Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

ŠPIČKY

OBSAH

Túje Alba

Vlastnosti: Rostlina má kuželovitý tvar, bělavé špičky a dorůstá do výšky 2 až 5 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Poradna

V naší poradně s názvem PLAMÉNEK HORSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Nejspíše za to může plíseň klematisová (Calophoma clematidina). Neexistuje proti ní žádná chemická obrana. Jediné, co se dá v boji s touto chorobou udělat, je několik opatření.
1. Pokuste se vytvořit vhodné kořenové prostředí hlubokou kultivací a mulčováním a nebo přesaďte klematis na jiné místo.
2. Odstřihněte všechny hnědé špičky listů až na zdravou (nezbarvenou) tkáň a okamžitě zničte postižený materiál, abyste zabránil kontaminaci půdy. Během nákazy se mohou tvořit nové zdravé výhonky na úrovni terénu.
3. Dezinfikujte nástroje pro prořezávání, abyste zabránili šíření spór a zabránili přenosu infikovaného rostlinného a půdního materiálu do nové oblasti.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Děkuji moc za odpověď,myslel jsem si jestli to nemůže být přelitím, protože mám na druhé straně vysazeny ten samý plamének, nedotýkají se sebe a už to začíná na něm také ty špičky hnědnout.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Clematis

Túje Columbia

Vlastnosti: Rostlina tvoří štíhlý sloup, v zimě má bílé špičky, dorůstá do výšky 15 metrů.

Zdroj: Druhy tújí

Diskuze

V diskuzi CLEMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartková ludmila.

dobrý den,
potřebuji poradit,na clematisu se objevují rezavé listy málo kvete,ošetřuji talentem,stanoviště je snad v pořádku na sluníčku kořeny zastíněné,málo výhonů ,jak stříhat ,děkuji bartková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den, pěstuji na balkoně plamének horský, začínají hnědnou špičky listů, nevíte prosím o co se můžu jednat? Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Clematis

Stříhání

Stříhání tújí se provádí vždy jen jednou za rok v období od května do srpna. První dva roky po výsadbě zastřihujeme jen špičky a od třetího roku můžeme stříhat už i z boku. Doporučuje se túje jen mírně zastřihovat do požadovaného tvaru a ne řezat, protože hůře obrůstají. Stává se, že túje prosychají zevnitř, pak je lepší je vykopat a vysadit nové.

Zdroj: Pěstování tújí

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Opakovaně asi třetím rokem mi zahnívají špičky rajčat jak vidno na fotografii.zkousel jsem jeden rok přihnojovat krystalonem na rajčata a bylo to také.tento rok jsem nehnojil vůbec a také se to objevuje.jestli někdo neporadi
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste co nejdříve do půdy zapravit hašené vápno. Rodělejte trochu vápna ve vodě a zalijte s ním zeminu. Tyto černé skvrny na rajčatech jsou z důvodu nedostatku vápníku v půdě, což pak způsobuje odumírání tkáně, které se projevuje takovýmto černáním. Příští rok na to pamatujte při přípravě půdy a zapravte do ní dostatek provápněného kompostu.

Zdroj: diskuze Choroby rajčat

Ovocný dort s pudinkovým krémem

I u ovocného dortu s pudinkovým krémem je potřeba si nejdříve upéct korpus dle pokynů na začátku článku, klidně můžete zvolit dvojitou dávku, krému budete mít dostatek. K tomuto dortu bude dále potřeba 250 gramů Hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 litr mléka, 3 balíčky jahodového pudinku, 7 lžic cukru a čerstvé ovoce, nejlépe jahody.

Hned po upečení korpusu uvařte pudink ze 3 sáčků pudinku, 1 litru mléka a 7 lžic cukru. Nechte vychladnout za občasného promíchání. Když je pudink studený, můžete našlehat Heru, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém.

Studený korpus podélně rozřízněte na dva stejné díly, na spodní díl naneste část krému a přiklopte, nechte si krém i na vrchní díl, strany a zdobení. Po obvodu vrchního dílu nadělejte pomoci zdobicího pytlíku špičky a na jednotlivé špičky dejte dílky jahod. Dort můžete dozdobit ještě například hoblinkami z čokolády. Nechte zchladnout v ledničce a můžete servírovat.

Všechny dorty můžete podávat s různými druhy kávy, čajem, vodou anebo jen tak.

Zdroj: Ovocný dort

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADÁ KOUSNUTÍ OD PAVOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Synek Michal.

Dobrý den, chci se zeptat je možné, že by mě mohl kousnout pavouk ??? V noci při spánku mě něco dvakrát kouslo do ruky. Relativně jsem reagoval poprvé tak ze mě něco bodlo do ruky a mírně probralo. Na což jsem cukl rukou. Po nějaké době to bylo znovu kdy jsem už v procitnutí něco rozmačkal neboť mě znovu něco kouslo do prstu téže ruky. Na horní straně ruky kde bylo první kousnutí to začalo svědet. A nateklo a cca 4-5 dnů bylo nateklé. Prst byl o něco horší. Tam se mi udělala malá ranka která chvílemi i krvácela. Ale relativně bolelo to méně než první kousnutí. Na ruce mí zůstal dva vpichy vedle sebe s rozpětím cca 3,8mm od sebe. A na prstu také, ale díky tomu že to byla "otevřena" ranka, která se léčila cca týden není to už tak zřejmě vidět. Celou dobu uvažuji vlastně co mě to potkalo ??? Tak se chci zeptat zda fakt to mohl být u nás na Severní Moravě pavouk .... ????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše HÁlová.

Pravděpodobně mně v noci kousl pavouk do špičky prstu Celá špička bolela hrozně cukalo to v prstu hrozně cukalo a celý prst byl červení a necítila jsem jako kdyby byl umrtven pomalu dva dni co mám příště dělat mám zavolat lékaře jaký pavouk asi byl děkuji Hálová

Zdroj: diskuze Jak vypadá kousnutí od pavouka

Praktická rada - z plevelu květina

Ptačinec coby plevel má jednu nevýhodu. Na záhonu mezi kulturními plodinami spíše živoří, je nízký, může obsahovat kamínky. Ptačinec z městského parku také není ideální - vzhledem k venčení domácích mazlíčků. Je tedy praktické dát si sazenici ptačince do květníku na balkón. Je čistý a vždy po ruce. Stačí ostřihovat špičky a zhodnocovat jimi pokrmy.

Zdroj: Ptačinec žabinec jako léčivá rostlina

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Začaly se nám kroutit listy živého plotu z habru. Nejdříve se začne list kroutit od špičky
a pomalu se kroutí a roluje do středu. Objevili jsme na spodní straně listu malinkatého
bílého broučka. Museli jsme použít lupu abychom ho viděli. Nikde se nemohu dočíst
o jakou nemoc habru jde. Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Použijte na celý živý plot postřik přípravkem Actara. Ten se vstřebá do rostliny a zůstane v ní po dobu dvou měsíců. Když se pak pokusí jakýkoliv škůdce přisát na cévní systém této rostliny nasaje i tento přípravek a ihned hyne. V době růstu postřik opkujte po dvou měsících každý rok.

Zdroj: diskuze Škůdci

Maranta choroby

Mezi nejznámější škůdce, kteří mohou rostlinu napadnout, patří svilušky, třásněnky, mšice a červci. Pokud jsou špičky listů hnědé a zaschlé, je nejspíše vzduch příliš suchý, proto musíme rosit listy. Nedostatečná zálivka rostliny se projeví pokroucenými a skvrnitými listy. Pokud jsou listy popálené a ztrácejí barvu, musíme rostlinu přemístit, jelikož má příliš slunečního záření. Opad listů zase svědčí o příliš suchém vzduchu.

Zdroj: Maranta běložilná

Diskuze

V diskuzi DRACÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mužíková.

Dostala jsem od kamarádky vrchol Dracény 35-40 cm. Rostlina hyne zřejmě delší dobu.
Špičky listů zaschlé. To jsem zastřihla. Ráda bych ji zachránila,protože je červeně žíhaná a já mám jen zelenou. Dala jsem ji hned dnes do kbelíku s vodou.
Prosím jak mám ted postupovat??
Předem děkuji...Mužíková.

Fotografii se mi nedaří sem stáhnot. Do mejlu ano,sem ne. Je mi 77 a moc to neumím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dracéna

Hovězí steak na pánvi

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Steaky opepříme z obou stran a potřeme je olejem. Maso necháme odležet v pokojové teplotě minimálně hodinu před samotnou přípravou. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme steaky z každé strany cca 3 minuty (medium rare), poté je vložíme do vyhřátého kastrolu (můžeme poklást plátkem másla), přiklopíme poklicí, necháme 3 minutky odležet, osolíme a podáváme s různými omáčkami.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Diskuze

V diskuzi GEKONČÍK TURECKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Máme mládě gekona tureckého. Utekl nám z terária, ale za týden se vrátil - odchytli jsme ho u terária. Nevím však jestli jsme ho nějak nezmáčkli. Je pomalý, pohybuje se zpomaleně. V teráriu má červíky, gelové vitamíny, hmyz, ale zdá se mi, že to nejí. Je chladný.Měla jsem ho v ruce a hýbne hlavou, nohou, olízne se, ale nic víc. Zdá se mi, že je to den ode dne horší. Velikostně s ocáskem může být dlouhý jako malíček. Dle mého je velmi hubený. Mám mu svítit i v noci? Možná zimuje, nevím, zda může i teď v červenci. Přes den má v teráriu asi 24C, v noci zhasínáme a teplota dost klesá. Nechci, aby mi umřel, prosím, poraďte mi, co by mohlo být příčinou a co dělat, jaký máte názor. Děkuji moooooc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barwa M..

Dobrý den, mám Gekončici zhruba 7 let, ale jsem už její třetí majitel a když jsem jí dostal tak jí podle posledního majitele bylo 15+ takže je cca 22 let stará, problém je že při svlékání kůže jí začal zůstávat kousek na hlavičce (od špičky čumáku až za oči) před pár týdny jsem si všiml že si jedno oko olizuje, a včera že ho má skoro zavřené a kouká jen jedním, prosím o radu, protože opravdu nevím jak postupovat, co jí mám tak byla v pořádku a nic jsem řešit nemusel..

Zdroj: diskuze Gekončík turecký

Jednoduché vanilkové rohlíčky

Ingredience: 240 g hladké mouky, 240 g másla nebo Hery, 3 vanilinové cukry, 75 g mletých mandlí nebo vlašských ořechů, 1 žloutek

Postup: Mouku, cukr, tuk a ořechy smícháme, těsto poté necháme v ledničce odpočinout. Rozválíme na placku silnou půl centimetru a vykrajujeme větší kolečka. Střed vypíchneme menším kolečkem a nožem přepůlíme. Špičky vzniklých rohlíčků prsty lehce vytvarujeme a získáme tak rohlíčky jeden jako druhý. Nebo přímo vykrajujeme vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku. Upečeme a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tip: Zkuste místo ořechů mandle.

Zdroj: Vanilkové rohlíčky

Diskuze

V diskuzi KANADSKÉ BORŮVKY MNOŽENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelína.

Dobrý den, měla bych dotaz, zda je možno vysadit pouze jednu sazenici amerických borůvek, nebo musí být samičí a samčí, jak mi sdělila sousedka. Jeden keřík jsem si zakoupila a nevím jak poznám, který to vlastně mám a který mám přikoupit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Dobrý den Před dvěma roky jsem zasadil dva keře kontejnerovaných borůvek na dvou metrech2 v rašelině, ve vaně z kašírované folie dole propíchané. Nahoře Propustná černá folie a na ní mulčovací kůru. Ranný keř je krásně zelený hojně velikých a šťavnatých plodů. Pozdní keř červenají listy od špičky schnou. Zatím nepadají. Plodů dost, jsou však menší a málo šťavnaté. Keř má méně nových přírůstů. Ještě jsem je neprořezával. Zálivka pravidelná. Za radu / názor/ děkuji.

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Buflery na indiánky

Buflerova hmota je polotovar, který se používá jako spodní díl pod indiánky či koňakové špičky. Buflery také bývají součástí zmražené zmrzliny či pražských koulí.

Ingredience: 120 g prosáté hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 6 žloutků, 6 bílků

Postup: Nejprve ušleháme 6 žloutků s 35 g cukru a vmícháme do nich 30 g hladké mouky. Zvlášť ušleháme 6 bílků na tuhý sníh, do kterého zašleháme dalších 35 g cukru, pak smícháme se žloutkovou hmotou. Lehce vmícháme 90 g hladké mouky. Hladkou trubičkou nastříkáme na tukem pomazaný a moukou vysypaný plech bochánky či jiné tvary, podle toho, k čemu budeme buflery potřebovat, a pečeme v dobře vyhřáté, mírně pootevřené troubě.

Tip: S těstem musíte pracovat rychle, protože brzy řídne!

Zdroj: Indiánek

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚ ZUBU POD MŮSTKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.Šestáková.

Dobrý den,včera mi natekly zuby pod můstkem,byla jesm u lékaře ten bohužel v únoru zemřel,začíná se mi zvedat teplota,potřebovala bych radu než najdu nověko lékaře,můžu si vzít paralen chladím si pod nosem?vyplachuji si ústa ředěnýmS Solutio Alumini Acetico-Tartariciještě mám trochu v lékarně nemají Šestáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte co nejdříve k zubaři, protože bude potreba zjistit stav korunek a provést pročištění. Sama můžete postupovat tak, že si v lékárně koupíte proplachovací kanylku a tou si budete proplachovat mezizubní prostory. Kanylka vypadá jako injekční jehla, ale je bez ostré špičky a je trochu ohnutá. Nasazuje se na injekční stříkačku ve které je antiseptická ústní voda. Proudem tekutiny se pak vyplachují prostory mezi zuby třikrát denně. Tady se můžete podívat, jak takova kanyla vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záně zubu pod můstkem

Sněhové pusinky v troubě

Když už jste bílky s cukrem vyšlehali do tuhé pěny, čeká vás další důležitý krok – jak správně pusinky upéct, nebo spíše usušit. Plech s pečicím papírem, na který jste zdobičkou nastříkali malé pusinky (spirálka do špičky), vložte do trouby předem vyhřáté na 100 °C, jen krátce je pečte, po chvíli zmírněte teplotu na 50 °C a sušte. Nelze přesně říct, jak dlouho musíte pusinky sušit, ale určitě to nebude méně než hodinka. Většinou jde o dobu kolem 1,5 hodiny a více. Dvířka trouby by měla být při pečení mírně pootevřená (záleží však na typu vaší trouby), pomožte si třeba vařečkou. Hotové pusinky poznáte podle toho, že budou krásně bílé, půjdou lehce sundat z plechu a při rozlomení krásně křupnou.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Kuřátka žlutá

Kuřátka žlutá patří do skupiny nelupenatých, doba výskytu je od července do října. Plodnice kuřátek žlutých jsou vysoké 70-150 mm, rozvětvené v sírově až citronově žluté větvičky, nahoře s okrovým nádechem. Zpravidla mají 2-3 krátké špičky nebo jsou tupé. Třeň je bělavý až nažloutlý, po poranění přechází do hnědočervené barvy. Kuřátka žlutá rostou jednotlivě a nepříliš hojně. Vyskytují se především v listnatých lesích, zejména v bučinách, méně často i pod smrky a borovicemi. Podobná jsou kuřátka zlatá, která však mají větší plodnice s citronově až oranžově žlutými, ve stáří okrovými větvičkami, v mládí s jasně žlutými špičkami a většími výtrusy.

Jde o jedlý druh vhodný do směsí a polévek, žluté větvičky se skvěle vyjímají v houbách zavařených na kyselo.

Zdroj: Houba kuřátka

Hovězí steak na grilu

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), olivový olej extra virgin, hrubozrnná mořská sůl, čerstvě drcený pepř, bylinky

Technologický postup: Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu. Rošt grilu potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu. Steaky bohatě okořeníme pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany podle stupně propečení. Po upečení osolíme. Bylinky (šalvěj, rozmarýn) pokapeme na talíři nebo větší misce olivovým olejem, na koření položíme grilované horké steaky, pokapeme je také olejem, pak steaky několikrát otočíme, aby se dobře obalily v koření a bylinách. Steaky takto marinujeme 3 až 5 minut, pak je ještě jednou polijeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Řez zmrzlých částí

Abyste předešli škodám, vyhněte se výsadbě hortenzie na dně svahu nebo v jiné nízko položené oblasti, kde se mohou vytvářet mrazové kapsy. Pokud dojde k poškození jarním mrazem, začnou se listy zbarvovat do purpurové až hnědé barvy. U namrzlých rostlin stonky vypadají stejně jako listy. Oškrábejte stonky nehty napříč, abyste zjistili, zda jsou pod kůrou stále zelené, a pohybujte se od špičky dolů k základně, dokud neobjevíte zelenou dužinu, abyste našli konec poškození. Zde střihněte.

Řez rostliny neuspěchejte, počkejte, dokud se teploty neustálí a nehrozí další mrazíky, aby nedošlo k opětovnému poškození ošetřené rostliny. Jakmile počasí spolupracuje, uřežte poškození až k dalšímu zdravému pupenu nebo souboru listů. V případě, že poškození není rozsáhlé, mohou hortenzie rozkvést na starém dřevu. Někdy musíte rostlinu seříznout několik centimetrů od země, avšak v tomto případě již hortenzie nemusí tentýž rok vykvést.

Zdroj: Hortenzie a mráz

Hovězí steak s pepřovou omáčkou

Ingredience: 4 plátky květové špičky (rump steak), 2 lžíce oleje, mletý pepř, sůl, smetana

Technologický postup: Steaky jemně naklepeme, abychom nenarušili jejich strukturu (stačí pouze klouby rukou). Dobře posypeme pepřem a potřeme olejem. Nesolíme. Rozehřejeme těžkou pánev, nejlépe litinovou nebo grilovací pánev. Vložíme maso, dobu pečení z každé strany volíme podle stupně propečení. Po dané době otočíme a opečeme z druhé strany. Hotové steaky vyjmeme, osolíme, necháme na teplém místě, přiklopíme a doděláme omáčku. Výpek z pánve zalijeme smetanou, osolíme a přidáme mletý pepř. Krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Hotovou omáčkou pak pepřové steaky na talíři přelijeme. Pokud chceme omáčce dodat výraznější chuť, přidáme do pánve vysmažit i kousek uzeného špeku. Omáčku můžeme ještě zjemnit kouskem másla.

Zdroj: Recepty na hovězí zadní kýtu

Kuřátka sličná

Jedovatá kuřátka sličná poznáte podle přechodu tří barev, a to od bílé po žlutou. Kuřátka sličná dorůstají do výšky 17 centimetrů a do šířky 12 centimetrů, obvykle ale plodnice měří okolo 8 nebo 10 centimetrů v průměru. Třeň směrem nahoru tmavne z bílé do žluté barvy s růžovým nádechem. Z něj vyrůstají drobné větvičky připomínající mořské korály. Mají žlutavou či okrovou barvu a tupé zakončení se dvěma nebo třemi zoubky. V mládí se dají poznat podle tří barev: třeň u země je bílý, větvičky lososové a jejich špičky žluté. Starší plodnice se ale určují těžko, proto je možné si jednotlivé druhy kuřátek mezi sebou splést. Kuřátka sličná najdete výhradně v listnatých lesích, vyhovuje jim vápenitá půda a okolí buků. Při procházce lesem je spatříte od léta do podzimu.

Pozor při sběru tohoto druhu hub. Na rozdíl od kuřátek žlutých patří kuřátka sličná k jedovatým houbám a po záměně a požití by vám způsobila silné zažívací obtíže.

Zdroj: Houba kuřátka

Zavařování klobás v mikrovlnce

Ingredience: 1 kelímek vepřového sádla, 2 kg vepřové kůže, 2 l vody (vzniknou 2 l vývaru z vepřové kůže)

Postup: Při zatáčení klobás musíme počítat s tím, že se musí vejít do sklenic. Na dno sklenice položíme kus vařené vepřové kůže a velkou lžíci vepřového sádla. Dále naskládáme do každé sklenice 5 klobás. Do poloviny výšky klobás nalijeme vývar z kůží a zbytek zalijeme vodou tak, aby byly klobásy minimálně jeden centimetr pod hladinou. Nakonec přidáme zase kousek vařené vepřové kůže. Takto připravené sklenice dáme do mikrovlnky a zavaříme dle výkonu. Poté sklenice vyndáme a necháme vychladnout. Sklenice neotáčíme. Sádlo musí po ztuhnutí vytvořit souvislou vrstvu, která klobásy ve sklenici uzavře. Pokud se stane, že jsou po ztuhnutí sádla špičky klobás nad ním, není to žádná tragédie. Jen je snězte první, ty by vám celý rok nemusely vydržet. Místo vývaru z kůží je možné použít jen čistou vodu, ale připravíte se o výborný sulc, který klobásy nenapodobitelně dochutí. Množství ingrediencí je jen orientační a samozřejmě musí být odvozeno od toho, kolik sklenic budete plnit.

Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Hanka Synková

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP