Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

SUCHÉ DROŽDÍ

OBSAH

Cena sušeného droždí

Zde můžete vidět cenu sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Valenta.

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Novaková.

Dnes je červenec a na půl keři rakytníku jsou plody zralé a listy suché a na druhé půlce je zelený a plody ještě nejsu zralé. O co se jedná? Mám plody sebrat na té suché straně? Děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Padají mě ve velkém množství suché listy ale zároveň rostou nové ale v menším počtu kde je chyba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Chyba je ve světle. Nejkratší dny v roce, které byly v období Vánoc, si vybírají svou daň v podobě opadávání listů. Nedodtatek světla, který je i v lednu, nedovolí správný vývoj nových listů. Řešení je nechat rostlinu v klidu s omezenou zálivkou a nižší teplotou. A nebo můžete rostlinu přemístit na světlejší místo a den jí prodloužit umělým osvětlením. Obvykle se k tomu používá výbojka z veřejného osvětlení.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Video jak připravit domácí droždí

Zde jsme pro vás připravili výběr mnoha různých postupů pro výrobu domácího droždí. Videa můžete vidět zde: domácí výroba droždí video.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Diskuze

V diskuzi JAKA PUDA SE DAVA NA KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava sedlicka.

mam kanadske borůvky cca 8 let nektere větve jsou suché jak je mam ošetrit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlado.

Jednoduše staré, suché větve vystřihat a nechat prostor pro mladé.

Zdroj: diskuze Jaka puda se dava na kanadské borůvky

Použití sušeného droždí na kvásek

Kvasinky v droždí jsou živé mikroorganismy, které se ve styku s vodou a cukrem při vhodné teplotě rozmnožují pučením. Přitom vzniká oxid uhličitý, který způsobuje kypření těsta a zvětšování jeho objemu. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru. 1 cm3 (zhruba 1 g droždí) v sobě obsahuje 10 miliard těchto živých buněk droždí.

Sušené droždí je v podstatě ve dvojí verzi. Zaprvé jde o sušené droždí, které se musí nechat vzejít na kvásek. Druhým typem je instantní sušené droždí značky Dr. Oetker: v jednom balíčku je 7 g droždí (vhodné na 500 g mouky), které se zamíchá do suchých ingrediencí před přidáním tekutých, tím pádem je použití okamžité, na nic se nečeká. Na sáčku se sušeným droždím by měl být napsán návod, jak je použít a na jaké množství mouky.

Zdroj: Sušené droždí

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Sládková.

Poradí mě někdo, čím to je, už mám rýmovník 3.rokem, vypadá velmi pěkně(zdravě) ale nyní se mě začaly na listech objevovat občas ošklivé tmavé-jako suché- fleky.Děkuji z poradu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Moravec.

Dobrý den

Pokud ještě máte sazenice rýmovníku měl bych o něj zájem Jsem z Prahy 9, Klidně bych si přijel.

Děkuji
JM

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Rozdíl mezi normálním a sušeným

Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždím těsto nevykyne. Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.

Sušené droždí je lepší v tom, že se dá koupit do zásoby a nemusí se hlídat datum spotřeby, těsto vykyne stejně jako u čerstvého droždí.

Čerstvé droždí obsahuje vodu. Vyrábí se ve tvaru kostiček, je hebké a snadno se drolí. Skladuje se v lednici při teplotě od 1 do 10 °C. Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě drobných krystalků. Tento typ droždí se prodává například v sáčcích o hmotnosti 10 g pod značkou Saf-instant nebo v 7 gramových od Dr. Oetkera a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců, což je jeho velká výhoda. Množství sušeného droždí v balíčku odpovídá asi 25 g čerstvého droždí neboli 1/4 kostky čerstvého droždí (10–12 g) se rovná jedné čajové lžičce sušeného droždí.

Zdroj: Sušené droždí

Drožďová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 2 kostky droždí, 1 cibule, 1 vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, bylinky, sůl

Technologický postup: Osmahneme cibulku, přidáme droždí a necháme ho rozpustit. Po rozpuštění droždí přidáme osolené vajíčko, a až bude hotové, stáhneme z plotny. Přidáme tvaroh a případně podle konzistence trochu bílého jogurtu a podle chuti dosolíme. Vmícháme bylinky nebo nasekanou jarní cibulku.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Šedová.

Spodní listy jsou v pořádku ale jak rostlina roste začínají se jí kroutit listy, suché nejsou.Prosim co to je a dá se něco dělat. Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kroucení listů u rajčete je nejčastěji způsobeno výkyvy v teplotách a v zálivce. Pokud jsou zkroucené listy navíc ještě silné a tmavě zelené, tak jde o následek přemíry dusíku. Oba tyto projevy zkroucených listů nijak neovlivňují rostlinu a její schopnost plodit, takže není potřeba ani žádný léčebný zásah.
Někdy můžou být zkroucené listy důsledkem nechtěného dopadu herbicidního prostředku, aplikovaného desítky metrů daleko. V takovém případě jsou zkroucené listy slabé a usychají. Proti takovému postižení neexistuje žádná léčba.
Poslední možnou příčinou kroucení listů na rajčatech může být škůdce. V takovém případě je list nejen zkroucený, ale na jeho struktuře je vidět mozaika, popřípadě chloróza a je patrná i přítomnost hmyzu. Zde se uplatní postřik insekticidem, například Actara 25 WG, NeemAzal T/S.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Drožďová pomazánka jako ze školky

Ingredience: 250 g droždí, 4 vejce, 1 cibule, sůl, pepř mletý, 1/3 másla, pažitka

Technologický postup: Kousek másla odkrojíme a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Zbytek másla necháme při pokojové teplotě změknout. Na orestovanou cibulku rozdrobíme droždí, promícháváme a čekáme, až se rozpustí. Pozor, aby se nepřipálilo! Do rozpuštěného droždí rozklepneme vejce, můžeme přisolit, případně přidat trochu pepře, a mícháme do zhoustnutí. Hotovou směs necháme vychladnout a nakonec ji vyšleháme se změklým máslem. Podáváme s pečivem, zdobíme cibulkou, pažitkou, plátkem rajčete nebo vajíčka.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Diskuze

V diskuzi DRUHY TÚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona Ondrášková.

Dobrý den,
mohla bych Vás poprosit o radu? Nevím jestli má tuje něčím napadené nebo to je jenom suché. Můžete mi poradit co s tím?
Děkuji Ondrášková

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy tújí

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi ODKVETLÉ ORCHIDEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekárková Jarmila.

Prosím o dotaz:orchidej mě odkvetla asi přrd 3 měsíci.Staré výhony,ale neuschly.Orchidej vyhnala ted další 3 nové výhony a již kvetou.Mám staré výhony ustřihnout i když nejsou suché? Děkuji za radu Pekárková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefan.

mm ten samy problem a nevim co s tim...me se to stalo uz tak 5x a mm pocit ze to skusim po svem

Zdroj: diskuze Odkvetlé orchideje

Těsto na pizzu ze sušeného droždí

Ingredience: 1 sáček sušeného droždí, 120 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Do mixéru vsypeme mouku, droždí a krátce zamícháme. Poté vlijeme vodu a olej, jemně osolíme. Pořádně promixujeme a přendáme do mísy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný polohrubou moukou a ještě jednou ručně prohněteme tak, aby se nám těsto nelepilo. Pokud se lepí, přidáváme po troškách polohrubou mouku. Poté zdobíme dle své chuti a fantazie. Pečeme horkovzduchem na 200 °C zhruba 15–20 minut.

Zdroj: Těsto na pizzu

Diskuze

V diskuzi DRACENA PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slabá.

Dobrý den. Mám krásnou dracenu původně z IKEA. Roste do výšky, listy má zelené a pevné. Nic jí nechybí. Je tu jen jeden háček. Má hodně kořenů. Mám ji přesazovat pořád do většího a většího květináče, nebo ji můžu odstřihnout jemné kořeny a nechat jen ty silnější? Můžu ji zmenšit celý kořenový bal třeba na polovinu? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mužíková.

Dotala jsem špičku 40 cm od skomírající draceny,červeně žíhaná. Dracena byla do 3/4 sucá, lámala se jako suché klavky. Jak ji mohu zachránit? zatím ja 2 dny ve vodě. Vsadit do zeminy, nebo zakoření ve vodě? Možná zmenšit, zkrátit špičku?
Předem moc děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Dracena přesazování

Drožďová pomazánka bez vajec

Ingredience: 2 kostky droždí, 1 cibule, 100 g másla, 100 g taveného sýru, sůl, pepř mletý, pažitka

Technologický postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme droždí, tavený sýr a mícháme do rozpuštění a propojení ingrediencí. Dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a nasekanou pažitku. Po vychladnutí mažeme nejlépe na tmavé pečivo.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEJ PO ODKVĚTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna .

.. Dobrý den moje orchidej měla 10 květů dostala jsem ji na den matek a květy opadly zbyl jen 1květ kořeny jsou suché zalévám ji tak po dvou dnech tím způsobem že ji proleji a nechám okapat můžete mi prosím poradit čím to je a zdali mě dude na dále kvést děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Potenciál k dalšímu kvetení nejde takhle odhadnout. Opadání květů může nasvědčovat na nějakou nemoc nebo šok ze změny okolních podmínek. Vypadá to, že se o rostlinu staráte správně, tak se nechte od ní překvapit, když se to povede a ona znovu vykvete.

Zdroj: diskuze Orchidej po odkvětu

Drožďová pomazánka se strouhankou

Ingredience: 5 vajec, 5 lžic strouhanky, 2 kostky droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, majoránka

Technologický postup: Vajíčka rozklepneme do půllitrového hrnku, zalijeme studenou vodou a rozmícháme. Na pánvi osmažíme do sklovata jemně nakrájenou cibulku a přidáme droždí. Droždí necháme rozpustit a za stálého míchání počkáme, až se začne znovu srážet. Potom přidáme vajíčka s vodou a mícháme, dokud nezačne směs opět vařit. Pak postupně přidáváme strouhanku, až se vytvoří směs podobná konzistencí „mozečku“. Pánev potom odstavíme z plotny a ochutíme nastrouhaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.

Zdroj: Drožďová pomazánka

Domácí droždí z brambor

Je úžasné, že věci, které normálně vyhodíme, jsou užitečnější, než si myslíme. V tomto případě je to voda, ve které se vařily brambory na večeři. Ano, voda z vařených brambor je jedním z nejrychlejších způsobů, jak připravit kvásek pro váš chléb. Jednoduše si vezměte šálek a do poloviny nalijte bramborovou vodu, přidejte lžíci cukru a zamíchejte mouku do ztuhnutí. Přikryjte a nechte přes noc na teplém místě. Pokud je kvásek následující ráno hezký a plný života, tak je připraven k použití. Pokud ne - začněte znovu.

Zdroj: Domácí výroba droždí

Příčina krepatění vlasů

Mezi hlavní příčiny suchých vlasů patří teplý suchý vzduch v létě a studený vzduch v zimě. Dále pak vlasy vysušuje i příliš horké fénování a používání žehličky, stejně jako časté mytí šamponem a barvení vlasů. To všechno vlasy připravuje o velké množství vlhkosti. Výsledkem je, že jsou vlasy zplihlé, bez objemu a už na dotek nezdravé. Zejména vlnité vlasy bývají často suché a krepaté (suché krepaté vlasy), a to nejen v zimě. Nepoddajné vlasy pak vypadají neupraveně.

Pokud není problém řešen pomocí správných výrobků, může mít vysušování vlasů závažné důsledky. Proto byste měli první příznaky v každém případě brát vážně a začít je řešit. Není-li suchá vlasová pokožka léčena, může vést k roztřepeným konečkům, lupům a v nejhorším případě i k vypadávání vlasů.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Co je amonium

Amonium má odborný název hydrogenuhličitan amonný, v receptech se setkáte spíše s výrazem cukrářské droždí. Amonium je buď ve formě bílého prášku, nebo bezbarvých krystalů, ale vždy jde o stejnou látku se stejnými účinky, se zápachem po čpavku. Svými schopnostmi a vlastnostmi ho můžete přirovnat ke kypřicímu prášku či jedlé sodě, i cukrářské droždí kypří těsto, a to tím způsobem, že se při dosažení vyšších teplot, ve vašem případě při pečení, mění v plyn a vytváří v pečivu póry. Možná vás napadá, že když se mu říká droždí, je potřeba vypracované těsto nechat nějaký čas kynout, v tomto případě to tak není, při použití amonia se těsto zpracovává hned, chcete-li ho uchovávat, je potřeba, aby všechny použité ingredience byly dostatečně vychlazené a i samotné těsto musí být poté uchováváno v chladu. Hydrogenuhličitan amonný se nepoužívá jen v potravinářském, ale i ve farmaceutickém průmyslu a můžete ho zakoupit buď v prodejně s potravinami, nebo v drogérii.

Zdroj: Pečeme s amoniem

Recept na pravý český kynutý knedlík

Suroviny:

  • 1 vejce
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 0,5 ks droždí
  • 150 ml mléka

Postup:

Do mísy nasypte mouku, navrch rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Jakmile droždí vzejde, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Potom vše smíchejte a zpracovávejte těsto hnětačem robota nebo v mixéru, či ručně až do hladka. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou, poprašte moukou a dejte asi na hodinu na teplé místo. Vykynuté těsto poté rozdělte na poloviny. Každou zvlášť znovu propracujte a vytvarujte ji do knedlíkové šišky. Knedlíky nechte ještě asi 10 minut dokynout, otočte je a zároveň dejte vařit osolenou vodu. Do vroucí vody poté vložte kynuté knedlíky tak, že je opět otočíte. Vařte cca 15 minut a po vyjmutí knedlíky ihned propíchejte. Domácí kynutý knedlík se výborně hodí k různým omáčkám a masu. Záleží jen na vašem výběru.

Zdroj: Recepty na knedlíky

Lívanečky z ovesných vloček

Ingredience: 1 l mléka, 1 kostka droždí, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g ovesných vloček, 1 lžička cukru (na kvásek). Na potření: 200 g borůvkové marmelády. Na smažení: 80 ml oleje.

Postup: Část mléka mírně ohřejeme, přidáme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme zbytek mléka s moukou a vejcem, přidáme ovesné vločky a poté i vzešlý kvásek. Těsto promícháme a necháme půl hodiny v teple kynout. Potom na malém množství oleje smažíme na lívanečníku placičky. Hotové lívanečky s ovesnými vločkami podáváme potřené borůvkovou marmeládou.

Zdroj: Lívanečky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP