Téma: 

pórek

Pórková polévka

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Pórková polévka

Pórková polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 1 velký pórek, máslo, hladká mouka, mléko, 1 vaječný žloutek a sůl pro dochucení polévky

Postup: Pórek dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka, která uvaříme v osolené vodě. Uvařený pórek propasírujeme nebo rozmixujeme. Pórkovou polévku budeme zahušťovat jíškou – z másla a hladké mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do pórků. Polévku opět povaříme, rozšleháme žloutek a spolu s mlékem nalijeme do polévky. Pórkovou polévku nakonec dochutíme solí a podáváme na stůl.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Pórková polévka

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Kuře soté

Kuřecí soté se smetanou

Suroviny:

  • 1 kuřecí prsa
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 smetana
  • olej
  • sůl

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky a na oleji orestujeme do měkka. Přidáme na kolečka pokrájený pórek a cibuli. Zalijeme smetanou a chvilku podusíme. Ochutíme solí, případně jiným kořením dle chuti. Jako příloha se hodí nejlépe opečené brambory, krokety, hranolky nebo jen velká zeleninová obloha.

Zdroj: Kuře soté
Zveřejněno dne: 31.8.2014

Česnečka recepty

Česnečka bez brambor

Suroviny:

  • 800 g čerstvých rajčat oloupaných
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2 malé cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kari koření
  • ¾ l zeleninového vývaru (i z kostky)
  • 1 malou cuketu
  • 1 pórek
  • bazalka

Postup:

Česnek a cibuli nakrájejte a poduste ve směsi oleje a másla, poté přidejte pokrájená rajčata, krátce je osmahněte a okořeňte. Přilijte vývar a duste pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím si očistěte cuketu, pórek a bazalku. Cuketu nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. Zeleninu vhoďte do polévky asi 5 minut před koncem vaření a společně dovařte. Dochuťte bazalkou, případně ještě solí a česnekem, aby polévka byla pikantní. Podávejte s osmaženými kostičkami chleba.

Zdroj: Česnečka recepty
Zveřejněno dne: 20.3.2014

Pórková polévka

Pórková polévka krémová

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 400 g pórku, 1 žloutek, špetka soli, 3 lžíce hladké mouky, 3 dl smetany, 3 lžíce másla, špetka mletého pepře, 0,5 dl mléka

Postup: Na lžíci másla orestujeme pórek. Zalijeme částí vývaru a dusíme doměkka. Ze zbytku másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji zbylým vývarem, rozšleháme a povaříme. Přidáme pórek, který rozmixujeme. Polévku povaříme a zjemníme smetanou a dosolíme a opepříme. Na závěr přidáme do krémové pórkové polévky žloutek rozšlehaný v mléce. Podáváme s kostičkami pečiva opečenými na másle.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka se sýrem

Suroviny:

  • 4 vejce na tvrdo
  • 4 kostky taveného sýra
  • majonéza dle chuti
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule (nebo pažitka, jarní cibulka, pórek)
  • sůl, pepř

Postup:

Nejprve si uvařte vejce na tvrdo, což odpovídá době varu cca 8–10 minut. Vychladlá vajíčka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo utřete se sýrem, majonézou, solí, pepřem, hořčicí a poté přidejte vejce. Na jemno nakrájený pórek, nebo cibuli či pažitku zlehka promíchejte. Hotovou vajíčkovou pomazánku se sýrem podávejte s pečivem. Pomazánka je chutná jak na tmavém, tak i na světlém pečivu.

Zdroj: Vajíčková pomazánka
Zveřejněno dne: 29.9.2014

Recepty na rybí polévku

Norská rybí polévka

Suroviny:

  • 3 kostky rybího filé
  • mrkev, celer, pórek
  • máslo
  • hladká mouka
  • mléko nebo smetana
  • sůl
  • zeleninový bujon
  • petržel

Postup:

V hrnci si připravíme světlou jíšku z másla a hladké mouky, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, kromě pórku, zeleninový bujon a vaříme, dokud je zelenina měkká. Mezitím si na pánvi podusíme s trochou vody osolené filé, které si potom pokrájíme na kostičky nebo malé kousky. Když je zelenina měkká, přidáme mléko nebo smetanu, pokrájené filé, pórek a necháme chvilku projít varem. Nakonec dozdobíme sekanou petrželkou.

Zdroj: Recepty na rybí polévku
Zveřejněno dne: 2.11.2014

Kuře na kari

Recept na kuřecí kari

Suroviny:

  • 2–3 ks kuřecích prsíček
  • 1 ks většího pórku
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 vejce
  • sůl
  • 2 lžičky solamylu
  • olej na orestování

Postup přípravy:

Maso si nakrájíme na kousky, malé nebo větší, dle libosti. Vložíme do misky, k masu rozklepneme vejce, přidáme dvě lžičky solamylu, dvě lžičky kari koření a sůl podle chuti. Vše společně pořádně promícháme a necháme odležet. Solamyl s vejcem zabraňuje ztrátě šťavnatosti masa. Než se nám maso rozleží, nakrájíme si pórek na kolečka nebo půlkolečka, podle toho, jak je velký. Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme naložené maso, aby neztratilo šťávu. Vyndáme a odložíme do misky. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájený pórek, poté přidáme kari koření podle chuti, malinko podlijeme vodou s trochou solamylu, který nám udělá sos. Nakonec přisypeme odložené maso z misky, promícháme a můžeme servírovat. Podáváme nejlépe s rýží.

Zdroj: Kuře na kari
Zveřejněno dne: 2.2.2016

Recepty na fazolovou polévku

Výborná fazolová polévka od babičky

Ingredience: 100 g másla, 1 pórek, 80 g hladké mouky 2–3 l vody, 500 g fazolí, 2 ks mrkve, na ozdobu petrželka, podle chuti sůl, polévkové koření, mletý černý pepř

Postup: Fazole přebereme, vypereme, vsypeme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly dobře potopeny. Hrnec s fazolemi a vodou napůl přiklopíme pokličkou a vaříme doměkka. Zatím si očistíme zeleninu a zelené bylinky. Mrkev nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka. Bylinky nasekáme. Z másla a mouky si připravíme jíšku. K měkkým fazolím přidáme mrkev a chvilku povaříme. Pak přidáme petrželku, světlou jíšku, trochu mléka a při občasném míchání dobře provaříme. Fazolovou polévku dochutíme polévkovým kořením, pepřem a popřípadě i solí. Do polévky můžeme přidat kolečka párků. Záleží na chuti. Fazolovou polévku servírujeme teplou. Kdo má rád, může k fazolové polévce podávat chléb.

Zdroj: Recepty na fazolovou polévku
Zveřejněno dne: 15.8.2015


Sitemap | RSS