Téma: 

šlehačka

Pudinkové řezy – recepty

Pudinkové řezy se skořicí

Ingredience: mletá skořice

Ingredience na náplň 1: 5 lžic cukr krupice, 3 vanilkové pudinkové prášky, 1 l mléka

Ingredience na náplň 2: 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany

Ingredience na náplň 3: 1 šlehačka v prášku Dr.Qetker

Ingredience na těsto: 200 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 3 lžičky skořice

Postup: Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Uvaříme pudink z 1 litru mléka, 3 pudinků a 5 lžic cukru. Ještě horký pudink nalijeme na těsto, jen tak cik cak a srovnáme stěrkou. Teprve teď dáme vše péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20–25 minut. Na upečený a lehce vychladlý řez navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí natřeme šlehačkou od Dr.Qetkera z prášku, připravenou podle návodu na obalu (ta se hodí nejlépe). Pudinkový řez ozdobíme vidličkou nebo stěrkou se zoubky a posypeme přes sítko skořicí. Pudinkový řez se skořicí dáme do ledničky (stačí na 1 hodinu) a pak už jen podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty
Zveřejněno dne: 5.11.2016

Bábovka

Bábovka ze šlehačky

Ingredience: 4 vejce, 1 šlehačka, 500 g polohrubé mouky, 220 g cukru, 0,5 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra

Postup: Vajíčka vyšleháme zároveň se šlehačkou, pak vsypeme všechny suroviny a přilijeme olej. Vyšlehané těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 175 stupňů. Když je šlehačková bábovka hotová, pocukrujeme ji a pak už jen počkáme, až vychladne.

Zdroj: Bábovka
Zveřejněno dne: 6.11.2016

Jahodové recepty

Rychlý jahodový koláč

Suroviny:

  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 g jahod
  • jahodový džem
  • 1 hrnek mléka
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 šlehačka

Postup:

V míse ušlehejte bílky ze tří vajec. Za stálého šlehání přidejte cukr a nakonec lehce vmíchejte žloutky a polohrubou mouku. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Vychladlý korpus potřete jahodovým džemem, poklaďte očištěnými jahodami a ozdobte šlehačkou.

Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno dne: 12.7.2014

Recepty na kotlety

Kotlety na sladko

Ingredience: 1,5 kg vepřové kotlety bez kosti v celku, 30 dkg tvarohu, 1 balíček rozinek, 2 ks vajec, cukr krystal, sůl, muškátový ořech mletý nebo strouhaný celý, 2 dl suchého vína, šlehačka, 1 ks hořké čokolády

Technologický postup: Maso rozřízneme na kapsu (cca 3cm silné plátky, do kterých uděláme nožem otvor), osolíme, naplníme směsí tvarohu, rozinek, vajec, cukru, muškátového ořechu a zavřeme. Zapékáme asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté maso vyjmeme, do výpeku přilijeme víno, necháme povřít, přidáme smetanu, těsně před svařením odstavíme, přidáme čokoládu a necháme rozpustit. Podáváme s rýží.

Zdroj: Recepty na kotlety
Zveřejněno dne: 20.1.2016

Jahodové recepty

Nepečený smetanovo-jahodový dort

Suroviny:

  • 2 balíčky dětských piškotů
  • 3–4 zakysané smetany
  • cukr moučka
  • šlehačka
  • jahody – dostatečné množství

Postup:

Připravte si dortovou formu a její dno poklaďte dětskými piškoty tak, aby bylo zcela pokryté. V misce si smíchejte zakysané smetany a ušlehanou šlehačku, oslaďte moučkovým cukrem dle své chuti. Část této směsi rozetřete na piškoty a poklaďte jahodami (nejlépe pokrájenými či rozmačkanými). Na ovoce dejte znovu piškoty a opět zakryjte smetanovou směsí a jahodami. Poslední vrstvou budou piškoty pokryté smetanou. Dejte do ledničky, nejlépe přes noc, a pak už jen vyjměte z dortové formy a můžete servírovat třeba ozdobené šlehačkou a čerstvými jahůdkami.

Zdroj: Jahodové recepty
Zveřejněno dne: 12.7.2014

Lívanečky

Lívance bez vajec

Ingredience: 3 dl mléka, ½ kostky kvasnic, polohrubá mouka dle hustoty těsta, 1 lžička mleté skořice, 1 špetka soli, 1 lžička cukru, cca 2 jablka (dle potřeby). Na smažení: olej. Na ozdobení: šlehačka, zakysaná smetana, jogurt. Na posypání: moučkový cukr se skořicí.

Postup: Mléko nalijeme do vyšší nádoby, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme cukr, skořici a sůl a vše promícháme. Po lžících přisypeme mouku, a to takové množství, aby vzniklo táhlejší těstíčko (hustší než palačinkové, aby drželo na plátcích jablek), které důkladně promícháme (naženeme do něj vzduch) a necháme v teple kynout. Mezitím si připravíme jablka: oloupeme je, vykrojíme z nich střed s jadérky a pokrájíme je na plátky. Vykynuté těsto lehce promícháme. Plátky jablek v něm postupně namáčíme a ihned je klademe do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova z obou stran. Hotové lívanečky ozdobíme šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jogurtem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Podávat je můžeme jako hlavní chod nebo jako dezert. Výborné jsou jak teplé, tak studené.

Zdroj: Lívanečky
Zveřejněno dne: 29.9.2016

Králík na smetaně

Králík na paprice

Ingredience: 1 odblaněný králík, 150 g slaniny (paprikovaného bůčku), 80 g i více cibule, 1,5 lžičky sladké mleté papriky, 40 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, šlehačka, 2 střední mrkve, 1 menší petržel, 1 plátek celeru, 3–4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, malá hrstička celého pepře, 3/4 kostky masoxu, 1 větší stroužek česneku

Postup: Na rozpálený olej s kostičkami osmažené slaniny dáme na kolečka nakrájenou cibuli, mrkev a petržel, přidáme na kostičky nakrájený celer, bobkové listy, nové koření a pepř a opékáme za častého míchání cca 15 minut. Přidáme na čtvrtky (i na jiné části) naporcovaného králíka, zasypeme paprikou a zhruba 4–6 minut necháme maso za obracení dost zprudka opéct. Zalijeme vřelou vodou, přidáme masox, rozmačkaný česnek a dusíme doměkka (v papiňáku 50–60 minut). Měkké maso vyndáme a obereme od kostí. Do šťávy přidáme šlehačku, ve které jsme rozmíchali trochu hladké mouky (nebo mouku rozmícháme zvlášť v trošce studené vody), a necháme za častého míchání 5–10 minut povařit (pro barvu i chuť můžeme přidat i trochu kečupu). Přecedíme, dochutíme solí, citrónem), přidáme maso, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se doporučuje houskový knedlík, brambory nebo rýže.

Zdroj: Králík na smetaně
Zveřejněno dne: 23.10.2016

Cupcake

Krém na cupcake

V Americe se používají ke zdobení hutné máslové krémy plné cukru. V evropských podmínkách se využívají různé krémy jako čokoládový, tvarohový, máslový, pudinkový, z Mascarpone, ovocný, pařížská šlehačka. Nápadů je spousta, vždy záleží na kreativitě kuchaře.

Čokoládový krém

Ingredience: 100 g másla, 125 g Philadelphie, 70–100 g cukru, 80 g hořké čokolády

Technologický postup: Necháme rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Přidáme Philadelphii (popřípadě jiný krémový sýr podobného typu). Nakonec přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošleháme.

Tvarohový krém

Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu v obalu, 65–70 g cukr moučka, půl kelímku smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu

Technologický postup: Vyšlehejte dohladka tvaroh, přidejte extrakt a přisypávejte prosátý cukr. Nakonec pomalu přilívejte smetanu a šlehejte napřed na nižší a nakonec na vysoké otáčky do požadované konzistence. Kdyby se vám krém zdál moc řídký, dejte na chvíli do ledničky nebo smíchejte předem cukr se ztužovačem.

Klasický máslový krém

Ingredience: 120 g kvalitní čokolády (nad 70 procent kakaa), 150 g másla, 160 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu

Technologický postup: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nakrájenou na kousky, necháme vychladnout, cca 10 minut. Mezitím rozšleháme změklé máslo (asi 1 minutu), přidáme cukr a šleháme, dokud není směs jemná a nadýchaná, tedy přibližně dvě minuty. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Tu napřed lehce vmícháme do zbytku a potom na 3 minuty rozjedeme nejvyšší otáčky, aby byla poleva lesklá, světlejší než původně a dostatečně tuhá.

Odlehčený pudinkový krém

Ingredience: 200 ml mléka, 20 g čokoládového pudinku, 125 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g čokolády (nad 70 procent kakaa)

Technologický postup: Uvaříme pudink ve 200 ml mléka a necháme jej za stálého míchání vychladnout. Ve vodní lázni rozpustíme 100 g kvalitní čokolády. Dobře vymícháme 125 g měkkého másla se 100 g moučkového cukru a postupně pak vešleháváme pudink a nakonec lehce vmícháme i rozpuštěnou čokoládu.

Mascarpone krém

Ingredience: 250 g Mascarpone, 100 g cukru moučka, 2 lžičky vanilkového extraktu, půl kelímku smetany

Technologický postup: Vymícháme Mascarpone dohladka, postupně přidáme prosátý moučkový cukr, nakonec vanilkový extrakt a postupně přilíváme smetanu. Raději míchejte ručně než robotem, krém by se mohl srazit.

Ovocný krém

Ingredience: 250 g Mascarpone/tvarohu, 100 ml smetany ke šlehání, 150 g drobného ovoce, cukr dle chuti

Technologický postup: Ovoce zahříváme v hrnci (mražené s trochou vody, ať se nepřipaluje), dokud nezměkne, poté rozmixujeme ponorným mixérem a vaříme do sirupové konzistence, tedy až se odpaří většina vody. Mascarpone/tvaroh vyšleháme s cukrem, pomalu přilíváme smetanu a nakonec přišleháme i ovocné pyré. Lze dělat z borůvek, malin, ostružin, jahod a podobně.

Pařížská šlehačka

Ingredience: 250 ml smetany ke šlehání, 80 g vysokoprocentní, kvalitní čokolády

Technologický postup: Den před plánovaným použitím (nebo ráno, pokud chceme zdobit večer) rozpustíme společně čokoládu a smetanu ve vodní lázni na mírném plameni. Napřed smetany přilijeme jen polovinu, a až je čokoláda téměř rozpuštěná, přilijeme druhou část a mícháme do hladké textury. Necháme trochu vychladnout, překryjeme potravinovou fólií a vložíme do lednice. Další den směs vyšleháme na nízké otáčky do hustého krému a zdobíme cupcakes dle libosti.

Zdroj: Cupcake
Zveřejněno dne: 17.3.2016

Jahodový koláč

Recepty na jahodový koláč s tvarohem

Jahodový koláč s tvarohem a želatinou

Ingredience na těsto: 3 vejce, 90 g moučkového cukru, trocha citronové kůry, špetka soli do sněhu, 90 g polohrubé mouky, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva

Ingredience na pudink: 700 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 40 g cukru, 80 g másla

Ingredience na želé: 2 ks jahodové želé od Dr. Oetkera, 70 g cukru, 1 l vody

Dále: 500 g čerstvých jahod na dozdobení na talíři, šlehačku, jahodový topping, lístky máty

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou do bělavé pěny, taktéž ušleháme s malou špetkou soli pevný sníh a mouku prosejeme s práškem do pečiva. Pak do žloutkové směsi přidáme asi polovinu mouky a trochu sněhu, už lehčeji promícháme a zase přidáme druhou polovinu mouky s trochou sněhu, opatrně promícháme a nakonec jen velmi lehce vmícháme zbytek sněhu. Na pečení si předem připravíme hluboký plech s okraji, ten vyložíme pečicím papírem (aby nám na plechu lépe držel, tak plech můžeme mírně navlhčit). Pokud nepoužijeme papír, tak musíme vymazat tukem a vysypat hrubou moukou. Stačí do poloviny, jelikož piškot bude nízký. Na plech rozetřeme těsto, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Po upečení i s papírem vyndáme z plechu a necháme vychladnout. Mezitím uvaříme hustější pudink (osladíme ho dle vlastní chuti). Po uvaření odstavíme, občas promícháme a ještě do horkého vmícháme na menší kousky nakrájené máslo, až se hmota spojí. Místo části cukru můžeme přidat při vaření vanilkový cukr, rovněž lze místo cukru použít nějaké náhradní sladidlo. Z piškotového plátu odstraníme papír na pečení, plát vložíme zpět na plech a zalijeme ještě teplým pudinkem. Ten dobře rozetřeme až k okrajům, aby nikde nebyly mezery. Už nyní se mohou na pudink poklást jahody a mírně do pudinku zatlačit. Necháme v chladničce vychladit a pak zalijeme už mírně houstnoucí jahodovou želatinou připravenou dle návodu na sáčku – v 1 litru horké vody, ale pod bodem varu, rozpustíme 2 sáčky želatiny a cukr. Místo cukru můžeme opět použít nějaké náhradní sladidlo. Necháme v chladničce důkladně ztuhnout, krájíme na kousky a na talíři dozdobíme dle své fantazie šlehačkou, toppingem a mátou.

Jahodový koláč s tvarohem a pudinkem

Ingredience na těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 dl mléka dle potřeby

Ingredience na náplň: 1/2 kg tvarohu, 2 dl mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g cukru, 2 vanilkové pudinky (jsou vhodné i ovocné), 2 vejce

Postup: Vše zpracujeme v těsto. Rozprostřeme na hluboký vymazaný a vysypaný plech. Vymačkáme vyšší okraje. Náplň v hlubší misce našleháme do hladké hmoty a vylijeme na těsto. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Koláč musíme nechat úplně vychladnout, aby tvaroh ztuhl.

Jahodový koláč s tvarohem a drobenkou

Ingredience na těsto: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g změklého másla, sůl, 1 žloutek

Ingredience na náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 3 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku, šťávu z půlky citronu, 250 g jahod

Ingredience na drobenku: 30 g másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka

Postup: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. Tento krok můžete vynechat, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit. Rozválejte těsto dokulata a vyložte jím formu s kolečkem pečicího papíru na dně. Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte k tvarohu. Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a můžete přidat ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty. Pečte asi 45 minut při 170 stupních Celsia. Koláč by se měl podávat až po vychladnutí.

Jahodová bublanina

Ingredience: 3 vejce, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 140 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g rozpuštěného a zchladlého másla, 140 ml mléka, jahody pokrájené na poloviny, pekáček přibližně o velikosti 30 x20 cm

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte a vysypte, nebo jej vyložte pečicím papírem. Vejce s cukry vyšlehejte do světlé pěny. Potom střídavě přidávejte máslo s mlékem (obě tekutiny klidně slijte dohromady – ohřejete mléko a zchladíte rozpuštěné máslo) a mouky promíchané s práškem do pečiva. Hmotu nalijte do pekáčku a poklaďte půlkami jahod. Jestli je dáte nahoru řezem nebo obloučkem je vcelku jedno. Je dobré spodní stranu jahody (která přijde na těsto) obalit lehce moukou. Jahody se vám potom tolik nepropadnou do těsta. Pečte na 180 °C (horkovzduch stačí na 175 °C) přibližně 30 minut. Po vyjmutí z trouby nechte bublaninu chladnout v pekáčku. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Jahodový koláč s pudinkem

Ingredience: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka Rama Crémefine, jahody, džem

Postup: Vejce ušleháme s cukrem do pěny a pak lehce zamícháme mouku. Na menším plechu (30 x 20 cm) vyloženém pečicím papírem upečeme piškot a ještě teplý ho potřeme džemem, nejlépe jahodovým. Než se piškot upeče, uvaříme pudink a ještě teplý ho nalijeme na piškotový plát s džemem a zatlačíme do něj přepůlené jahody. Necháme vychladnout a nakonec na celý povrch naneseme ušlehanou smetanu, kterou můžeme dle chuti ještě přisladit, případně dozdobit strouhanou čokoládou. Necháme alespoň 2 hodiny uležet v chladu.

Jahodový koláč s drobenkou

Ingredience na těsto: 150 g změklého másla, 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 dl mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 4 bílky, 500 g jahod

Ingredience na drobenku: 100 g polohrubé mouky, 80 g změklého másla, 80 g moučkového cukru

Postup: Změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem vymícháme do pěny (aspoň 10 minut). Postupně přidáváme teplé mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka vařečkou vmícháme do těsta. Formu na dort či pekáček vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (kokosem) nebo použijeme pečicí papír. Do nádoby nalijeme těsto, urovnáme a poklademe rozpůlenými jahodami. Drobenku si můžeme připravit ručně nebo v robotu, posypeme koláč a pečeme v troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut (nutno kontrolovat, každá trouba peče jinak). Necháme vychladnout a vyndáme z nádoby.

Jahodový koláč s jogurtem

Ingredience na korpus: 300 g hladké mouky, 1 vejce, 150 g másla, 120 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, kůra z 1 citronu

Ingredience na náplň: 400 g jahod nakrájených na plátky, špetka skořice, 2 vejce, 1 jogurt (například kokosový, sójový, případně i klasický), 3 polévkové lžíce cukru, vanilkový extrakt, moučkový cukr na posypání, sušený kokos

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte mouku, máslo, vejce, citronovou kůru, cukr a vanilkový extrakt. Vypracujte homogenní těsto, které nechte cca 30 minut odpočívat v alobalu v lednici. Mezitím si připravte náplň. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte jogurt, vanilku, špetku skořice a dobře promíchejte. Těsto vytáhněte z lednice a na pomoučeném válu vyválejte do kruhu o průměru 24–26  cm. Vložte do formy na nízký koláč vyložené pečicím papírem a pečte zhruba 15 minut. Po upečení na koláč poklaďte jahody a zalijte je jogurtovou směsí. Snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi 30 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem a strouhaným kokosem.

Jahodový koláč s mascarpone

Ingredience na těsto: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru

Ingredience na krém: 250 g mascarpone, 1 smetana na šlehání, 2 lžíce vaječného likéru, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru

Postup: Nejprve si připravíme kulatou dortovou formu, důkladně ji vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme žloutky, mouku a cukr. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Poté připravíme krém. Všechny uvedené suroviny smícháme a vyšleháme v tuhý, ale jemný krém. Vychladlý piškotový korpus potřeme jahodovou nebo rybízovou marmeládou a naneseme vrstvu krému. Krém pokryjeme jahodami, které na závěr můžeme glazovat červenou dortovou želatinou (uvařenou dle návodu na sáčku s pár kapkami citronové šťávy na osvěžení). Podáváme vychlazené.

Jahodový koláč z listového těsta

Ingredience: 1 citron, 1–2 balíčky vanilkového cukru, 1/2 balíčku listového těsta, 1 konzerva kompotovaných jahod

Ingredience na ozdobu: cukr moučka

Ingredience na potření: jahodová zavařenina

Postup: Listové těsto rozválíme a vyložíme jím nízkou kulatou formu. Jahody slijeme nebo použijeme čerstvé (ty později více osladíme). Listové těsto potřeme skleničkou kyselejší jahodové marmelády a poklademe jahodami, které do těsta mírně zatlačíme. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Troubu předehřejeme na vyšší teplotu a listový jahodový koláč dáme péct, dokud nebudou okraje koláče zlatavé. Hotový listový jahodový koláč můžeme před podáváním sypat moučkovým cukrem.

Zdroj: Jahodový koláč
Zveřejněno dne: 11.10.2016

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP