Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ŠPENÁTOVÝ SALÁT SE SMETANOU

OBSAH

Okurkový salát se zakysanou smetanou

Ingredience: 2 salátové okurky, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce olivového oleje, pár kapek jablečného nebo vinného octa, sůl, pepř

Technologický postup: Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku zastříkneme octem, přidáme olej, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Chvíli počkáme, až okurky pustí šťávu. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu. Okurkový salát se zakysanou smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Diskuze

V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.

Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Těstovinový salát

Okurkový salát se smetanou

Ingredience: 1 okurka, 2 dl vody, mletý černý pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, sůl, 200 g 12% smetany

Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhanou okurku posypeme cukrem, solí a zalijeme octem. Vše pořádně promícháme a chvíli vyčkáme, až okurka pustí šťávu. Okurku lehce zalijeme studenou vodou. Nakonec přilijeme smetanu a podle chuti opepříme. Sladkokyselý okurkový salát se smetanou podáváme dobře vychlazený.

Zdroj: Okurkový salát

Diskuze

V diskuzi TVAROHOVÝ KRÉM DO DORTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára Kubíčková.

Dobry den,
Chtela bych se zeptat zda do kremu Tvarohový krém se zakysanou smetanou
Patri tvaroh ve vanicce, nebo ten "tvrdy" jen zabaleny v obalu.
Jednou jsem tento recept udelala s vanickovym a krem nedrzel ani po ztuhnuti tvar.
Dekuji Kubíčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvarohový krém do dortu

Těstovinový salát se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 250 g těstovin
  • 200 g vepřové šunky
  • 1 konzerva sterilované kukuřice
  • 1 konzerva sterilovaného hrášku
  • 4 rajčata
  • 2 zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu, propláchněte a nechte vystydnout. Pak přidejte na nudličky pokrájenou vepřovou šunku. Kukuřici i hrášek slijte, nechte okapat a přidejte do salátu. Rajčata omyjte, nakrájejte na kostičky a vše promíchejte. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: Těstovinový salát

Bramborový salát s červenou řepou jinak

Ingredience:

  • 100 g plnotučné hořčice
  • 200 g nakládaných okurek
  • 250 g majonézy
  • 2 ks cibule
  • 3 ks vařených vajec
  • 400 g červené řepy
  • 700 g brambor
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát s ředkvičkami

Ingredience:

  • 1 – 2 lžíce cukru krupice
  • 1 – 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg brambor
  • 200 g červené cibule
  • 200 g červené řepy
  • 200 g kyselých okurek
  • 2 krabičky zahradní řeřichy
  • 2 zakysané smetany
  • 300 g ředkviček
  • 3 lžíce vinného octa
  • 440 g majonézy
  • 500 g mrkve
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenou řepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenou řepu, a až na ní se dává salát.

Zdroj: Bramborový salát

Bramborový salát s koprem

Ingredience:

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks větší salátové okurky
  • 1 ks zakysané smetany
  • 1 lžíce bílého vinného octu
  • 2 lžíce smetany
  • 3 lžíce majonézy
  • Hrst čerstvého nasekaného kopru
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Brambory omyjeme a dáme ve slupce vařit. Jakmile změknou, necháme je vychladnout (klidně i do druhého dne) a pak je oloupeme. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Pak se vrhneme na okurku, tu oloupeme (není nezbytné) a nastrouháme na slabé plátky. Oloupeme si cibuli a najemno ji nakrájíme. Brambory s cibulí a okurkou smícháme v misce. Pak k nim přidáme kopr, vinný ocet, a podle chuti i sůl a pepř. V další misce smícháme zakysanou smetanu s majonézou, smetanou a znovu vše promícháme. Pak obsah misky přidáme do salátu. Vše se znovu promíchá a dochutí. Salát je potřeba nechat uležet.

Zdroj: Bramborový salát

Zapečené těstoviny zalité smetanou

Ingredience: 500 g těstovin, 200 g kuřecího masa, 250 ml smetany, 100 ml mléka, 3 ks taveného sýra, 250 ml zakysané smetany, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, rajče, kapusta, hrášek, žampiony, kukuřice, paprika

Technologický postup: Nejdříve dáme do hrnce uvařit těstoviny podle návodu na obalu. Než se nám uvaří, důkladně vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem. Kuřecí maso předvaříme nebo osmahneme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Volíme ji podle chuti. V míse smícháme uvařené těstoviny se zeleninou. Přidáme kousky masa a podle chuti osolíme, opepříme. Můžeme přidat sladkou papriku, bylinky (bazalku). Důkladně promícháme. Poté připravíme omáčku. Smetany a mléko slijeme dohromady a rozšleháme se sýrem. Těstovinovou směs vložíme do pekáče a přelijeme omáčkou, vložíme do trouby a na 200 °C zapékáme přibližně dvacet minut. Zapečené těstoviny se smetanou můžeme ozdobit čerstvými bylinkami a přidat zeleninový salát. Podáváme teplé.

Zdroj: Zapečené těstoviny se smetanou

Okurkový salát s wakame

Ingredience: 1 okurka, řasa wakame, mořská sůl, 1 lžíce oleje, citronová šťáva

Technologický postup: Řasu wakame namočíme a uvaříme ve vodě. Nastrouháme okurku, smícháme ji s řasou, osolíme mořskou solí, přidáme lžíci oleje a trochu citronové šťávy. Takto připravený salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Ingredience

  • 6 lžic majonézy;
  • 4-5 filátek ančoviček;
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice;
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu;
  • plátky toustového chleba;
  • 2-3 stroužky strouhaného česneku;
  • 1 římský salát;
  • olivový olej;
  • sůl a pepř.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Doporučení odborníků

Spojovat vajíčkový salát něčím jiným než majonézou, to je škoda surovin. Všechny experimenty s použitím jogurtu nebo třeba zakysané smetany končí tak, že si výrobek většinou musí tvůrce pochválit a sníst sám, nikomu kromě něj to nechutná.

Přídavek jiných surovin (sýr, uzenina) je možný, pak to ale bude nějaký majonézový salát dle fantazie, nikoliv klasický vajíčkový salát.

Do salátů nepoužíváme kupovanou tatarskou omáčku. Jednak má už svou vlastní chuť a jednak tím salát získá slizkou konzistenci (emulgátory v každé kupované tatarce).

Ovšem jsou situace, kdy opravdu nelze použít majonézu, a tak zde jsou uvedeny i recepty na vajíčkový salát s bílým jogurtem.

Zdroj: Vajíčkový salát

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Vajíčkový salát bez majonézy

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 tvaroh, 1 cibule, 12 vajec, 1 lžička plnotučné hořčice

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo (asi 10 minut). Zchladíme je studenou vodou, oloupeme a oddělíme žloutek a bílek. Žloutek umícháme s hořčicí a najemno nakrájenou cibulí. Ideální je, pokud máme, použít kutr. Vmícháme jogurt a tvaroh. Podle chuti vajíčkový salát osolíme a opepříme. Bílky pokrájíme na kousky a přimícháme do hotových žloutků úplně nakonec. Vajíčkový salát dáme do ledničky vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Vajíčkový salát

Okurkový salát s cibulí

Ingredience: 1 salátová okurka, 1 cibule, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce octa, mletý pepř, sůl, 500 ml vody

Technologický postup: Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Okurku s cibulí smícháme a salát přelijeme připravenou zálivkou.

Zdroj: Okurkový salát

Vaření s červenou řepou

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se obvykle vaří a podává poté i za studena jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené. Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou a podobně. Tyto saláty jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem.

Zdroj: Recepty na červenou řepu

Salát s červenou řepou

Ingredience: 4 ks středně velké červené řepy (vařené), 200 g bílého zelí (nakrájeného na nudličky), 1 velké jablko, 2 nakrájené šalotky, 1 hrst nasekané pažitky, 2 lžíce citronové šťávy, 3 špetky soli, 3 špetky pepře, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Nakrájené zelí dejte do mísy, pokapejte je citronovou šťávou a osolte. Promačkejte rukama a nechte hodinu stát. Po hodině přidejte k zelí oloupanou, na nudličky nakrájenou červenou řepu, na nudličky nakrájené jablko, pažitku a nakrájenou šalotku. Zeleninu promíchejte a podle chuti přidejte sůl a pepř. Majonézu prošlehejte se smetanou a olejem a přidejte k zelenině. Promíchejte a podávejte k masu, rybám nebo samostatně.

Zdroj: Recepty na červenou řepu


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP