Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SPREJ

OBSAH

Výrobky z propolisu

Mezi výrobky z propolisu patří mast, tinktura, máslo, kapky a sprej.

Propolisová mast

Přísady – lékařská vazelína (5 dílů), propolisová tinktura (1 díl).

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, nakapeme tinkturu a při zhruba 50 až 60 °C opatrně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.

Mast je vhodná k regeneraci a ošetřování pokožky, zahlazování jizev, zahlazování vrásek.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Tinktura

Přísady – 60% líh k vnitřnímu užití (500 ml), propolis (100 g).

Včelí propolis očistíme, nakrájíme a vložíme do mrazničky, po zmrznutí nameleme v mlýnku a promícháme s lihem. Postavíme na tmavé místo k maceraci (trvá cca 3 dny). Po dobu macerace občas promícháme. Poté tinkturu přecedíme do tmavých sklenic.

Tinktura je vhodná na posílení imunity, bolesti v krku, paradontózu, zánět ústní dutiny, rýmu, zánět průdušek, žaludeční vředy a problémy s játry.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Propolisové máslo

Přísady – máslo 800 g, propolisový prášek 100 g.

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme propolis a při zhruba 50 až 60 °C zlehka mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota. Tu poté necháme vychladnout a skladujeme v chladničce.

Máslo je vhodné k posílení imunity, proti kašli, při léčbě zápalu plic.

Propolisové kapky a sprej

Přísady – propolisový prášek 10 g, čistá voda 100 ml.

Propolisový prášek promícháme s vodou, necháme odstát cca 10 hodin, poté přecedíme, přelijeme do lahviček a uchováváme v chladničce.

Kapky jsou vhodné k regeneraci a ošetřování ústní dutiny či do koupele.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Zdroj: Propolis

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Děkuji za odpověď. Objednala jsem si 4 ks ale nepřišel mi difuzér, ale sprej proti hmyzu. Ten se má stříkat vodorovně 20 cm od místa které se ošetřuje. Takže to asi není to, co píšete i když jsem objednávala Frontline Pet care difuzer.
Můžete mi poradit prosím, kde mám objednat ten výrobek o čem píšete a oni to nezaměnili za jiný , čili difuzer za sprej?
Objednávku jsem dělala přes internetovou lékárnu MAX - a vyzvedla v místě bydliště pak na lékárně jako dobírku.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Polla.

Zkuste třeba tady:
repelenty.heureka.cz…
A takhle vypadá

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Postřik mýdlovým roztokem

Jak funguje insekticidní mýdlo?

Insekticidní mýdlo působí několika mechanismy. Samotné mýdlo proniká do kutikuly hmyzu, což způsobuje kolaps buněk a vysychání. Jinými slovy, sprej rozežírá exoskeleton mušky, vysušuje ho a má za následek dehydrataci a smrt. Spreje také působí tak, že mušky udusí. Tyto spreje nepůsobí na žravé škůdce.

Insekticidní mýdlo je směs vody a draselných solí mastných kyselin a běžně se používá k omezení zamoření hmyzem na pokojových a venkovních rostlinách. Mýdlové spreje jsou účinné na hmyz s měkkým tělem, jako jsou mšice a černé mušky. Insekticidní mýdlo obvykle rostlinám neškodí.

Mýdlové spreje jsou jedny z nejstarších insekticidů používaných zahradníky za starých časů, kdy zahradníci vařili vodu s mýdlem, aby vytvořili účinný mýdlový insekticid. Postupem času tyto "staromódní" prostředky upadly v nemilost, protože byly nahrazeny mnohem silnějšími a toxičtějšími chemikáliemi. V dnešní době, kdy však zájem o ekologické a méně chemicky náročné zahradničení stále roste, zaznamenaly velký návrat insekticidní mýdlové spreje. Na trhu existuje několik účinných komerčních produktů označených jako insekticidní mýdlo, z nichž mnohé obsahují doplňkové přísady. Ale pokud máte ty správné ingredience, můžete si vyrobit vlastní.

Insekticidní mýdlo můžete vyrobit s olejem nebo bez něj. Existuje určitá debata o tom, zda byste měli nebo neměli používat olej ke zvýšení účinnosti vašeho spreje. Technicky není olej nutný, aby mýdlo fungovalo. Přidání oleje však zvýší účinnost vašeho spreje a prodlouží jeho trvanlivost.

Chcete-li vyrobit insekticidní mýdlový sprej bez oleje, postupujte takto:

Insekticidní mýdlo bez oleje

Pro svou směs použijte čistou lahvičku s rozprašovačem.

Začněte s nejslabším možným roztokem, smíchejte 1 polévkovou lžíci kastilského mýdla s jedním litrem vody a ihned použijte.

Při postřiku namočte horní i spodní část listů a přímo nastříkejte veškerý viditelný hmyz. Aby byl sprej účinný, musí být v přímém kontaktu s hmyzem.

Insekticidní mýdlo s olejem

Použijte čistou sklenici se vzduchotěsným víčkem.

Chcete-li si snadno vyrobit domácí sprejový základ s olejem, smíchejte 1 polévkovou lžíci kastilského mýdla s 1 hrnečkem oleje na vaření a emulgujte intenzivním protřepáním sklenice.

Když přijde čas na postřik, smíchejte dvě čajové lžičky tohoto základu na každý 1 hrneček vody v čisté lahvičce s rozprašovačem a ihned nastříkejte.

Zdroj: Černé mušky na rajčatech

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Vyžeňte kvasinky a plísně včas

Pokud jste se již nakazili, zkuste některou mast nebo sprej proti plísním. V lékárnách najdete řadu prostředků k účinné léčbě i bez lékařského předpisu, zákazníci oceňují například Canesten krém proti řadě choroboplodných houbovitých mikroorganismů, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní.

Oblíbený je rovněž krém Canespor, který se pohodlně používá pouze 1x denně.

Zajímavou volbou je také Scholl kúra na nehtovou mykózu, která ničí plíseň přímo ve zdroji.

Nejprodávanější produkty v této kategorii:

  • MICETAL 1X100GM/1GM gel
  • EXODERIL Roztok k zevnímu užití 200 mg 20 ml
  • EXODERIL Roztok k zevnímu užití 100 mg 10 ml
  • CANESTEN krém 20 g
  • CLOTRIMAZOL AL 1% 1X50GM 1% krém
  • CANDIBENE sprej 1% SPR 40 ml
  • CANESPOR 1x denně sada na nehty

Zdroj: Babské rady na kvasinky

Diskuze

V diskuzi BLECHY V BYTĚ BEZ ZVÍŘETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Děkuji Ájo za odpověď. Mám problém ten přípravek u nás sehnat. Prosím, nemáte někde odkaz kde bych to mohla zkusit? A podívat se jak to vypadá, co to je? A prosím, to je dýmovnice nebo sprej , můžete mi to prosím upřesnit, ptali se mně na to prodavačky v obchodech a já jim nebyla schopna o tom říct více. Moc děkuji za vaši reakci a pomoc a moc vás zdravím :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ája.

Je to jednorázový sprej, velikosti běžného deodorantu. Spustí se a vystříká se najednou celý obsah. Vy to spustíte a opustíte prostor. Vystříká to celé samo. Nedělá to dým, opticky to vypadá, jako by stříkal deodorant, nebo lak na vlasy, ale učinná látka je samozřejmě jiná. A funguje to na 100%. Nežli mi tento prostředek doporučila veterinářka, tak jsem utratila víc nežli 10 000,- za zcela nefunkční prostředkyt tipu
bio kill a podobně. Nefungovali ani prostředky, které běžně používají detatizační firmy.
Nejsnáze výrobek získáte tak, že si do googlu zadáte Frontline Pet Care Difuzér
a vyhledávač Vám nabídne spoustu internetových obchodů s cenou od 255,- do 330,- za kus, který vystačí na cca 50-80m2 podlahové plochy při běžné výšce místnosti 250-250 cm. Pak už stačí jen porovnat poměr poštovné a cena a objednat.

Zdroj: diskuze Blechy v bytě bez zvířete

Recepty na permethrinový sprej

Použijte prostředek s obsahem permethrinu. Permethrin je syntetická chemikálie používaná k výrobě insekticidů a repelentů. K zahubení svrabu a blech se obvykle používá v tekuté formě (šampon) a ve formě krému. Nejjednodušší způsob, jak zahubit parazity, je svařit vodu, přidat do ní trochu psího šamponu s obsahem permethrinu a tímto roztokem parazity polít.

Použití permethrinu je bezpečné na lidské vlasy a kůži, ale dávejte pozor, aby se vám nedostal do očí, uší, nosu či úst. Pokud se vám tato látka nedopatřením dostane do očí, vypláchněte je okamžitě dostatečným množstvím čisté vody.

Pokud nemáte psí šampon s obsahem permethrinu, použijte sprej proti blechám nebo speciální sprej na lůžkoviny proti blechám. Aktivní složkou těchto sprejů je většinou právě permethrin.

Permethrin a syntetické pyretroidy mohou být smrtelné pro kočky a ryby, tudíž výrobky určené pro psy mohou být pro kočky a ryby nebezpečné.

Permethrin se v ČR nedá běžně koupit, ale můžete si ho objednat například v internetovém obchodě Amazon v Německu. Nabídka přípravků s permethrinem je vidět zde: koupit permethrin. Vyberte si přípravek s nejvyšším obsahem 1,5% a více.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Inhalátor na astma bez receptu

Volně k dispozici je možné si pořídit maximálně systémová antihistaminika (Zyrtec, Xyzal, Claritine a další) či mukolytika na bázi Mucosolvanu či Vincentky, tyto však navýší vitální kapacitu plic jen minimálně a nebyly by v urgentní situaci k užitku.

Pro použití při akutní dušnosti se předepisuje bronchodilatační léčivo (Ventolin, Ecosal, Atrovent, Berodual, Berotec) od lékaře (nejlépe na podkladu vyšetření) v podobě malého praktického maximálně mobilního inhalátorku s tlakovou nádobkou s hnacím plynem a rozptýlenou účinnou látkou v podobě aerosolu (vše je samozřejmě součástí balení). Proto se doporučuje při jakýchkoliv podezřeních na stenózu respiračního traktu a nedokonalou ventilaci, vyhledat doktora medicíny a s jeho pomocí si „sprej“ opatřit.

Zdroj: Volně prodejné léky na astma

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: diskuze Bílej povlak zeminy u orchidei

Jak udělat krepaté vlasy

Krepaté účesy jsou zpět, trend z 80. let opět dobývá módní salony. Krepaté účesy se v poslední době stále častěji objevovaly i na přehlídkových molech.

A co potřebujete k tomu, abyste si vytvořili takový účes? Obecně se ví, že žehličky nejsou pro naše vlasy právě tím nejšetrnějším stylingovým nástrojem. Ale krepaticí žehličky nebyly v 80. letech tak technicky sofistikované, jako jsou dnes. Iontové, keramické nebo titanem potažené pláty a kontrolky teploty vlasy už tak neničí. Populární metoda z 80. let zaplést vlasy do mnoha maličkých copánků a nechat je tak přes noc (která však nikdy nedosahuje stejného efektu jako krepaticí žehlička) je jemnou alternativou, ale dnes si můžete bez starostí pořídit profesionální „crimper“. Pokud si zapamatujete následující postup, pak není třeba se znepokojovat a můžete své vlasy v klidu nechat podlehnout trendu.

Postup:

  • Krepaticí žehličku vždy používejte na zcela suché vlasy, nejlépe poté, kdy jsou čerstvě umyté.
  • Rozhodně nezapomeňte před použitím přístroje použít sprej na ochranu před teplem.
  • Nejdříve nechte sprej ve vlasech zaschnout a pak začněte s krepatěním.
  • Vaše vlastní vlasy určují nastavení teploty: 120–140 stupňů Celsia postačí na jemné, barvené nebo namáhané vlasy, na normální vlasy nastavte 140–170 stupňů Celsia a silné a vlnité vlasy potřebují ještě více: 170–190 °C.
  • Aplikujte na část pramenu, nechte působit, uvolněte a krok za krokem postupujte ke konci každého pramenu. Nikdy nepoužívejte „crimper“ jako žehličku a netáhněte jej po pramenu dolů.
  • Po použití krepaticí žehličky dejte vlasům vždy několik dní pauzu.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Množení ostružin řízkováním

Pokud se během léta rozhodnete množit ostružiny řízkováním, tak vězte, že nejlepších výsledků dosáhnete použitím přírodního růstového hormonu - kyseliny indol-3-máselné [1]. Kyselina indol-3-máselná se používá u mnoha plodin a okrasných rostlin k podpoře růstu a vývoje kořenů, květů a plodů a ke zvýšení výnosů plodin. Úspěšně byla také použita ve vědecké studii zkoumající její vliv na zakoření ostružin [1], kde jasně prokázala pozitivní vliv. Její obchodní název je IBA. IBA je rostlinný hormon z rodiny auxinů a je složkou mnoha komerčních zahradnických produktů pro zakořenění rostlin.

Na našem trhu ji obsahují například výrobky Clonex. K monstróznímu zakořenění ostružin potřebujete gel a sprej. Clonex Rooting Gel je vysoce účinný zakořeňovací gel na vodní bázi vyvinutý společností Growth Technology™ Ltd ve Spojených státech. Je to houževnatý gel, který zůstane v kontaktu kolem stonku. Gel utěsní řezanou tkáň a poté dodává hormony potřebné k podpoře vývoje kořenových buněk. Vyrábí se za přísných farmaceutických laboratorních podmínek, a proto je o roky napřed před staromódními hormony a prášky.

Od roku 1988 je Clonex Rooting Gel průkopníkem v množení rostlin s miliardami úspěšně zakořeněných řízků všech druhů rostlin, které člověk zná.

Receptura Clonex byla vyladěna tak, aby umožnila explozivní vývoj kořenů, a z tohoto důvodu na ní profesionální pěstitelé a školky nedají dopustit, pokud jde o úspěšné a ziskové množení rostlin. Receptura je zcela bez alkoholu.

Je k dispozici v 15ml baleních na jedno použití, nebo v 100ml a 250ml lahvičkách se širokým hrdlem. Jedno 15ml jednorázové balení ošetří přibližně 50 rostlinných řízků. Zde je uvedena cena a také obrázky, jak výrobek vypadá: Clonex Rooting Gel cena. Před odběrem řízků budete potřebovat také sprej Clonex Mist. Zde je vidět jak vypadá a kolik stojí: Clonex Mist cena.

Zdroj: Množení ostružin řízky

Léčba bez použití léků

Léčba teplem: Teplo je u svalových kontraktur na prvním místě. Zvyšuje prokrvování a uvolňuje svaly. Vazivo se stává elastičtějším a kloubní maz tekutějším. Jako zdroj tepla se dají použít zábaly, teplé koupele (s přísadami, které uvolňují svaly, například jalovec), sauna, infračervené světlo, náplasti nebo masti obsahující látky, které zvyšují prokrvování (k dostání v lékárně).

Chiropraktická opatření: Vykazují dobré výsledky, jsou-li přítomny nějaké blokády páteře nebo chybné držení zad, které jsou příčinou svalového přepětí. Chiropraktické zásahy ovšem musí být – zvláště v oblasti krku a krční páteře – prováděny velice pečlivě řádně vyškoleným chiropraktikem.

Masáže: Masáže uvolňují svalové kontraktury a zvyšují elastičnost vazů. Existuje mnoho různých technik masírování. Masáže se však nehodí při poruchách krevní srážlivosti nebo při čerstvém zranění.

Chladivý sprej: Tato metoda se u svalových kontraktur hodí velice dobře. Chladivý sprej se nastříká přímo na bolestivé partie. Tím se sval stane necitlivým a může být natažen. Nakonec následuje znovuohřátí svalu, aby mohl být dobře uvolněn.

Ultrazvuk: Ultrazvukové vlny proniknou zhruba do hloubky 8 cm pod kůži. Jimi vyvolané vibrace podporují prokrvování a uvolňují i hlubší části svalů. Předpokládá se, že ultrazvuk ovlivňuje také vodivost nervů, které přenášejí signály bolesti.

Transkutánní elektrická nervová stimulace – TENS: Při této metodě jsou elektricky stimulována nervová zakončení buď ve spouštěcích, nebo v akupunkturních bodech. Tím dojde ke zmírnění bolesti. Tato metoda působí na podobném principu jako lokální anestezie.

Cvičení: Cvičení spojuje cviky na uvolnění svalů s cviky k jejich posílení.

Autogenní trénink: Pomocí pravidelného autogenního tréninku se můžete naučit vědomému uvolňování svalů.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Využití léčebných prostředků

Vhodné je omýt místo kousnutí teplou (ne horkou) mýdlovou vodou. Následně naneste na postižená místa antiseptikum (vhodný je třeba Betadine nebo Bepanthen) a poté chlaďte ledem, abyste snížili otok. Využijte praktický gelový sáček nebo klidně pytlík mražené zeleniny. Ledujte asi 10 minut, pak jej na 10 minut sundejte. Tento cyklus několikrát zopakujte.

K uklidnění pokožky můžete v postižených místech využít například Fenistil nebo Psilo-balsam. Zkusit můžete i kalamínové mléko nebo masti s obsahem hydrokortizonu. Oba tyto prostředky seženete volně v lékárně a nemusíte se ničeho bát, protože jejich použití je v množství stanoveném výrobcem naprosto bezpečné.

V případě silného svědění nebo projevů alergické reakce můžete využít volně dostupné léky proti alergii, například Zodac, Zyrtec nebo Xyzal.

Na uklidnění pokožky pomáhá také aloe vera gel nebo sprej, pokud máte doma tuto léčivou rostlinu, můžete rovnou uříznout jeden její list a přiložit si jej na místo kousnutí.

Pokud z blešího kousnutí vytéká hnis, navštivte lékaře. Hnis může signalizovat sekundární infekci.

Zdroj: Kousnutí od blechy

Zaražená rýma – projevy

Výskyt zaražené rýmy se obvykle vztahuje na zánět v zadní části nosohltanu nebo na zánět vedlejších nosních dutin, kdy se vytváří hustý hlen, který je sice vazký, ale lze jej jen obtížně vysmrkat. Postižený má pocit „plného nosu“ a někdy ho bolí hlava. Přes všechny medicínské prostředky a osvědčené babské rady i zadní rýma trvá léčená sedm dní a neléčená týden. Během sedmi dnů je však možno pacientovi se zadní rýmou mírně ulevit. Pokud mu léčba ani po týdnu nepomáhá, měl by navštívit lékaře, aby u něj nevznikla chronická zadní rýma.

Rýma je zánět sliznic horních cest dýchacích projevující se hlavně sekrecí z nosu anebo ucpaným nosem a může být provázena celkovými obtížemi. Zadní rýma má své ložisko v zadní části nosu, tedy až na stěně nosohltanu poblíž otvorů vedlejších nosních dutin. Snaha vysmrkat se je proto v tomto případě zbytečná, protože rýma stéká po stěnách hrdla směrem dolů. Smrkání naopak může u tohoto typu rýmy dokonce uškodit. Pokud je hlenu příliš, je hustý anebo jde o virový nebo bakteriální zánět, může být odchod z nosních dutin nemožný – kvůli hustému hlenu anebo otoku sliznice – a tím pádem se zadní rýma promění v zánět vedlejších dutin, což vyžaduje odborné řešení. Jestliže máte ucpaný nos, doporučuje se používat nosní kapky nebo sprej na potlačení otoku sliznic.

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Jak spustit rýmu

Na zaraženou rýmu můžete použít nosní kapky, ty používejte výhradně jeden týden, poté léčbu jimi přerušte (o vhodnosti delšího používání se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem).

Vyzkoušejte přírodní přípravky (nosní oleje, nosní gely) včetně minerálních a mořských vod (Vincentka nosní sprej), u kterých je jedno, jestli je používáte pět nebo deset dní.

Vhodná je i návštěva alergologa: Rýma může být alergická a vhodnou léčbou by se vše mohlo upravit.

Nebo vyzkoušejte pro uvolnění nosu krátkodobě čichací (mentolové) tyčinky, s výběrem vám pomohou v lékárně.

Zkuste inhalovat: Uvařte vodu v hrnci, přidejte do ní sůl nebo pár kapek éterického oleje, schovejte hlavu pod ručník a inhalujte – nadechujte se střídavě ústy a nosem.

Vyzkoušejte i jiné prohřívací techniky: Přikládejte si horké dlaně na lícní kosti v blízkosti nosu, uvolnit nos může pomoci ponoření rukou do horké vody (párkrát umyjte nádobí), vyplachujte si ústa horkou vodou nebo čajem předtím, než čaj polknete.

Běžte do sauny.

Vyzkoušejte homeopatické přípravky, jsou k dostání v lékárně.

Způsobů léčení rýmy je spousta, všechny však mají jedno společné: infekci nezkrátí, jen zmírní její průběh. Jak to tedy udělat, aby rýma tolik neucpávala nos a aby bylo možné dýchat nosem? Čím naředit a spustit rýmu, která zůstává v dutinách?

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Dortový korpus 1 2 3 4 

Proč název Korpus 1234? Tento nejlepší dortový korpus dostal své jméno podle poměru základních ingrediencí: jeden hrnek másla, dva hrnky cukru, tři hrnky mouky, čtyři vejce. Je to tak jednoduché, že si to možná ani nebudete muset zapisovat – takže snadno uděláte dojem na přátele a rodinu, ach, jen touto maličkostí, kterou jste vyšlehali.

Ingredience

  • 1 hrnek změklého másla
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 polévková lžíce (12 gramů) prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Připravte si 2 kulaté dortové formy o průměru 23 cm a vymažte je tukem a moukou. Můžete použít sprej na pečení s moukou.

Ve velké míse mixérem vyšlehejte máslo a cukr při střední rychlosti do nadýchané hmoty, 3 až 4 minuty. Potom přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošlehejte.

Ve střední misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Postupně přidávejte moučnou směs do máslové směsi střídavě s mlékem a po každém přidání šlehejte, dokud se směs nespojí. Pak vmíchejte vanilku.

Těsto nalijte do připravených forem a v případě potřeby uhlaďte vršky. Pečte, dokud dřevěná špejle vložená do středu nevyjde čistá, což je 28 až 30 minut. Po upečení nechte ještě 10 minut vychladnout ve formě. Pak teprve vyjměte korpusy z forem a nechte zcela vychladnout na mřížkách.

Zdroj: Dortový korpus hrníčkový

Jak na blechy bez chemie

Až vysajete celý dům a vyperete všechny tkaniny, můžete si vyrobit účinný přírodní roztok. Smíchejte 4 litry vody, 2 litry jablečného octa, 500 ml citronové šťávy a cca 200 g lísky lékařské a tuto směs nalijte do kbelíku. Potom ji dejte do rozprašovače a nastříkejte ji do všech částí domu – na koberce, na dřevěné podlahy, do rohů a koutů, na parapety oken a na veškerý nábytek. Tento krok budete muset opakovat 2–7 dní v kuse (podle toho, kolik blech doma máte). Pokud se snažíte pouze předejít bleší infestaci, můžete tento roztok používat preventivně jednou měsíčně. Nechejte sprej uschnout a potom vraťte předměty na místo.

Také je na trhu produkt myFleaTrap. Jde o bezpečné, bezdrátové a vysoce efektivní zařízení určené k rychlému a účinnému čištění domácností od blech. Přístroj myFleaTrap neobsahuje žádné chemikálie a je šetrný k životnímu prostředí.

Popis:

  • bezdrátové zařízení, lehké a přenosné;
  • speciální konstrukce umožňuje zachycení nejen blech, ale i jejich larev;
  • světlo vyzařované zařízením přitahuje blechy v okruhu více než 12 metrů;
  • přístroj je schopen vyčistit místnost od blech během jedné noci.

Princip

Přístroj myFleaTrap pracuje na základě metody chráněné patentem Kansas State University (č. 5231790). Intenzita a barevné schéma světla, jeho zapínání a vypínání láká hmyz a znehybní ho na přenosném listu potaženém speciálním lepidlem.

Umístění zařízení

Přístroj je určen pro použití v uzavřených nebo částečně uzavřených místnostech. Past přitahuje blechy do místnosti, ve které je zařízení umístěno a funguje nejlépe v tmavých místech. Přístroj myFleaTrap funguje efektivně, pokud je umístěn u zdi nebo v rohu a čelem od interiéru v místnosti. Efektivní úhel světla láká hmyz v rozsahu 160 stupňů.

Napájení

Přístroj je napájen pomocí 4x AA baterií. Lze dokoupit i napájecí adaptér.

Obsah balení:

  • 1x myFleaTrap TM
  • 2x lepící podložka
  • 1x uživatelský manuál v ČJ a AJ

Zdroj: Babské rady proti blechám

Nástřik

Samoopalovací nástřik Beauty Espresso BAR je unikátní systém nástřiku tonerů v různých odstínech. Výsledkem je dosažení jakéhokoliv odstínu včetně možnosti dokonalého a trvalého zakrytí nedostatků kůže, jako jsou pigmentové skvrny, akné, vitiligo, růžovka, jizvy a podobně. Pro salony krásy jsou k dispozici 3 profesionální systémy.

Základní přístroj pro samoopalovací nástřik Beauty Espresso je profesionální a inovativní kompaktní zařízení, které bylo vyvinuto za účelem použití zcela nových kosmetických procedur That'so: Espresso, Cappuccino a Latte. Přístroj pro samoopalovací nástřik opálení je vybaven inovativním duálním dávkovacím systémem se dvěma stříkacími pistolemi: hnědou pro tmavé krémy That'so a bílou pro čistě bílé. Tento dvousložkový efekt zaručuje dokonalou přilnavost přípravků na kůži a lze tak docílit libovolného tónu. Bez fleků, bez zápachu, beze skvrn.

Přístroj Beauty Espresso je extrémně tichý, takže aplikace nijak neruší atmosféru salonu. Samoopalovací nástřik lze aplikovat na celé tělo i na obličej, přičemž pokožka získává ihned požadovaný odstín opálení, spolu s homogenizací a rozjasňujícím efektem.

Nástřik je zdravotně nezávadný, neboť jde o 100% přírodní systém. 6 minut opalování se systémem DHA stačí k dosažení trvalého opálení na minimální dobu 10 dnů za jedinou aplikaci. K udržení stálého opálení se doporučuje opakovat samoopalovací nástřik každých 14 dní. Samoopalovací nástřik se provádí v salonech speciálním přístrojem, který celé tělo rovnoměrně opálí speciálním krémem určeným ke kompresornímu použití - to vše bez potřeby nákladných samoopalovacích kabin. Opálení je viditelné okamžitě po aplikaci a zvyšuje svou intenzitu během 24 hodin, kdy získá svou trvalou podobu. Aktivní složka DHA (dihydroxyacetone) je 100% přírodní, jedná se o bezbarvý výtažek z cukrové třtiny, který reaguje po spojení s proteiny vyskytujícími se v první vrstvě tělové pokožky. DHA nevniká do vnitřní vrstvy kůže, pouze do vrchní části pokožky, díky tomu v žádném případě nehrozí alergická reakce. Při tomto druhu opalování není aktivní melanin. Opalovací systém DHA se aplikuje z 90° úhlu s dvojitou hlavicí, takže se přístroj velmi snadno obsluhuje a zároveň se tím snižují náklady. Toto opalování je neporovnatelně bezpečnější než návštěvy solárií.

Samoopalovací nástřik DHA není barva či pigment. Jedná se o čistý DHA extrakt. Každý pomocí něj docílí přírodního opálení bez oranžových nádechů a beze skvrn, jako tomu bylo u pigmentových nástřiků, které jsou běžně známé. Dobu opálení prodloužíte, když budete používat pro domácí ošetření samoopalovací sprej That'so. Samoopalovací sprej má stejné složení jako samoopalovací nástřik. A má výhodu v tom, že se nemusí roztírat tak jako běžné opalovací krémy.

Samoopalovací nástřik - výhody:

  • zdravá forma opalování - nevyvolává rakovinu, ani nedochází ke stárnutí pokožky;
  • aplikace trvá cca 5-10 minut;
  • nevytváří žádné fleky, ani žlutý odstín;
  • nezapáchá, ale krásně voní;
  • je 100% přírodní - vhodný i pro citlivé osoby, těhotné a kojící ženy;
  • obsahuje výtažky z aloe vera - hojí akné;
  • ideální pro zakrytí kožních nerovností (vitiligo, melazma, rosacea, jizvy, akné);
  • nešpiní oblečení;
  • má hydratační vlastnosti s omlazujícím efektem;
  • vydrží až 10 dní.
V nabídce jsou 3 odstíny:
  • Espresso - tmavě opálená pleť - odstín pro krásné tmavé opálení jako od moře, přirozená barva opálení, která vydrží až 7 dní, péče o pleť s omlazujícím efektem, žádné skvrny na kůži, žádné žlutohnědé efekty, krásná přírodní vůně po mandlích.
  • Latte - rozjasněná pleť - samoopalovací nástřik s jemným bronzovým odstínem, rozjasněná, vypnutá a hebká pokožka, dlouhodobý efekt; funguje hladce a bez skvrn, obsahuje prostředky, které snižují a brání nedostatkům na povrchu kůže, má antioxidační účinky a krásnou vůni po mandlích.
  • Cappuccino - přirozené hnědé opálení - odstín pro jemné opálení.
Postup:
  • první krok - samoopalovací nástřik v odstínu "latte" pro jemnou a hladkou pokožku - vytváří efekt make-upu;
  • druhý krok - samoopalovací nástřik v odstínu "espresso" - vytvoří přirozené čokoládové opálení;
  • výsledek - krásná pleť bez defektů, příjemný opálený zdravý tón pleti.

Zdroj: Samoopalovací tabletky

Léčba

U péče o nohy bychom si měli pamatovat, že jde o opravdu osobní a hygienickou záležitost. Takže rozhodně bychom neměli škrabku a hlavně pemzu půjčovat jiným lidem. Tu první je možné ještě průběžnou péčí nějak omýt, ale v druhém případě vytváříme riziko přenosu různých více či méně závažných zdravotních problémů (pemzu bychom měli také pravidelně a často měnit). Pravidelná péče o paty je nejlepší prevence. Ale je možno prevenci ještě zesílit, zvláště pokud víme, že se nás tento problém může týkat. V domácích podmínkách se raději vyhneme různým koupelím s mýdlem či solemi a vsadíme na bylinky.

Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám již paty praskly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli byste je měli pravidelně mazat, ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis. Rozhodně nezapomínejte dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou noste pouze takové ponožky a obuv, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty také budou méně praskat, když omezíte nošení otevřených bot nebo chození na boso. Jídelníček by měl obsahovat dostatečné množství vitaminu A, který pomůže pokožku regenerovat.

Prevence:

  • koupel nohou, pečovat o nohy každodenně, praktikovat solné lázně, výživné zábaly a masáž s oleji;
  • zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy E, A;
  • nosit boty lehké, měkké, pohodlné, vyrobené z přírodních materiálů;
  • denně používat na paty zábaly ze smetany, medu, želé nebo sprej z aloe;
  • chodidla udržovat v čistotě, vyvarovat se kontaktu s nečistotami a prachem;
  • chodit na pedikúru, aby se odstranily vrchní vrstvy hrubé pokožky a zábaly a krémy tak mohly lépe proniknout dovnitř (nebo pedikúru udělat doma).

Suchá pokožka vyžaduje hydrataci a svěžest. Pokud dojde k prasklinám, hrozí zde riziko infekce a plísně. Jestliže vás trápí popraskané a bolestivé paty a jejich stav se nezlepšuje ani po používání běžně dostupných prostředků, měli byste navštívit kožního lékaře nebo medicínské centrum pedikúry. Odborníci zjistí, jaký je váš stav, nasadí léčbu a zbaví vás i případných infekcí. Kožní lékař vám může doporučit vhodnou mast na popraskané paty a v případě, že máte paty popraskané do krve, poučí vás, jak se o chodidla starat.

Podpůrnou léčbou mohou být jednak běžně dostupné krémy na popraskané paty, jednak přírodní prostředky. Oblíbená je citronová šťáva, která díky obsahu kyseliny změkčuje suchou pokožku a zjednodušuje její odstranění. Vhodné jsou také oleje, například kokosový nebo olivový olej.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Jak se zbavit blech

Blech se v domácnosti trvale zbavíte především důsledným odblešováním zvířat. Blechy, které se narodí později, se infikují přípravkem ze zvířete a zemřou, nebo se jeho krve nenapijí a zemřou hlady. Celé to trvá přinejmenším týdny, spíše však měsíce.

U blech platí, že je potřeba zlikvidovat všechna vajíčka, jinak se vám nepodaří bleší armádu zcela vymýtit. Stále se budou líhnout další a další jedinci. Hledejte proto výrobky, které si při hubení poradí i s blešími vajíčky a larvami nebo mají minimálně měsíční účinnost. To zajistí, že přípravek zlikviduje také mladé blešky. Zeptejte se u veterináře, v lékárnách nebo v „petshopech“. Než ale vyberete přípravek, důkladně si přečtěte jeho obal. Některé výrobky blechy ničí, jiné je jen odpuzují. Proto by vám obojek, který působí preventivně proti parazitům, příliš nepomohl.

Nešťastní majitelé nejčastěji sázejí na šampon. Ten ale není jediným řešením. Pudr se hodí pro ta zvířata, která se brání použití šamponu. Aplikujte ho pečlivě tak, aby se dostal až na kůži zvířete. Účinek ale vydrží jen po dobu 10 dnů.

Pod názvem spot-on se skrývají léčebné pipety, které se jednoduše aplikují – odlomíte jejich hrot a obsah vymačkáte na psí nebo kočičí kůži v oblasti kohoutku (tedy zhruba dozadu na krk), kde si zvíře přípravek neslízne. Pipety se liší podle zvířete i podle váhové kategorie a vydrží asi měsíc. Kromě klasické pipety seženete i kombinovanou, která odpuzuje blechy, klíšťata a všenky.

Další možností je použití spreje. Aplikujte jej po celém těle zvířete, okolo tlamy a očí raději vetřete do srsti sprej nastříkaný na rukavicích. Dlouhosrstým druhům pročešte kožich, tak aby se přípravek dostal po celé délce chlupů. Mezi nejznámější spreje patří Diffusil, Frontline nebo Biokill. Ty působí i proti klíšťatům, roztočům a jiným ektoparazitům. Dají se použít i na psí pelíšek, kde se určitě také najde spousta blech.

Bohužel šampony nebo pipety spot-on působí jen na dospělé blechy, které sají. Vajíčka a larvy zůstávají v okolí, protože zvíře roznáší blechy všude – na koberce, podložky, pohovky, matrace nebo na ložní prádlo.

Okamžitý efekt má zásah speciální dezinsekční firmy. Ale není to nijak laciné. Jeden zásah v bytě přijde na více než 1 500 korun. Zpravidla je nutné zásah po krátkém čase ještě nejméně jednou opakovat. Pokud je výskyt blech větší, může být zásahů ještě víc. Pokud firmu zavoláte a necháte byt či dům vystříkat insekticidem, zpravidla stačí nechat ho pár hodin zaschnout a přestane být pro lidi i zvířata nebezpečný. U některých postřiků se ale počítá s návratem domů až po 24 hodinách, takže je potřeba si to se zásahovou firmou ujasnit.

Obecně lze ale říci, že veterináři už delší dobu varují před dlouholetými zavedenými značkami antiparazitárních přípravků. Právě vůči nim si totiž blechy vybudovaly toleranci. Vůbec nejlepší bude, pokud se o vhodné metodě pobavíte s veterinářem. Pokud nezabírá přípravek, který jste až dosud úspěšně používali, vyměňte ho za jiný.

Při likvidaci blech se vyplatí nešetřit, protože cena v tomto případě bývá přímo úměrná kvalitě. Pamatujte si, že sice neexistuje nejlepší hubicí přípravek, ale zato existuje spousta těch špatných. A respektujte pokyny výrobce v letáku, zejména pokud jde o dobu účinnosti přípravku. Pak hned nasaďte další dávku.

Mnoho babských rad v boji proti blechám neexistuje. Všechny zdroje zmiňují vlastně jen jednu jedinou – má-li pes blechy, rozložíme mu do boudy listy ořešáku.

U blech je důležitá prevence, a to častým praním a čištěním zvířecích pelíšků. Vhodné je vyprat i všechno ložní prádlo a další věci, ve kterých by se podle vás mohly držet blechy. Častěji a důkladně také luxujte. Podle některých zkušeností se vyplatí používat i parní čistič.

Zdroj: Blechy v bytě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP