Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

PRAVÉ ITALSKÉ RIZOTO POHLREICH

OBSAH

Rizoto podle Zdeňka Pohlreicha

Zde se můžete podívat, jakým způsobem připravuje rizoto Zdeněk Pohlreich.

Zdroj: Recepty na rizoto

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Původ rizota

Rizoto je tradiční italský pokrm připravený z rýže s vysokým obsahem škrobu. Jeho kořeny leží v severní Itálii, ve východním Piemontu, západní Lombardii a Benátkách (odtud také pochází rýže Vialone Nano). Bez rizota si snad neumíme milánskou kuchyni ani představit. A tak, kdo si chce uvařit pravé italské rizoto, musí dbát na názor Italů, že správně zhotovené rizoto musí být připraveno dle stanoveného postupu, jinak jde jen o jídlo z rýže, nikoli o rizoto. A vlastně dodnes se tento pokrm připravuje téměř beze změny v kuchyních a restauracích po celém světě. Jak tedy postupovat, aby se vám povedlo pravé italské rizoto, se dozvíte z následujících řádků...

Zdroj: Recepty na rizoto

Diskuze

V diskuzi LZE KOUPIT CAROVENIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pohlreich.

rád bych si koupil čarověník na pěstování doma,poradte kde,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Jeziorek.

Doporučuji nákup u Jana Slámy, wbgarden@seznam.cz

Zdroj: diskuze Lze koupit carovenik

Pravé italské houbové rizoto

Suroviny:

  • 250 g rýže
  • 200 g lesních hub
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl bílého vína
  • 7 dl zeleninového vývaru
  • 100 g strouhaného parmezánu do směsi a strouhaný parmezán na posypání
  • trocha šafránu
  • 2 lžíce nasekaného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup:

Ve velké pánvi rozpalte olej a restujte na něm cibuli a česnek až do změknutí. Do pánve přidejte houby a smažte asi 3 minuty, nebo až začnou hnědnout. Přidejte rýži a šafrán a míchejte, aby se rýže dobře obalila olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně naběračkou přilévejte do pánve. Po přidání vývaru směs promíchejte, a než znovu přidáte další naběračku, nechte tekutinu plně vstřebat. Až spotřebujete všechno víno a vývar, měla by být rýže uvařená. Proveďte zkoušku ochutnáním zrnek, budou-li tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru nebo čisté vody a dle potřeby dovařte. Nakonec vmíchejte tymián a parmezán. Podle chuti můžete rizoto opepřit a dosolit.

Zdroj: Recepty na rizoto

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Restaurace Zdeňka Pohlreicha

Jako druhý podnik v řadě po slavném Café Imperial otevřel Zdeněk Pohlreich italskou restauraci Divinis. Je to malý, útulný italský wine bar, který večer nabízí pravé italské menu, založené na kvalitních a hlavně sezónních ingrediencích. Interiér podniku je velmi netradiční. Navrhl jej italský architekt Luciano Belcapo. Kombinuje originální interiér starobylého domu v Týnské ulici s moderními dekoracemi a doplňky. Kromě krátkého stálého jídelního lístku nabízí vždy celou řadu sezónních lahůdek, které překvapí. Cenová kategorie restaurace je definitivně vyšší než standard. Restauraci a wine bar Divinis najdete v centru Prahy, v Týnské ulici. Šéfkuchařem a majitelem je zde Zdeněk Pohlreich. Divinis nabízí mnohem víc než jen dobré jídlo z kvalitních a čerstvých surovin. Je to také velmi obsáhlý vinný lístek, kde si na své přijdou milovníci především zahraničních vín. Kuchyně Divinis se specializuje zejména na italskou kuchyni, těstoviny a masa připravovaná na olivovém oleji.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Kolik má zeleninové rizoto kJ

Zeleninové rizoto má 1027,8 kJ, což je 245,64 kcal. Obsahuje zhruba 8,1 g bílkovin a 50,4 g sacharidů. Zeleninové rizoto tedy můžeme směle zařadit jako zdravý pokrm do vyváženého jídelníčku. Rýže a zelenina obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a také vlákninu. Jedná se o bezlepkový pokrm. Je vhodným pokrmem při různých dietách. S doplněním sýra nebo libového masa vás dostatečně zasytí.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Pravé italské rizoto

Příprava rizota se zdá být celkem jednoduchá, ale aby byl pokrm tak vláčný a správně mazlavý jako pravé italské rizoto, chce to dodržet několik zásad a především několikero zkoušení. Tím se ale rozhodně nenechte odradit!

Suroviny:

  • 400 g rýže (Arbolio, Carnaroli nebo Vialone)
  • cibule, mrkev a celer, česnek
  • 1,5 l zeleninového nebo masového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • dle chuti zelenina, maso, houby, mořské plody
  • máslo (olej)
  • cca 50 g sýra Parmezán nebo Grana Padano

Postup:

Nejprve se připravte si vývar, ať už tradičním způsobem, nebo rozpuštěním kostky bujónu. Poté na mírném ohni osmahněte cibulku (na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenechte cibulku zhnědnout! Zesilte mírně teplotu a přidejte (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou nechte lehce cca 2 minuty osmahnout. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu. Pokud chcete recept vylepšit sklenkou vína, lze ještě před přidáním vývaru nalít asi 100 ml vína a nechat rýží vstřebat. Rýži zalijte malou naběračkou vývaru (nenalévejte rovnou celé množství vývaru) a za stálého míchání počkejte, dokud rýže vývar neabsorbuje. První várku rýže rychle vsákne, ale postupně se tempo vstřebávání tekutiny zpomalí. Přilévejte vývar a za neustálého míchání nechte vařit 20 až 25 minut. Opravdu důležité je přidávat vývar postupně, tedy jakmile se předchozí dávka odpaří, přidat další; vývar tak spotřebujete přibližně v 7 až 10 dávkách. Když je rýže hotová dle vaší chuti (ochutnávejte teprve, až jsou středy zrníček dostatečně měkké), odstavte z ohně, přidejte lžíci másla a parmezán, zamíchejte a nechte ještě asi minutu stát. Před případným dosolením raději pokrm ochutnejte, protože parmezán je sám o sobě docela slaný, tak ať rizoto není přesolené. Stejně jako u těstovin i u rýže platí, že by měla být al dente, tedy nikoliv převařená a rizoto rozbředlé. Konzistence by měla být krémová – podávejte tedy rizoto hned po uvaření, jinak už to nebude ono. A ještě jedno doporučení – nenahrazujte parmezán třeba eidamem, protože pak nebude mít pokrm tu správnou chuť.

Výše uvedený postup je asi tím nejjednodušším způsobem přípravy krémového a chutného italského rizota. V průběhu vaření je ještě možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, které se nejčastěji přidávají uprostřed vaření, například šafrán u milánského rizota, rajčata u tomatového rizota. Stejně tak se zhruba uprostřed vaření přidává maso z vývaru nebo grilovaná zelenina či houby. Pokud maso nemáte předvařené, používáte zmrzlou zeleninu nebo mořské plody, nechte je několik minut péct na oleji ještě před přidáním rýže a potom duste s celou směsí, nebo je osmahněte samostatně na pánvi a přidejte asi 5 minut před koncem vaření, když už je rýže téměř hotová.

Zdroj: Recepty na rizoto

Diskuze

V diskuzi MONSTERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Monstera je tedy opravdu trefný název pro tuto rostlinu. Švagrová ji má doma a je opravdu obrovská, ale krásná, kdo na ni má dostatek prostoru a světla, určitě neprohloupí. Právě u švagrů v tomto není problém, mají velký obývací pokoj, kde si každý všimne právě monstery a designového krbu. Už mi ji nabízela, ale já bych na ni bohužel vhodné místo nenašla.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Monstera

Zeleninové rizoto s houbami

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 mražená zelenina s kukuřicí
  • 1 hrst hub (čerstvé nebo sušené)
  • sůl
  • mletý pepř
  • olej

Postup:

Sáčky s rýží uvaříme dle návodu. Na oleji si podusíme zeleninu a houby, které, pokud byly sušené, jsme si namočili minimálně 2 hodiny předem v horké vodě nebo mléce. Když je vše měkké, přimícháme vařenou rýži, osolíme a opepříme. Můžeme dochutit česnekem. Podáváme tak, že namočenou naběračkou děláme na talíř kopečky, které dozdobíme petrželkou.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Diskuze

V diskuzi RAJČE KEŘÍČKOVÉ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Pragerová.

Dobrý den,
mám dotaz ,zda se keříčkové rajčata také zaštipují jako normální.
Děkuji
Pragerová Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Vyčetla jsem na netu, že keříčková rajčata se nevyštipují. Protože právě ty zálistky plodí. Normální rajčata se zálistky vyštipují.

Zdroj: diskuze Rajče keříčkové pěstování

Zeleninové rizoto se smetanou

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 cibule
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • kari
  • máslo nebo olej

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu. Na másle nebo oleji si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přisypeme kukuřici a hrášek a dusíme do měkka. Poté dochutíme solí a kari kořením a vmícháme kelímek zakysané smetany. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a můžeme podávat. Při servírování můžeme posypat strouhaným parmazánem nebo eidamem.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bertík.

Thymovar je přírodní léčivo. Tak jsem ho právě kvůli tomu aplikoval a mohu říct, že snad jako jediný zabírá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mentrovský.

Thymovar mám také ozkoušený. Kvalitní léčivo.

Zdroj: diskuze Thymovar

Rizoto s hruškami

Suroviny:

  • 320 g rýže
  • 1 hruška
  • 1 cibule
  • 1 dcl bílého vína
  • 6 dcl zeleninového vývaru
  • 200 g gorgonzoly (sýr s modrou plísní)
  • 20 g másla
  • 20 g parmezánu
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy na dozdobení

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přisypeme rýži a zalijeme vínem. Když se víno vyvaří, přilijeme zeleninový vývar a stále mícháme, aby se nám rýže nepřichytila na dno hrnce. Jakmile je rýže hotová, přidáme oloupanou, na kostky nakrájenou hrušku a necháme povařit. Poté přidáme gorgonzolu, parmazán, sůl a pepř dle chuti. Na talíři ozdobíme vlašskými ořechy.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Diskuze

V diskuzi ANTURIE - PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,
mám doma anturii, dostala jsem ji od mamky, která anturii také má. Jelikož ji má hodně rozrostlou poprosila jsem ji jestli ji nezkusí rozmnožit řezem. Tak jsem dostala od ní jeden výhonek. Teď už mám anturii zhruba 2 roky. Roste mi pouze jeden výhonek a mám strach, aby se mi rostlina po čase nezlomila. Mám ji tedy zpevněnou dřevěnou tyčkou. Rostlina však roste stále do výšky. Vždy vyroste jeden list a následně pak jeden květ. Chtěla bych, aby se rostlina rozrůstala také do šiřky, aby vyrostlo více výhonků. Lze toho nějakým způsobem docílit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Stehlíková.

Mám ten samý problém, roste mi také do výšky, list pak květ. Právě má 2 květy a je vydět další květ. Rostlina má už přes půl metru. Už i uvažuji že jí rozstříhám a zkusím štěstí.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Zeleninové rizoto se sýrem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 1 balíček mražené kukuřice
  • 1 balíček mraženého hrášku
  • 1 lžíce pórku
  • 1 lžička libečku
  • ½ skleničky sterilované kapie
  • sůl, pepř
  • máslo nebo olej
  • nastrouhaný sýr

Postup:

Balíčky rýže uvaříme dle návodu zhruba 15 minut. Nakrájený pórek si orestujeme na másle nebo oleji, přidáme kukuřici s hráškem a podusíme do měkka. Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Do takto připravené směsi vmícháme uvařenou rýži a na nudličky pokrájenou sterilovanou červenou papriku. Pořádně promícháme a můžeme servírovat. Před podáním posypeme strouhaným sýrem.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORÓZA U RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Chlorózu u vinné révy způsobuje nedostatek hořčíku. Nejspíše je vaše vinná réva přehnojená draslíkem. Při nadbytku draslíku totiž bývá omezený příjem hořčíku. Nadbytek draslíku a s ním související nedostatek hořčíku se projevuje tak, že na spodních listech dochází ke ztrátě chlorofylu mezi žilnatinou a zelené části se klínovitě zužují k okrajům listů. Části listových čepelí bez chlorofylu mají žluté nebo červené zabarvení podle toho, zda jde o bílou nebo modrou odrůdu. Toto typické odbarvování listů se vědecky označuje jako „interkostální chloróza“. Omezte při hnojení draslík (označen je jako K) a vše by se mělo srovnat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Já jsem právě nehnojila vůbec réva vysazená červen a do skleníku,dostala jsem od známého

Zdroj: diskuze Světlé fleky na listech vinné rév

Kuchařka Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich napsal několik kuchařek:

  • Bravo, šéfe! – Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2009, kniha obsahuje taky DVD
  • Prostřeno bez servítků – Více než 100 pokrmů současné české kuchyně okořeněných postřehy ze života – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2010
  • Šéf na grilu – 100 skvělých receptů Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2011
  • Už dost, Šéfe – Co jste v televizi neviděli, neslyšeli a neochutnali – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2012
  • Šéf na smetaně – Smetanové recepty Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Magazine v roce 2012
  • Vejce nebo slepice – 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny – vydalo nakladatelství Ikar v roce 2012
  • Vařte jako šéf! – Škola vaření Zdeňka Pohlreicha – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013
  • Česko vaří s Pohlreichem – Nejlepší večeře vašeho života! – vydalo nakladatelství Closer Publishing v roce 2013

Zde můžete vidět ceny kuchařek od Zdeňka Pohlreicha.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich

Šafránové rizoto

Ingredience

Na 4 porce rizota:

  • 1 lžíčka pestíků ze šafránu;
  • 320 g rýže Lagris Carnaroli;
  • 125 g másla;
  • 1 cibule;
  • 80 g nastrouhaného italského tvrdého sýru Grana Padano, ale můžete použít parmesán.
  • 1/2 deci bílého vína;
  • voda podle chuti;
  • 1 litr zeleninového vývaru;
  • sůl podle chuti.

Na ozdobu:

  • Šafránové pestíky podle chuti.

Postup

Chcete-li si připravit pravé šafránové rizoto (nebo také milánské rizoto), nejprve vložte šafránové pestíky do malé sklenice, zalijte vodou jen tolik, aby byly úplně zakryté, zamíchejte a nechte louhovat přes noc. Pestíky tak pustí veškerou barvu. Poté si připravte zeleninový vývar, na recept budete potřebovat jeden litr. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, aby se při vaření rozvařila a nebyla při vychutnávání rizota cítit.

Do velkého hrnce nalijte 50 g másla odebraného z celkové požadované dávky, rozpusťte na mírném ohni a poté vsypte nakrájenou cibuli a nechte 10 až 15 minut provařit. Pak podlijte vývarem, aby soté nevyschlo. Cibule musí být průhledná a měkká.

Jakmile je cibule podušená, přidáme rýži a opékáme 3 až 4 minuty, aby se rýžová zrna uzavřela a dobře se vařila - to je velmi důležité u pravého rizota. Zalijte bílým vínem a nechte úplně odpařit. V tuto chvíli pokračujte ve vaření asi 18 až 20 minut a podle potřeby přidávejte vývar po naběračkách, protože ho rýže hodně absorbuje. Zrnka rýže musí být vždy zakryta vývarem.

Pět minut před koncem vaření slijte vodu ze šafránových pestíků, které jste přes noc vylouhovali, promíchejte s rýží, abyste rizoto ochutili a dodali mu pěknou zlatavou barvu. Po uvaření vypněte oheň, přidejte sůl, vmícháme nastrouhaný sýr a zbylých 75 g másla. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte pár minut odpočinout. V tuto chvíli je šafránové rizoto hotové servíruje se za tepla s osobukem a zdobí se několika pestíky šafránu.

Zdroj: Recept na pravé telecí osobuko počesku

Postup

Zdeněk Pohlreich nejprve do hlubšího kastrolu nalije olivový olej a přidá nakrájenou nebo ještě lépe na struhadle nastrouhanou mrkev a celer, najemno nakrájenou cibuli a chvíli vše restuje. Mezitím si naseká tři stroužky dobrého česneku (kupte nejlépe od českého farmáře, radí šéf) a přidá jej do zeleninového základu v kastrolu.

Z 500 g hovězího a 300 g vepřového masa Z. Pohlreich připraví směs mletého masa, kterou dá do kastrolu, osolí a opepří a nakonec přidá nasekaný rozmarýn. Restuje do odpaření tekutiny. Jakmile je mleté maso pořádně orestované, nalije Zdeněk Pohlreich do kastrolu asi půl litru červeného vína, přidá loupaná rajčata a dusí pod poklicí přibližně hodinu a půl.

Mezitím se pouští do přípravy těstovin. Pláty lasagní Z. Pohlreich vždy napřed trochu povaří ve vodě a poté je rozprostře na čistou utěrku, aby uschly. Nastává slavnostní okamžik, tedy vrstvení lasagní. Vždy je to tak, že se bešamelem začíná a bešamelem také končí, připomíná šéf. Poslední vrstva se zasype sýrem, radí Pohlreich.

Bešamel připraví Zdeněk Pohlreich tak, že z mouky a másla usmaží světlou jíšku, kterou zalije studeným mlékem, prošlehá a přidá bobkový list a hřebíčky. Vaří na mírném ohni při častém míchání asi 15 minut. Nakonec přidá muškátový oříšek, sůl a pepř.

A jak tedy konkrétně Zdeněk Pohlreich postupuje při vrstvení? Nejprve naběračkou nalije do pekáče bešamelovou omáčkou a na ni rozprostře těstoviny. Na lasagne pak umístí vrstvu boloňského ragú a znovu vrstvu bešamelu. Dále pokračuje úplně stejně. Nakonec Z. Pohlreich vše bohatě zasype parmazánem a lasagne vloží do trouby předehřáté na 180 °C. Pokrm zapéká asi 40 minut.

Zdroj: Lasagne podle Pohlreicha

Rizota s kuřecím masem

Jednoduché rizoto s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g loupané rýže
  • 450 g kuřecího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 4 lžíce másla
  • 3/4 l horkého zeleninového vývarutrocha soli

Postup:

Nejprve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Zahřejte ve velkém hrnci 3 lžíce másla a cibulku na něm osmahněte. Přidejte rýži a míchejte tak dlouho, dokud se všechna zrnka nepotáhnou tukovým filmem (změní barvu). Snižte teplotu. Zalijte rýži trochou vývaru a míchejte, než rýže nenasaje tekutinu. Zatímco se směs vaří, postupně dolévejte vývar. Pokaždé počkejte, až rýže vývar vsákne. Opatrně čas od času promíchejte. Hotové rizoto dochuťte trochou soli. V 1 lžíci másla opečte na kostky nakrájené kuřecí maso, ochuťte ho pepřem, solí a poté vmíchejte k rizotu. Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Italské kuřecí rizoto

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsíček
  • 1 cibule
  • olej
  • 3 rajčata
  • 100 g celeru
  • 1 zeleninová paprika
  • 100 g hub
  • 1 dl bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g šunky
  • 300 g rýže
  • 6 dl zeleninového vývaru
  • bazalka
  • 100 g sterilovaného hrášku

Postup:

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na rozehřátém oleji, přidejte nadrobno nakrájenou zeleninu, maso a několik minut opékejte. Potom zalijte vínem, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, podlijte trochou horké vody, přikryjte a duste do měkka. Přebranou rýži propláchněte, zalijte vývarem, osolte, přikryjte a při mírné teplotě vařte 15 minut. Do měkkého masa vmíchejte uvařenou rýži, přidejte polovinu nastrouhaného sýra, šunku nakrájenou na kostky, okapaný hrášek, bazalku a dobře promíchejte. Podávejte posypané zbylým strouhaným sýrem a rajčatovým salátem.

Kari rizoto s kuřecím masem a rajčátky

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích prsíček
  • 2 hrnky rýže
  • 4 rajčata
  • kari
  • provensálské koření
  • bazalka
  • ementál
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Rýži dejte vařit s kari kořením, bazalkou a provensálským kořením, nezapomeňte na sůl. Vařte asi 15 minut. Mezitím si nakrájejte na kostičky či proužky omyté a očištěné kuřecí maso. Osolte, opepřete a lehce je okořeňte provensálským kořením. Vložte na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Vedle si nakrájejte na kostičky menší rajčata, posypte trochou bazalky, a až bude maso dostatečně hotové, přidejte na chvíli pokrájená rajčata a restujte. Jakmile je rýže hotová, přidejte směs kuřete a rajčat a pořádně promíchejte. Můžete přidat i nakrájený ementál nebo jiný sýr dle libosti. Pak už jen servírujte posypané sýrem a ozdobené třeba kouskem rajčátka a lístkem bazalky.

Zdroj: Recepty na rizoto

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

Suroviny:

  • 2 balíčky rýže
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 balíček mražené zeleniny s kukuřicí
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • sůl, vegeta
  • kari koření
  • mletá sladká paprika
  • strouhaný tvrdý sýr
  • máslo nebo olej

Postup:

Sáčky s rýží si uvaříme dle návodu. Pokrájené kuřecí maso orestujeme na másle nebo oleji společně se solí, vegetou, sladkou mletou paprikou a kari kořením. Poté přidáme mraženou zeleninu, přilijeme trochu vody, přidáme zeleninový bujon a necháme 10 minut podusit. Do takto připravené směsi přidáme rýži, zamícháme a necháme krátce provařit. Hotové podáváme posypané strouhaným sýrem.

Zdroj: Recepty na zeleninové rizoto

Kdo je Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a spolumajitel Café Imperial, má bohaté zkušenosti z nejlepších hotelů a restaurací nejen v Evropě, ale také Severní Americe a Austrálii. Jeho osobitý styl a charisma mu přinesly nebývalou popularitu. Bez nadsázky se dá říci, že se jedná o nejvýraznější osobnost české gastronomie.

Zdeněk Pohlreich se narodil 10. dubna 1957. Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop. Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Zdeněk Pohlreich učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze. 15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.

Zdroj: Nejlepší kuchař Zdeněk Pohlreich


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP