Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ A JEHO POUŽITÍ

OBSAH

Kdo jednou zkusí sušená rajčata, tak na ně jen tak nezapomene, protože jsou opravdu výborná. Hodí se na naložení do olivového oleje, posléze pak do salátů, na chléb s máslem, jako červené pesto, do sendvičů, či jen tak pro chuť. Jednoduše řečeno, hodí se na mnoho a mnoho způsobů. Sušená rajčata jsou delikatesa, kterou někteří z nás ochutnali v zahraničí, tak proč je nevyzkoušet i z našich zdrojů.

Zdroj: Sušená rajčata – recepty na použití

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVY LIST A PUKLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry den. Mam asi pětiletý bobkový list, a letos mi ho napadly puklice.Stírám je vatou namočenou ve slívovici.Moc to nepomáhá.Nechci na to použít nějaké chemikálie. Ráda ho používám při vaření.Poradte mi prosím někdo,co s tím.Moc děkuji za případnou radu. Zdravím.Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na puklice je nejúčinnější chemická ochrana pomocí přípravku Actara. Bohužel jde o jed a v případě bobkového listu je to nešťastné řešení, protože se sice zbavíte puklic, ale nemůžete použít listy na vaření. Přírodní cesta k likvidaci puklic na vavřínu jsou berušky. Beruška se živí puklicemi a pomůže k jejich zničení. Ovšem je to živý tvor a bude těžké ho přimět, aby zůstal právě na vašem vavřínu. Další přírodní cesta je použití nimbového oleje. Olej ze stromu nimba má insekticidní účinky, když se pečlivě nastříká na všechny části postižené rostliny. Olej z nimby je možné koupit na internetu, například tady: www.prozdravi.cz/nim…

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Co se dělá z rakytníku

Rakytník má 10x více vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek. Vědci uvádějí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka. Oproti jiným rostlinám se dají použít všechny části rostliny, tedy kořen, kůra, listy, květy, plody, semena i dřevo. Recepty jsou předávány z generace na generaci. Nejznámější je sirup a olej. Rakytníkový olej působí baktericidně a buď ničí, nebo omezuje bakterii Helicobacter pylori, která je při stresové zátěži, původcem vředového onemocnění žaludeční sliznice a možného nádorového onemocnění. V lidovém léčitelství se uvádí 3x denně čajová lžička na lačno a nemoc ustoupí. Jen pro zajímavost, rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Diskuze

V diskuzi OLEJOVÉ RADIÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rokyta.

Dobrý den! Rád bych věděl jaký olej se do radiátoru používá a jaké množství je v 7článkovém radiátoru.Děkuji.Rokyta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olejové radiátory

Jak užívat šípkový olej vnitřně

Šípkový olej je možné užívat i vnitřně. Osvědčil se zejména jako pomocník při odstraňování žlučníkových kamenů, prospívá ale i ledvinám. Díky vysokému obsahu železa je bojovníkem proti anémii. Nenasycené mastné kyseliny v něm obsažené prospívají kardiovaskulárnímu systému. Šípkový olej je prostředkem k posílení celkové obranyschopnosti organismu, proto se doporučuje jeho používání v období stresu a psychického vypětí.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT VÁČKU NA ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Dobrý den, moje dítě má váček už asi 4dny.. používame na to kokosový olej a mořskou sůl.. a mám otázku jestli si na to má dávat i něco studeného ? dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit váčku na zubu

Použití rostlinného a bio oleje

Přiměřené množství jemně vmasírujte do pokožky, do vlasů či na nehty a nechte vstřebat. Kombinací různých rostlinných olejů a přírodních esencí si můžete vytvořit svůj osobní masážní olej. Lze je užívat i vnitřně - kromě jojobového a ricinového oleje.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Recept a příprava

Salicylový olej se připraví tak, že se jojobový olej nalije do šálku a ohřeje ve vodní lázni na teplotu 73 °C. Pak se přidá prášek ze tří acylpyrinů, což je kyselina salicylová, která se dobře rozpouští v teplém jojobovém oleji. Za stálé teploty se olej míchá až do rozpuštění prášku. Po vychladnutí se vzniklý salicylový olej aplikuje na pleť, kterou jsme si těsně před tím napařovali deset minut nad hrncem s vařící vodou.

Zdroj: Salicylový olej

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PARA OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnůstková.

Prosím, zda-li je možné k Warfarinu jíst třeba 1 para ořech denně, nebo ob den.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy

Šípkový olej na jizvy

Šípkový olej se používá neředěný na oděrky, hojící se rány, jizvy, popraskané rty i na ošetření v ústní dutině. Pravidelné používání přírodního šípkového oleje se doporučuje při psoriáze, ekzémech i proleženinách. Pomůže i při drobných jizvičkách, popáleninách, stařeckých skvrnách a striích. Kromě toho šípkový olej chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením.

Zdroj: Šípkový olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP