Téma: 

povidla

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná povidla s octem

Ingredience: 5 kg jablek, 2,5 kg cukru, 1/8 l octa

Postup: Vyzrálá, klidně i popadaná jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V porcelánové nebo skleněné míse smícháme jablka s cukrem a octem a necháme 24 hodin odstát. Poté vše přendáme do hrnce a svaříme, až jablka zesklovatí. Horká jablečná povidla nalijeme do čistě vymytých sklenic a pořádně zavíčkujeme. Jablečná povidla jsou velice dobrá a vhodná hlavně na koláče a lívance. Vydrží dlouho a neztrácí barvu.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na povidla z letních jablek

Ingredience: 4 kg letních jablek, 1 l octa, 1 kg cukru

Postup: Oloupaná letní jablka bez jadřinců vaříme s trochou vody a octem asi 30 minut. Pak přidáme 1 kg cukru a ještě vaříme 15 minut. Nakonec vmícháme sáček Petolu a po přejití varem plníme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravená povidla z letních jablek vydrží až 4 roky.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA

Švestková povidla

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka drceného koření – skořice, badyán, hřebíček

Postup:

Opravdu zralé švestky důkladně omyjte a vypeckujte. Poté je rozemelte na masovém mlýnku a dejte vařit do hrnce na mírný oheň. Za stálého míchání nechte vařit asi 1 hodinu. Pak do švestek vymačkejte šťávu z jednoho citronu, a pokud vám povidla připadají kyselá, přidejte cukr dle chuti. Nepotřebujete-li, nemusíte přislazovat vůbec. Vařte dále za častého míchání ještě alespoň 1 hodinu, aby povidla úplně zhoustla, na závěr do nich přidejte koření. Ještě horká povidla plňte do předem umytých a usušených sklenic, důkladně uzavřete a nechte dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda
Zveřejněno dne: 20.1.2016

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA

Švestková povidla v troubě

Ingredience:

  • 1 000 g zralých švestek vypeckovaných
  • 200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu
  • 1/2 lžičky skořice

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, přendejte je do vysokého pekáče, pokapejte citronovou šťávou a vložte do předem vyhřáté trouby na 250 °C. Asi po půlhodině posypte švestky 1/3 cukru a vraťte do trouby, po další půlhodině postup opakujte a znovu vraťte zpět péct cca na 15 minut, kdy dosypte zbylý cukr a ještě naposledy vraťte na 15 minut do trouby. Po celou dobu pečení povidla nemíchejte, nebojte se toho. Nyní můžete troubu vypnout, do povidel přidejte skořici a rum a za pomoci ponorného mixéru vše důkladně rozmixujte. Povidla by měla být dostatečně hustá, pokud ne, můžete je dát ještě na 30 minut do trouby. Ještě horká povidla plňte do čistých a suchých skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda
Zveřejněno dne: 20.1.2016

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Recept na jablečná povidla v troubě

Ingredience: 2 kg oloupaných jablek bez jadřinců, citron dle chuti a kyselosti jablek, 600 g cukru krupice, 1,5 lžičky mleté skořice, 2 vanilkové cukry

Postup: Jablka pokrájíme na kousky, rozmixujeme ponorným mixérem, dáme do vyššího pekáčku, podlijeme troškou vody (0,2 dcl), pokapeme citronovou šťávou a necháme rozpéct se špetkou nastrouhané citronové kůry. Během pečení mícháme, aby se nám nepřipálila. Pečeme na 180 °C, zamícháme po půlhodince, pak zase po půlhodince a opět po půlhodince. Když jsou jablka rozpečená, přidáme cukry, skořici a vše dohromady pečeme. Ochutnáme a popřípadě dochutíme. Protože používáme různé odrůdy jablek, budeme potřebovat povidla například přisladit nebo přikyselit. Povidla používáme na koláče, vdolky, palačinky, do buchet. Dají se i lehce zavařit do sklenic a použít, kdy se nám zlíbí. Pečená jablečná povidla plníme do skleniček od majonézy či přesnídávky, a to asi 1 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou (na dno dáme utěrku!) při 90 °C zavaříme cca 15 minut. Po vytažení ani neobracíme dnem vzhůru, jen necháme pomalu zchladnout.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA

Švestková povidla bez míchání

Ingredience:

  • 1 000 g zralých vypeckovaných švestek
  • 0–200 g cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 5 ml rumu

Postup:

Švestky by měly být opravdu zralé, důkladně je omyjte a vypeckujte. Rozpůlené švestky přendejte do mísy nebo hrnce, zasypte cukrem dle chuti, přidejte rum a citronovou šťávu, zakryjte a nechte odležet do druhého dne. Druhý den můžete začít s vařením povidel. Nastavte sporák na nejnižší stupeň a nechte vařit 3 až 4 hodiny. Až budou povidla dostatečně hustá, můžete je začít plnit do umytých a suchých sklenic, které uzavřené otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda
Zveřejněno dne: 20.1.2016

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná povidla v domácí pekárně

Ingredience: 1 kg jablek, 1 lžíce octa, 25 dkg cukru, špetka lžičky mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Jablka umyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet. Ponorným mixérem rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny. Zapněte program „Marmeláda“, což je u Moulinex č. 9 – trvá 1 h a 5 minut, přičemž tento program nejprve 5 minut docela rychle míchá a pak už jen „peče“. Po skončení pustíme znovu program „Marmeláda“ a přidáme cukr a rum, skořici a hřebíček. Pekárna opět pracuje 1 hodinu a 5 minut. Po ukončení spustíme program „Marmeláda“ naposledy. Pak již jsou povidla hustá, takže je nalijeme do skleniček, které si nahřejeme na plechu s vodou v troubě. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru a zabalíme ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.

Dávka z 1 kg upravených jablek vyjde na necelé 2 malé skleničky. Pokud máte doma tolik jablek, že nevíte, co s nimi, zkuste tato jablková povidla z domácí pekárny. Jsou opravdu výborná!

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

SVATEBNÍ CUKROVÍ - RECEPTY S OBRÁZKY

Náplně do svatebních koláčků

Náplní je velké množství, níže jsou uvedeny tradiční náplně.

Tvarohová

Ingredience: 500 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, ½ vanilkového pudinku

Technologický postup: Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí mixéru vymícháme vláčnou hmotu bez hrudek.

Maková

Ingredience: 250 g mletého máku, mléko, 3 lžíce povidel, moučkový cukr

Technologický postup: Mák spaříme horkým mlékem, aby nebyl hořký, přidáme povidla, cukr (podle chuti) a vše řádně promícháme.

Povidlová

Ingredience: 1 povidla, trochu rumu, 100 g dětských piškotů

Technologický postup: Dětské piškoty nameleme a zahustíme s nimi povidla; podle potřeby množství piškotů zvýšíme. Přidáme rum a řádně vše promícháme.

Jablková

Ingredience: 1 kg jablek, cukr, citronová šťáva

Technologický postup: Jablka oloupeme a nastrouháme, povaříme, přidáme cukr dle chuti a zakápneme citronovou šťávou, řádně promícháme.

Ořechová

Ingredience: 250 g vlašských ořechů (vyloupaných), trochu rumu, mléko, moučkový cukr

Technologický postup: Ořechy nameleme, zalijeme trochou teplého mléka, přidáme rum a cukr podle chuti. Vše řádně promícháme.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky
Zveřejněno dne: 2.7.2017

BLUMY

Konzumace blum

Blumy se nejčastěji konzumují přímo, tedy za syrova. Konzumují se samozřejmě plody čerstvé a zralé. Ve studené kuchyni se přidávají do ovocných salátů, v teplé kuchyni se blumy příliš nepoužívají, ale jsou velmi chutné například v bublaninách a nákypech. V potravinářském a konzervárenském průmyslu se z měkčích plodů některých odrůd vyrábí povidla a džemy, pevnější a menší plody se kompotují.

Zdroj: Blumy
Zveřejněno dne: 21.9.2015

ZAVAŘOVÁNÍ HRUŠEK

Hrušková povidla

Ingredience:

  • 1 kg hrušek, nejlépe zralých
  • 1 želírovací cukr (500 g)
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Hrušková povidla se připravují z oloupaných a jádřince zbavených hrušek. Hrušky nakrájejte na kousky a přesypte do domácí pekárny, přidejte želírovací cukr, šťávu z citronu a zapněte na program „marmeláda“. Až bude program u konce, kápněte trochu marmelády na talířek a nechte zchladnout. Bude-li marmeláda málo hustá, přidejte jednu lžičku kyseliny a důkladně promíchejte. Nalijte ještě horké do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nemáte-li domácí pekárnu nebo nechcete-li ji použít, nasypte pokrájené hrušky do hrnce, podlijte malým množstvím vody, přidejte želírovací cukr a šťávu z citronu a vařte asi 45 minut za stálého promíchávání. Horké plňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zdroj: Zavařování hrušek
Zveřejněno dne: 12.11.2015

ŠVESTKY

Povidla

Ingredience: 3 kg švestek, 1,2 kg cukr krupice (pokud jsou švestky kyselé, přidejte více cukru), 200 ml octa

Technologický postup: Švestky zasypte cukrem, důkladně promíchejte a nechte odstát. Ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc. Zakryjte alobalem, udělejte z něj pokličku, která ale něco málo vzduchu propustí. Pokud si vzpomenete, v polovině doby zamíchejte. Hrnec se švestkami (necedit) pak přesuňte na plotnu a zprudka vařte asi hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Švestky se rozvaří na kaši. Po 60 minutách snižte teplotu a vařte je na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Mají tendenci k připalování, proto je dobré kaši občas průběžně zamíchat. Když má směs správnou povidlovou konzistenci (neteče, ale není ztuhlá jako kámen, aby se dala roztírat), ještě horkou ji dejte do skleniček. Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru. Tím se povidla sama zakonzervují.

Zdroj: Švestky
Zveřejněno dne: 15.12.2016

ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA

Rozdíl mezi marmeládou a povidly

Jestli si přesně nevybavujete, jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a povidly, tak vám prozradím, že spočívá především ve způsobu jejich přípravy. Jak marmeláda, tak povidla se mohou vyrábět téměř z každého ovoce a oba druhy bývají většinou bez kousků. Teď tedy ten rozdíl: marmeláda se připravuje z rozvařeného ovoce, bývá doslazena a zahuštěna želírovacím přípravkem. U povidel se ovoce, později ovocná dřeň, vaří tak dlouho, až se zbaví vody a zhoustne bez přidaných pomocných látek, a jen zřídka bývají doslazována.

Zdroj: Švestková marmeláda
Zveřejněno dne: 20.1.2016

STUDENÉ OMÁČKY K MASŮM

Švestková omáčka

Ingredience: 2,5 dl kuřecího vývaru, ½ cibule, 3 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky kajenského pepře

Technologický postup: V hrnci svaříme švestková povidla, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, kuřecí vývar, sójovou omáčku, hnědý cukr a kajenský pepř. Vše rozmixujeme na hladkou a hodně hustou omáčku, je-li příliš řídká, ještě ji krátce povaříme, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijeme do misek nebo šálků a podáváme k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít.

Zdroj: Studené omáčky k masům
Zveřejněno dne: 14.6.2017

SOLANUM BETACEUM

Konzumace a jak jej správně jíst

Toto ovoce můžeme konzumovat syrové (dle odrůdy), chutné je v kombinaci se sýrem, šunkou anebo jiným exotickým ovocem (ananas, mango a podobně). Rozmixované tamarillo můžeme přidat do dipů (k masitým pokrmům) a nápojů. Lze z něj připravit marmeládu, kompot či povidla. Lehce hořkou příchuť tohoto ovoce odstraníme krátkým povařením nebo přidáním cukru.

Doporučuje se jíst oloupané plody, protože hořkost je typická právě pro slupku – ta se však snadno sloupne ve vroucí vodě.

Zdroj: Solanum betaceum
Zveřejněno dne: 13.6.2016

JABLKOVÁ POVIDLA PEČENÁ V TROUBĚ

Jablečná marmeláda

Ingredience: 1 kg zralých jablek, 200 ml vody, 500 g cukru krystal, 1 citron, 50 ml rumu, 1–2 ks celé skořice, 1 želírovací přípravek 2 : 1

Postup: Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kostky a v hrnci zalijeme vodou. Přidáme nakrájený citron, skořici a rum. Vaříme asi 20 minut. Skořici a zbytky citronu vyjmeme. Přidáme cukr a vaříme ještě asi 5 minut. Poté přimícháme želírovací přípravek. Opět vše přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut. V marmeládě budou kousky jablek. Ještě horkou marmeládu nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Zdroj: Jablková povidla pečená v troubě
Zveřejněno dne: 19.1.2017

BLUMY

Recepty na povidla

Recept 1

Ingredience: 3 kg blum, 1,2 kg cukru krystal nebo krupice.

Postup: Blumy zasypeme cukrem, důkladně promícháme a necháme odstát (ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc). Zakryjeme alobalem (udělejte z něj pokličku, která trochu vzduchu propustí). Jestliže si vzpomeneme, v polovině doby stání zamícháme. Nádobu s blumami dáme na plotnu a zprudka vaříme asi 1 hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Blumy se rozvaří na kaši (musíte pravidelně míchat, aby se směs nepřipalovala). Po 1 hodině snížíme teplotu a směs takto vaříme přibližně další 2 hodiny. Když má směs správnou povidlovou konzistenci (to znamená, že neteče, ale není ani ztuhlá jako kámen), ještě horkou ji nalijeme do skleniček, které jsme vypláchli rumem. Skleničky naplníme po okraj, „zavíčkujeme‟ a hned otočíme víčkem dolů. Tím se povidla sama konzervují.

Recept 2

Ingredience: 6 kg blum, 1 kg krupicového cukru, 250 ml octa, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 100−150 ml tuzemského rumu.

Postup: Blumy vypeckujeme a vložíme do největšího a nejširšího hrnce, který doma máme. Zasypeme je cukrem a zalijeme octem. Od této chvíle je nemícháme. Přiklopíme a necháme 24 hodin stát (lépe v chladu, aby nezkvasily). Hrnec bez poklice postavíme na sporák (v ideálním případě na kamna) a přivedeme k varu. Hodinu vaříme co nejprudčeji, poté teplotu snížíme, přiklopíme a vaříme pět hodin na nejmenším plamenu. Nemícháme! Povidla rozmícháme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum, promícháme a plníme sklenice (sklenice musí být čisté a úplně suché). Povidla by měla sahat centimetr pod okraj. Na povrch každé skleničky kápneme trochu tuzemského rumu, čímž zajistíme lepší trvanlivost. „Zavíčkujeme‟, naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je do druhého dne vychladnout.

Recept 3

Ingredience: 1 kg blum, 2 dl vody.

Postup: Blumy dobře omyjeme, rozpůlíme, odstraníme z nich pecky a nakrájíme je na malé kousky. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly dáme 1 kg nakrájených blum a přilijeme 2 dl vody. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program DŽEM a pekárnu zapneme. Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá. V průběhu programu dobře vymyjeme zavařovací sklenice, dáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě sterilizujeme. Hotová povidla dáme do sklenic a necháme je pomalu vychladnout (při přípravě povidel nepřidáváme žádný cukr). Povidla je vhodné skladovat v menších sklenicích. Doba přípravy a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Zdroj: Blumy
Zveřejněno dne: 21.9.2015

KOLÁČ S TVAROHEM

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Zdroj: Koláč s tvarohem
Zveřejněno dne: 4.10.2016

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Uzené maso se švestkovou omáčkou

Ingredience: 500 g uzené krkovice, 200 g švestkových povidel, 50 g másla, 1 lžíce jablečného octa, 1 špetka sušené citrónové kůry, špetka skořice, sůl (jen v případě potřeby)

Postup: Uzenou krkovičku vložíme do hrnce s 5 dl vody a uvaříme ji doměkka. Vyjmeme z vody a uložíme v teple. V pánvi rozpustíme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. V ještě teplém masovém vývaru rozmícháme švestková povidla, dochutíme octem, skořicí a citrónovou kůrou a přivedeme k varu. Poté do vývaru vmícháme připravenou prochladlou jíšku, omáčku povaříme ještě asi 20 minut a podle potřeby ji přisolíme. Uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře a přelijeme teplou omáčkou. Podáváme s bramborem. Příprava tohoto pokrmu je opravdu rychlá a jednoduchá.

Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno dne: 2.9.2016

JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE

Moravské svatební koláče

Ingredience těsto: 1/2 kg hladké mouky (speciál nebo selské), 125 g másla (půlku kostky), 250 g ztuženého pokrmového tuku (100%), 3 žloutky

Ingredience kvásek: 1/4 l teplého mléka (nesmí být horké), 7 kostek cukru, 6 dkg kvasnic, špetka hrubé mouky

Ingredience na tvarohovou nádivku dovnitř koláčku: 3–4 kostky čtvrtkilového měkkého tvarohu, sáček hrozinek (může být i víc), 1 celé vajíčko, 2 lžíce rumu, 4 lžíce jemného cukru, 1 vanilkový cukr, trochu postrouhané citronové kůry

Ingredience na drobenku: 1 lžíce tuhého másla, hladká mouka, mletý cukr (mouky a cukru dáme tolik, aby se drobenka nelepila)

Švestková povidla asi 1 skleničku a 2 vidličkou ušlehaná vajíčka na potírání.

Postup: Nejdříve si přichystáme a vypracujeme všechny potřebné věci (kvásek, nádivku, drobenku, povidla a vajíčka na potírání). Uděláme kvásek, promícháme a necháme kynout. Je lepší jej dát do vyššího hrnku, aby nepřetekl (do litrového). Tvaroh dáme do druhé mísy, přidáme ostatní směsi a připravíme si na talíř mokrýma rukama kuličky velikosti vlašských ořechů. V každé kuličce by měla být hrozinka. Pokud by byl tvaroh moc řídký, můžeme přidat trochu mouky, pokud by byl zase hustý, přidáme vajíčko. Povidla vložíme do umytého sáčku od mléka, na kterém odstřihneme malý rožek. Nebo můžeme povidla dát na lžičku a klást je na koláčky nožem. Pak 2 vajíčka na potírání rozšleháme se lžící mléka třeba vidličkou, potíráme je na plechu štětečkem, než na něj naklademe drobenku.

Těsto připravujeme naposled. Dáme do velké mísy mouku a po okrajích mísy obsypeme špetkou soli. Přidáme vykynutý kvásek, rozetřené máslo s tukem a se žloutky. Těsto dobře vypracujeme (nejlépe rukama) aby se nelepilo na mísu. Jakmile je těsto vypracované, můžeme začít pracovat. Lžičkou vyhazujeme na vál malé stejné kousky těsta, které zploštíme a vložíme kuličku tvarohu a opatrně zavineme. Zavinutou částí dolů klademe koláčky na dobře vymaštěný plech. Pak je všechny promáčkneme shora pomoučeným prstem a do prohloubeniny vytlačíme sáčkem trošku povidel. Pak štětečkem namočeným ve vajíčku pomažeme koláčky ze všech stran. Uchopíme koláček do 3 prstů, omočíme ho do vajíček a hned na něj dáme špetku drobenky a položíme jej na plech.

Pečeme na střední teplotu v předehřáté troubě, a to tak dlouho, až mají zlatou barvu. Pokud se koláčky otvírají, jsou špatně zavinuté, nebo se pečou při vysoké teplotě. Velmi záleží na vypracování těsta a taky na zavinutí koláčků. Je vhodné použít čerstvé kvasnice a pěkně žlutě zbarvená domácí vajíčka.

Zdroj: Jak zabalit svatební koláče
Zveřejněno dne: 28.10.2016

RYCHLÝ MOUČNÍK

Rychlý moučník s tvarohem

Ingredience na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka pokojové teploty, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva

Ingredience na náplň: 2 tvarohy ve vaničce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink v prášku, 2 celá vejce, 1 hrnek mléka (pokud připravujete z tvarohu ve vaničce, tak mléka jen 3/4 hrnku), ½ hrnku povidel

Postup: Všechny přísady na těsto vyšleháme v míse. V druhé míse si zpracujeme tvarohovou náplň: opět vše smícháme dohromady – tvarohy, cukr, pudinkový prášek, vejce a mléko. Pokud náplň připravujeme z tvarohu ve vaničce, dáme mléka méně. Na plech vyložený pečicím papírem vylijeme polovinu těsta, roztáhneme až do krajů. Na to vylijeme celou tvarohovou náplň jako druhou vrstvu. Povidla poklademe malou lžičkou do této náplně tak, jako bychom kladli ovoce. Nakonec to celé zalijeme zbytkem těsta a dáme pozvolna péct do vyhřáté trouby na cca 160 °C dozlatova. Buchta je opravdu výborná a chutná podobně jako hanácké koláče. Pokud potřebujete inspiraci na rychlý moučník na neděli, tak tento recept je ten pravý.

Zdroj: Rychlý moučník
Zveřejněno dne: 31.8.2016

JELENÍ GULÁŠ

Jelení guláš

Ingredience: 0,5 kg jeleního masa (kýta, plec, hrudí), 3 ks cibule (velké), 100 ml oleje, 2 ks masoxu, 2 listy bobkového listu, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíce mleté papriky, 3 stroužky česneku, ½ lžičky pálivé mleté papriky, 1 lžíce povidel, mletý pepř, 4 kuličky jalovce, 1 lžička majoránky, 5 lžic hladké mouky, voda

Technologický postup: Do hrnce dáme olej, na kterém dorůžova osmahneme cibuli nasekanou nadrobno, přidáme maso nakrájené na menší kousky. Po dokonalém orestování přidáme masox a protlak, bobkový list, jalovec, pepř, povidla, gulášové koření, kmín a mletou skořici, opět orestujeme a podlijeme vodou. Dusíme pozvolna asi 2 hodiny, promícháváme a podle potřeby podléváme. Z guláše necháme za stálého míchání vydusit vodu, pak zaprášíme moukou, orestujeme, přidáme mletou papriku, promícháme a znovu podlijeme vodou. Guláš necháme provařit, přidáme česnek a majoránku, podle chuti osolíme. Guláš z jeleního masa je výborný proleželý. Na talíři můžeme ozdobit paprikou a rajčetem, podáváme s knedlíky nebo chlebem.

Zdroj: Jelení guláš
Zveřejněno dne: 20.1.2016


SiteMAP