrčičky ještě asi 15 minut odklopené. Skvělé s bramborami či chlebem.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Plněné papriky pečené v troubě

Ingredience: 6 bílých paprik.

Ingredience na náplň: 300 g eidamu, 300 g šunky, 3 vejce.

Postup: Do mísy nastrouháme sýr, šunku pokrájíme a přidáme k sýru. Vejce rozšleháme a dáme k sýru a šunce. Vše pořádně promícháme. Paprikám vykrojíme stopku a zbavíme je semínek. Vykrojenou stopku nezahazujeme! Směsí z vajíčka, šunky a sýru naplníme vyčištěné papriky a „zazátkujeme‟ je stopkou. Takto připravené papriky dáme na pekáč a vložíme do trouby. Plněné papriky pečeme asi na 160 °C přibližně 20−30 minut, aby se sýr v paprikách roztavil a vejce nebylo syrové. Plněné pečené papriky je nejlepší podávat ještě teplé, přílohu zvolí každý podle své chuti.

Zdroj: Plněné papriky

Pečené brambory v alobalu

Ingredience: 4 středně velké brambory, alobal

Smetanový dresink: Lučina, 150 ml zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, česnek, křen, pažitka, petrželka, sůl a pepř

Postup: Brambory důkladně omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Naskládáme na mřížku trouby a pečeme 45 minut. Do upečeného bramboru lehce bouchneme pěstí, potom ho vyjmeme z alobalu a na talíři vidličkou rozevřeme. Osolíme, zalijeme dresinkem, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme se zeleninovým salátem. Dresink si připravíme tak, že Lučinu smícháme se smetanou a bílým jogurtem a rozdělíme na dvě části. Jednu část ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a solí, druhou dochutíme nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

Zdroj: Pečené brambory

Pečené skopové maso na česneku

Ingredience: 1 kg skopové kýty, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, mletý pepř, sůl, voda, hladká mouka

Technologický postup: Kýtu omyjeme, odstraníme lůj a maso potřeme prolisovaným česnekem se solí, pak opepříme. Na rozehřátém sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme maso a prudce ho na všech stranách opečeme. Podlijeme horkou vodou, dáme do vyhřáté trouby a pečeme nejprve pod pokličkou na 180 °C. Pak dopečeme bez pokličky za občasného polévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme. Šťávu částečně vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a povaříme. Povařenou šťávu přecedíme na nakrájené maso. Plátky skopové pečeně na česneku podáváme na nahřátých talířích s bramborovými knedlíky.

Zdroj: Skopové maso - recepty

Pečené kuře s česnekem

Suroviny:

  • 1 kuře
  • 10 stroužků česneku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 jarní cibulky
  • 2 plátky másla
  • 2 lžičky soli

Postup:

Kuře dočistíme a opláchneme pod vodou, poté dobře posolíme a posypeme rozmarýnem ze všech stran (i zevnitř). Česnek oloupeme, nakrájíme na kolečka, část vložíme dovnitř do kuřete, další částí kuře posypeme. Takto připravené kuře vložíme do pekáče, poklademe plátky másla, podlijeme trochou vody a pečeme s víkem v předehřáté troubě. Jarní cibulku omyjeme, nakrájíme na kolečka a po půlhodině pečení vložíme ke kuřeti do pekáče. Chvilku před dopečením víko sundáme a necháme opéct dozlatova. Kuře během pečení občas poléváme. Můžeme podávat s rýží.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Pečené kuře na zelí

Suroviny:

  • celé kuře
  • 2 balíčky kysaného zelí
  • 3 cibule
  • anglická slanina na plátky (přibližně 100 g)
  • sůl, grilovací koření, kmín

Postup:

Kuře dočistíme, důkladně opláchneme pod tekoucí studenou vodou a poté je osušíme. Zvenku i zevnitř dobře nasolíme, okmínujeme a okořeníme grilovacím kořením. Na vymazaný pekáč (stačí trochu oleje) rozprostřeme kysané zelí zbavené přebytečného láku. Na zelí klademe cibuli nakrájenou na kolečka, poté vložíme okořeněné kuře, navrch položíme anglickou slaninu (kdo nechce vypečenou, může ji položit pod kuře). Pečeme nejdříve přiklopené (nejméně půl hodiny), pak pro barvu odklopíme a minimálně dalších 30 minut na 230 stupňů dopékáme. Jako přílohu doporučujeme brambory nebo bramborové knedlíky.

Zdroj: Recepty na pečené kuře

Pečené brambory s česnekem

Ingredience: 6 stejně velkých brambor, 4 jarní cibulky, 1 palička česneku, 50 g slaniny, 1 lžíce olivového oleje, sůl, zakysaná smetana, pepř, jedna lžíce nasekané pažitky, 150 g strouhané goudy, strouhaný muškátový oříšek

Postup: Omyté brambory rozpulte a vydlabejte, takto připravené brambory vymažte olejem s česnekem a solí. Najemno nasekejte další česnek. Cibulku nakrájejte a poduste na olivovém oleji, přidejte pokrájený česnek, vmíchejte zakysanou smetanu, pažitku a 2/3 nastrouhaného sýra, osolte a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí naplňte vymazané brambory. Troubu předehřejte na 225 °C. Nakrájenou slaninu dejte na brambory a posypte sýrem. Pečte cca 30 minut. Trochu pracnější recept, ale výsledek je fantastický.

Zdroj: Pečené brambory

Pečené vepřové koleno v troubě

Ingredience: 2 ks zadního vepřového kolene, 6 stroužků česneku, kmín, 3 cibule, sůl, mletý pepř, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půlku množství do pekáče. Kolena omyjeme a nařežeme, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Vložíme jej do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka, lze použít i mraženou směs) a zbylou cibuli. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž ho postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice a znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.

Zdroj: Vepřové koleno


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP