Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SMAŽENÁ VEPŘOVÁ KŮŽE

OBSAH

Smažená vepřová kůže

Ingredience: 400 g vepřových kůží, sůl, pepř, olej

Technologický postup: Vepřové kůže očistíme a zbavíme zbývajících štětin, omyjeme, osušíme, osolíme a můžeme je i opepřit. Takto připravené kůže zavěsíme do chladné místnosti, kde proudí vzduch, a necháme je zde takto sušit týden. Vysušené kůže si nakrájíme na menší kousky a smažíme je v rozpáleném oleji. Kůže nám během smažení nabobtná a chutná skvěle. Podáváme společně s okurkou. Kůže se dá smažit jen v rozpáleném oleji a jen když je dostatečně suchá a křupavá.

Další tip je ten, že kůži před smažením nastrouháme a pak do ní cokoliv obalíme jako trojobal – místo strouhanky použijeme kůži. Nakonec pokrm standardně usmažíme.

Zdroj: Vepřové kůže

Diskuze

V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.

moc pěkné zpracované

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!

Zdroj: diskuze Veprova kyta

Co je to vepřová plec

Vepřová plec je maso překrývající kloub přední nohy, můžete se setkat také s názvem ramínko nebo plecko. Většinou se jedná o světlé, libové maso nebo jen s trochou sádla, tvořené několika svaly či úpony. Vepřová plec je velmi chutné a šťavnaté maso s širokým využitím a bývá nejčastěji používaným masem v kuchyni. Můžete se s ní setkat v různých omáčkách a minutkách, ale i při pečení, dušení či grilování.

Zdroj: Vepřová plec

Poradna

V naší poradně s názvem SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krém Soolantra se nedá koupit, jeho výdej je vázán na lékařský předpis. Je to proto, že obsahuje nebezpečný jed ivermektin. Mast Soolantra je drahá, její plná cena je 770 Kč za 30 gramů krému. V některých případech může být hrazena ze zdravotního pojištění a pak se doplácí jen 70 Kč. Musí být splněny tyto podmínky:
- předepsat ji může jen lékař se specializací v oboru dermatovenerologie, dětská dermatovenerologie nebo korektivní dermatologie.
- pacient musí být dospělý se středně těžkou a těžkou papulopustulózní rosaceou.
V případě, že nedojde ke zlepšení po 3 měsících, léčba není dále hrazena. Mast může bez omezení předepsat kterýkoli lékař, ale při jejím výdeji bude muset být uhrazena plná cena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Vepřová líčka – co to je

Líčka jsou masem z tváře zvířete, jedná se o velmi šťavnaté maso s dokonalou chutí. V líčku se nachází mnoho látky zvané kolagen, tato látka se při 60 °C rozpouští na želatinu. Líčka jsou díky tomu krásně šťavnatá, do omáčky „pouští“ jedinečnou chuť a lehce ji i zahustí.

Na přípravu vepřových líček existuje mnoho chutných receptů.

Zdroj: Vepřová líčka

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY NA NOHÁCH NA HOLENI KOSTI I NÁRTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kucapova.

Dobrý den mám cukrovku a trápí mně sbarvení kůže na nohou a na kotníku jsou vidět malé žilky na koho se mám obrátit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skvrny na holeni při cukrovce jsou diabetická dermopatie. Mohou vypadat jako jednoduché stařecké skvrny. Ale nejsou. Vysoká hladina cukru v krvi při cukrovce poškozuje malé krevní cévy a způsobuje tyto nahnědlé skvrny. Tyto kulaté, drsné skvrny se často objevují právě na holeních. Dermopatie je obvykle neškodná a měla by sama odeznít do 18 měsíců. Ale také může vydržet déle. Proti opakování vám může pomoci, když udržíte krevní cukr v terapeutických hodnotách.

Malé žilky na kotníku může být Granuloma Annulare. Nedá se s jistotou říct, že souvisí s cukrovkou, protože přesná příčina není známa. Vypadají jako drobné červené hrbolky kolem kotníků, rukou, nohou nebo horní části paží a jinde. Může to být reakce na zánět. Váš lékař se může pokusit léčit je pomocí krémů nebo injekcí. Pokud jsou vaše příznaky mírné, nebudete potřebovat žádnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na nohách na holeni kosti i nártu

Vepřová líčka na houbách

Ingredience: 4 vepřová líčka, 2 cibule, 2 chilli papričky, 2 lžičky koření na živáň, 3 stroužky česneku, 2 hrsti sušených hříbků, olej, sůl, 500 ml vývaru, hladká mouka

Technologický postup: Den předem líčka naklepeme, potřeme utřeným česnekem, okořeníme, zakápneme olejem a necháme odležet v lednici. Chilli papričky, nakrájené na malé kousky, restujeme na dvou lžících oleje asi 5 minut, přidáme a krátce orestujeme cibule nakrájené na kostičky. Odleželé maso obalíme v mouce, přidáme k cibulce a z obou stran opečeme. Podlijeme, přidáme sušené hříbky a dusíme pod poklicí do měkka. Podle chuti dosolíme.

Zdroj: Vepřová líčka

Diskuze

V diskuzi NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Vepřová panenka s omáčkou

Ingredience: 1 vepřová panenka, bazalka, oregano, sůl, pepř, máslo, jíška (domácí či kupovaná), smetana na vaření

Postup: Panenku rozkrájíme na centimetrové plátky, které lehce proklepeme paličkou na maso. Osolíme, opepříme. Dáme na rozpálenou pánev. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou pod pokličku, aby nevychladlo. Do stejné pánvičky, na které jsme opékali maso, dáme kousek másla a zalijeme 200 ml smetany. Přidáme sůl a opepříme (jelikož máme pepřovou omáčku, tak pepřem nešetříme). Poté přidáme bazalku a oregano (buď čerstvé nebo sušené). Zahustíme jíškou a dle chuti můžeme okořenit i jinými bylinkami. Jako přílohu můžeme dát bramborový knedlík, noky či obyčejné brambory.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Vepřová panenka pečená v alobalu

Ingredience: 300 g vepřové panenky, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, rýžový olej (lze použít i olivový), sůl, pepř, čerstvý tymián

Postup: Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme. Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém (olivovém) oleji. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek. Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu. Zabalíme, dáme do trouby a pečeme 10–15 minut při 200 °C. Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle bulky se dělají, když dochází k ukládání vápníku a fosforu v oblasti šourku. Odborně se tomu říká kalcifikace kůže a obvykle postihuje mladé muže v pubertě. Pupínky pak pomalu rostou celý život a nikdy nedojdou do stadia, kdy by šly vymáčknout. Jediná možná léčba je chirurgické odstranění. S řešením pomůže kterýkoliv kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Vepřová panenka „Kluci v akci“

Suroviny:

  • 800 g vepřové panenky
  • 8 stroužků česneku
  • ½ šálku najemno nasekané petrželky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ šálku a 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.

Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Diskuze

V diskuzi GEKONČÍK TURECKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Máme mládě gekona tureckého. Utekl nám z terária, ale za týden se vrátil - odchytli jsme ho u terária. Nevím však jestli jsme ho nějak nezmáčkli. Je pomalý, pohybuje se zpomaleně. V teráriu má červíky, gelové vitamíny, hmyz, ale zdá se mi, že to nejí. Je chladný.Měla jsem ho v ruce a hýbne hlavou, nohou, olízne se, ale nic víc. Zdá se mi, že je to den ode dne horší. Velikostně s ocáskem může být dlouhý jako malíček. Dle mého je velmi hubený. Mám mu svítit i v noci? Možná zimuje, nevím, zda může i teď v červenci. Přes den má v teráriu asi 24C, v noci zhasínáme a teplota dost klesá. Nechci, aby mi umřel, prosím, poraďte mi, co by mohlo být příčinou a co dělat, jaký máte názor. Děkuji moooooc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barwa M..

Dobrý den, mám Gekončici zhruba 7 let, ale jsem už její třetí majitel a když jsem jí dostal tak jí podle posledního majitele bylo 15+ takže je cca 22 let stará, problém je že při svlékání kůže jí začal zůstávat kousek na hlavičce (od špičky čumáku až za oči) před pár týdny jsem si všiml že si jedno oko olizuje, a včera že ho má skoro zavřené a kouká jen jedním, prosím o radu, protože opravdu nevím jak postupovat, co jí mám tak byla v pořádku a nic jsem řešit nemusel..

Zdroj: diskuze Gekončík turecký

Vepřová panenka minutka

Ingredience: 2 ks vepřové panenky, olej

Ingredience podle chuti: koření na steaky, mletý černý pepř, sůl

Postup: Vepřové panenky opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé biftečky. Troubu předehřejeme na 150 °C. Olej vymícháme s kořením, solí a pepřem. Do této marinády maso naložíme a necháme odležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm opékáme z každé strany 3–4 minuty. Opečené plátky přendáme do trouby a necháme v ní 8 minut odležet. Minutky z vepřové panenky servírujeme se zeleninou.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Diskuze

V diskuzi KUPEROZA - LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Nováková.

Dobrý den,mám kuperozu kolem očí/horní a pod dolními výčky/-.Jsou to větší červ.skvrny,keré pálí a kuže se drobně odlupuje.Oči občas pálí,svědí je to obtížné. Laser není v mém příp. vhodný,nebot mám v levém oku makulární degeneraci/léčím se ve FN Karlovo nám./ a rovněž docházím ke kožní lékařce na Praze 5-.Někdy je stav lepší někdy horší. Je to velmi nepříjemné, fleky si zakrývám krémem od Biodermy spec. na červenání. Prosím o radu,moc děkuji za zprávu a jsem s pozdravem Nováková Marie,Praha. Hezký den!!!!!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kuperoza - léčení

Vepřová líčka na zázvoru

Ingredience: 1 kg vepřových líček, 200 g vepřového sádla, 100 g čerstvého zázvoru, 1 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 500 ml bílého vína, 1 l vývaru, 400 g cibule, 100 g medu, 100 g rajčatového protlaku, tymián, sůl, divoké koření (celý pepř, celé nové koření, bobkový list, jalovec), bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, omyjeme a den předem nasolíme. Druhý den líčka opláchneme a zprudka opečeme na vepřovém sádle do hněda. Líčka vyjmeme, vložíme kořenovou zeleninu, koření, bylinky a opět opékáme do hněda. Přidáme rajčatový protlak, orestujeme a přilijeme bíle víno. Zredukujeme, přidáme zázvor, med, vepřový vývar, líčka a přiklopíme. Táhneme nejlépe celou noc v troubě vyhřáté na 120 °C. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme. Scezenou šťávu zredukujeme na potřebnou hustotu.

Zdroj: Vepřová líčka

Diskuze

V diskuzi ODBORNÍK NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Štiaková.

Dobrý den, prosím o radu ohledně vinné révy. Mám tedy jen jedinou hlavu :-) , žiju na Valašsku (Halenkov) a podmínky zde nemám dobré. Půda nepropustná , těžká, jižní svah .... Nicméně v loňském roce jsem měla nádhernou úrodu, ale o celou jsem přišla díky mouchám.
Neuvěřitelné množství much, včel, vos a všelijaké jiné havěti mi denodenně napadaly hrozny. Dávala jsem různé lapače a stovky much pochytala, ale bez valného úspěch zachránit hrozny. Prosím, abych předešla letos něčemu podobnému, jak hrozna ochránit ?
Děkuji za ochotu
Ivana Štiaková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na podivnné skvrny na šedé révě, fotky nemám, nefotil jsem zatím, ale koukal jsem na to zvětšovacím sklem - lupou zvětšuje asi 20x. Zajímalo by mě jestli se nemůže jednat o padlí či nějakou houbovitou nemoc vinné révy? Abych si nějak neuškodil, protože jsem jich pár snědl a měl jsem nějakou divnou vyrážku s svědila mě kůže.

Vypadá to tak, že bobulky mají černé fleky ohraničené bílým.
Zdá se mi to jako plíseň či nějaký druh houby.
Některé bobulky na hroznu zaschly.
Nejedná se o nějakou nemoc?

Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: diskuze Odborník na vinnou révu

Vepřová kýta na houbách

Ingredience: 400 g vepřové kýty, 3 lžíce sádla, 2 hrsti čerstvých hub, 1 kelímek smetany, 1 ks cibule, sůl, 2 lžíce hladké mouky, vegeta

Technologický postup: Na sádle opečeme po obou stranách na plátky nakrájenou, osolenou, opepřenou a v mouce obalenou kýtu. Vyjmeme z pánve, na zbylém omastku orestujeme oloupanou a jemně nasekanou cibuli, vložíme opečené maso, přidáme houby a dusíme doměkka. Zahustíme moukou rozmíchanou ve šlehačce, dochutíme vegetou, dosolíme a povaříme. Vhodnou přílohou je rýže.

Zdroj: Vepřová kýta

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKČNÍ NEUROPATIE V LEVÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Blochová.

Dobrý den,již dva roky trpím úpornou bolestí prostředního prstu levé ruky, bolest je pálivá,píchavá,drtivá,v prstu je přítomno odvápnění dle Rtg,nyní se problém rozšířil na další prsty,prsteníček a malíček,také s postupným odvápněním,Emg nic neprokázalo, přesto si myslím,že se jedná o utlačení nervu.Léčím se s revmatoidní artritídou, je pravděpodobné,že to souvisí.Bohužel jsem oběhla několik lékařů a to i několikrát,ale nikdo nemá nejmenší zájem mi pomoci, udělat nějaká další vyšetření, která by příčinu bolestí objasnila.Vše řeší spoustou léků, které kdybych jedla, tak nejspíš to můj žaludek a játra položí.Bolesti jsou čím dál horší a velice zatěžují fyzicky i psychicky, nejhorší jsou v klidu.Když se do prstu nechtíc malinko klepnu, tak se mi kroutí všechny prsty na ruce.Nemůžu pracovat, pouze pravou rukou, bolestivě reaguje i kůže na prstech např. na vodu.Prosím o nějaké informace, pokud někdo máte podobné potíže.Děkuji mnohokrát Blochová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkční neuropatie v levé ruce

Vepřová panenka na bylinkách

Suroviny:

  • 1 kg vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
  • 100 ml olivového oleje
  • čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

Nasekané bylinky smíchejte s olivovým olejem. Očištěnou panenku nakrájejte na špalky, opepřete, obalte ve směsi bylinek. 20 minut nechte odležet, pak ji osolte a zprudka opečte. Vložte do pekáče a 8–10 minut pečte při 180 °C. Poté do výpeku na pánvi nalijte 50 ml horké vody a po upečení medailonků přilijte šťávu z pekáče, minutu povařte a před podáváním nechte chvíli rozležet.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová líčka na grilu

Ingredience: 5 ks vepřových líček, vývar, kořenová zelenina, česnek, celý pepř, bobkový list, nové koření, sůl, olej, bylinky, mletý pepř

Technologický postup: Opláchnutá líčka očistíme a dáme vařit do vývaru se zeleninou, česnekem a kořením do měkka. Hotová líčka z vývaru vytáhneme, necháme vychladnout a potřeme marinádou z oleje a koření. Můžeme je takto nechat v chladu odležet, ale je možno grilovat ihned po naolejování. Negrilujeme dlouho, jen tak, aby maso chytilo z grilu barvu a vůni. Podáváme se zeleninou a čerstvým pečivem.

Zdroj: Vepřová líčka

Vepřová líčka na pivu

Ingredience: 1 kg vepřových líček, 1 l černého piva, 30 g másla, 200 g anglické slaniny, 100 g mrkve, 100 g petržele, 50 g celeru, 1 cibule, 1 červená cibule, 1 bobkový list, snítka tymiánu, snítka petrželové nati, špetka nového koření (mleté), 3 stroužky česneku, 1 chilli paprička, 12 ks žampionů, kmín, sůl, pepř, olej, 2 lžíce plnotučné hořčice

Technologický postup: Vepřová líčka očistíme, odblaníme a osmahneme na směsi oleje a másla. Poté maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme anglickou slaninu. Přidáme pokrájenou mrkev, petržel a celer, obě cibule na měsíčky a osmahneme. Přidáme koření a bylinky, utřený česnek a nasekanou chilli papričku a opečeme. Dochutíme hořčicí a vrátíme maso. Zalijeme pivem a dusíme cca 45 minut. Mezitím ve vedlejší pánvi orestujeme žampiony. Slijeme z nich přebytečnou šťávu a přidáme je k masu. Dusíme ještě 15 minut. Před podáváním odstraníme svazky bylinek.

Zdroj: Vepřová líčka

Zapečená vepřová kýta

Ingredience: 500 g vepřové kýty, 10 ks brambor, 1 ks cibule, 6 stroužků česneku, 1 kelímek smetany, olej, sůl, pepř, vegeta, pažitka nebo petrželová nať

Technologický postup: Maso si nakrájíme na plátky, které naklepeme a potřeme směsí soli, prolisovaného česneku a oleje. Dáme do lednice odpočinout (i den dopředu). Očistíme brambory a cibuli, nakrájíme na kostky, dáme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme vegetou a promícháme. Na takto připravené brambory poklademe maso a zalijeme smetanou. Ničím jiným se nepodlévá, brambory i maso pustí šťávu. Vše přikryjeme alobalem a dáme do trouby péct na 180 °C asi hodinu.

Zdroj: Vepřová kýta

Vepřová panenka pečená na zelenině

Suroviny:

  • 500 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plnotučná hořčice
  • sůl, pepř, červená paprika
  • 5 ks brambor
  • 1 brokolice
  • 2 mrkve
  • fazolové lusky
  • hrášek
  • 2 lžičky olivového oleje

Postup:

Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.

Zdroj: Vepřová panenka recept

Vepřová kýta

Vepřová kýta je bledorůžové barvy, je velmi libová a sušší. Na pečení se hodí méně. K dostání je s kostí nebo bez kosti. Vepřová kýta obsahuje 47 % vody, 14 % bílkovin, 8 % tuků, 0,15 % sacharidů, železo, vitamin B1 a B2.

Vepřovou kýtu můžeme vykostit, tedy oddělit kosti od masa, přičemž dbáme, aby kosti zůstaly hladké, beze zbytků masa a aby maso nebylo pořezané. K tomu je zapotřebí vědět něco o anatomii jednotlivých zvířat. Maso se má vykosťovat krátce před další úpravou, aby se zbytečně nevysušovalo a neznečišťovalo. Současně s vykosťováním se maso začišťuje – vyřezávají se šlachy, chrupavky, zbytky kůže, blány, sražená krev.

Vykostěné části masa se dělí podle jeho upotřebitelnosti před přípravou jídel na kusy, na porce (na plátky, řízky) nebo na kostky (kousky). K přípravě masa vařením a na pečeni je potřeba maso nakrájet podél vláken na podlouhlé kusy o hmotnosti 1,5–3 kg. Maso na porce se pak krájí napříč vláken. Užší kusy masa se krájí na porce tak, že se udělá řez jen do poloviny krájeného masa a při následujícím řezu se maso přeřízne.

Kýta se dělí na:

  • Vrchní šál – libové maso (3 % tuku) s ponechanou tukovou vrstvou je ideální k pečení vcelku nebo ve formě rolády, očištěné a odblaněné se hodí na řízky a lze z něj připravit řadu dušených pokrmů (soté a ragú).
  • Spodní šál – jemně mramorované maso se spodní částí tuku se peče vcelku – po krátkém prudkém osmažení ze všech stran, zvolna a při nižších teplotách. Další využití je podobné jako u vrchního šálu.
  • Ořech – jemně vláknitý ořech včetně špičky kýty se dá péct vcelku stejně jako ostatní libová křehká masa. Nakrájený na kostičky se hodí do masového fondue, ale i do gulášů či perkeltů.

Zdroj: Vepřová kýta


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP