Téma: 

rajský protlak

Rajská polévka z protlaku

Výtečná rajská polévka

Ingredience: 1 plátek másla, 2 malé cibulky šalotky, 1 lžička hladké mouky, 1 malý rajský protlak, 1 lžička cukru, 750 ml vývaru, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, kousek celé skořice, špetka mleté skořice, špetka muškátového oříšku, špetka soli, kysaná smetana, nať z libečku

Technologický postup: Cibulku oloupeme, nasekáme nadrobno a zpěníme na másle. Zaprášíme malou lžičkou hladké mouky, přidáme rajský protlak, lžičku cukru, promícháme, krátce orestujeme a zalijeme studeným vývarem. Metličkou dobře rozmícháme a polévku rozvoníme kořením. Přidáme hřebíček, celou skořici, bobkový list a špetku mleté skořice a zastrouhneme špetkou muškátového oříšku. Podle chuti malinko přisolíme a polévku 15 až 20 minut zvolna provaříme. Jako zavářka jsou vhodné vlasové nudličky nebo dušená či těstovinová rýže. Nezapomeneme každou porci horké polévky ozdobit lžící husté kysané smetany a natrhanými lístky svěže zelené barvy. Můžeme podávat s opečenými a máslem vonícími krutony z bílého pečiva.

Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno dne: 26.6.2017

Rajská polévka z protlaku

Rajská polévka

Ingredience: 1 ks hřebíčku, tymián, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 kuličky pepře, 1 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 cibule, sůl, pažitka

Ingredience na zavářku: 1 lžíce dětské krupice, 1 vejce

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Na kapání smícháme v misce vejce s dětskou krupičkou. Do polévky zavaříme kapání, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku. Rajskou polévku podáváme teplou na stůl.

Zdroj: Rajská polévka z protlaku
Zveřejněno dne: 26.6.2017

Jednoduchý recept na rajskou polévku

Rajská polévka s těstovinami

Ingredience: 1 konzerva drcených rajčat, 1 rajský protlak, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 l drůbežího vývaru, petrželová nať, bazalka, 1 stroužek česneku, sůl, cukr, těstoviny.

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme olej, přisypeme mouku, zasmažíme a přidáme rajský protlak a prolisovaný česnek. Zalijeme chladným vývarem, prošleháme, přidáme drcená rajčata a necháme 20 minut povařit. Na závěr do polévky vmícháme nadrobno nasekané bylinky, případně ji dosolíme a přidáme lžičku cukru. Těstoviny uvaříme zvlášť podle návodu, dáme je na talíře a přelijeme polévkou.

Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno dne: 27.4.2017

Rajská polévka

Rajská polévka z protlaku

Ingredience: 4 dkg másla, 1,5 l vody, 1 rajský protlak, 4 dkg cibule, 6 dkg hladké mouky, 2 dl mléka, podle chuti špetku soli a špetku cukru, podle potřeby rýži

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Rýži uvaříme podle návodu na balení. Z másla a mouky uděláme jíšku, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli smažíme. Následně zalijeme vodou a necháme přejít varem. Poté do polévky přidáme rajský protlak, osolíme a dobře povaříme. Dále do rajské polévky přidáme v mléce rozmíchanou mouku. Nakonec podle chuti přidáme cukr a ještě necháme přejít varem. Rajskou polévku z protlaku podáváme s uvařenou rýží.

Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

Recepty na rybí polévku

Rybí polévka z tresky

Suroviny:

  • 1,5 l vody
  • 300 g rybího filé z tresky
  • 100 ml kysané smetany
  • 50 g másla
  • 2 cibule
  • olej
  • 1 citron
  • 3 rajčata
  • 1 mrkev
  • 2 papriky
  • 1 rajský protlak
  • sůl, pepř, petrželka

Postup:

Rybí filé z tresky dáme vařit do osolené vody. Vaříme do měkka, pak tresku vyndáme a pokrájíme na kousky. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, nakrájené papriky a mrkev na nudličky. Vše smícháme a chvilku restujeme. Poté přidáme rajský protlak, vývar z tresky, trošku citronové šťávy a vaříme asi 10 minut. Na pánev si dáme rozpustit máslo, opečeme kousky nakrájené tresky a nasypeme do polévky. Při podávání ozdobíme polévku lžící kysané smetany a kouskem petrželky.

Zdroj: Recepty na rybí polévku
Zveřejněno dne: 2.11.2014

Rajská polévka

Rajská polévka pro děti

Ingredience: 1 lžíce másla (muže být i Hera nebo rostlinný tuk), hladká mouka, 1 větší rajský protlak, 5 lžic rýže, 1–1,5 l vody, sůl, skořice, cukr, trochu jablečného octa (nebo obyčejného), může být trochu pepře

Postup: Rozpuštěné máslo a hladkou mouku vymícháme, když je hmota hladká, přidáme rajský protlak, zamícháme a po troše přidáváme studenou vodu a mícháme, aby se nám neudělaly hrudky. Když máme hustotu dle své libosti, přidáme rýži (pokud máte rádi polévku hustou, dáme víc, a naopak). Posolíme, promícháváme. Když je rýže měkká, přidáme trochu octa, vhodný je jablečný ocet, cukr (množství podle toho, jak to chcete mít sladké; pro děti je vhodný hnědý cukr). Nakonec přidáme skořici, dobře zamícháme a můžeme servírovat

Zdroj: Rajská polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

Rajská omáčka

Rajská omáčka - recept

Jak jsem již naznačila, rajskou omáčku můžete připravit hned několika způsoby: někdo preferuje omáčku připravenou z čerstvých rajčat, jiný raději zvolí již hotový domácí či kupovaný rajský protlak, někdo si ji připraví z hovězího, někdo z mletého masa, někdo ji podává s plněnými paprikami. Je na vás, co si vyberete, na co jsou vaše chuťové buňky připravené. Nezapomeňte si k rajské omáčce připravit přílohu, a to houskový knedlík nebo těstoviny nebo rýži.

Zdroj: Rajská omáčka
Zveřejněno dne: 3.2.2016

Jednoduchý recept na rajskou polévku

Jednoduchá rajská polévka

Ingredience: 1 lžíce hladké mouky, 1 rajský protlak, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 cibule, 1 hřebíček, špetka tymiánu, 1 lžíce másla, 1 l vody, 3 kuličky černého pepře, pažitka, sůl, 1 lžíce dětské krupičky, 1 vejce.

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Přidáme celou menší oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření, hřebíček a špetku tymiánu. Vmícháme větší rajčatový protlak, osolíme a vaříme 15 minut. Polévku přecedíme a přivedeme k varu. Do polévky můžeme přidat například kapání, které připravíme tak, že v misce smícháme vejce s dětskou krupičkou. Kapání poté zavaříme do polévky, krátce povaříme a odstavíme. Polévku ochutíme podle potřeby a přidáme nasekanou pažitku.

Zdroj: Jednoduchý recept na rajskou polévku
Zveřejněno dne: 27.4.2017

Plněné papriky

Jak je dělají „kluci v akci‟

Ingredience: 6 velkých paprikových lusků, 250 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 1 žemle, 100 ml mléka, hrst rýže, lžíce mleté sladké papriky, hrst majoránky, mletý pepř, sůl.

Ingredience na omáčku: olej, 2 cibule, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list), 1 rajský protlak, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 čerstvá rajčata, sůl, trocha cukru, chléb (na podávání).

Postup: Paprikám odřízneme konce se stopkou, odstraníme semínka a odřízneme i malé kousky špiček (papriky se tak lépe plní, protože v nich nezůstává vzduch), které přidáme do základu. Mleté maso smícháme s houskou namočenou v mléce, propláchnutou rýží a ochutíme kořením (paprikou, majoránkou, solí, mletým pepřem) a touto směsí papriky naplníme. V kastrolu nebo kotlíku orestujeme na oleji cibuli dozlatova, přidáme odkrojené špičky, plněné papriky, které opečeme ze všech stran, pak „zarestujeme‟ rajský protlak, přidáme koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku loupaných rajčat. Podlijeme vodou a dusíme nejméně hodinu, dokud není maso v paprikách provařené a rýže měkká. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Plněné papriky
Zveřejněno dne: 1.5.2015

Rajská omáčka

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Ingredience:

  • 1 kg mletého hovězího masa nebo míchaného mletého masa
  • 100 g vařené rýže
  • 2 cibule
  • 1 rajský protlak
  • 100 g kečupu
  • 2 perníky se švestkovou marmeládou
  • 100 ml smetany na vaření
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kusů nového koření
  • 5 kusů celého černého pepře
  • 5 kusů hřebíčku
  • olej na smažení cibulky
  • cukr
  • sůl

Postup:

Mleté maso osolte a smíchejte s trochou uvařené rýže (maso potom nebude tak tuhé, ale rýže nesmíte použít příliš, aby se kuličky nerozpadaly). Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci nechte zpěnit cibuli na oleji, na cibuli dejte osmahnout připravené koule, které postupně otočte, aby se opekly se všech stran. Poté přidejte asi 1 litr vody, rajský protlak, kečup, koření a perník nalámaný na kousky (použijte ho i s čokoládou a marmeládou). Perník se rozvaří a omáčku jednak zahustí, jednak jí dodá chuť a barvu. Omáčku nechte za občasného míchání pomalu vařit asi 1 hodinu, masové kuličky jsou totiž hotové mnohem dříve než plátky hovězího masa. Kuličky vyjměte a omáčku přeceďte. Poté do omáčky přimíchejte smetanu, dochuťte solí a cukrem a krátce povařte.

Zdroj: Rajská omáčka
Zveřejněno dne: 3.2.2016


SiteMAP