Téma: 

smetanová omáčka s brokolicí

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka s brokolicí

Suroviny:

  • 100 g brokolice
  • 1 trojúhelníček taveného sýra
  • 1 smetana ke šlehání
  • sůl

Postup:

Brokolici si zvlášť uvaříme ve slané vodě. Do jiného kastrolku nalijeme trochu smetany, vložíme tavený sýr, přivedeme za stálého míchání k varu. Až se sýr rozpustí, přidáme nadrobno pokrájenou uvařenou brokolici a varem zahustíme. Dosolíme a hotovou brokolicovou omáčku podáváme nejlépe s těstovinami, ale chutnat vám bude i s vařenými brambory či jako příloha k masu.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Diskuze: pepřová omáčka

Dobrou chuť !

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka
Odesláno dne: 1.2.2017 uživatelem Milada

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka k masu

Suroviny:

  • 1 kostku bujónu
  • 1 dl smetany na šlehání
  • 1 špetku čerstvého mletého pepře
  • 1 kávovou lžičku zeleného pepře
  • 2 dl vody
  • 2 ks taveného sýra

Postup:

Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku (vepřový vývar), přilijeme smetanu, přidáme sýr, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Pomalu necháme za stálého míchání provařit. Tato omáčka je vynikající zvláště ke steakům.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Žampionová omáčka

Smetanová žampionová omáčka

Ingredience: 350–500 g žampionů, troška oleje, sůl, 250 g kysané smetany, hladká mouka, dle potřeby mletý kmín či houbové koření, 3 stroužky česneku

Postup: Očištěné a nakrájené žampiony zprudka orestujeme na trošce oleje, přidáme na plátky rozkrájený česnek a zprudka orestujeme. Osolíme, popřípadě přidáme koření, trochu vody a dusíme. Jsou-li žampiony měkké, připravíme si závarek ze smetany a hladké mouky a zahustíme, mírně povaříme cca 20 minut. Tato omáčka je výborná se špeclemi.

Zdroj: Žampionová omáčka
Zveřejněno dne: 6.11.2015

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka k těstovinám

Suroviny:

  • 100 g šunky
  • 50 g libové slaniny
  • ½ malé cibule
  • 100 g žampionů
  • 1 smetanu ke šlehání
  • sýr (jakýkoliv, který máte rádi)
  • sůl
  • olej

Postup:

Dle návodu uvaříme těstoviny. Na pánev dáme kapku oleje, nadrobno nasekanou cibulku, na nudličky pokrájenou šunku a slaninu a na plátky nakrájené žampiony. Vše spolu orestujeme, poté přidáme cca ½ dcl vody a podusíme. Přilijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a necháme na plotně stát do rozpuštění sýra. Podle potřeby dosolíme – a omáčka je hotová.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka s lososem

Suroviny:

  • 200 g lososa
  • 300 ml smetany (33%)
  • 50 g sýra (parmazánu stačí méně)
  • bazalka, nejlépe čerstvá
  • olivový olej (jenom trošku, protože losos je dost tučný)
  • sůl

Postup:

Na pánev nalijeme olivový olej a zahřejeme. Do horkého oleje přidáme na kousky nakrájené maso z lososa a orestujeme. Přidáme pokrájenou bazalku a trošku osolíme. Krátce opět orestujeme, poté přilijeme smetanu, kterou provaříme, čímž ji trochu zredukujeme. Nakonec přidáme nastrouhaný sýr, omáčka se tím opět zahustí. A pak již můžete servírovat, nejvhodnější je touto omáčkou přelít libovolné těstoviny.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Recepty na smetanovou omáčku

Rychlá smetanová omáčka

Suroviny:

  • ½ l sladké smetany nebo mléka
  • 30 g mouky
  • ⅛ l smetany na rozkvedlání mouky
  • sůl

Postup:

Smetanu nebo mléko přivedeme do varu. Mouku v ⅛ l smetany dobře rozkvedláme, za stálého míchání ji přilijeme do vařící smetany a zvolna povaříme na mírném ohni alespoň 15 minut. Na prudkém žáru by se připálila. Hotovou omáčku osolíme. Do tohoto základu můžeme dle chuti přidat například oloupané mandle nakrájené na tenké nudličky, nebo nastrouhaný křen, pokrájený kopr a podobně.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

  • 300 g kuřecích prsou
  • 250 ml smetany
  • orientální koření
  • sůl, pepř
  • asi 2 lžíce másla
  • 1 dcl kuřecího vývaru
  • 1 dcl mléka
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce griotky

Postup:

Na pánvičce si rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolené a okořeněné pepřem a orientální směsí. Asi 5 minut smažíme pouze na másle na slabším ohni. Poté podlijeme kuřecím vývarem a dusíme dalších cca 5 minut. Přidáme 3 lžíce griotky. Poté přilijeme smetanu, smícháme mouku a mléko a také je vlijeme k masu. V případě potřeby můžeme přidat více mouky, aby omáčka nebyla moc řídká. Po smíchání směsi se smetanou už vaříme nejdéle 5 minut, protože by nám směs postupně řídla. Jako přílohu doporučujeme špagety.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Recepty na sýrovou omáčku

Sýrová omáčka s brokolicí

Suroviny:

  • 800 g těstovin
  • 30 g soli
  • 1 500 g brokolice
  • 150 g eidamu
  • 500 g zralých rajčat
  • 2 dcl bílého vína
  • Na omáčku:
  • 500 g eidamu
  • 150 g másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • 170 g hladké mouky
  • 2 dcl mléka

Postup:

Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody. Po uvaření na skus je sceďte a nechte dobře okapat. Růžičky z brokolice povařte v osolené vodě cca 5 minut. Rajčata spařte, oloupejte, rozkrájejte na čtvrtky, zbavte zrníček a nakrájejte je na drobno. Z mouky a části másla připravte světlou zásmažku, kterou zalijte mlékem a dobře rozmíchejte. Poté nechte zvolna vařit (nezapomeňte míchat). Omáčku přeceďte, přidejte do ní zbylou část másla, smetanu, pokrájená rajčata a bílé víno. Poté přisypte brokolici a nastrouhaný sýr, který nechte mírně rozpustit. Těstoviny rozdělte na talíř, přelijte omáčkou a servírujte sypané tvrdým sýrem.

Zdroj: Recepty na sýrovou omáčku
Zveřejněno dne: 26.4.2015

Recepty na smetanovou omáčku

Smetanová omáčka na špagety

Suroviny:

  • 400 g špaget
  • 200 ml smetany na vaření
  • 150 g smetanového taveného sýra
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 ml mléka
  • ¼ lžičky chilli koření
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • olej dle potřeby
  • sůl a mletý pepř dle chuti

Postup:

Špagety uvaříme v osolené vodě s jednou lžící oleje. Uvařené špagety scedíme, propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Tavený sýr rozmixujeme dohladka se smetanou. Směs vlijeme do kastrolku, přidáme mléko a za stálého míchání necháme přejít varem. Poté omáčku dle chuti osolíme a okořeníme. Do horké omáčky vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a zasypeme nasekanými bazalkovými lístky. Porce špaget poléváme omáčkou a ihned podáváme.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

Recepty na smetanovou omáčku

Jemná smetanová omáčka

Suroviny:

  • 200 ml smetany
  • 500 ml mléka
  • 150 gramů másla
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • špetka mletého bílého pepře, soli, muškátového oříšku

Postup:

V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého přisypeme hladkou mouku a orestujeme ji. Vzniklou jíšku postupně rozmícháváme se studeným mlékem a necháme provařit asi 15 minut. Po odstavení z plotny vlijeme smetanu. Pokud máte pocit, že je potřeba objem ještě zredukovat, není problém omáčku přivést znovu k varu, nebo přidat lžíci mouky. Nakonec omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Tato omáčka je velmi chutná, jemná a nezkazíte s ní žádný pokrm. Pokud máte zrovna chuť zapéct si maso v troubě a nenapadá vás žádná inovace, přelitím masa touto omáčkou v zapékací míse změníte chuť celého pokrmu. Možností je celá řada, můžete přidat žampióny, pórek, šunku, ale i sýr, ať už tavený, Eidam, či Nivu.

Zdroj: Recepty na smetanovou omáčku
Zveřejněno dne: 13.5.2014

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223327

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu ČeskéNápady.cz.


SiteMAP