Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

RYCHLE ROSTOUCÍ OKRASNÝ KEŘ

OBSAH

Šeřík

Šeřík Prestonové (Syringa prestoniae)

Je méně známá odrůda šeříku. Jde o rychle rostoucí keř, který může být až 3 m vysoký. Na konci května tvoří velké vonné laty květů. Je teplomilný a dává přednost vlhké půdě. Je plně mrazuvzdorný až do -40°C. Přihnojujte jej přípravky na okrasné dřeviny nebo na podporu kvetení. Vzhledem k jeho kompaktnímu růstu není řez nutný. Tento šeřík je vhodný jako výrazně kvetoucí solitér.

Syringa meyeri ´Palibin´

Jde o kultivar nízkého a hustého růstu, roste do výšky 1 až 1,5 m. Jeho zelené kulaté lesklé listy jsou opadavé. Květy jsou drobné, trubkovité a mají tmavě růžovou barvu, objevují se v květnu až červnu. Šeříky lze pěstovat v téměř jakékoli půdě. Přednost však dají neutrální až zásadité půdě, bohaté na živiny, vlhčí a dobře odvodněné. Jestli chcete, aby vám dobře kvetly, zasaďte je na slunné stanoviště. Řez proveďte ihned po odkvětu.

Zdroj: Růžově kvetoucí keře

Diskuze

V diskuzi RYCHLE ROSTOUCÍ POPÍNAVÉ ROSTLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kačírek václav.

Mám zájem o přísavník tříprstý.Lze si jej u vás objednat a napiš jeho cenu.Děkuji za vaší odpověd.Kačírek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychle rostoucí popínavé rostliny

Komule Davidova

Komule Davidova (Buddleia davidii) je vcelku rychle rostoucí opadavý keř s dlouhými klenutými větvemi. Je vhodná jako solitér. Kvete od července do října v bohatých latách, dlouhých až 30 cm (dle kultivaru), jejichž vůní láká hmyz, především motýly a v noci lišaje. Listy jsou vstřícné, krátce řapíkaté a vejčitě kopinaté. Jsou dlouhé 15 až 25 cm a na rubu jemně plstnaté. Plodem je tobolka.

Tento keř pocházející z Číny a Japonska potřebuje přiměřeně vlhkou a propustnou půdu s dostatečným množstvím vápníku, ale snese i sušší zeminu. Stanoviště vyžaduje slunné a výhřevné. Doporučuje se nejlépe ke zdi na jižní straně. Snese i polostín, pak ale méně kvete a lehce namrzá (zvláště mladší keře), později však z kořenů či starého dřeva dobře obrazí. Starší keř potřebuje na jaře pořádně zastřihnout, aby se vyvinuly nové výhony bohaté na květy. Doposud je známo asi 50 variet a kultivarů s květy v barvách od bílé až po tmavě fialovou, známé jsou rovněž dvoubarevné kultivary, některé jsou ozdobné panašovaným listem. U některých odrůd mohou být květní laty dlouhé až 80 cm.

Zdroj: Růžově kvetoucí keře

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ OKRASNÉHO JEHLIČNANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Borovička.

Potřebuji poradit,kdy stříhat okrasný jehličnan, jehoš název neznám.Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Řez okrasných jehličnanů se provádí v červnu.

Zdroj: diskuze Stříhání lískových ořechù

Rychlost růstu

Prunus laurocerasus Rotundifolia je pohledný stálezelený druh bobkovišně. Jak vypadá se můžete podívat tady: bobkovišeň Rotundifolia obrázky živých plotů. Jeho velké stálezelené listy tvoří hustý, atraktivní dlouhověký větrolam nebo zástěnu. Bobkovišeň Rotundifolia se vyznačuje těmito vlastnostmi:

  • Tvarovací řez se provádí dvakrát do roka.
  • Nenáročná údržba a péče.
  • Zimní odolnost.
  • Rychlost růstu je 40 až 60 cm za rok.
  • Snese stín, částečný stín i plné slunce.

Rychlost růstu 40 až 60 cm za rok je typická pro tyto druhy bobkovišňí:

  • bobkovišeň Caucasica,
  • bobkovišeň Novita,
  • bobkovišeň Rotundifolia.
Tyto tři druhy jsou nejrychleji rostoucí bobkovišně a díky tomu potřebují výchovný střih dvakrát do roka. Pokud by to pro vás byl problém a moc starostí, můžete použít pomaleji rostoucí druhy jako je:
  • bobkovišeň Genolia - rychlost růstu 30 až 50 cm za rok;
  • bobkovišeň Herbergii - rychlost růstu 30 až 50 cm za rok;
  • bobkovišeň portugalská - rychlost růstu 30 až 50 cm za rok;
  • bobkovišeň Etna - rychlost růstu 20 až 30 cm za rok;
  • bobkovišeň Otto Luyken - rychlost růstu 10 až 20 cm za rok;
Tyto pomalu rostoucí druhy bobkovišně potřebují výchovný udržovací řez jednou ročně.

Jak daleko se sází rostliny bobkovišně do živého lotu z varianty Prunus laurocerasus Rotundifolia a dalších rychle a středně rychle rostoucích:

  • Živý plot vysoký 60 až 80 cm: 3 rostliny na metr.
  • Živý plot vysoký 80 až 125 cm: 2,5 rostliny na metr.
  • Živý plot vysoký 125 až 200 cm: 2 rostliny na metr.

Pomalu rostoucí odrůdy jako je Otto Luyken se vysazují do živého plotu v tomto počtu na metr:

  • Živý plot vysoký 20 až 40 cm: 4 rostliny na metr.
  • Živý plot vysoký 40 a vyšší: 3 rostliny na metr.

Zdroj: Jak rychle roste bobkovišeň

Poradna

V naší poradně s názvem POPÍNAVÁ ROSTLINA NA PLOT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Prosím o radu
Rostlina je jednoletá rychle rostoucí popínavá po plotě.Stonky jsou zelené dužnaté ne dřevnaté.Květy jsou žluté trochu ve tvaru jako kopr místamy stočené do spírál jako u vína.Plody jsou zelené šištíce s bodáky ve tvaru jako kiwi.Na podzim šištice uschne a spodní část se rozevře a vypadnou z ní 4 ploché hnědé pecky .Tvar jako dýňové semínko s rozdílem celé hladké.Mockrát děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Posílám vám odkaz na stránku, kde jsou vidět nejznámější popínavé druhy a jejich obrázky: www.theguardian.com/…
Podle obrázků najděte tu svojí rostlinu a hned vedle se dozvíte její latinský název. Podle něho již dohledáte český název.

Zdroj: diskuze Popínavá rostlina na plot

Trojpuk zahradní

Trojpuk zahradní (Deutzia x hybrida ′Mont Rose′) je středně rostoucí opadavý keř. Dorůstá do výšky 1,5 až 2 m a do šířky 1,2 m. Výhony jsou zpočátku vzpřímené, později mírně rozkladité. Trojpuk se hodí do skupinové výsadby, předsadby a podsadby vyšších dřevin, ale i jako volně rostoucí živý plot do výšky 1,6 m. Krásný bude také jako bohatě kvetoucí solitér. Vstřícné listy jsou široce oválně vejčité, drsné s pravidelným pilovitým okrajem. Sytě růžová poupata se v květnu rozvíjejí v miskovité světle růžové květy se sytě růžovými tyčinkami a žlutými prašníky. Starší květy jsou bělavě růžové, květ může být 18 až 26 mm široký. Roční přírůstek činí 15 až 30 cm. Keř lze hned po odkvětu silněji prořezat a zmladit, čímž se podpoří růst nových silných výhonů a bohaté kvetení v dalším roce. Trojpuk je nenáročný keř, postačí mu běžná zahradní půda, raději vlhčí a výživná, snese slunce až polostín. Toleruje dobře i silnější zastínění, jen květy se pak méně vybarvují.

Zdroj: Růžově kvetoucí keře

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ SMRČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Váňová.

Dobnrý den,
máme na zahrádce okrasný smrček, jen už pořádně povyrostl a potřebuji ho ostříhat..vytvarovat..zmenšit.. Potřebuji poradit, který měsíc v roce se to může dělat.
Děkuji za odpověď,
Eva Váňová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Většina stálezelených rostlin se seřezává buď ve vegetačním klidu na začátku jara před začátkem nového růstu, nebo je lze řezat když jsou polospící, v polovině léta. Březen je nejvhodnější na řezání smrčků, protože nový růst rychle zaplní zakrácená místa.

Zdroj: diskuze Stříhání smrčku

Mandloň trojlaločná

Mandloň trojlaločná (Prunus triloba) je středně rostoucí keř s hustým větvením. Bohatě plnokvěté květy mají v průměru 3 až 3,5 cm, jsou sytě růžové se světlejším středem a vyrůstají ve svazku po 1 až 3. Keř bohatě rozkvétá většinou v první polovině dubna, a to před olistěním. Každoročně mandloň vyroste cca o 20 až 30 cm, takže keř může mít po 10 letech výšku 2 až 3 m. Je však vhodné keř po odkvětu ostříhat na čtvrtinu až pětinu délky, docílíte tak bujného růstu nových výhonů, které v následujícím roce po celé délce bohatě rozkvetou, a současně tak budete mandloň udržovat v potřebné velikosti. Stanoviště vyžaduje slunné s kvalitní středně těžkou vlhčí půdou s dostatkem vápníku.

Zdroj: Růžově kvetoucí keře

Diskuze

V diskuzi PLECTRANTHUS PURPURATUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den mohu Vám ho darovat každý rok na podzim ostříhám a dělám nové sazenice na příští rok dobře zakořeňuje.mám ho od jara do podzimu venku jako okrasnou květinu má krásný okrasný list.Bydlím v Mostě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana Zibrinová.

Dobry den,

chcela by som sa spytat ci by bolo pri platbe vopred poslat kvetinacik s touto rastlinkou ku nam do Bratislavy.

Dakujem

Zuzana

Zdroj: diskuze Plectranthus purpuratus


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP